Unboxing: Mate 20 Pro - Gluegate?

Perfektion med Minuspoäng?

På grund av personliga skäl blev unboxingen försenad. Jag vill be om ursäkt till dig som väntade den tidigare!

Jag har väntat på detta. Huawei’s tidigare flaggskepp P20 Pro har varit på min önskelista sedan den annonserades. Jag kom aldrig till att recensera den dock, men med den nya Mate 20 Pro kände jag inte att det fanns något alternativ.
Näst intill allt med det senaste från den Kinesiska jätten är för mig spännande. Dock var jag inget fan av Huawei’s val av att sätta fingeravtrycksläsaren i en liten knapp nedanför skärmen på P20:an vid första anblick. Valet att nu i höst implementera en fingeravtrycksläsare under skärmen i tillägg till en ordentlig ansiktsigenkänningsmodul får mig att känna att Huawei är på väg. Till skillnad från konkurrensen verkar inte tillverkaren vilja stanna upp heller, utan leder istället utvecklingen.

Gällande just Mate 20 Pro kommer jag inte att slutföra en fullständig recension. Därav har jag valt att packa in så mycket jag kan i ett kortsiktigt intryck.

Unboxingen i sig själv är trevlig. Tyvärr stämmer inte det för samtliga delar.

Unboxing:

Låt oss börja med att plocka upp och starta telefonen!

Presentationen är stilren på en nivå som liknar Apples egen. Den svarta lådan får dock pluspoäng från mig och att den är mönstrad gör det bara bättre. Telefonen ligger på topp, som alltid, och under den hittar vi ett garantikort såväl som lapparna med IMEI-nummer för båda SIM-korten. Jag är glad att Huawei inte klistrade dessa på telefonen som många andra tillverkare gör. I botten möts vi även av laddaren, USB-c till USB-A sladden och ett par USB-C hörlurar. Detta är den nya 40W-laddaren från Huawei som idag är bland det snabbaste du hittar vad gäller telefonladdare. Inuti den lilla foldern hittar vi även garantipapper, manualer och mindre spännande informationskort. Men ingenstans hittar jag ett skal. Har jag missat något? Jag trodde att Huawei skulle fortsätta inkludera genomskinliga skal för nya köpare som så många andra Kinesiska tillverkare gör. Än så länge finns det rätt få skal att hitta i Sverige, så det är synd att det medföljande uteblir. Med de rundade skärmkanterna förutser jag även att bra skärmskydd uteblir i mängd.

Telefonen i sig själv är välbyggd och lägger sig bekvämt i handen. Den är större än vad jag är van vid nu dock eftersom jag vant mig med en iPhone XS senaste månaden.
Jag är inget fan av rundade skärmkanter. Det var det spännande nya konceptet när Samsung presenterade det för några år sedan, men jag tycker att den spänningen har försvunnit. På rena motsatsen gör det skärmskydd näst intill omöjliga att producera i billigare varianter. Skärmen blir också känsligare mot fall eller skador. Detta i tillägg till att det aldrig fyller en riktig funktion även på Samsungs telefoner.
Jag valde Twilight varianten av telefoner, speciellt för att jag ville se den med mina egna ögon. Detta är ett designval som både sticker ut och gör telefonen finare. Jag älskar att dem [Huawei] valde att mörklägga toningen denna gången så att den går från en svart nyans till lila och slutligen blått. Ramarna är gjorda av Aluminium och matchar toningen i färg vilket är trevligt. Dem känns även bra i handen. Det är också överraskande hur stilrent det är att telefonen saknar synliga dedikerade högtalare, då dessa gömmer sig i USB-C porten.

Baksidan må vara snygg, men den plockade också upp fingeravtryck så fort jag lyfte telefonen vilket jag visar i den sista bilden.

“GlueGate”

Apples telefoner utsätts varje år för så kallade "gates". Detta är synonymer som ska beskriva ett fel, eller problem, med den nya modellen som upphittas i närheten av lanseringen. "Gate"-namnsättningen härstammar från den politiska Watergate skandalen och indikerar att Apple har gjort något fel.  

