Unboxing: LG G7 ThinQ - Flaggskepp i Underläge

Hur skriver man en rolig titel på Svenska?

Introduktion

Du kanske inte håller med mig, men jag ogillar den nuvarande marknadstrenden vi ser. Som jag tidigare nämnde i min diskussion om Budget Flaggskepp har många av dem tidigare största tillverkarna svårigheter idag. Bland dem räknas jag LG som tidigare, åtminstone i mina ögon tävlade mot Samsung som jämlik. Idag har företaget en stämpel som en billigare tillverkare.

Inom teknikcirklar nämns också ett tidigare problem med en bootloop-skandal. Något som jag uppfattar att företaget aldrig riktigt adresserat offentligt med transparens. Detta kanske är orsaken till varför det fortfarande nämns, medans ingen längre pratar om exploderande batterier. 

Elektronikkedjan NetOnNet säljer nu två enheter av LG G7 ThinQ till priset av en. I mina ögon ser detta ut som en deal som LG satt i farten för att få ut telefoner i konsumenternas händer i hopp om att vi ska ändra uppfattning. Kanske till och med köpa några av deras nästa telefoner. Det ska bli spännande att följa upp på om det har effekt.
Är du intresserad av att köpa en LG G7 kan det vara läge att passa på nu, följ länken till NetOnNet. Dealen gäller till och med imorgon, eller så långt lagret räcker.
Obs. detta är en Affiliatelänk, vilket innebär att jag får en bonus om du genomför köp genom den.

Observeta att:
Jämfört med mina tidigare Unboxings och Första Intryck där jag hunnit testa telefonen i Ca 5 dagar är detta baserat på 

Specifikationer

Vid det här laget vet vi nästan vad som står på listan utantill:

CPU Snapdragon 845
GPU Adreno 630
Storage 64GB (in Sweden)
RAM 4GB
Battery 3000 mAh
Display 6.1" 1440p+ IPS LCD
Glass Protection Corning Gorilla Glas 5
Rear Camera Dual 16MP cameras - 2nd camera wide-angle lens
Front Camera 8MP, f/1.9
Ports USB: 3.1, Type-C. Audio: 3,5 mm
Extra IP68 dust/water proof - MIL-STD-810G compliant
A single "BoomBox" downfiring speaker

Unboxingen

 När jag packade upp lådan från sin transportlåda, lite boxception där, uppmärksammade jag genast att den inte var inplastad. Plast ska ju vara dåligt för miljön så jag antar att detta är en bra sak, men tyvärr innebar det att lådan var dammig vilket leder till ett mindre perfekt första intryck.

I lådan möts vi genast av en mikrofiberduk, vilket ökar intrycket igen efter den dammiga lådan. Under duken ligger telefonen, sluten i plast. Till skillnad från andra telefoner är plasten dock inte tejpad till enheten och den kan lätt glidas ur.

Om vi snabbt lägger telefonen till sidan möts vi av garantiinformation, en snabbstartsguide som ingen kommer att läsa och laddaren. Telefonen kommer också med ett par 3.5mm hörlurar, ja det betyder även att telefonen har ett vanligt hörlursuttag. 

Tittar vi på telefonen själv så får vi ett mycket bra första intryck. Både jag och Sandy reagerade på hur lätt och kompakt den känns. En snabb tanke går då till hur galet det är att vi i 2018 kan uppleva en 6.1" telefon som kompakt. För mig är detta jämfört med OnePlus 6 som känns större och svårare att hantera när man har dem sida vid sida. G7 är märkbart smalare på bredden vilket skapar en bättre enhandskänsla.

Sen har du såklart ett sensorjack, eller notchen. 

Design och Display

Som jag tidigare nämnde är det svårt att inte reagera på hur nätt G7 känns i handen. När jag hoppar fram och tillbaka mellan den och min OnePlus 6 som jag nuvarande recenserar är det svårt att inte märka att den tidigare är lättare att hantera.
Designen är av den premium-givande och populära Gorilla Glass 5 glas-mot-glas "sandwich"konstruktionen med en aluminiumram som separerar de två glaspanelerna. Telefonen har som sagt en notch och även en haka (chin) som många har uttryckt sitt missnöje med under 2018s gång. Jag måste dock tala för att jag inte har något emot notchen alls. Det är en sådan sak som man ser fram tills man har den i handen och så "försvinner" den. Sanningen är att den får telefonen att kännas modern nu, vilket den också är.
Även hakan är ett svårt ämne. Jag trodde att den skulle störa mig men jag brydde mig inte om den lite mindre hakan på min OnePlus 6 och jag bryr mig inte om den på LG G7 ThinQ.

