Unboxing: OnePlus 6T

Purple Thunder

Unboxingen blev försenad på grund av personliga anledningar. Jag vill be om ursäkt till alla som hade väntat den tidigare! På grund av förseningen kommer det dock dröja mindre tid innan den fulla recensionen publiceras.

OnePlus nya flaggskepp 6T är uppföljaren till OnePlus 6. Listan på nya funktioner och förändringar är inte lång den här gången. Vi har hur som helst kommit till en tid då tillverkaren är tidigt ute på marknaden med vissa funktioner. Det som är nytt kan summeras upp till att OnePlus 6T är tillverkarens mest intressanta telefon sedan OnePlus One.

Den största nyheten förblir att OnePlus nun säljs officiellt i USA, genom operatören T-Mobile. På den Amerikanska marknaden innebär det också att OnePlus är först i butik med en fingeravtrycksläsare under skärmen. I Europa vann Huawei den titeln med några dagar.

Så med några nya funktioner och den sista versionen av Oxygen OS, är OnePlus senaste värt det lilla extra i prisökning?

Unboxing

Som alltid är unboxingen väldigt trevlig och allting verkar vara placerat där det ska vara. Lådan är i sig själv välgenomtänkt med ett rött band omkring sig som påpekar hur viktigt gemenskapen med användarna är för tillverkaren.

Väl inne möts vi först av telefonen. Den ligger väldigt bra i sin hållare och är nästan lite för svår att få ut. Å andra sidan behöver man inte oroa sig för att den ska röra sig där inne.

Under telefonen hittar vi en liten folder som ligger ovanpå laddaren och en 3,5 till USB-C adapter. MEdans Huawei’s nya 40W plugg tar ett nytt pris som snabbast laddare kan vi i prisskillnaden ändå påstå att OnePlus snabbladdare är väldigt välkommen. Den vanliga hörlursadaptern är borta men OnePlus inkluderar iaf en adapter i lådan (hint hint). Medans detta kan kännas sorgset och ironiskt för många användare tycker jag personligen att det större batteriet väger upp för förlusten.

Ett brev medföljer också från OnePlus VD, Pete Lau, som återigen vill påtala hur viktiga användarna och gemenskapen är för företaget. Det är fint satt inuti en folder som ser äldre ut i design. Återigen ser vi tillverkarens öga för detaljer.

Inuti den lilla foldern hittar vi det berömda gratisskalet, roliga klistermärken och en hög av papper (garantiinformation, quick-start guiden osv.) såväl som ett verktyg för sim-kortsbrickan.

När vi tittar på själva telefonen är den en stapel för hur långt OnePlus har kommit. Designen i sig själv är en förfining av vad vi fick i våras med 6:an. Vilket inte är negativt. Den begränsade utgåvan Thunder Purple som jag har har en tonad design från matt svart till en ljusare lila färg. Den matta färgen är gjord på samma sätt som den svarta vi fick tidigare och som användare prisade. OnePlus egenutmärkta signaturdesign som får ljuset att forma en S-kurva är också kvar. Svarta telefoner i all ära, men detta är något speciellt.

Baksidan är också renare än någonsin tack vare att fingeravtrycksläsaren är borta. Det som återstår är kameran, loggan och en diskret “Designed by OnePlus”-märkning. Färgtoningen imponerade på mig och är mycket trevligare i verkligheten än vad vissa reklambilder utgjorde. För att citera min fästmö: Den är väldigt fin.

Att komma igång med med telefonens inställningar flyter på utan konstigheter. Setupen är i Android-anda och väldigt lik det du ser på Googles telefoner men med extra inställningar. Det är faktiskt så bra att man kan undra varför andra tillverkare inte kopierar processen. Telefonen guidar dig igenom diverse inställningar (det går att hoppa över) innan du kan börja leka med hela systemet. Det enda som jag saknade under processen var att få ställa in knappar/svep-navigering. Detta hittar vi dock enkelt efteråt under Inställningar>Knappar och Gester>Navigeringsfält och Gester.


