Unboxing och Första Intryck: OnePlus 6

Hur Neutral är jag?

Jag har länge haft en svag punkt för OnePlus, ända sedan dem släppte sin OnePlus One faktiskt. Deras filosofi och marknadsidé kring vad du får för pengarna samt hur dem hanterar kommunikationen med sina "fans" och även deras mjukvara får mig att vilja återgå till deras telefoner varje gång. 

När OnePlus 6 lanserades i Maj var jag i full gång med min OnePlus 5T recension, men det kändes nu som att det var dags att återgå till den Kinesiska tillverkaren ännu igen. Innan Unboxingen har jag sett framemot att se huruvida OnePlus har förfinat designen sedan den tidigare modellen, vilken jag hade delade meningar om. 

Unboxingen:

Jag tar det delvis för givet att du redan har sett detta tidigare. Oddsen för att jag gör någonting unikt är emot mig här, men i vilket fall:

I ärlighetens namn kommer jag nog alltid att föredra uppacknings-upplevelsen av OnePlus One eller Xiaomi's Mi Mix 2s. Det betyder inte att jag ogillar känslan av att packa upp min OnePlus 6, men det känns inte riktigt lika premium. På andra sidan är det uppenbart att enheten själv ligger i fokus här. När du väl får av topp-locket möts du enbart av telefonen. OnePlus har även varit vänliga nog att inte skriva specifikationerna på en klisterlapp som täcker hela skärmen. Den hittar du istället gömd på baksidan och även där tar den mindre plats. I lådan får du även en sim-ejektor pinne, garanti- och produktinformation samt deras laddare Dash-charger (som ska döpas om till Warp Charge?) såväl som ett genomskinligt skyddsskal. Med tanke på att det medföljande skalet repade min OnePlus 5T kommer jag inte använda det. 

IMG_20180727_161504.jpg

Så fort du plockar upp enheten är det omöjligt att inte känna vid och uppskatta känslan. Baksidan är utformat med en kurva som lägger sig bekvämt i handen. OnePlus har även träffat mitt i prick på viktfördelningen och OnePlus 6 är lite tyngre än vad 5T var, troligtvis tack vare glaskonstruktionen, vilket hjälper den att kännas mindre billig och sårbar. Vilket du kanske minns att jag inte uppskattade på min 5T. 

Det är omöjligt att inte uppmärksamma notchen, eller sensorjacket, men jag glömde den lika lätt. Jag har tidigare inte ägt en telefon med ett sensorjack, men jag har aldrig känt att jag är emot designvalet. Jacket är här ganska smalt, och jag kan förstå att det blockerar utrymme för notifikationsikoner, men jag brukar inte låta dem trängas där uppe i vilket fall. 
Sedan är det hakan (engelska: Chin). Kanten på nedre änden av skärmen. Jag trodde att den skulle kunna besvära mig, men sanningen är att den inte alls uppmärksammas. Den är smal, och har fått en fin kurva vilket hjälper den illusioneras som mindre än den är. 

OnePlus har också installerat ett skärmskydd från fabriken, men jag väntar på ett ersättningsskydd. Med tanke på hur OnePlus har utvecklat sin helskärmsnavigering känns det konstigt att skyddet inte är sluttat vilket resulterar att mitt finger fastnar mot kanten alldeles för ofta. 

Alert-Slidern har flyttats till högra sidan av skärmen på 6an och trots tveksamhet uppskattar jag flytten. Det är lättare att ändra mellan lägen nu och istället för att använda Androids Normal, Prioritet och Stör ej-lägen flippar den nu mellan NormalVibrera, och Tyst. En välkommen modifiering. 

Även Boot-animationen är värd att nämna och ett nöje efter att ha använt min Mi Mix 2s.

Specifikationer:

Som med tidigare telefoner från OnePlus är löftet en produkt till ett lägre pris än vad Samsung och/eller Apple erbjuder till liknande eller jämlika specifikationer. Med det sagt erbjuder OnePlus 6 top-specifikationer enligt 2018, med undantaget av Trådlös Laddning. 

