Unboxing: Xiaomi Redmi Note 5

Tusen tack till East & West Distribution och Mi-Store.se för att jag fick låna denna recensionsenhet!

Prisvärt Premium?

Jag recenserade tidigare Xiaomi Mi Mix 2s som är tillverkarens mer experimentella/innovativa flagskeppsserie.
Xiaomi är dock fortfarande främst kända för sina mer plånboksvänliga linjer och mjukvaran som styr dem, MIUI. Redmi-linjen innehåller Xiaomis mer kända budgettelefoner. Delvis är detta också linjen som fortsätter att placera Xiaomi på kartan. Av Redmi Note 5 serien (pro-versionen inkluderad) såldes mer än 5 miljoner enheter på enbart 4 månader.

Redmi Note 5 bjuder på funktioner så som dubbla kameror (marknadsfört som AI-kameror) med en primär 12MP, f/2.2 lins och en sekundär 5MP, f/2.0 lins som agerar för djupmätning. Telefonen presenteras i en trevligt metallkonstruktion i antingen svart, vit, rose gold eller blå färg. Den främre selfiekameran består av en ensam 20MP lins med ett bländartal på f/2.2. Detta körs av en Snapdragon 636 processor tillsammans med antingen 3 eller 4 GB RAM-minne och 32 eller 64 GB lagringsutrymme respektive. Telefonen har även stöd för dual-sim, eller micro-sd kort (upp till 128GB) om du väljer det istället.

Andra hårdvaruspecifikationer inkluderar ett flaggskepps-stort 4000 mAh batteri, ett hörlursuttag, den nu för tiden utdöda IR-sändaren och en fingeravtrycksläsare monterad baktill. Tyvärr saknas stöd för NFC och laddarkabeln gör en besviken då den istället för USB-C är av den nu uråldriga standarden Micro-USB.

Mjukvaran är som sagt MIUI, och trots att telefonen lanserades med MIUI version 9.0 har den uppdaterats till MIUI 10. När det gäller Xiaomi-telefoner är det dock inte garanterat att den senaste versionen av MIUI betyder att du har den senaste versionen av Android. Redmi Note 5 kör nämligen Android 8.1, efter att ha uppdaterats från 7.1 tidigare i år.

Unboxing

Unboxingen är rätt rakt fram. Du hittar inga speciella upplägg eller unika upplägg. Gratisskalet av mjukt gummiliknande plast medföljer dock vilket alltid uppskattas. Du får telefonen som befinner sig under en mapp med skalet och lite informationsblad. Under telefonen hittar vi laddaradaptern och kabeln tillsammans med sim-kortsverktyget. Med tanke på priset hade jag inte heller förväntat mig ett alldeles för intressant upplägg. Lådan, och innehållet, är simpelt men tar inte uppmärksamheten ifrån själva telefonen.

Min enhet är den blå modellen med 4GB RAM och 64GB lagringsutrymme. Som bilderna visar täcker blåfärgen aluminiumet på baksidan och telefonens ramar. Framsidan är istället färgad vit med en smal svart kant (bezel) längs skärmen. Det är väldigt incessant hur skärmglaset nästan flyter ovanpå resten av telefonen, vilket lånar sig till en överlag väldesignad telefon.

När telefonen väl hade startat presenterades jag för MIUI 9, vilket nästan gjorde mig orolig att 10-uppdateringen var frånvarande. Som tur är uppdaterades den nästan direkt efteråt. För att vara en budgettelefon bjuder Redmi Note 5 verkligen på en stor drös av funktioner. Såpass att det är svårt att komma på funktioner som saknas från min tidigare erfarenhet av Mi Mix 2s.

När jag placerade telefonen på bordet märkte jag genast hur mycket kameran sticker ut. Detta är inte en telefon som artar sig att ligga på ett bord när du ska skriva.

Fösta Intryck:

Telefonen känns väldigt lätt i handen. Så mycket att det nästan känns löjligt. Detta trots att den bara väger 5 gram mindre än OnePlus 6T.

Skärmen är av den moderna 18:9 bildförhållandet med en upplösning på 1080p, vilket jag gillar. Den saknar också en notch. Rakt av bjuder telefonen på väldigt mycket kvalitet för priset. Skärmen är en IPS LCD-skärm som både blir mörk och ljus. Roligt nog är dock inte toppen och botten symmetriskt i djup.

