Test: Oppo Find X - Jag Recenserar det Okända

Utmanande Design - Frustrerande Helhet

Jag har varit sugen på att testa flaggskeppet Oppo Find X enda sedan den första lanseringsvideon. Med tanke på hur mottagningarna har varit för den motoriserade kameradelen har jag ingen stark tro på att detta är lösningen som eliminerar sensorjacket (notchen). Det kunde dock ha varit det och det påstås att Xiaomi snart ska släppa en Mi Mix 3 med Find X-inspirerad design. Från ett användarperspektiv kan jag inte förneka hur coolt det både känns och ser ut. Inte heller kan jag förneka fur futuristiskt telefonen känns.

Jag har valt att kalla detta ett test vilket jag definierar som en recension efter kortare användning. Inlägget kommer att innehålla både en Unboxing och en Recension i ett. Samtliga funktioner som nämns har dock testats grundligt.

Unboxing

Oppo Find X levereras i en annorlunda låda med en texturerad känsla. I stället för att lyfta av locket glider innehållslådan ut ur sitt skal på sidan här. Blått och gult är annorlunda att beskåda under en unboxing. Annorlunda men inte nödvändigtvis bättre.

Unboxingen är dock trevlig. Loggan som sitter på den gula foldern är en fin detalj. Telefonen tar huvudfokus här, som den bör, och laddaren är fint placerad under enheten tillsammans med ett par hörlurar som kopplas genom USB-C. Oppo använder sin egenskapade snabbladdning känd som VOOC men som du kanske ser på bilderna är den som medföljer här inte svensk/europeisk. Som tur är delar Oppo och OnePlus en hel del teknologi och det undkommer inte från laddarens design. Så det snabbaste sättet att få snabbladdning på är genom att hitta en Dash-laddare från OnePlus. Jag hade en liggandes och telefonen märker ingen skillnad.

jag har aldrig missat så många meddelanden som jag har på min Oppo Find X.

Inkluderat är även ett genomskinligt skal (vilket vi bör förvänta oss från en nästan 10000 kronors telefon?) som passar telefonen väl. Den speciella kameraplaceringen gör sig påmind nu och som du kanske ser saknar skalet skydd för den övre sektionen av telefonen. Det finns ett fåtal skal som försöker lösa dessa med magneter men jag vågade inte chansa på detta.

Den Kinesiska Förbannelsen

Om du aldrig har provat en riktigt kinesisk mobiltelefon tidigare kan det uppstå utmaningar när du lär känna Oppo Find X. Detta är min första “riktigt” kinesiska telefon utan Googletjänster oh jag kan berätta att det inte alltid är enkelt.

För det första är det som jag nämnde en Googlefri telefon. Du hittar ingen Google Play Store förinstallerad på telefonen och det ber dig inte logga in på ditt Google konto. Istället bes du här om ett Oppo-ID och här kommer den första utmaningen. Om du inte har ett kinesiskt telefonnummer får du inte registrera dit direkt i telefonen då det inte går att ändra landskod och därmed inte går att motta ett kod-sms.
Problemet är dock lätt att överkomma med hjälp av en andra telefon eller en dator/laptop. En snabb registrering på https://cloud.oppo.com/login Låter oss kringgå detta.

Men vad nu? Nu anpassar vi oss

Kan vi bara ta en snabb stund och uppskatta detta?

Kan vi bara ta en snabb stund och uppskatta detta?

Att Göra Color OS Google-vänligt

Vi börjar med det positiva. Color OS känns väldigt säkert. Mindre positivt är att detta till stor del beror på hur låst Oppo håller sitt system och huruvida det kan upplevas överväldigande.

Att installera Googles Play Butiken är enkelt nog. Det finns ingen App-drawer (App Låda?) och därmed bör du genast se en ikon till Oppo App Store på första skärmen. Öppna den och sök på Google så hittar du Play Butiken snabbt. Klicka, installera och godkänn. Under den här vägen har vi stött på flertalet kinesiska tecken som antyder att allt kanske inte är översatt. Så är fallet och under resan hittar vi att flertalet av Oppos appar inte är översatta till engelska. Som tur är vill vi använda dessa så lite som möjligt.