Efter att ha lanserat Mate 20 Pro har Huawei också utsatts för en egen Gate i år. Som komiskt döpt Gluegate refererar det till en stor andel enheter som lider av en grön skärmnyans som ofta märker sig på över grå färger när skärmstyrkan är låg. Gluegate syns inte alltid i tidigt skede utan måste ibland sökas upp. Flertalet användare rapporterar dock att det blir värre med tiden. Huawei har licensierat skärmpaneler från både LG och BOE, och det är primat enheter med en skärm från den förstnämnda som är påverkade. Enligt Oled-Info härstammar problemet från tillverkningsfasen och i sin tur av att skärmens lim inte fäst ordentligt. Därav namnet, Gluegate.

Eftersom jag är allmänt nyfiken testade jag min Mate 20 Pro ganska direkt efter att jag plockat upp den ur lådan genom att ladda ner en helt grå bild [länk] och därefter sänka ljusstyrkan. Detta undersöks bäst i mörka rum/miljöer. Jag öppnade även bilden på min iPhone XS för att säkerhetsställa att den verkligen var helgrå.

Efter närmare undersökning kunde jag också konstatera att det sitter en skärmpanel från LG på min enhet. Efter fjolårets klagomål på Google Pixel 2 XLs LG-skärmar har jag svårt att se för mig hur tillverkaren kommer kunna fortsätta så här. Det är dock värt att nämna att Huawei också kan ha skulden för problemet om det enbart rör sig om fel med ihopsättningen av telefonens olika delar.

Jag testade även att öppna Netflix då appen har en mörkgrå bakgrund och även här syns felet. Med tanke på att man påstår att felet blir värre med tiden återvände jag till butiken för att se om dem kunde vara behjälpliga. (Webhallen, I det här fallet) Hon i kassan kände inte till Gluegate och kunde inte heller bekräfta felet i deras väldigt ljusa butiksmiljö. Jag fick således lämna in telefonen för kontroll.

Det som stör mig mest är att det saknas ett officiellt utlåtande från Huawei själva. Delar av företaget, så som Huawei Finland, har påtalat att samtliga påverkade ska få en ny enhet men flertalet länder saknar fortfarande betryggande ord. Vissa källor påstår också att en ny batch har släppts med felfria skärmar, men det påståendet saknar ett officiellt stöd. Enligt samtliga källor riskerar du fortfarande att få en av de tidigare utgåvorna, speciellt om du inte vet vad du ska leta efter. 

Jag unboxade telefonen på en fredag och lämnade tillbaka den samma morgon. Några dagar senare fick jag ett mail där butiken skriver att de inte hittat något fel på min enhet. Då återstår frågan: inbillade jag mig? Blev jag paranoid efter att ha läst om det online, eller vet dem bara inte vad dem ska leta efter?

Butiken fortsatte beskriva att jag kan hämta ut enheten, eller ångra mitt köp. Om jag inte var nöjd med skärmen rekommenderade dem inte alls att jag köpte en Mate 20 Pro igen. Det är komiskt då jag gillade skärmen i sig själv men inte felet.  

Jag svarade på meddelandet och frågade hur dem hade undersökt felet I hopp om något bra svar. Detta trotts att jag tvivlade på att få ett. Svaret var som förväntat otillfredsställande där jag fick veta att dem inte hittade något fel och återigen att jag kunde lämna tillbaka telefonen.

Så allt som allt står vi kvar med :

So what do we have?

  • Ett dyrt Flaggskepp med ett nu välkänt skärmfel.

  • En tillverkare som avstår sig att officiellt erkänna felet.

  • En massa butiker med anställda som inte heller känner till felet, eller har fått riktlinjer från Huawei.

  • Min telefon som testades för något annat än felet jag kom in med. På inlämningskvittot står det till och med att jag upplever skärmblödning på enheten. Det helt irrelevant fel.

Min största oro förblir att Huawei inte officiellt berättat om felet eller vad man gör åt det. Även faktum att återförsäljare inte vet vad den ska göra åt det.

Samsung och deras Galaxy Note 7 är ett poultry exempel på telefonincidenter. LG anklagas fortfarande for bootloops som drabbade telefonen G4, år 2015, men ingen nämner Note 7 explosionerna för annat än på skoj. Detta för att Samsung hanterade situationen vilket har lett till att näst intill ingen känner sig lurad.  