CPU Snapdragon 845
GPU Adreno 630
Storage 64, 128 or 256GB
RAM 6GB(64BG) or 8GB(128&256GB)
Battery 3300 mAh
Display 6.28" 1080p+ AMOLED
Glass Protection Corning Gorilla Glas 5
Rear Camera Dual 16MP OIS f/1.7 and 20MP f/1.7
Front Camera 16MP, f/2.0
Ports USB: 2.0, Type-C. Audio: 3,5 mm
Extra Splash-proof (water resistance)

Mjukvara:

Om du har tidigare erfarenhet av OnePlus, exempelvis deras 5T, så vet du vad du kan förvänta dig från mjukvaran. Oxygen OS är en fröjd för ögat men sin enkla design i enighet med Googles design och dess snabba, mjuka animationer. OnePlus fortsätter att kämpa för den goda sidan genom att släppa både en Stabil version och en Beta version

Vid första setup lägger du som vanligt in all din information och konton såväl som Face Unlock och-/eller Fingertrycksupplåsning. Båda dessa går fort att ställa in och Ansiktsupplåsning är fortfarande på en magisk nivå. Om du lagrar hemligheter för regeringen på din telefon kanske det inte är rätt säkerhetsåtgärd för dig, men för normala användare så som jag själv är det en otroligt praktisk funktion.  

Efter att jag ställt in allt installerades även systemuppdateringen till Oxygen OS 5.1.9

OnePlus Launcher, eller hemskärm, är fortfarande såpass bra att jag inte ser ett behov för att byta ut den. Shelf är också fortfarande hjälpfullt och jag uppskattar verkligen hur den klarar att använda normala Androidgenvägar, exempelvis "SEB>Log in" som en enkel ikon. App-Drawern har uppdaterats med ett Hidden Space som låter dig gömma ikoner utan att göra dem oåtkomliga vilket är praktiskt för exempelvis Swift-key eller Bankappar. 

Det simpla är ofta det man saknar mest. Under tiden jag använde Mi Mix 2s kom jag ofta på mig själv med att försöka svepa ner för att stänga mappar på hemskärmen. I Oxygen OS är detta en väldigt enkel men uppskattad och användarvänlig funktion.

Jag imponerades av hur få snabb-inställningar som var tillgängliga till att börja med. Jag la såklart snabbt till några fler, men jag gillar att OnePlus envisas med sin minimalism. Menys för inställningar är också enkel att navigera genom och hitta i. 

Sedna har du Ambient Display funktionen. Jag saknar fortfarande inte att ha ett Always-On läge, men jag uppskattar att ha tillgång till denna "lyft för att väcka" möjligheten i tillägg till att den visar när jag byter läge på alert slidern när skärmen är av. 

Ytterligare Tankar:

Jag vill följa upp på mjukvara genom att nämna några fler saker. Vi börjar med batteriet, som till att börja med har oroat mig. Efter att ha använt Xiaomis Mi Mix 2s där jag fick 4-5+ timmars skärmtid förlagt över en dag har OnePlus 6 levererat 3-4 timmar. Detta efter bara några dagars användning, så det kan förbättras. Mjukvaruuppdateringar kan också bidra till förbättring. Men detta svarar till mina tankar kring OLED-skärmar och påstådda batterifördelar. 

På tal om skärmen så är den riktigt behaglig för ögonen, förbättring på skärmstyrkan är också en positiv överraskning.

Jag har saknat Dash laddaren de senaste månaderna. Detta gör inte upp för den medelmåttiga batteritiden jag har haft hittills, men det är en riktigt nämnvärd bonus.

Kamera:

camera.jpg

Förra året gick OnePlus från en dubbelkamerauppläggning på OnePlus 5 med den traditionella 2x optiska zoomlinsen till ett upplägg med två nästan identiska kameralinser med samma zoom längd på 5T-modellen. Tanken var här att den andra kameran skulle hjälpa till i lågbelysta miljöer, men vad jag kan minnas bidrog den sällan till något i verkligheten. 

I år har OnePlus valt att använda sig av samma kamera-setup som på sin 5T, men istället för att använda den andra kameran för att kämpa mot låg belysning har OnePlus erkänt att kamerans primära funktion är att bidra till att identifiera djup för Porträttläget. Jag har också läst att den ska hjälpa till men kvalitetsassistans och digital zoom, men jag hittar inget som bekräftar detta.
Användningen av den andra kameran här har faktiskt utsatts av en mängd klagomål från många användare. Om du minns min tidigare recension är jag dock inte ett fan av 2x-zoomlinser eftersom jag sällan använder funktionen och att den tvingar zoomning på porträttbilder. Tittar man på kamerans specifikationer ser den ut att passa mig utmärkt. Enligt DxOMark ska kameran vara en stark utmanare till andra flaggskepp, med en poäng på 96. Det är 1 poäng under det Xiaomi fick med sin Mi Mix 2s som jag nyligen recenserade. 