Efter att ha installerat Play Butiken vill du godkänna, installera och logga in på Google Play Services. Härefter kan vi använda ett hederligt Google-konto för att installera nya appar, både från Google och tredje parter. Men nu hittar vi fler begränsningar. Många användare kommer försöka byta ut Oppos appar mot andra. Exempelvis vill vi ofta ändra hemskärm, sms-app och webbläsare. Dessa appar går dock inte att ersätta. Du kan installera nya appar men inte sätta em som standard. Hemskärmens-appen kommer exempelvis inte att öppnas när du klickar på hemknappen. Jag lyckades hitta ett sätt att byta ut webbläsaren mot Chrome men det händer fortfarande att systemet väljer den förinstallerade appen först.

Varför en Android-tillverkare skulle vilja låsa ett annars underbart öppet system är bortom mig. Ofta verkar det säkerhetsrelaterat och även tangentbordet begränsas så att lösenord skrivs in med ett specifikt säkert tangentbord. Som tur är gick detta att inaktivera helt.

Till motsats av vad andra säger har jag dock inget emot hemskärmen. Jag saknar såklart App-lådan men samtidigt gillar jag animationerna och hur snabb den är. Som på Xiaomis telefoner stängs appar genom en animation som får det att se ut som att dem åker in i sin respektive ikon, om den går att hitta på skärmen. Det ökar känslan av att systemet följer dig. Sveper du ner på hemskärmen kommer vi dock inte åt notifikationer och snabbinställningar. Istället möts vi av en intern/extern sökpanel full av kinesiska tecken. Sökpanelen använder även enbart kinesiska sökmotorer.

Som jag sade låter Oppo dig inte ändra standardappar Så sms kommer i den inbyggda apper och så vidare. Det finns dock sätt att åtgärda detta på och med hjälp av ADB kan vi ta bort förinstallerade appar. Processen liknar den vi gick igenom när vi installerade XDA-gesture appen och gav den systemtillstånd.

Jag har inte testat detta i recensionssyfte då jag tror att många användare hade låtit bli. Det är dock en väldigt tydlig instruktion- och diskussionstråd på XDA. Kom ihåg att det är viktigt att ha en ersättningsapp installerad när du tar bort förinstallerade appar. Detta är speciellt viktigt för Hemskärmen.

Min Förstahandsupplevelse

Stor Telefon, Smala Kanter - För det mesta Flaggskepp

Stor - glas-mot-glas - Smala Kanter - Gömda Kameror - Skärmkurva - Två-tonad baksida

Oppo Find X ser ut att ha allt när det gäller designattributer. Detta är utan tvekan den snyggaste telefonen jag har provat hittills. Den är också väldigt stor och även om den går att använda i en hand är det ofta obekvämt. Som jag sa i min LG G7-recension är det dags att tillverkare inser att 6” bör ses som den perfekta skärmstorleken även med smala kanter.

20180921_122916.jpg

Jag hade turen att kunna placera min Find X bredvid den tidigare ända Huawei Nexus 6P och där ser man. Dem är nästan identiska i storlek trots att det skiljer 0.7” i skärmstorlek. Så trors att den är ett stor går den att använda i en hand - med hjälp av handgymnastiska rörelser kan du klättra upp-on-ner med handen. Det ultimate tested är när jag cyklar och skriver till min fästmö samtidigt och jag har inte tappat den ännu.

Även om jag nu verkar klaga på storleken är jag väldigt förtjust i designen och form-faktorn. Skärmen påstås täcke 93.8% av framsidan vilket är väldigt imponerande. Andra imponeras av kamerorna såväl som de smala kanterna.

Min modell har varit den svarta och blå varianten och den blå nyansens integration från aluminiumramarna in till den yttre delen av glaset imponerar också. Jag trodde inte att den skulle vara så pass ögonfångande men Oppo har lyckats så bra med designen och hur den blå färgen planar ut i svarta.