Jag tror att Huawei had vunnit i längden om dem gjorde ett utlåtande innan dem tappar respekten från teknikintresserade kunder. Trots framsteg ser en stor andel av befolkningen företaget som en skapare av billigare telefoner, vilket på många sätt är synd. Att göra bra ifrån sig gentemot oss nördar hade kunnat hjälpa Huawei att sprida ett positivt intryck.

En Andra Chans

Så på tisdagen efter plockade jag upp telefonen igen för att försöka en Gång till. Dem frågade om jag ville ha den eller återlämna direkt och betryggande att öppet köp fortfarande skulle gälla. Så än så länge ser det ju bra ut. Jag tog tillbaka telefonen igen. Om inget annat för att jag verkligen vill testa den och slutföra denna Unboxing.

Väl hemma och upplockad inser jag att butiken har glömt att återställa telefonen efter sina test. Jag hade ju undrar vad dem hade tittat efter och fick mina misstankar bekräftade när en hemsida för att testa for skärmljusblödning fortfarande var öppen. Testet går ut på att man stirrar på skärmen med er helt svart bakgrund. Här kommer det komiska: skärmljusblödning drabbar LCD-skärmar när bakljuset är tänt. Efter som OLED inte använder bakljus för svarta segment kommer detta inte att visa något. Gluegate syns bäst på grå delar, vilket jag berättade när jag lämnade in telefonen. Så dem kände inte till felet och dem lyssnade inte heller när jag förklarade det. För min ironis skull ser jag även att telefonens mörka tema använder vissa grå accenter där jag kan urskilja gröna nyanser.

Med min recensionsbudget kommer jag att sikta på OnePlus 6T istället. Iaf tills Huawei har fixat gluegate. Helt ärligt har jag inte råd att recensera en telefon som jag inte kan sälja vidare.  

Tills det är fixat rekommenderar jag även att andra väntar med att godkänna byten, om du inte behöver en ny telefon direkt. Detta är nästan det enda sättet att påtala för tillverkaren att det inte är ok att sälja felmonterade telefoner till 9995 kronor. 

Mina Intryck av Mate 20 Pro

Om vi sätter Gluegate åt sidan är telefonen välbyggd med en rätt diskret kurvad skärmkant. Detta är inte så överdrivet som det var hos Samsungs äldre Edge-telefoner. Twilight färgen har i mina ögon blivit bättre än den på P20 Pro. Personligen gillar jag dock kameraplaceringen på vårens telefon lite bättre. Jag hade föredragit en plattare skärm. Personligen hoppas jag inte att detta blir den nya normen inom smartphone-design.

Fingeravtrycksläsaren fungerar imponerande bra på min enhet. Jag uppskattar att den är placerad såpass högt upp vilket gör den lättare att nå utan att böja tummen till skärmens nedre kant.

Ansiktsigenkänningen låser upp telefonen nästan lika snabbt och ofta som den på iPhone XS. Det är synd att Google inte har implementerat en strandard för säker ansiktsautentisering, då bristen på detta gör funktionen mindre användbar när man väl är inte i systemet. Torts att det verkar stabilt har jag dock märkt att den har svårare att låsa upp enheten i vissa ljusa- eller mörka miljöer jämfört med Apples version. 

Fingeravtrycksregistrering.

Att registrera fingeravtryck på den optiska läsaren tar längre tid än vad det gör på gamla hederliga läsare. Den påtvingar också fler udda vinklar innan den är nöjd och indikatorn försöker visa vilken sida av fingret som saknas. Medans det kanske inte är lika snabbt som tidigare varianter uppskattar jag dock att Huawei valt att satsa på framtiden. Detta är inte ett problem utan ett resultat av att dem är tidiga på marknaden.

Som jag sa fungerar läsaren riktigt bra när fingret är registrerat och att läsaren sitter högre upp mot mitten gör att jag slipper handklättra med telefonen. Utomhus har den dock svårare för att utgöra en korrekt läsning, vilket verkar bero på kyla eller hur jag håller telefonen. Oneplus 6T verkar läsa rätt oftare i dessa situationer vilket är komiskt med tanke på prisskillnaden. Huaweis sensor bygger också på att användaren ska trycka ner på med kraft för att aktivera den vilket känns lite påtvingat. det innebär dock också att du, om du vet exakt vart den sitter, kan låsa upp telefonen genom att trycka ner utan att den indikerar var. Det som saknas här är någon typ av vibration eller feedback. Huaweis sensor lyser bara upp precis under läsaren dock och resulterar inte i att du blir bländat, till skillnad från OnePlus 6T.

