Unboxing: iPhone XS

Första Mötet

Jag har tidigare nämnt att jag aldrig ägt eller använt en iPhone. Idag ändras det.

Det är inte alldeles för länge sedan jag var en lite för trogen Androidanvändare. Det känns nästan skamfullt att erkänna att jag tittade ner på Apples ekosystem. Att jag tittade på deras produkter som överpriserade simpla smarttelefoner med lite värde för användare som mig. De senaste åren har mina fördomar dock sakta minskat och jag har börjat uppskatta att användare faktiskt vänder sig till iPhones för mer än bara komfort och vana. Efter Apples Keynote 2018 kommenterade jag kring min uppfattning av priset, speciellt kopplat till bristen på medföljande tillbehör. Jag finner det speciellt frustrerande att Apple fortfarande inte inkluderar en snabbladdare i ursprungspriset.
Den åsikten har inte förändrats. Personligen har jag dock känt att jag bör prova en iPhone om jag ska kunna kommentera om mer än bara tillbehör. Att jag behöver ge dem en ärlig chans. Min enhet är 256GB versionen, mest för att jag anser 64GB som är steget lägre som lite för lite.

Unboxing

För att låta bli att fördröja innehållet mer, här kommer mitt första möte med den senaste iPhone XS. Dokumenterat som min första riktiga användning av iOS.

Kommentar: Jag valde att testa den mindre modellen mest för formfaktor och användarvänlighet. Jag gillar stora telefoner men frågar du mig är 5.8 fortfarande stort. Jag köpte telefonen själv och alla kommande åsikter och tankar är mina egna.

Under unboxingen uppenbarar sig en tillfredsställande känsla av minimalism och enkelhet. Jag gillar att lådan är skyddad i plast. Jag uppskattar också att plasten är lätt fixerad med hjälp av lim och att det inte krävs en kniv eller sax fr att öppna den. När vi öppnar lådan möts vi av texten “Designed by Apple in California” på en folder. När den plockas upp möter telefonen användaren i sin helhet. Även den är inplastad och även här är det lätt att öppna plasten utan redskap.

Under telefonen ligger hörlurarna som kopplas genom lightning-uttaget såväl som laddaren. Det ursprungliga klagomålet mot iPhone XS-serien och innehåll var att laddaren inte är en snabbladdare och att adaptern som möjliggör vanliga hederliga hörlurar lyser med sin frånvaro. Jag kommer dock att använda Bluetooth-hörlurar så det sistnämnda berör inte mig. I brist på en snabbladdare kommer jag att förlita mig främst på trådlös laddning. Jag hade dock uppskattat en snabbladdare för när tiden brister.

Det medföljer manualer i flertalet språk i foldern tillsammans med simkortsverktyget. Ett par Apple-klistermärken medföljer också vilket känns lite egotrippat. Jag finner det ironiskt att Apple inte heller skickar med ett billigt skal då majoriteten av de billigare Androidtelefonerna från Kina gör detta. Jag antar att det hade sagt emot Apples påståenden om att deras glas är det starkaste på någon telefon.

Jag tänker inte riskera det.

Det första jag gjorde när jag köpte denna telefon för 14690 kr var att även köpa till ett skärmskydd och ett skal.

Skalet jag valde är ett Sandby skal från Krusell (Link) och skärmskyddet är ZAGGs Invisible Shield(Link).

Dessa monterades ganska direkt. Inte fören jag hann få en känsla av telefonen i handen dock. Du hittar alternativa länkar till skalet och skärmskyddet längst ner på inlägget.

Trots att dem har varit kända för sin design i flera år nu var det först med iPhone X som Apple imponerade på mig. XS är således en rätt identisk förfining av fjolårets modell och väldigt lik på utsidan. Jag valde silver-varianten då jag speciellt gillar kanterna i rostfritt stål.

Jag prisade LG G7 ThinQ för dens passform men credit ska dit credit förtjänas. iPhone XS ligger perfekt i handen. Jag vill inte försvara den skandalöst höga prislappen men telefonen känns väldigt premium (dyr). Vikten är utomordentlig och det märks att designen fick hög fokus i produktionen. Den är såklart också en fingeravtrycksmagnet både på baksidan och på de glansiga kanterna. Telefonen känns hållbar, stabil och loggorna är förvånansvärt “icke-störande”. Skärmskyddet från ZAGG är lättapplicerat och passar skärmen bra. Försäljaren rekommenderade det utan svarta kanter baserat på hans egna preferenser, därav mitt val. Sandby skalet från Krusells sandpappersmaterial tillför ett väldigt bra grepp och gör mig mindre orolig för att jag ska tappa telefonen och jag tvivlar på att den kommer glida av de flesta ytor. Det tillför grepp men tyvärr känns det inte riktigt lika lyxigt som telefonen.

Installation och Första Intryck

Under majoriteten av mitt liv har bekanta och kollegor bett mig om hjälp med tekniska prylar. När det kommer till iPhones har jag dock varit tveksam. Mycket för att jag anset att jag inte hittar i iOS. Jag hoppas på att kunna ändra den uppfattningen och att jag ska trivas med den rivaliserande mjukvaran som utlovar enkelhet och användarvänlighet.

Installationen är enkel. Jag hade ett Apple ID då jag testade Apple music för några år sedan så allt jag behövde göra var att återaktivera kontot och uppdatera mina uppgifter. Har du någonsin jämfört Android och iOS sida vid sida? Ursprungligen är jag förvirrad över att det känns långsamt att scrolla. Inte för att telefonen laggar, utan snarare för att det känns som att den bromsar för att jag ska hinna läsa. Allt annat känns väldigt snabbt och följsamt. Efter ett tag har jag dock uppmärksammat att ett snabbare, eller kraftigare svep åtgärdar detta.