Fingeravtrycksläsaren

Jag hade helt fel i mina förväntningar för OnePlus 6T. Jag trodde faktiskt inte att tillverkaren bakom sloganen “The Speed You Need” skulle offra sin marknadsledande snabba läsare mot någonting mindre hastigt. Det gjorde dem dock. Trots en hel del tillbaka slag när nyheten först kom är läsaren, inbyggd i skärmen, ett tekniskt underverk på sitt sätt. Inte bara sparar den designutrymme på baksidan, den fungerar så bra att jag än så länge inte saknar den gamla läsaren. Vissa användare kallar den mindre förlåtande/flexibel eftersom du inte kan hitta den med fingret. Den behöver också en mer fixerad läsning, så rörliga fingrar är svårare och tar längre tid. Personligen tror jag att det handlar om en snabb vaneinlärning.

Att registrera fingeravtryck är enkelt. Det tar lite längre tid än de gamla kapacitiva läsarna, en jag upplever den också som snabbare än på Mate 20 Pro. För mmin egen del hade jag dock velat se den lite längre upp på skärmen, så som Huawei placerade sin.

Detta är innovation, och för att teknologi ska förbättras behöver den även användas. OnePlus är tidiga på marknaden med detta, speciellt utanför Kina, och jag gillar det. Jag har blivit så van med Apple’s Face ID som kräver så lite av mig att det absolut är en omställning. Men den var Nexus 6P’s läsare på baksidan också när jag mellanlandade på den. OnePlus har ansiktsupplåsning, men då används bara den ensamma kameran med så kallad AI. Detta är mindre säkert och personligen har jag inte velat aktivera det ännu. Med tanke på hur bra detta fungerade på 6:an bör det också tala för hur bra jag tycker att fingeravtrycksläsaren är här. För det mesta blir jag imponerad av hastigheten. Kanske för att internet sänkte mina förväntningar, men jag tycker inte att man kan kalla den långsam. Den är exempelvis snabbare än vad den vanliga läsaren på LG G7 ThinQ var.

Området under fingeravtrycksläsaren lyses upp när den aktiveras. Du kan själv välja mellan 3 olika animationer.

Jag hade inte förväntat mig att jag skulle störa mig på att hela skärmen lyses upp när läsaren aktiveras. Detta är dock något som har klagats på och något som kan anstränga ögonen i mörka miljöer. OnePlus har implementerat en “tap-to-wake” funktion som kan ersätta double-tap to wake. Detta kompletterar funktionen som aktiverar telefonens Omgivande Display (Ambient Display). Det är alltså väldigt lite av skren som behöver vara aktiv för att fingeravtrycksläsaren ska vara aktiv. Tyvärr ökas ljusstyrkan på klock-widgeten i tillägg till fingeravtrycksläsaren, vilket kan vara bländande. Jag tror att OnePlus kan åtgärda detta genom att gömma klockan när läsaren aktiveras. Detta hade då liknat Huawei’s Mate 20 Pro, som bara visar fingeravtryksläsaren under aktivering om skärmen inte är fullt påslagen. Om OnePlus hade kunnat gömma klockan när den upptäcker ett finger hade “problemet” lösts. Men i nuläget kan dina ögon chockas ibland.
Om du inte står ut med detta rekommenderar jag att du ser till att vara på låsskärmen innan du börjar registrera fingeravtrycket. Detta verkar resultera i att enbart den lilla delen av skärmen lyses upp som ett fyrverkeri.

Vissa rapporter pekar på att läsaren ofta läser fel om det är vätskor så som vatten emellan, eller att läsaren är långsam eller opålitlig när dina händer är frusna. Jag har noterat att mina fingeravtryck är mer svårlästa i den svenska kylan, men jag skulle inte säga att den läser fel ofta. Däremot kräver den att fingret ligger näst intill stilla när den ska autentisera. Överlag är jag mycket nöjd med att OnePlus har hoppat på denna tekniska framgång.

Hårdvara

Jämför vi specifikationer mellan OnePlus 6 och 6T har inte mycket förändrats. Telefonen är utrustad med samma Snapdragon 845 processor med 6- eller 8 GB i RAM-minne. Lagringsutrymmet börjar som lägst på 128 GB nu dock, vilket innebär att den billigaste modellen är 6/128 GB. För de flesta kommer inte 6- eller 8 GB utgöra en märkbar skillnad vid dagligt användande.
OnePlus påstår sig ha lyckats optimera telefonens användning av RAM-minne nu så att den laddar appar du använder i det överblivna minnet mer aggressivt. Detta ska medföra till snabbare aktivering av appar, inte för att tillverkarens tidigare telefoner hade några problem med detta.