Högtalarna är rätt så bra, men inte på samma nivå som iPhone XS. Telefonen använder den övre högtalaren (samtalshögtalaren) för höga- och medeltoner, medans den nedre kompenserar med basfrekvenser. Jag upplever en viss ojämnhet vilket resulterar i mindre tillfredsställande ljud än vad Apples motsvarighet erbjuder.
Skärmen är som jag sade utan anmärkningar i kvalitet. Den är både ljusstark, färgrik och skarp. Hade det inte varit för Gluegate hade jag återigen inte haft något att klaga på här. Som en komisk sidnot verkar “hakan” vara större ön vad pressbilder fick den att verka. Detta är intet problem i sig själv, men om vi jämför med hur Apple gör tycker jag även att Huawei kunde ha ansträngt sig för att uppnå 10000-kronors prislappen. För en djupgående skärmrecension rekommenderar jag AnandTech recension. Utifrån den ser vi att det inte bara är gröna färgnyanser som tar ned skärmen.

Huawei är först med att lansera en Androidtelefon med en 7 nm processor och såvida jag kan se har den inga problem med att skapa ett flyt rent hårdvarumässigt. Batteriet har också fått en boost på 200 mAh, vilket utgör ett 4200 mAh batteri i sin helhet. Snabbladdningen på 40W ska nå 70% laddning på ynka 30 minuter. Tillsammans ska detta betyda att telefonen aldrig bör bidra till batteriångest. Trådlös laddning stöds också, och Huawei har utvecklat en 15W trådlös laddare, vilket är marknadens snabbaste hittills. En av telefonens mest imponerande funktioner, eller gimmicks, kallas motsatt trådlös laddning och precis som det låter kan alltså Mate 20 Pro ladda andra telefoner genom Qi-standarden. Jag tror inte att de flesta kommer utnyttja detta, men det är en imponerande funktion likaså.

iPhone XS som laddas på min Mate 20 Pro

EMUI Snabbt Intryck

Ett av Androids största klagomål återstår som skins (egenversionerna) som tillverkare bygger på operativsystemet. Det är kanske inte helt rättvist då det finns många som faktiskt föredrar dessa funktionsfyllda expansioner. Likaså har Huaweis EMUI tidigare anklagats för att vara en iOS-klon. Mjukvaran har dock utvecklats in till sitt eget de senaste åren, men vissa spår finns kvar. Jag använde en Honor 8 kort 2017 och minns att jag inte alls upplevde det som illa. Utvecklingen har fortsatt och den lilla tid jag haft med telefonen lämnar överlag ingen dålig eftersmak.

Huawei hade ingen applåda i sin mjukvara fören slutet av 2016. När det äntligen tillkom var det dock genom den äldre ikonlösningen. Detta hänger kvar och eftersom flertalet Androidtillverkare har valt att följa Google med svep-upp metoden känns det rätt tråkigt att Huawei envisas med detta. Enkelt sagt känns det redan uråldrigt och lite tråkigt. Mappar på hemskärmen efterliknar också Apple och Samsung och lägger sig i mitten av skärmen när de öppnas.
Då jag kom ifrån en telefon utan applåda (iPhone XS) hade jag inga problem med att helt enkelt låta bli att aktivera den en eftersom Android erbjuder en drös med inställningsmöjligheter började det också att kännas lite förvirrat. Detta trots att jag enbart använt iOS i strax över en månad. Här uttrycker sig problemet i att jag inte riktigt vet vart jag ska göra av ikonerna. Apples iPhone XS är såpass liten att dem passar bra på toppen av hemskärmen. Mate 20 Pro är däremot så stor att detta hade blivit löjligt. Samtidigt känns det tråkigt att ha alla på botten och animationen för att stänga ner dessa appar gör det inte bättre.

