Veckans Uppdatering - 25: Minirecension av en Snabb Trådlös Laddare från Ravpower, Youtube Music and Kantlösa skärmar

Veckans Uppdatering - Vecka 25

I dessa inlägg kommer jag kommentera på de mest intressanta mobil- och tekniknyheterna som jag fångat upp under veckans gång. Dessa kommer innehålla mina åsikter såväl som fakta kring nyheten.


Android P Developer Preview Utsläpp

Så du kanske vet att betaversionen av Android P har släppts inte bara till Googles Pixel-linje men även till andra tillverkares topptelefoner. OnePlus, Essential, Sony, Xiaomi, Vivo, Oppo och Nokia har alla deltagit i Previewprogrammet och samtliga tillverkare släppa första Betan (Preview 2) efter årets Google I:O. Sedan dessa har endast Essential, OnePlus, Sony och Nokia släppt den tredje releasen. Essential släppte den faktiskt samma dag som Google, följt av OnePlus några dagar senare.

Jag förstår att tillverkarna har andra prioriteter men för mig känns det lite som en snabb popularitetsvinst om de inte släpper ytterligare versioner. Jag hoppas att så inte är fallet. Speciellt med tanke på att den sista versionen inkluderar slutgiltiga API uppdateringar till Android 9.0 P.

Jag testade den tidigare släppta betan på Min Xiaomi Mi Mix 2s. Ni kan läsa om det här


RavPower: Trådlös Snabbladdare

Jag har tidigare haft en dålig erfarenhet av trådlösa laddare. Det fram till nu enbart mina Samsungtelefoner som haft stöd för Qi-laddning och jag har alltid haft anledningar att inte använda det. Min Samsung Galaxy s8 kunde inte ens laddas på min stående Samsung trådlösa snabbladdare. Den var trots allt utvecklad för Galaxy s7 och s7 edge som kom ett år innan, men det känns inte som att 1 år ska göra den värdelös. Den gamla liggande samsungplattan fungerade, men inte bra.

Men eftersom Xiaomi Mi Mix 2s kommer med stöd för Qi trådlös laddning och är den första telefonen gjord av Keramik som gör det (inte för att det finns så många Keramikgjorda telefoner att tävla med) så bestämde jag mig för att pröva igen. Jag bytte ut usb-c laddaren på nattduksbordet mot en RavPower RP-PC014 Trådlös Snabbladdare.
Laddaren är köpt på sidan My Trendy Phone [Produktlänk]

Bilder:

Laddaren har kanske inte den mest exklusiva designen som skådats, men den fungerar i sovrummet. Och bäst av allt, den laddar min Mi Mix 2s utan några problem. JAg använder den mest över natten så snabbladdningen utnyttjas inte. Istället använder jag en överbliven strömadapter från vår Chromecast. Jag tycker att det är synd att dessa företag inte inkluderar en strömadapter i lådan om jag ska vara helt ärlig. Det är inte som att vi aldrig vill använda USB-C snabbladdning vid behov.

Laddaren är märkt till högst 10W utgången el och går under kategorin snabb trådlös laddare. Det skall sägas att man inte får förväxla detta med exempelvis Qualcomm Quickcharging eller OnePlus Dash-charge som fungerar minst dubbelt så fort.

Men jag antar att man kan säga att jag är för trådlös laddning igen och hoppas på att ännu fler tillverkare tar till sig tekniken.


Google Home: Continued Conversation

Det har hänt!

Google Assistant har fått stöd för den nya funktionen Continued Conversation(eller: Fortsatt konversation) på samtliga Google Home högtalare. Det innebär att Google Assistant kan fortsätta lyssna på ett nytt kommando upp till 8 sekunder efter att det förra är avklarat. Till detta lyser såklart ljusen och om man har tillgänglighetsinställningar på hörs ett nytt pling varje gång den börjar lyssana igen.  

Resultatet är att du istället för att säga:  "Ok Google what's the weather like" "Hey Google turn on the coffee and what's on my agenda today", "Hey Google Play Music", "Hej Google, Thank you".

Kan säga: "Hey google what's the weather like... Turn on the coffee and play some music... thank you". Resultatet är en grovt förenklad användarvänlighet. 

Om du säger tack som nästa kommando kommer Assistenten att svara och sluta lyssna vidare. Jag skojade förresten inte när jag skrev "Hey Google, thank you". Vi tackar våra högtalare ibland.

Amazon släppte en likställd funktion till sin assistent Alexa den 9:e mars som fick namnet Follow-up mode. Vad tycker du om racet som pågår mellan Google och Amazon? Känns det som att vi gynnar på det?


Android Messenger - Efterfrågat stöd för sms på PC

Om du följt mängden av appar Google har utvecklat enbart för meddelandetjänster sista åren kan det ha blivit förvirrande. Frågan är dock om vi bör bry oss?

Det hände till slut. Android Messenges har nu stöd för att synka sms och chatmededelanden till din dator genom en kompatibel webbläsare. För att använda funktionen kan du följa länken: Android Messages och genom Android Messages appen skanna QR koden. Kom ihåg att tillåta notifikationer. Detta tillåter alltså en koppling mellan appen i telefonen och den specifika webbläsaren på just den datorn.