Första Bilder:

Auto-Läge:

OnePlus 6's kamera lämnar ett fint första intryck. Detaljerna är fina, färgerna poppar och vare sig du tar bilder för Instagram eller ditt privata sparande tror jag att den att du kommer bli tillfredsställd. Jag kommer såklart testa den ytterligare inför min fullständiga recension.

Porträtt-läge: (Klicka för att se hela bilden)

OnePlus 6 använder som sagt sin andra kamera för att mäta djup och avstånd vilket möjliggör Porträttläget. Till mitt samtycke slipper vi inzoomningen som en teleobjektiv hade medfört till. Nämnvärt är också att OnePlus låter oss spara en bild med- och en utan porträtteffekten, ifall mjukvaran skulle misslyckas med att välja subjektet på korrekt vis. 

Porträtt på Par:

Kantigenkänningen känns bra här. Den suddar som du ser inte ut det bramför subjektet och även en del av väggen är kvar i fokus i denna bilden. Det gör sig dock fortfarande till riktigt fina porträttbilder. 

Porträtt på Hund:

Följande bild visar mer av samma. Kamerorna gör ett bra jobb på att välja ut fokus och att applicera eftereffekten, men framgrunden är fortfarande inom fokus och det är lätt att se vart linjen går. Jag gillar dock resultatet. Tittar du noga och nära ser du dock att lite av hennes tunga har skurits bort. 

Låg belysning:

Klicka på bilden för att se hela. OnePlus 6 ger mig en blandad erfarenhet av fotografering vid låg belysning. Ibland ser det bra ut, men ibland tillförs en onaturlig orange färgton till bilderna. Jag är till exempel rätt säker på att vår hund inte är orange. Jag kommer att utforska kamerans förmågor i mörka miljöer vidare. 

Selfies

Kort efter att OnePlus 6 släpptes kom en uppdatering med Porträttläge för selfie-kameran. Jag tycker faktiskt att mjukvaran gör ett bra jobb i att välja ut sitt subjekt och att applicera porträtteffekten. Himlen blir dock lite väl över-exponerad i jämförelse till den vanliga bilden. 

Ytterligare Kamerafunktioner

OnePlus 6 kommer själklart även med ett fullt dugligt Por-läge och möjligheten att filma i upp till 4k med 60 fps. Det tillkommer också ett super slow motion läge med 1080p på 240 fps eller 720p på 480 fps. Du kan också ta Time Lapse videor som verkar fungera väl och ett panoramaläge som jag inte har testat.

Första Intryck och Recensionsmål:

Att återgå till en igenkännlig Androidmiljö känns bra. OnePlus 6 är fint designad, även om jag kanske kan önska att jag köpte Mirror Black eller den Röda utgåvan för en mer stylad look. Men ser vi förbi det känns den bra i handen och mjukvaran är så snabb som bara möjligt. Midnight Black varianten känns inte som glas, men om du lutar den tillräckligt syns faktiskt glasreflektionen ovanför det mattsvarta lagret vilket ser förvånansvärt bra ut. 
Kameran ger ett gott första intryck och får mig att vilja ta fler bilder igen. Jag kan också tillägga att jag kan tänkas lägga till en rubrik för HDR-läget i min recension då jag sett en ganska stor skillnad när detta är på eller inte. Bilder i låg belysning tillför en udda orange färgton som jag hoppas att kan fixas genom systemuppdateringar. 

Jag planerar att testa Android P betan för att slutföra en Del 3 i min Developer Preview serie då OnePlus faktiskt var ambitiösa nog att inte bara uppdatera telefonen med Googles beta-uppdateringar utan även börja jobba på en Oxygen OS beta av den nya versionen. Då Android P släpptes idag ska det bli spännande att se hur fort OnePlus lyckas släppa uppdateringen i år.

OnePlus 6 kommer att vara min enda telefon i åtminstone en månad innan recensionen släpps. Känner jag mig själv rätt kan det ta ytterligare lite tid för mig att få ner alla mina tankar.

Kontakta mig gärna om det finns något speciellt du vill veta eller vill se i recensionen!

Tills nästa gång, tack för att du tittade in!

OnePlus Referral-länk

Sugen på att köpa en OnePlus 6? Genom att använda min referral-länk får du 200 SEK rabatt på tillbehör vid köp av en OnePlus telefon, jag får då i tillägg en liten bonus på deras hemsida.