It might run Xiaomi’s latest version of MIUI, but the Android version is still 8.1

I handen ligger telefonen för det mesta bekvämt till en nivå där den påminner om OnePlus 5T men med en mindre kurvad baksida. Platsen där ramen och baksidan möts känns dock mer än jag är van vid. Jag tror nästan att vissa kommer uppskatta det sistnämnda.

Volymknapparna utger ett behagligt klickande ljud. Strömknappen lämnar dock något att begära med lite av en mjuk känsla. Båda knapparna matchar dock den blå färgen utmärkt.
Utan skalet på är telefonen väldigt hal, så som alla metalltelefoner. Jag vill dock understryka att byggkvaliteten är utomordentlig, speciellt sett till priset.

Jag antar att det är en del av dealen med. Jag är van att recensera och anvnda flaggskeppstelefoner sedan flera år tillbaka. Idag kan Redmi Note 5 fås för så lite som 1999 kronor i Sverige. Då behöver vi också sänka förväntningarna jämfört med ett 10 000 kronors flaggskepp. Samtidigt bjuder Redmi Note 5 på väldigt mycket mer än vad man kan förvänta sig.

MIUI

Jag täckte Xiaomi’s MIUI ganska ingående i Mix 2s recensionen. Det var dock ett flaggskepp och man förväntar sig en drös funktioner från tredje-parts Androidversioner. Vad som imponerar här är att Redmi Note 5 verkar ha tillgång till till synes alla funktioner som MIUI bjuder på. Som exempel ingår då Hemskärmsgester, dubbla appar för exempelvis sociala medier, Andra utrymme för att låsa gäster ute ur specifika appar och Xiaomis Temabutik.

Svepgesterna är lika bra som dem var på Mi Mix 2s, med samma tillbakagest där man kan svepa in från båda sidorna för att gå bakåt. Om du sveper in och håller kvar kan du också hoppa till den tidigare öppna appen.

Flaggskeppsprestanda är såklart inte möjligt med en processor som 636. Jag tycker dock att telefonen imponerar i hur lent den presterar än så länge. Medans animationer inte flyter på lika bra som jag är van vid på OnePlus 6T är det inte i närheten av så illa som jag kanske hade trott. Det är faktiskt främst begränsade mikro-lagg som visar sig i vissa animationer.
Xiaomis primära fokus (och inkomstkälla) ligger primärt i mjukvaruutveckling och distribution nu och det syns. Medans det är långt ifrån stock Android är det min favorit vad gäller hårt modifierade skins på marknaden. För det mesta tack vare hur bra det presterar.
Designen är också bra i sig själv, men när den blandas med tredje-parts appar (eller Googles egna) med Material Design brister den konsekventa erfarenheten.

Camera

Xiaomi tog ett stort kliv vad gäller kameraprestanda under 2018, och det syns inte minst på Redmi Note 5.
Det finns till och med en funktion för nattbilder som beskrivs använda data-optimering för att sy ihop flera bilder. Mycket likt vad dyrare telefoner gör. Jag lyckas dock inte få detta att fungera än.

I auto-läge presterar telefonen mer imponerande än vad jag hade förväntat mig.

HDR kickar in när telefonen tycker att du behöver det. För skoj skull vill jag påpeka att denna budgettelefon erbjuder auto-HDR trots att Huaweis Mate 20 Pro inte gör det.

Färger ser verklighetstrogna ut, och detaljerna är bra. På den andra bilden ser vi dock att den vänstra vägghörnan blev rätt överexponerad. Men det är ett fall än så länge.

Selfiekameran imponerar också i detaljer, så fort du stänger av det förvalda beauty-läget. Porträttläge på selfiekameran gör också ett riktigt bra jobb i mitt första test. Precis som OnePlus 6T verkar den inte klara av att aktivera HDR i porträttläget.

Överexponerad Bokeh

Signing Out

Min magkänsla säger mig att detta kanske är telefonen du vill ha för under 2000 kronor. Jag kommer att använda telefonen i några veckor innan min fullständiga recension kommer ut.

Är det något specifikt du vill veta om Redmi Note 5?
Låt mig gärna veta i kommentarerna nedan!

Detta är Andreas @ The Mobile Swede. Jag återkommer snart med mer.