Face-ID registrerar snabbt och jag har sett framemot att testa det utan den motoriserade kamerasektionen sedan mitt test av Oppo Find X. Första intrycket är att det fungerar väl, vilket inte är en överraskning. Då detta är Apples uppfinning och väl integrerat i iOS ser jag framemot att utnyttja ett systembrett stöd för ansiktsigenkänning.

Med tanke på att jag provat diverse Androidtelefoner börjar jag bli rätt van vid att inte ha en dedikerad applåda och jag har saknat den allt mindre. Mitt upplägg börjar således luta mot att ha de jag vill komma åt snabbt på första sidan och sedan mindre frekvent använda appar på den andra. Som en tidigare användare av Cyanogen Mod och liknande är jag inte heller emot tanken på att nå notifikationer och snabbinställningar på var sin sida av statusraden. Jag reagerar dock på hur liten varje sida är och därmed också området man kan svepa ner på. Detta är såklart på grund av utskärningen, eller notchen, som tar upp en stor portion av överdelen. Snyggt försök att gömma den i bakgrundsbilden förresten.

Medans OnePlus och andra tillverkare kör på korta och snabba animationer för att öka känslan av snabbhet har Apple valt att istället göra snäppet längre animationer som kör väldigt lent. Det är faktiskt lugnande på ett sätt.

Jag är också positivt överraskad att se att Shelf-funktionen som OnePlus integrerade i OxygenOS har tagit inspiration från Apples sidopanel där Widgets samlas. I iOS finns det såklart ett bredare stöd från app-tillverkare för just denna typen av Widgets och till och med Google appar kan visa sig här med bra funktionalitet.
Jag har ofta läst att iPhones ekosystem innebär bättre app-stöd. Till och med Google uppdaterade sin Home app med det nya gränssnittet till iOS innan den var officiellt ute på Android så det kanske ligger något i det. Jag återkommer om det.

Att navigera genom iPhone XS med svepgesterna är väldigt behagligt. Detta bör ju inte vara en överraskning då många Androidtillverkare tog inspiration härifrån i deras implementering. Animationerna är bra integrerade och lena. Främst är det dock de andra gesterna som imponerar mest. Jag förstår att tillbaka-gesten i iOS har varit med länge och att vissa appar inte stödjer det vilket innebär mindre konsistent beteende. Men när det stöds kan jag inte undgå att imponeras över hur väl det fungerar. Att svepa tillbaka i webbläsaren tar mig direkt tillbaka till den föregående sidan, ofta utan att behöva ladda om vilket känns väldigt smidigt och bra.
Sen har vi gesten för att hoppa mellan appar som är svårt att visa på bild men fungerar utomordentligt. ett snabbt svep på undersidan av telefonen hoppar till föregående app och om jag fortsätter svepa fortsätter jag att hoppa längre bak i listan. Det är snabbt och fungerar utmärkt. Vart har den funktionen varit hela mitt liv?

Det Förvirrande eller Mindre Positiva:

Eftersom detta är mitt första försök med iOS finns det såklart förvirring med. Många appar gömmer inställningar i systemets inställningsapp. Jag antar att det inte är så farligt, om än lite konstigt att kamera-appens inställningar för upplösning eller rutnät också hittas här. Det kommer krävas en inlärningskurva.

Faktum att det krävs en dubbelklickning på strömknappen varje gång jag vill installera en ny app känns också konstigt. Missförstå mig rätt, jag föredrar det framför att skriva ett lösenord. Det känns dock som att det inte bör krävas då Face-ID används. Systemet borde således kunna lita på att jag ville klicka på “installera” med vilje. Ett litet “non-issue” men ändå förvirrande.

Apple Pay finns i Sverige men enbart genom Nordea och två kortnamn jag inte känner igen. Detta är synd då jag gärna vill ha tillgång till mobilbetalning igen. (Tack Fitbit för att ni låter mig ändå).

Jag försöker fortfarande läsa mig var 3D-Touch fungerar. Jämfört med den allmänna uppfattningen så har jag alltid tyckt att funktionen verkar brilliant och jag är gad att Apple har valt att behålla den så långt. Jag måste bara lära mig när och var det kan och ska användas i brist på en tydlig introduktion.

Jag tror inte heller att Email-appen lyckas synka push-notiser. Jag öppnade nyss appen och fick 5 nya mail på studs. Det kanske är en inställning, men i så fall en jag inte har hittat ännu. Gmail fungerar dock felfritt.

Slutord:

Detta har varit en kort, kanske inte så kort, Unboxing och Första Intryck. Jag är positivt överraskad över hur mycket jag faktiskt ser framemot att testa telefonen vidare. Om det finns “långtidslojala” Androidanvändare där ute som läser detta vill jag gärna höra vad ni tycker om iPhone XS.

Vad kommer härnäst?

Jag vill skriva om mitt iPhone XS-test på ett slag av journal-format. The Android Users iOS-Files kanske?

Om det finns något du vill veta specifikt vill jag gärna veta det. Skriv i kommentarerna nedan eller skicka ett mail på contact@mobileswede.com. Förhoppningsvis notifierar iOS mig.

Oroa dig inte, jag har inte glömt kameran. Planen är att första journalinlägget ska handla om just detta inom den kommande veckan.

Alternativa länkar till Accessories:

Invisible Shield Glass+