Jag vet att funktionen länge har varit efterfrågad och att det anses behövas ett alternativ till iMessage på Android. Och såvitt jag förstår mest/enbart pga sms/chatt interaktionen. Men är detta verkligen så viktigt? Helt utan att ha testat det själv skulle jag tro att iMessage hade försvunnit i mängden om appen kom ut idag. Alla mina vänner använder Facebook Messenger och jag tvivlar på att jag skulle kunna övertala någon att byta meddelande-app till vare sig Android Messages, Allo eller Hangout för den delen.

iPhoneanvändare har kunnat använda iMessage i flera år. Det är något de är vana med att använda konstant, men såvitt jag vet används även Facebook messenger och whatsapp mycket på iOS.

Är det en app med stor användarbas pga. vana eller funktion?


Youtube Music - Spotify killer?

Youtube Music släpptes i Sverige i veckan! Kan Googles nya Musikapp utmana Spotify? 

Jag kommer att använda appen de kommande månaderna för att jämföra funktion och användbarhet. Men till att börja med vill jag ifrågasätta varför Google Home inte har stöd för Youtube Music? Google, ni kan inte släppa en ny Musikapp utan att direkt implementera  funktion för röststyrning i era röststyrda högtalare. Vår Google Home blev förvirrad och påtalade att TVn inte var påslagen.

Youtube Music har dock ett försprång när det gäller Musikvideor och från och med nu kan jag äntligen lyssna på vår favorit: Slipknot - Psychosocial / Justin Beiber - Baby mashup utan att det tar upp skärmutrymme. 
Jag, det är faktiskt en grej.

Har Spotify ett för stort försprång - eller kan nya appar fortfarande slå sig in på marknaden? Jag får återkomma på den frågan.


Kantlösa skärmar och den motordrivna kameran

Den kantlösa framtiden är här! typ.

Jag har observerat att en stor mängd recensenter, såväl som anonyma kommentarer, kritiserar/varnar för Oppo Find x och Vivo NEX på grund av deras motoriska kamera hölster. Jag får dock en känsla av att samma individer kritiserar "sensorjacken", eller the notch

Förstå mig rätt nu. Jag vet att rörliga delar är något man vill undvika i produkter som vi bär med os 24/7 då de är mer sårbara. Jag anser att företagen behöver uppdatera garanti-papper för denna typ av designval. Men låt oss inte glömma vilken stor utveckling detta är och på hur kort tid den nästan kantlösa framtiden anlände efter startskottet. Och för dessa företag att slå Apple och Samsung på mållinjen även.  Det är även värt att komma ihåg att båda dessa företag ägs av BKK Electronics, samma företag som också äger OnePlus och att de antagligen delar vissa ritningar med varandra. Men trots detta skapades modellerna med stora skillnader. Vivo gömmer sin selfiekamera i en liten lucka som fäller upp kameran vid behov. Oppo har å andra sidan implementerat samtliga främre och bakre kamerors gömställe som en del av designen

Klicka för att se hela bilden. Tagen från @UniverseIce

Jag lånade denna bilden från Techradar.

På tal om sårbarhet hos våra telefoner så går dem ju sönder även om vi tappar dem med dagens design. Kameror krossas, bakstycken av glass spricker och släpper in vatten. Detta skapar ju självklart en ny risk för skador. Oppo påstår att telefonen känner av om den tappas och att kameradelen då fälls in på 0.5 sekunder. Låt oss hoppas att det räcker till.

Jag är spänd på att se var utvecklingen går härnäst. Oppo Find X känns mer spännande än Vivo NEX. Men samtidigt är det synd att de inte implementerade fingeravtrycksläsaren, utan valde att satsa på enbart ansiktsigenkänning. Vivo har lagt fingeravtrycksläsaren under skärmen. Jag gillar Face Unlock/Face ID, men jag hade velat se att fingeravtrycksläsaren också kvarstår på toppmodeller. 


Instagram släpper IGTV - Instagram TV

Så om du vill skapa en ny videoapp utan att genast krossas av jätten Youtube, hur gör du då?

Kevin Systrom - Co founder and CEO at Instagram.

Kevin Systrom - Co founder and CEO at Instagram.

Inkommer gör Instagram TV(IGTV) med ett starkt fokus på Vertikala videor på upp till en timmes längd. Redan har samtliga teknik-youtubers hoppat på tåget och undersöker hur man kan ta vara på filmformatet. Det ska bli spännande att följa appens utveckling vidare.


Fossil ska släppa 7 nya Wear OS klockor inom 2018

Om du följer marknaden för de så kallade Wearables (eller vanliga klockor för den delen) är oddsen stora att du har stött på märket Fossil, eller några av deras partners. Då vet du antagligen också att de har släppt en hel del snygga smartklockor både under sitt eget märke och genom samtliga partners så som Michael Kors, Misfit och Emporio Armani.

Enligt en registrering hos FCC (Federal Communications Commission) i USA ska Fossil släppa ytterliggare 7 nya smartklockor med operativsystemet Wear OS (tidigare Android Wear) och samtliga ska stödja NFC. Detta är såklart stora nyheter då smartklockor från modemärken tidigare har hoppat över NFC-funktionen. Tyvärr benämns det inte vilken processor klockorna kommer med, men det råder stort hopp om att det är den nya Qualcomm Snapdragon Wear 3100 som gäller.

Själv känner jag mig mycket exalterad över detta. 


Tack för denna veckan!