Hemskärmen, eller Launchern, har Google Feeden integrerat till vänster vilket alltid är ett plus i mina ögon och något som Huawei ska ha cred för. Förmågan att gömma notchen finns kvar i mjukvaran, men i och med att hakan har förminskas anser jag att det förstör utseendet ännu mer nu. Själv gömmer jag dock inte notchen så det påverkar inte mig.

Huawei har också utvecklat sin egen Digital Wellbeing, eller Digitalt Välmående, baserat på Googles API. Här kan användaren begränsa appanvändning per dag och ställa in nattlägen som att skärmen går i gråskala, avaktiverar appar och/eller stänger av notifikationer. Utifrån mitt test i iOS tycker jag dock inte att detta medför till mycket i praktiken. Trots det är det fint att se att Huawei är ikapp på Androidfunktioner.

Gränssnittet flyter på, som jag sa, men det är inte felfritt. Tyvärr har jag under min korta tid med telefonen stött på mer mikro-lagg än vad jag någonsin gjorde på Apples senaste. Ett exempel på detta är när man sveper ner på hemskärmen vilket aktiverar sökfunktionen. Detta känns ofta mer svårhanterat för telefonen än vad det är nyttigt för mig som användare, mycket tack vare animationer eller lagg. Som om systemet i sig själv har något emot åtagandet. Eftersom detta är en direktkopia av en iPhone-funktion känns det inte mer än rätt att jämföra dem sida vid sida. Då är det väldigt tydligt att Apples telefon utför åtgärden utan klagomål både när jag sveper ner sökrutan och när jag sveper upp den igen. Mate 20 Pro ger uppsyn av animationsbuggar i båda riktningarna. Jag kallar det animationsbuggar men jag tror också att det beror lite på att Android fortfarande segar med att öppna tangentbordet ibland. Det är som att det bara uppenbarar sig för att telefonen försöker kompensera för att det inte går fort nog.

En annan flaggskeppsfunktion som Huawei har utvecklat är helskärmsgester. Dessa är näst intill identiska till de som Xiaomi utvecklade till Mi Mix 2s där man sveper upp från mitten för att gå hem, håller kvar i mitten för att komma åt öppna appar och sveper in från sidorna för att gå tillbaka. Här reagerar jag på att animationen för att gå hem, som stänger appen i sin egen ikon på hemskärmen, verkar bromsa sig själv och hoppar till lite ojämnt. I tillägg till det tog det mig en hel del försök innan jag insåg varför det tog så lång tid att komma åt öppna appar. I vanliga fall kommer dem upp rätt snabbt när man sveper upp och stannar. I Huaweis mjukvara väntas du dock stoppa all rörelse innan detta aktiveras. Då jag smått rörde fingret lite uppåt hela tiden kom det alltså inte till skott. Detta är också ett av de få tillfällena som Huawei använder vibrationsfeedback vilket känns onödigt. Precis som på Xiaomis telefoner medför också tillbakagesten att man kan råka stänga skrivbordet om man skriver genom att swipea. Jag har svårt att förstå varför det inte hindras på något sätt. Implementeringen av samtliga svepgester är logiska, men inte alltid praktiska och det saknas en viss förfining när jag jämför med konkurrenterna, exempelvis Apple eller OnePlus.

Huawei erbjuder ett äkta mörkt tema i OLED-anda vilket jag alltid uppskattar. Detta hjälper både mot skärmens påverkan på batteriet och fungerar bra för dem som inte gillar 100% vita färgteman. Notifikationer och snabbinställningarna är rätt standard sett till design, men saknar Android 9 Pie's runda koner.

Jag kan lika gärna erkänna att jag precis som förfarit saknar 3D-Touch med. Kanske är det orättvist av mig att hoppa på Huawei för systemnavigation och gränssnitt direkt efter att ha erfara iOS, men det är svårt att låta bli. Lågtryck gör en hel del bra vad gäller genvägar, men inte på samma praktiska nivå som att trycka ner skärmen på en iPhone gör.

Trots att jag tycker att systemet verkar flyta på rätt bra och att telefonen absolut inte saknar förmågor vad gäller prestanda kan jag inte låta bli att tycka att EMUI verkar tynga den lite. Med svepgester som trycks ner av animationer och ologisk väntetid känns det som att EMUI gör mer skada än vad det bidrar till upplevelsen.