Det framkommer en implisitthet och renhet i designen som ingen annan tillverkare har uppnått. Detta är till stor del tack vare att kamerorna även gömmer sig på baksidan. Det är nånting futuristiskt med hur kamerorna glider upp från under skärmen som samtidigt påminner om äldre kameror där linsen fälls ut när man klickar på “på”-knappen. Den dolda sektionen attraherar dock damm och småsmutts konstant och det är även anledningen till att vi inte får något skydd mot vattenskador. Baksidan attraherar också fingeravtryck ganska konstant.

Oppo har tagit designinspiration från Samsung och böjt skärmkanterna längs långsidan. På tal om kanterna är även plasten mellan aluminiumramarna och skärmglaset mer märkbart n vad jag är van vid. Speciellt på den övre kanten där kamerorna kommer upp. Detta är inte en negativ kommentar utan ett uppmärksammande och jag tycker det är snyggt personligen. Jag reagerade dock på hur just dessa kanter inte var lika utjämnade och lena som resten av telefonen. Den gläsande blå aluminiumramen r en snygg detalj.

Jag vet att många tycker om dem men jag tillhör skaran som inte vill ha böjda skärmkanter à la Samsung. Jag instämmer att dem först ser bra ut. Som en exklusiv och lyxig detalj. Efter ett tag försvinner dock den känslan och främst känns telefonen mindre hållbar på grund av dem. På Oppo Find X händer det också att mjukvaran tillåter text att sträcka sig ända ut till kanten vilket resulterar i att den förvrängs lite och blockeras av reflektionen som uppstår längs kanten. Jag antar att jag ser det som mer jobbigt än bra.

På tal om skärmen tittar vi nu på en 6.42” Amoled skärm med upplösningen 1080 x 2340. Alltså en variant av Full HD+ med en PPI (Pixels Per Inch) på 401. Skärmen skyddas av Gorilla Glass 5, likaså baksidan.
Skärmen har bra skärpa och fylliga färger och ljusstyrkan är tillfredsställande i alla ljussituationer. Jag blev även imponerad över hur väl känsligheten på pekskärmen är och hur följsam den känns. Allt som allt - trots att det är kanterna och skärmytan som stjäl showen finns det ingenting jag inte gillar med skärmen.

Color OS - Lätt som syre

Color OS har alltid varit en del av Oppos telefoner så länge jag kan minnas. Detta är som sagt ett kinesiskt skin över Android och dessa brukar ses som iOS-kloner.

Så snart telefonen startat reagerar jag dock på hur snabb den känns. Hur varje animation flyter på med finess. Oppo gs av samma företag som OnePlus och tittar vi på prestanda förvånar det inte. Gränssnittet flyter på, saktar inte ner och presterar mycket väl.

Fullskärmsgesterna påminner också väldigt mycket om dem vi hittar på OnePlus telefoner men med animationer som matchar snabbheten och som följer användaren. Standardinstllningarna är som följande:

  • Svep upp i mitten för att gå till hemskärmen.

  • Svep upp och håll inne för att hitta öppna appar.

  • Svep upp från vardera sida för att gå tillbaka.

Oppo kör dock inte på “one size fits all” lösningen och vi får här alternativ. Till exempel kan vi välja att nå Öppna Appar genom att svepa upp på höger eller vänster sida istället för att hålla inne.

Prestanda åt sidan så finns det dock saker och val i mjukvaran som inte hjälper utan stjälper. Notifikationer är avstängda för samtliga appar (förutom ett fåtall utvalda) och du måste sjlv aktivera dem för varje app manuelt. Detta innebär att du behöver godkänna att dem ska poppa upp på toppen av skärmen, ses i notifikationsutrymmet och på låsskärmen. Detta kanske inte låter så farligt men efter ett tag är det mest bara irriterande.
Notifikationsutrymmet är en heltäckande vit yta som påminner om gammal Android-design och fr att svepa bort notifikationer måste man först svepa för att sedan bekräfta med ett tryck. Detta känns väldigt Apple-likt. Men i iOs kan man åtminstone svepa igen eller svepa extra långt för att bli av med dem.
Som om inte det räckte finns det inte heller stöd för ikoner på notifikationsfältet. Alltså är det en dö-yta som lika gärna kunde ha beskurits av en notch.

Det finns en inbyggd assistent men tyvärr är den enbart tillgänglig på kinesiska vilket gör den obrukbar för mig.