När jag recenserade OnePlus 6 var mitt största klagomål riktat till batteriet. Jag hade då svårt att ta mig igenom en hel dag utan att ladda tidigt på kvällen. Med den nya 6T har tillverkaren ökat kapaciteten från 3300 mAh till 3700 mAH, vilket inte ser ut som mycket i första ögonkast men faktiskt är en betydande summa. Detta är en av huvudanledningarna som presenteras till varför hörlursuttaget är borta. Som jag sa är detta en acceptabel anledning i mina ögon, men gäller inte alla.

Skärmstorleken har också ökat lite grann tillsammans med att kanterna krympt (omärkbart lite) och att notchen (sensorjacket) har ersatts med “teardrop” designen. På tal om skärmstorlek tycker jag att det börjar bli löjligt. Telefonerna behöver inte bli större nu, utan att krympa kanterna för en mer kompakt storlek överlag hade varit mer värt i mina ögon. JAg inbillar mig fortfarande att en skärmstorlek mellan 5.8” till 6” hade varit optimalt. Den 6.4” stora skärmen på OnePlus 6T är hanterbar, men utgör oftast inte en enhands-enhet.

Som en kul eloge dock så plockade jag upp min iPhone XS efter att ha lekt med OnePlus 6T och jag kunde inte frångå att tycka att den kändes väldigt liten. Sanningen är väl att jag har svårt att välja vad jag föredrar. När det gäller känsla i handen ligger OnePlus 6T dok perfekt med diskreta kurvor baktill och utmärkt placerade knappar.

Ett snabbt högtalartest får resultatet OK. Högtalaren når höga volymer, men här handlar det om en ensam nedåtriktat modul som saknar bas. I och med den nya teardrop-notchen är högtalaren överst smalt gömd ovanför kameran och fungerar väl för samtal. Det är dock allt den används för. Avsaknaden av en LED-lampa för notifikationer har också upprört många användare. Personligen är jag rätt glad att den är borta då jag ofta tyckte att den stjälpte mer än den hjälpte. Jag gillar den så kallade Ambient Displayen, blinkande lampor stör mig mer.

Batteriuthållighet

Det är för tidigt att säga helt ut, men som första intryck levererar OnePlus 6T bättre batteri än till och med iPhone XS.

Med tillverkarens tidigare modell, OnePlus 6, blev jag rätt besviken på uthålligheten. 6T har deras största batteri hittills och resultatet talar för sig själv än så länge. På min första dag nådde jag 6 timmars skärmtid från 6:30 till 23:30. På den andra dagen gick jag från morgonen till eftermiddag dagen därpå med över 4 timmars skärmtid och 23% kvarstående. Båda desa tillfällen hade det gemensamt att jag fulladdade telefonen på morgonen. Att ladda över natten känns mindre viktigt, eller bra, när snabbladdaren (tidigare känd som Dash Charge) är såpas snabb.

Det jag måste titta efter är om telefonen kan upprätthålla detta över tid. Snabbladdaren är fantastisk för alla med batteri-ångest och laddar enheten på lika kort tid som många spenderar i duschen. Tillverkaren har också skapat en forumtråd där de beskriver vad utvecklarna jobbat med på mjukvarusidan för att optimera batteriet. Mer konkret hur telefonen hanterar appar och data över natten för att minska att batteriet dras. Detta ska dem ha lyckats dra ner till enbart 5% per natt. Fokus ligger på maskininlärning där telefonen ska kunna begränsa resurser när du sover. Det tillkommer också ett ännu mer aggressivt system för att optimera batteriet men med risk för att notifikationer kan missas om appar stängs. Båda två går dock att stänga av om du inte vill att telefonen ska leka för mycket med dina önskade funktioner.
Att trådlös laddning saknas stör mig fortfarande. Men då telefonen inte behöver laddas ofta antar jag att det är mindre av ett problem. För mig är det principen bakom “never settle” som får mig att känna att det är just här tillverkaren nöjde sig. Officiellt sätt tycker OnePlus fortfarande inte att tekniken är snabb nog för att vara värt bördan.


Oxygen OS

OnePlus gör fortfarande den bästa Android-versionen som vi får tillgång till. Jag har dock inte kunnat testa Google’s Pixeltelefoner ännu då dem inte säljs i Sverige officiellt, men på många sätt är dem lika.
Gränssnittet är konsekvent och flyter på utan uppehåll. Detta med animationer som fokuserar på hastighet istället för att imitera ett långsammare flyt.