Skärmen på telefonen är sinnessjukt stark när det kommer till ljusstyrka. Ursäkta mitt användande av superlativ, men med den manuellt aktiverade Superljusstyrkan når G7s skärm en styrka på 1000 nits. Detta är det dubbla av vad många telefoner har som max-styrka ännu. Som jag förstår det använder sig LG av en speciellt teknik där dem i tillägg till de vanliga underpixlarna röd, grön och blå, har vita underpixlar som tillåter denna boost. 
LCD vs. Amoled är igen i effekt och här är det svårare än någonsin att välja en vinnare. Tillsammans med ljusstyrkan har skärmen även riktigt fina färger och du kan ställa in dessa så mycket du vill genom att välja både presets såväl som att ändra värme/kylan i skärmen och styrkan på de individuella RGB-färgerna. 

LG har plockat inspiration från sin största konkurrent och gett sin telefon en extra knapp som är positionerad under volymknapparna på vänster sida. Detta är Google Assistent-knappen som direkt tävlar mot Samsungs Bixby-knapp som introducerades på deras Galaxy s8. Ett enkelt tryck öppnar Assistenten som vanligt på Android. Dubbelklicka för att komma åt Google Lens, min telefon behövde uppdateras innan det fungerade. Sist men inte minst kan du även hålla inne knappen för att aktivera ett Walkie-talkie läge där Assistenten lyssnar under tiden du håller inne knappen.
Eftersom jag använder Google Assistenten mycket gillar jag knappen. Hade telefonen haft helskärmsgester för navigering hade det varit det bästa av två världar. 

I rätt belysning har även den svarta varianten av G7 en blå hint. Oroa dig inte dock, detta är en väldigt ovanlig vinkel med himmelen som hjälper färgen genom sin reflektion.

I rätt belysning har även den svarta varianten av G7 en blå hint. Oroa dig inte dock, detta är en väldigt ovanlig vinkel med himmelen som hjälper färgen genom sin reflektion.

På insidan av telefonen har LG lyckats laga en typ av resonanskammare vilket möjliggör den så-kallade Boomboxhögtalaren. Detta innebär att ljudet vibrerar inuti telefonen när den ligger på en plan yta vilket skapar en starkare ljudupplevelse med markant bättre bas än något jag har hört tidigare. Det är faktiskt lika coolt som det låter.
Telefonen har också trådlös laddning inkluderat, tack LG. Du får också den vanliga IP-68 sertifiseringen och telefonen är också något som kallas MIL-STD-810G compliant vilket är en USA militärstandard som innebär att telefonen ska tåla en del stryk. 

Mjukvara

Nu till mitt största misstycke för telefonen hittills, mjukvaran eller LGs Android skin. I min tidigare uppladdning diskuterar jag hur Oxygen OS på OnePlus 6 bör betraktas som en funktion (feature) i sig själv. Då jämförde jag den med versioner av Android såsom detta. LG hade om du frågar mig haft mer framgång om dem tog sitt förhållande med Google vidare till sitt nästa steg och adopterade Stock Android, eller åtminstone något i närheten.

Mjukvaran här påminner till designen mycket om Samsungs UI. Speciellt i notifikation- och quick-settingspanelen. Hemskärmen är också annorlunda, speciellt eftersom LG har installerat tre stycken. En utan app-drawer, en med en app-drawer och en som ska vara större och mer tillgänglig

Jag tror att en del av LGs problem är att det inte finns någonting i mjukvaran som faktiskt exalterar den potentiella köparen. I alla fall inte bland mjukvaran.

Nu låter det som att jag verkligen ogillar upplevelsen, men det stämmer inte riktigt. LG har många funktioner inbyggda i sitt system och det känns snabbt och följsamt. Inte OnePlus 6 snabbt, men fortfarande snabbt och flaggskepp-likt. Det är även välkomnande, men roligt nog varnade det mig att inte försöka ta bort batteriet när jag först startade den. 

Det finns en tema-butik, men sanningen är den att jag inte lyckas navigera mig igenom den. I alla fall inte på första försöket då jag i hopp om att hitta ett stock Android tema inte lyckades hitta en sökfunktion. 