När det gäller funktioner har Oppo Find X många av dem. Här är några få:

  • Assistive Ball: En virtuell boll som flyter ovanpå mjukvaran och kan aktiveras antingen genom olika tryckkombinationer eller genom att öppna en meny. Den ersätter navigationsknapparna.

  • Screen-off Gestures: Dubbelklicka för att väcka skärmen och ytterliggare gester för att öppna kameran eller tända ficklampan när displayen är släckt. Om du tidigare har ägt en OnePlus-telefon vet du precis hur detta fungerar.

  • Curved Screen Gestures: Svep två gånger på telefonens kant för att hoppa mellan dina två senast öppnade appar. Svep upp/ner på båda sidor parallelt för att öppna två appar i split-screen.

  • Full-Screen multitasking: En enkel meny som uppenbarar sig på övre skärmkant när du har telefonen i landskapsläget. Här kan du aktivera saker som skärminspelning eller komma åt sms.

  • Theme Store: Gratis- och betalteman för att ändra gränssnittets design, appikoner och backgrundsbilder.

  • Clone Apps: En av mina favoritfunktioner, låter dig klona en app för att ha två instanser. Exempelvis bra för dem som har två instagramkonton och vill vara inloggad på båda samtidigt.

  • Game Center: Låter dig ställa in och optimera spelsessioner genom att begränsa störande notifikationer, optimera hårvaruanvändning och stoppa automatisk ljusstyrka.

Batteriuthållighet

Oppo Find X är laddat med en batterikapacitet på 3730 mAh. Detta är kanske inte det största batteriet på marknaden men det är större än vad jag är van vid. Det är inte heller överraskande att batteriuthålligheten är bättre än hos många andra telefoner som jag har testat i år.

I skrivande stund sitter jag på 66% kvar och klockan är 15:50. Det innebär att jag snart ska gå hem från jobbet vilket är väldigt ovanligt vid min användning.

Oppo ger oss dock inte statistik om batterianvändning direkt i systemet. Begränsat som det är får vi endast se vilka appar som drar hur mycket ström, procentuellt. Skärmtid och liknande lyser med sin frånvaro. Tack vare appar som AccuBattery kan vi dock se ungefär hur väl telefonen presterar.

Som du kan se nedan finns det en stor begränsning i vad du kan få reda på angående just din batterianvändning.

Jag tror faktiskt att telefonen hade klarat av två dagars användning om jag begränsar användningen därefter. Tack vare uthålligheten har jag kunnat låta bli att ladda under natten då den kanske förlorar 5-6% över en full natt (7-8 timmar) med Wi-Fi på. Dash-/VOOCladdaren låter telefonen ladda till iaf 80% från tomt medans jag förbereder mig på morgonen vilket är mer än nog för en dags användning. Detta är också den enda telefonen som jag känner mig bekväm med att ladda på kvällen för att sedan slippa tänka på att ladda den på morgonen.

Om det inte är uppenbart är jag alltså riktigt nöjd med batteriuthålligheten på Oppo Find X.

Bra batteritid är ju dock inte alltid tack vare hårdvara och Oppo Find X använder sig aggressivt av mjukvaruoptimering för att ta sig genom dagen.

Bilden ovan visar på ett av flera tillfällen då jag bokstavligt talat stannat upp och tänkt “vänta vad?…”. Telefonen begränsar alltså inte enbart notifikationer utan också vilka- och hur många appar som får vakna av sig själv och bedriva bakgrundsaktivitet. Detta påverkar såkalrt även notifikationer och det är här svårigheterna befinner sig. Jag har aldrig missat så många notifikationer som när jag använt min Find X, vilket är ganska logiskt. Telefonen stänger ner appar så att dem inte kan leverera notifikationer fören du väcker dem manuellt. Detta minskar i sin tur batteriförbrukningen.

Problemet är att detta inte går att ändra. Det finns inställningar för att minska batterisparande åtgärder och du kan välja upp till 5 appar som får väckas automatiskt vilket bör resultera i att notifikationerna fungerar. Men telefonen verkar fortfarande stänga ner dem utan hänsyn och när dem väl är nere verkar dem inte vakna igen, trots inställningar.