Funktioner på en smartphone är viktiga, men många av oss använder inte hälften av det Samsung eller Huawei packar sina enheter med. Oxygen OS fokuserar istället på att vara anpassningsbart, att lyssna in och att vara användbart innan fler funktioner läggs till.

De populära svepgesterna som tillkom på OnePlus 5T har förbättrats med animationer som känns naturliga. På det erbjuder OnePlus också de vanliga hederliga navigationsknapparna såväl som en egen version av Googles gester.
I och med samtliga klagomål på Googles implementation där det krävs ett långt, eller två korta, svep för att nå applådan på Pixel 3/3XL kan jag inte annat än anta att OnePlus version slår Google på hemmaplan.

På tal om animationer låter OnePlus dem hållas snabba och korta. Detta kan ibland upplevas mer rushat än på exempelvis iPhone XS, men tack vare stabilitet tappar dem aldrig heller i flyt. Något jag uppskattar jämför med jätten [Apple’s] implementering är att man inte bromsas i scrollande i Android och att ta sig till toppen av en lång webbsida kräver bara ett snabbt svep i många fall. Det kan då finnas spår av att sidan laddar lite, men å andra sidan krävs det inte flera svep för att operativsystemet inte vill att du ska se detta.

Designmässigt får vi Android Pie i ett paket väldigt nära Googles egna. De nya rundade ikonerna i snabbinställningarna medföljer så väl som den horisontala vyn för öppna appar. Allt är dock inte inkluderat, så som att kunna kopiera text direkt från denna vyn. Att öppna appar i split-screen gömmer sig också i 3-punktsmenyn. Jämfört med Apples horisontala vy lägger sig inte apparna ovanför varandra vilket medför till att man för en bättre överblick. Detta är också en klar förbttring till Androids tidigare vertikala design. Pie-funktioner som Adaptive Battery är också inkluderat, men tyvärr saknas rubriksfunktionen för Digitalt Välmående än så länge.
OnePlus val av att skapa enklare teman är en välkommen funktion som kvarblir. Här kan an välja mellan Ljust, Mörkt och Färgat tema. För Märkt och Ljust medföljer också valet av accent-färger utifrån förval eller hex-färgkoder. Jag väljer såklart att använda det AMOLED-vänliga Mörka temat.
Eftersom OnePlus håller sig nära Googles så kallade Material Design har dem också lyckats väldigt bra när det gäller designkonsekvens. Jag tror att detta också är en av anledningarna till att användare föredrar gränssnitt som liknar Stock Android då många appar designas med detta i åtanke.

Ett litet minus sett till svepgesterna är att det medföljande skalet som även sträcker sig lite över skärmkanten gör det svårare att aktivera dem. Detta för att skalet kommer i vägen. Å andra sidan skyddar det skärmen bättre så det kan vara en bra kompromiss. Jag valde Googles Hem, Tillbaka layout tack vare detta.


Camera - Samma gamla med en tvist?

Man kan säga att OnePlus drar ut på utvecklingen här. I hårdvara bjuder telefonen i princip på samma kamera som på OnePlus 5T/6 (OIS kom med 6:an). De senate åren har mjukvaruoptimering för mobilkameror visat sig vara A&O dock och tillverkaren har valt att fokusera på just detta. Med hjälp av användarfeedback har OnePlus fokuserat på två områden: Porträttfotografier och Kvalitet i mörka miljöer. Som ny funktion hittar vi först och främst Nightscape.

Jämfört med 2017’s iPhone X vann OnePlus en hel del tester när det kom till HDR. Jag kommer själv att jämföra 6T med iPhone XS i just den kategorin då Apples förbättrade Smart HDR tar ann utmaningen med finess.
Samtliga kamerauppdateringar ska komma till OnePlus 6 med, så för en ägare av vårens modell bör inte detta utgöra behovet för en uppgradering.

Idag börjar jag i fel ände, med specialfunktioner först följt av Auto-läge.

NightScape:

Efter Huaweis lyckade kamerafunktion nattläge har även Google skapat sin variant med Night Sight. Oneplus ställer upp med ett billigare alternativ i form av Nightscape. När aktivt tar kameran ca 4 bilder med olika exponeringslägen och syr ihop dessa för att skapa en ljusare och/eller mer detaljerad bild tagen i mörker. 

Med priset I åtanke är det inte konstigt att funktionen inte riktigt mäter sig med utbudet från Google och Huawei. Men i ett svårt läge fungerar det ofta skapligt och det kan ju enbart bli bättre.  