När det kommer till navigering saknar jag hemskärmsgesterna som dem på OnePlus 6, eller även Googles Android Pie variant. Antagligen börjar de gamla knapparna kännas just så nu, gamla. 

Eftersom detta är ett endagsprov har jag inte kunnat skapa en egen uppfattning av batteriet och kan därför inte säga vare sig det håller bra eller mindre bra. Jag har dock sett att många andra menar att det slår deras förväntningar med marginal. 

Vad skiljer telefonen från resterande utbud?

Som så många andra publikationer har påtalat är LG ganska dåliga på sin marknadsföring, speciellt när det kommer till specifika funktioner. Dem nämner att Google Assistant kan höra dig, som med många Android telefoner, men är otydliga i att G7 har speciella avståndsmikrofoner som fungerar bättre. Hörlursuttaget ska vara det bästa du kan hitta och om du har high-end hörlurar är detta den rekommenderade telefonen på marknaden.

Även kameran skiljer sig mycket från konkurransen med sina dubbla kameror. Apropå det är det dags att dyka in i just kamerasektionen: 

Camera

LG var en av de tillverkarna som först adopterade dubbelkameratrenden och sedan dess har dem hållit hårt vid sin variant utan att avvika. Detta är nämligen något av det som fortfarande skiljer LG från de övriga.
Medan den primära kameran är en ganska vanlig 16 MP är den andra kameran en vidvinkel-lins. Detta ger till synes panoramabilder men utan halvdan mjukvara. Att se det live är faktiskt riktigt imponerande. 

Photos

Dessa är snabbtagna bilder för att testa standardkameran och vidvinkelkameran. Närbilden på Sonykameran lyckas fånga bra detaljer. Tittar vi på byggnaderna är det svårt att tro att det inte är en telefoto-jämförelse vi ser. Men det är verkligen en bild tagen med normal kameravinkel och en med vidvinkelkameran. Jag la till en vidvinkel-selfie med bara för att visa hur mycket man kan rymma på en arms avstånd. Detta är alltså jag som håller telefonen bak-och-fram.

Portrait

Porträttläget verkar fungera bra och jag är rätt imponerad över hur väl den fångade vår hund trots den ljusstarka bakgrunden. Även statyn med alla sina kanter har plockats upp väl 

Selfies

8MP selfiekameran gör ett respektabelt jobb. Speciellt då jag kommer från en 16MP kamera på min OnePlus 6. Jag tror att även selfiekameran är en av de bredare på marknaden och att den därför ska kunna fånga mer inom ramen. Porträttläget gör ett bra jobb i mina ögon, men den har plockat bort lite av min t-shirt bakom nacken.

Bilder i Mörker

Sist men inte minst tog jag några snabba mörkerbilder med. LG erbjuder ett nattläge när kameran saknar ljus vilket ska skapa bilder utifrån något som kallas "pixel-binning". Detta betyder att de 16MP sys ihop till 4MP vilket tillåter kameran att fånga mer ljus.

Dessa bilder är tagna med och utan nattläga för att visa effekten. Dem är tagna gnaska snabbt igår kväll men jag anser att dem tydligt visar upp hur mycket ljus kameran fångar i nattläge. 
Subjekt som rör sig r dock svårare att fånga med kvalité:

Överlag verkar kameran göra ett bra jobb. Jag ser framemot att jämföra den med min OnePlus 6, speciellt då detta egentligen är en telefon värd 2000 kr mer. Jag tror att LG G7s kamera ska bli kul att ha med på evenemang. 

För er som filmar mycket har LG även ett pro-läge för videoinspelning. Jag filmar inte mycket och är ännu inte lärd i att använda pro-läget. Men kanske det är nu jag ska lära mig?

What's Next?

Detta är första gången jag plockar in en ny telefon innan jag är klar med min pågående recension. Därför kommer inte mitt sim-kort att sättas i LG G7 riktigt än. Jag kommer fortsätta leka med telefonen dock och så fort recensionen är klar kommer bytet att ske på riktigt.

Snabb fråga: Vad är det med alla dessa loggor?

Om vi tittar på LGs historia med Android uppdateringar har den inte varit väldigt bra. Tillverkaren påstår sig dock ha öppnat en avdelning enbart för mjukvara i våras och det ska bli intressant att se huruvida det påverkar uppdateringshastigheten. 

Tills nästa gång, tack för din tid!
Vad tror du om LG G7? kommentera gärna nedan.