Huawei har även arbetat med sin kamera-app i flera år. Jag uppskattar att det finns en lång lista med funktioner men det känns också lite överväldigande. Kanske helt enkelt för att andra tillverkare försöker göra upplevelsen så enkel som möjligt. Det är inte Huaweis tema ännu.

Överlag tror jag att det är svårt att rekommendera telefonen till en Android-purist. Huawei försöker bättra sig, men demr inte där än. Om mjukvara är högt upp på listan för att du ska trivas med din telefon hade jag snarare rekommenderat en Pixel, OnePlus eller till och med iPhone.

Kamera:

Nu kommer vi dock till den största anledningen till varför folk köper Huaweis Mate 20 Pro, nämligen kameran. Efterföljande till P20 Pro har tillverkaren nu plockat bort den svart/vita kameralinsen för att istället rymma en ultra-vidvinkellins. Här påstår man även att kamerorna nu är så bra att den monokroma kameran inte längre behövs.

Så telefonen har återigen 3 kameror: en primärlins på 40MP med f/1.8 I bländartal, en 3x telefotolins på 8MP med f/2.4 och en ultravidvinkellins på 20MP med f/2.2 som även kan fånga makribilder på så nära som 2,5 cm avstånd.

Som en snabb kommentar vill jag dock ifrågasätta designen bakom kamera-appen. Går det inte emot all modern design att försöka få den att se ut som fejkläder?

 Överlag är kvaliteten riktigt bra. 40MP kameran syr ihop pixlarna vilket som regel skapar en 10MP bild som standard. Du kan välja att fånga bilder i full upplösning, men de flesta kommer inte vilja göra detta. Telefotokameran kan användas i samarbete med den primära för att fånga en 5x hybridzoom som hyllades redan i våras. Medans LG, som använt vidvinkelkameror I flera nu, har små ikoner för att växla kameralins har Huawei istället valt att göra en enkel zoom-knapp som antingen kan tryckas på eller dras för att växla mellan 0.6x(vidvinkel) och 10x(kvalitetsfattig digital zoom). Vad gäller gränssnitt är detta mycket bättre.

Vad gäller funktioner har kameran som sagt fler lägen än en vanlig användare vet vad den ska göra av. Från standard Porträttläge för människor till ett bländar-läge som utnyttjar zoomlinsen för att också kunna skapa djupmätning (och Bokeh) på valfria andra objekt. Bländar-läget ger först intrycket att det krävs en zoom, men vid närmare testning insåg jag att man kan dra tillbaka den och behålla Bokeh-effekten.

Nattläget kvarstår också sedan i våras. Här fångar telefonen flera bilder av samma scen med olika exponeringslägen för att sy ihop dessa till en ljusare, mer detaljerad bild. Huawei var först ute med detta, men utifrån jämförelser tror jag att Google utmanar dem på toppen av nattfotografier.  

Viktigt att notera är att nattlägen inte alltid belyser scenen, utan ibland också jämnar ut den för att få till en mer korrekt återskapning som oftast blir mer tillfredsställande.

Huawei påbörjade hela AI-kamera gimmicken redan för ett år sedan. "Master AI" som det kallas finns kvar här, men är inte aktiverat som standard. Detta beror antagligen på att Huawei fick en del arga kommentarer av folk som inte lyckades hitta inställningen för att ta bort det. När läget väl är aktivt försöker det identifiera scenen du fångar och lägger till effekter för att förbättra bilden. Ofta med filtret Blue Skies om det är fint väder ute. Det må vara en cool funktion, men ofta ser det ut att lägga till ett ökat kontrast och nöja sig där. Något som jag uppskattar är lägets förmåga att aktivera Porträttläge om en människa identifieras av kameran, det är dock inte alla som gillar detta eller alltid det är praktiskt. Ett konstigt val av tillverkaren är också att begränsa HDR till ett specifikt läge. Ganska likt hur smarttelefoner gjorde förr. Med en såpass kamerafokuserad telefon känns det konstigt att Auto-HDR inte finns som en tillgång, speciellt när utmanare från Google och Apple gör ett så bra jobb på den fronten.