Detta gör också att appar som AccuBattery inte kan få en tillförlitlig läsning av batterianvändning då appen kräver att köra bakgrundsprocesser. Även om jag begränsat strömsparingen så kan resultatet ändras från 2,5 timmars skärmtid till 5 minuter pågrund av att appen stängdes ner.

För att således försäkra mig om att jag skulle få notifikationer har jag försökt öva in att manuellt öppna Facebook Messenger titt som tätt för att hålla appen vaken.
På en mer positiv not har Oppo Find X inga problem med dataförbindelser och lyckas hålla en god uppkoppling i Malmö lika så som på landsbygden.

Säkerhet

Oppo finner stolthet i sin ansiktsigenkänning och det är rättfärdigat. Find X tar fram kameran och låser upp genom att skanna ditt ansikte med en 3D-kamera och infraröda sensorer. Detta kanske låter som en lång process men det går väldigt fort och kameran går egentligen bara upp för att sedan åka ner igen. Systemet erbjuder vid installationen att aktivera “On-body detection” och “smart places/devices” för att behålla enheten upplåst men detta känns mer som ett sätt att bevara kameramodulen än att underlätta för användaren. Kameran låter lite när den öppnas men såvida det inte är helt tyst i din omgivning märks den inte.
Jag trodde att jag skulle sakna fingeravtrycksläsaren men sanningen är den att jag ser framemot att detta blir alltmer vanligt. Det går fort, är pålitligt och du får välja om den ska kräva att du aktivt tittar på telefonen eller inte.

Men då gäller det upplåsning av mobilen. Förutom några av Oppos egna appar har inte android ett universalt stöd för ansiktsigenkänning ännu så när man använder Google-appar eller Bank-ID saknar jag återigen den gamla hederliga upplåsningsmetoden.

Telefonen ber också om en sexsiffrig PIN-kod för ökad säkerhet och ifall ansiktsigenkänningen misslyckas.

Kameran

Oppo Find X är utrustad med dubbla kameror baktil i form av en 16 MP lins och en 20 MP lins. På framsidan hittar vi också en ensam 24 MP kameralins. 16+20 MP-upplägget påminner på pappret om det vi hittar på en OnePlus 6 där den primära 16 MP-linsen är är utrustad med OIS och den sekundära 20 MP-linsen agerar assistent för den förstnämnda.

Bilder tagna i låg belysning påstås hjälpas av att kameran klistrar ihop pixlar (så kallat “Pixel-binning”) från 20 MP-linsen vilket ska resultera i bättre uppfångning av ljus på bekostnad av upplösning och skärpa. Detta händer automatiskt och du har ingenting att säga till om eller som faktiskt indikerar förändringen.

Auto Mode

Det påstås att Oppo Find X kamera har ett integrerat AI-läge. Utifrån vad jag har upplevt är detta dock ett automatisk som jag inte haft mycket kontroll över. Därmed är det svårt att göra en ordentlig jämförelse mellan AI-bilder och vanliga. De kommande bilderna är tagna med Auto-allt. Det vill säga automatisk användning av HDR och AI när enheten bedömt det nödvändigt. Ibland poppar det upp att jag tittar på gräs, himlen eller en natt-scen. JAg har dock haft svårt att identifiera en förändring.

Jag är benägen att säga att kameran gör ett riktigt bra jobb när man fotar i välbelysta miljöer. Jag är även imponerad över hur bra det går att zooma in på tagna bilder och även se texten på klistermärken. HDR verkar också bra och jag har nog aldrig stört mig på en överexponerad himmel. Molnen förblir synliga och belysningen samt avståndet blir bra.

En häpnadsväckande detalj är hur väl bilderna blir när dem är tagna direkt mot solljuset. JAg kunde själv inte se parkeringen pga solljus men kameran fångade allt i detalj.

Bilden på vår hund är tagen i Porträttläge men då detta inte är ett optimalt sådant fick det vara med då jag uppskattar den artistiska känslan, hjälpt av ljusstrålarna.

Låg belysning/Mörker

Pixel-binning heter tekniken och trots att Oppo Find X inte är den bästa mörkerkameran i mobilvärlden presterar den brukligt. Det krävs dock en stadig hand och ett stillastående objekt.

