Veckans Uppdatering - 26: Patentkriget Imperiets Återkomst, Qualcomms Nya processor för barnklockor, Mi fit 3 säljer som smör och mer.

Veckans Uppdatering

I dessa inlägg kommer jag kommentera på de mest intressanta mobil- och tekniknyheterna som jag fångat upp under veckans gång. Dessa kommer innehålla mina åsikter såväl som fakta kring nyheten.


Apple vs. Samsung - Ärendet är avgjort?

Alldeles för länge nu - i princip 7 år - har Apple och Samsung varit kända för sina ihärdiga patentkrig. Målet har för Apple varit att bevisa att konkurrenten kopierade iPhone-design för alla dessa år sedan. Det såg nyligen ut som att fejden skulle gå igång igen när båda företagen plötsligt lämnade in en avgörelse nu i Onsdags. Domstolen hade tidigare dömt till Apples fördel att Samsung var skyldig $539 miljoner. Det är en utomordentligt hög summa, men antagligen småpengar i företagens helhetssyn. 

 


Credit: Image from The Verge


Båda företagen verkade slåss för ärans skull och det finns ingen förklaring till varför, eller hur avgörelsen blev av. Apple stämde även Samsung för patentbrott gentemot deras patent för att låsa upp telefonen genom att svepa över skärmen. Ja, på riktigt.

Jag är helt för att företag vill och sa få skydda sina sina tillgångar och sin innovation, men ibland upplever jag att dessa stora spelare flexar sina muskler mer än annat. Det går dock inte att förneka att Samsung tidigare tog delar av sitt tidigare arbete från Apples arbetsbänk. 


Qualcomms nya Processor gjord för Smartklockor! - För barn?

Qualcomms Snapdragon Wear 2100 har funnits i över 2 år nu. Den annonserades 11 februari 2016. Vi har vetat att Qualcomm kommer att släppa en ny processor till smartklockor ett tag nu, förhoppningsvis till hösten. Men först igenom dörren är Snapdragon Wear 2500, utvecklad för att användas i smartklockor gjorda för barn. Specifikt 4G uppkopplade barnklockor, som Qualcomm kallar dem. Processorn är inte heller gjord för att köra Wear OS, utan något som kallas Android for Kids. Stöd finns för alla vanliga funktioner inkluderat: Röstaktivering, röstassistenter, Wi-Fi, LTE-uppkoppling och till och med 5MP kameror och såklart Platsspårning. 

När vi pratar om platsspårning: JAg förstår varför föräldrar vill kunna hålla ett öga på barns aktiviteter och plats. Bi lever i en stor och skrämmande värld och ibland behöver mna något som bidrar till sinnesro. Men jag har känt mig skeptisk till konstant GPS spårning i flera år nu - Speciellt då vissa barnpsykologer varnar för hur det påverkar förtroenderelationen och barnets möjlighet till att utveckla en hälsosam självständighet.(The Guardian)
Att det även finns rapporter på hur lätt barnklockor har kunnat hackas och användas för illdåd har inte heller hjälpt.

Vad tänker du om GPS-spårning på barn - Positivt eller Negativt?


Youtube Picture in Picture till alla! - Alla i USA då

På Onsdag annonserade Google att den tidigare premium-låsta funktionen för Youtube: Picture in Picture genast skulle göras tillgänglig för alla. Detta är ju såklart jättebra nyheter för oss som inte betalar för att komma undan Youtube-reklam ännu. Är det förresten bara jag eller har reklamen i Youtube ökat drastisk på senaste?

Tyvärr sades det också att detta i nuläget enbart gäller användare i USA. Just det, resten av oss får vänta på funktionen över obestämd tid. Låt oss hopas att regionbegränsningen är tillfällig.


Google Home och Chromecasts offline för miljoner användare

Onsdagen var minsann en interesant dag. JAg var inte hemma för att uppleva det själv och så vitt jag vet påverkades vi inte. Men en väldigt stor mängd människor, minst sagt, har rapporterad att deras Google Home högtalare och Chromecasts slutade fungera i upp till 12 timmar. Den ökade frustrationen hos kunderna hjälptes inte av att Google var väldigt icke-kommunikativa i frågan.

Eventuellt släppte Google följande utlåtande:

 

 
We’ve identified a fix for the issue impacting Google Home and Chromecast users and it will be automatically rolled out over the next 6 hours. If you would like an immediate fix please follow the directions to reboot your device. If you’re still experiencing an issue after rebooting, contact us at Google Home Support. We are really sorry for the inconvenience and are taking steps to prevent this issue from happening in the future.
— Google

Det var inte alldeles fr längesedan vi kunde läsa om hur Samsungs Smart Things och Nest låg nere pga. nedliggande cloud servrar. Detta är såklart ett större problem när man har lås och så vidare kopplade till enheten som ligger nere. I det här fallet verkar Google ha skicka ut en uppdatering som skapade problemet. Mjukvara är svårt ibland men det är synd när så många användare förlitar sig på företagets produkter. Lyckligtvis låstes ju ingen ute ur sitt hem på grund av Chromecast-buggar i alla fall.


Xiaomi säljer 1 miljon Mi Band 3s på bara 17 dagar!

Xiaomi har haft flyt på senaste. Efterföljt av 2018s starka start har nu efterföljaren till aktivitetsmätaren Mi Band 2 - kreativt benämnt Mi Band 3 - sålts 1 miljon gånger på bara 17 dagar. Den tidigare utgåvan tog 2 månader på sig att nå den siffran, medans Mi Band 1 tog 4 månader på sig.

Mi Band 3 i rött - Bild tagen från Xiaomi

Mi Band 3 i rött - Bild tagen från Xiaomi

Mi Band 3 kommer med funktioner som 5ATM-rating för upp till 50 meters djupt vattenskydd, en touchskärm på 0.78" med oled teknologi för information och enkla notifikationer och en pulsmätare. Den påstås nå 20 dagars aktivt bruk på en laddning på sitt 110 MaH batteri. Det finns även en version med NFC i Kina som stödjer deras betalfunktioner.

Allt detta säljs för Ca $35 dollar (310 Sek) i Kina och landar just nu på Ca 350 Sek hos internationella återförsäljare.

Det är en ganska imponerande milstolpe för Xiaomi och antyder att marknaden för wearables kanske inte är så döende som man får det att låta.
Vad tror du, är siffrorna pga. priset eller stödjer Xiaomis fans företaget allt mer.


Mi band 3 finns att köpa hos flera internationella återförsäljare inkluderat Gearbest och Honorbuy (affiliate links).