Jag gillar detaljerna som kameran kan fånga, men ibland upplever jag också att bilderna blir lite udda. Som om jag plockat upp ett mörkt eller blekt tema på vägen. Porträttläget på den bakre kameran fungerar väldigt bra, men på den främre kameran tycker jag ibland att läget har svårt att göra en korrekt kantutskärning. Det är också konstigt att jag måste aktivera en effekt i tillägg till att välja porträttläge för selfies. En liten ikon poppar då upp som låter en välja mellan olika former (cirklar, hjärtan, etc.) och först då “Bokehfieras” bilden.
Selfiekameran i sig själv är en 24 MP kamera med ett bländartal på f/2.0. På nära håll upplever jag den som detaljrik, men på lite mer avstånd, eller en utsträckt arm, upplever jag att detaljerna lider.

På videosidan klagar användare fortfarande på att Huawei inte möjliggör 4K på 60 bilder per sekund (fps, Frames per Second). För mig har detta aldrig varit ett problem per sig, men samtidigt anser jag att det är konstigt att den nya processorn som hypats upp inte verkar klara detta.
Telefonen kommer dock med en drös imponerande videoeffekter så som porträttvideor (som gör bakgrunden suddig) eller ett läge som tillsätter en svart/vit bakgrund medans det håller subjektet (personer) i färg i realtid.
Vi återfinner även super slow-motion som kan fånga 970 fps in 720p över ca 2 sekunder för episka slow-motion videor. Det är lite synd att 720p är den högsta upplösningen här dock.

Slutsats och Avslutande Kommentar

Det är riktigt synd att Huawei’s Mate 20 Pro kämpar med skärmproduktionen. I tillägg till Gluegate rapporterar också vissa användare blå-gröna konstanda nyanser längs kanterna. Enligt skärmrecensionen på AnandTech är LG-panelen inte heller vänlig mot batteriet och kräver mer i drift än exempelvis Samsungs AMOLED-skärmar gör.

När det gäller funktioner har Mate 20 Pro allt man kan vilja ha. Många användare kommer att glädjas med telefonen i alldagligt bruk. Tyvärr ser fortfarande många vanliga (icke-entusiaster) användare, i Sverige iaf, Huawei som en billigare tillverkare och jag tvivlar på att den här typen av barnsjukdomar kommer hjälpa till här.

Kameran är utomordentligt bra och mångsidig. Mjukvaran verkar trots mitt klagande också ok. Huawei har dock anklagats för att skapa problem för tredjepartsappar på grund av den aggressiva batterihanteringen i EMUI. Många användare kommer nog inte att märka detta, och för det mesta kan det begränsas i inställningarna. Vissa rapporterar dock att det liknar det jag såg på min Oppo Find X recension där notifikationer missas på grund av att apparna stängs ner.
Upplåsning och autentisering med ansiktsskannern eller fingeravtrycksläsaren fungerar för det mesta utan anmärkningar. Jag ser ingen direkt anledning att klaga på, eller jämföra, hastigheten vid sidan av tillverkarens tidigare läsare. På min sida fungerar båda alternativen väldigt bra. Det är dock tråkigt att Android inte har stöd för ordentlig ansiktsigenkänning ännu vilket begränsar sensorernas användning till upplåsning eller vissa Huawei-appar.

Överlag tycker jag att en protest behöver utgöras. En som berättar för tillverkare att det inte är ok att skeppa ut trasiga eller felande produkter, eller skärmar fulla av problem och bristande support-svar.
Om din telefon visar tecken på Gluegate eller andra fel, även om de är små, anser jag att den ska tillbaka. I minsta fall ska enheten bytas. Om du har tur och slipper dessa fel är det ju underbart. Om inte är kanske den ledsna sanningen att Mate 20 Pro inte är den perfekta telefonen som den kunde ha varit. Vissa användare har ett utomordentligt tålamod, och byter telefon efter telefon tills de får en felfri enhet. För vissa av oss kan detta vara mer arbete än vad det upplevs vara värt. Jag har dock också hört från användare vars LG-skärm inte uppvisade problem innan telefonen hade använts i två veckor. Så håll lite koll.

Vad tycker du om Huawei Mate 20 Pro?
Skriv gärna i kommentarerna nedan!

Detta är Andreas @ The Mobile Swede. Tack för att du läste, även om det är ditt första besök eller om du kom tillbaka.