Som du kan se minskar kvaliteten med ljuskällorna. Objekt som rör sig så som vår hund i den femte bilden resulterar i sämre kvalitet.

Överlag anser jag dock att kameran fångar användbara detaljer och att färgåtergivningen förblir bra. Jag oroade mig inte för att inte kunna ta bilder på kvällstid, så att säga. Jag är speciellt nöjd över hur lite brus som skapas och trots att ljuskällor tar mer plats förstörs inte resten av bilden. Även om LG G7 fångade mer ljus tycker jag att Find X tar mer kvalitativa bilder.

Porträttläge

Med hjälp av sina två kameror tar telefonen riktigt bra porträttbilder. Kanter skärs ut bra och Bokeh-effekten är tillfredsställande.

Du kan också ta bilder med porträtteffekter (eller aktivera dessa efteråt) så som Canvas-effekten nedan. Jag har själv inte hittat en användning för dessa.

IMG20180925125656.jpg

Det är värt att nämna att bilden ovan är tagen med selfiekameran. Som du kan se misslyckades utskärningen mellan min arm och kropp här. Kanterna känns också mer kantiga och därmed mer likt 2D än 3D pga den aggressiva utskärningen.

Selfies

Jag antar att selfies inte behöver en introduction? Kameran är kapabel att applicera aggressiva och överdrivna “beauty effekter” men också porträttbilder.

Selfiekameran kan fånga mycket kvalitet och lyckas även applicera en bra mängd HDR i bilderna. Jag vet dock inte hur jag ska börja uttrycka min förakt för Beauty-läget. Det går, som tur är, att stänga av i det normala läget.Bilder tagna med Porträttläge i selfiekameran uppvisar dock ingen inställning för Beauty-läget utan tvingar det istället att delta. För mig innebär detta att porträttselfies inte är aktuella på Oppo Find X. Som vanligt tar himlen stryk av porträtteffekten och blir en stark vit massa, tittar vi noga hittar vi dock spår av blått.

Video

Kameran kommer också med de vanliga video-funktionerna som 4K i 30 fps. Stöd för OIS finns också med och gör ett riktigt bra jobb i 1080p, tyvärr är det inte lika effektivt i 4K. Du kan också filma i slow-motion i 120 fps 1080p eller 240 fps 720p.

Slutsats

Överlag är Oppo Find X en trevlig telefon, om jag har överseende med de inbyggda begränsningarna i Color OS ås är mjukvaran snabb och effektiv.

Skärmen är vacker och med dessa smala kanter gör telefonen allt mer imponerande. Trots att det har pågår många diskussioner kring den motoriserade kamerasektionen får den telefonen att kännas ännu mer futuristisk. Designen är också tack vare kameraplaceringen renare än någon annan tillverkare lyckats uppnå hittills.

Kameran presterar riktigt bra när ljusförutsättningarna är bra och även i låg belysning gör den ett respektabelt jobb. Kvalitet och skärpan har imponerat mig än så länge.

Kamerasektionen fångar dock upp mycket damm och det är lätt att frukta för hur hållbar den egentligen är i längden. Detta eliminerar även vattenresistans helt och hållet och jag har aldrig varit så varsam med en telefon i regnet som med denna. Jag lämnade den till och med hemma när jag skulle ut med hunden en regnig eftermiddag så jag inte trodde att fickans skydd skulle räcka.

Oppo lyckades väl med designen och vare sig du plockar upp den blå eller “Bordeaux Red” kommer du troligtvis att älska den.

Jag kommer dock inte fortsätta använda min enhet. Om inget annat blir jag vansinnig över att behöva kolla att jag inte missar notifikationer och hittills har inte Oppo uttryckt sig angående om detta kommer att ses över. Man vill ju tro att en kommunikationsteknisk produkt kan hantera kommunikation genom flertalet appar år 2018.
Designen på telefonen är underbar. Frågan är dock hur många kompromisser du är redo att utstå för designens skull.

Är det något du tycker att saknas eller som du vill veta ytterligare om?
Skriv gärna i kommentarerna nedan i så fall!