Som så är detta en fantastisk start för OnePlus, som är ett mindre företag, för att utmana de stora spelarna. Det som gör mig mest kritisk är den orangea färgton som ibland överskrider andra färger. Läget gör dock ett bra jobb i att framhäva ljus och att begränsa de annars överexponerade delarna så som gatubelysning. I rätt tid på rätt plats kan detta lågbelysning HDR-läge imponera rejält i färg och synlighet. Speciellt fint är också att det inte alltid lyser upp, utan ibland även mörklägger för detaljernas skull. Jag upplever dock att findetaljer och texturer blir suddiga/blurriga, men det kan också påverkas av att jag inte står helt stilla. Jag kommer att testa detta ytterligare i min fullständiga recension.

Porträttläge:

OnePlus har kunnat producera trevliga porträttbilder i över ett år nu. Kantutskärning passerar absolut och I de flesta fall är den bra. Den suddiga bokeh-effekten känns naturlig och ser trevlig ut. Du får inne spännande funktioner som att ändra bokeh-effekten efteråt dock och inte heller sceneffekter som på iPhones. Slutsatsen är dock att OnePlus levererar ett bra porträttläge utan påtvingad 2x zoom.  

Det som är nytt nu är vad OnePlus kallar Studioljus. Denna funktionen är svår att förklara. Likt Apples Studioljus ska den lägga extra belysning på ansiktet och fixa till hudton etc. Läget är dock automatiskt och du får ingen indikator när det används. Att testa porträttlägets nya finess blir därmed svårt i praktiken.

Kantutskärningen är bra, men likt alla porträttläge har mjukvaran svårare för ojämna objekt. Till exempel cykeln i bilderna ovan, speciellt handtaget. Färger är riktigt fina och bilderna blir bra. Det är synd att HDR verkar stängas av i samband med porträtt dock.

Selfies:

Selfiekameran, eller den främre kameran, är en ensam 16MP lins I mitten av skärmens topp (notchen). Kameran kommer med en bländare på f/2.0. 

Det är återigen synd att OnePlus inte bemästrar HDR i porträttläge, då kameran annars gör ett bra jobb.

Autoläge:

OnePlus ska också ha förbättrat skuggor och HDR med sin nya mjukvara.

För priset fortsätter tillverkaren att imponera på en sådan nivå att konsumenter kan köpa en telefon till halva priset av vissa toppmodeller och ändå få en trevlig och tillfredsställande kameraupplevelse. Auto HDR är på när du först plockar upp telefonen, men om du själv vill styra detta går det genom inställningarna.  

Detaljer och omfång är bra. Färgerna ser rätt starka ut i kameravyn men i slutresultatet tycker jag ofta att dem reoresenterarv verkligheten bra. Speciellt på soliga dagar får vi här bra bilder.

Den konstiga statyn återkommer och även Cendra (hund) verkar undra vad det är.

På molniga dagar har alla kameror lite svpraresvårare att fånga bilder så som du kanske vill ha dem. Trots detta är dock detaljerna fortfarande fina.


Sammanfattning

Som en T-uppgradering har vi lärt oss att inte förvänta för många förändringar. Medan listan kanske är kort tycker jag ändå att OnePlus nya enhet är mer spännande än den tidigare 6:an vi fick i Maj.  

Den nya notchen är karaktäristisk, speciellt för oss som inte får OPPO-enheter. Den mindre "hakan" är också en välkommen förändring.

När det gäller mjukvara är Oxygen OS fortfarande kund på Androidmarknadden. I och med Pixeltelefonernas svårigheter vid lansering förutser jag till och med att Androidentyusiaster kanske börjar föredra OnePlus version snart. Detta är nyckel för min upplevelse av en smarttelefon och OnePlus levererar återigen.

Fingeravtrycksläsaren under skärmen är en rubrikskapande ny funktion som jag uppskattar mycket. Den är kanske inte lika snabb, eller exakt så pålitlig, som de äldre modellerna men för det mesta fungerar den riktigt bra. Jag har haft svårigheter med en registrering eller 2, men efter en snabb omregistrering fungerade läsaren utmärkt igen. Den är mindre förlåtande, men OnePlus påstår också att den ständigt lär sig dina fingrar bättre inför nästa gång.

Jag kommer att testa OnePlus 6T framöver I ann en fullständig recension kommer ut. Häng gärna kvar för mer inlägg!

Detta är Andreas @ The Mobile Swede. Tack för din tid!