Oktober eller Techtober - Månadsrecension

Mina Tankar Kring nya Smarttelefoner

Det har varit en fullpackad månad världen över. Oktober, ofta kallat Techtober, är så gott som slut och personligen har jag badat i nyheter och recensioner på kommande telefoner.

Här är mina tankar kring telefonerna vi fått se:

Huawei Mate 20 Pro

Huawei gör fortfarande saker roliga i telefon-världen. Både när dem släpper nya telefoner, men också i vilken ordning dem gör det i. Mate 20 Lite släpptes för nästan en månad sedan utan mycket bravader, trots det ser det ut att vara en bra telefon i det lägre segmentet.

Nyligen annonserades Huawei Mate 20 och 20 Pro dock och nu är dem snart tillgängliga i butiker. I Sverige är det Pro-modellen som officiellt släpps och i mina ögon är detta telefonen man vill ha.

Huawei lyckades vara först på marknaden med en mainstream telefon utrustad med en fingeravtrycksläsare i (under) skärmen. Tillverkaren har också utvecklat en egen version av Apples Face ID som möjliggör 3D skanning och ansiktsupplåsning som kompletterar fingeravtrycket. Stjärnan bakom telefonen är såklart kamerorna och å baksidan bjuds det på 3 kameralinser. Huawei har gjort sig av med den svartvita monokrom-kameran och bytt ut den mot en ultravidvinkel kamera som påminner om LGs variant men med till synes bättre kvalitet.

Telefonen kommer fortfarande med en 40 MP huvudkamera som med så kallat pixel-binning tar 10 MP bilder som standard och en 3x optisk zoom kamera. Tillsammans skapar dessa 3 linser den mest mångsidiga kameran på moderna smarttelefoner, även mer så än vårens P20 Pro.
Huawei var först med att visa upp sin Kirin 980 SOC som är en 7 nm processor layout och ska vara Androidvärldens snabbaste hittills. När det kommer till grafikprestanda är den ikapp Snapdragon 845. Inkluderat är också äntligen trådlös laddning och även det man kallar revers wireless charging som innebär att telefonen kan användas som laddplatta för andra telefoner. Jag förser inte att jag kommer att använda funktionen, men jag kan inte förneka hur coolt det är.

Jag är personligen mest hypead för Mate 20 Pro och överväger den som min nästa telefon efter iPhone XS recensionen.

Google Pixel 3 och 3 XL

Googles nya telefon är full av motgångar. Jag tillhörde faktiskt dem som trodde att Google lekte med reklam när dem läckte telefonen och att någon överraskning skulle komma. Speciellt när det gäller sensorjacket, eller notchen, på Pixel 3 XL.

https_%2F%2Fhypebeast.com%2Fimage%2F2018%2F09%2Fgoogle-pixel-3-xl-leak-details-1.jpg

Jag anser Pixel 3 serien som en liten uppgradering till förra årets älskade modeller med gnaska standard, eller till och med dåliga, designval. Telefonen kommer med topp-specifikationer, förutom när det gäller RAM-minne, och kameran var redan bäst så den har inte sett mpnga uppgraderingar förutom när det kommer till mjukvara. Detta är dock för det mesta ok, men recensenter har även uttalat att enheterna drabbas av irriterande buggar och mjukvarustrul vilket är svårt att acceptera. Äntligen har dock även Google inkluderat trådlös laddning!

Medans den bakre kameran förblir ensam då Google inte verkar vilja lägga till en bara för sakens skull tror jag inte att användarna kommer klaga mycket på detta. Tillverkaren hittade dock grund för en extra kamera på framsidan och har lagt till en ultravidvinkel kamera som möjliggör gruppbilder som aldrig förr. Jag antar att Pixel 3 serien är till för selfieälskaren.

När jag recenserade LG G7 ThinQ störde jag mig på att telefonen regelbundet tvångsstoppade Spotify när kameran användes. Detta påstås också Googles Pixel 3 telefoner göra vilket för mig är ett stort nej. Detta är en nära rival till iPhone XS modellerna och jag ser inte att Google vann i år heller. Telefonerna kommer inte heller till Sverige utifrån vad vi vet idag.

Xiaomi Mi Mix 3

Detta är en utgivning som jag sett framemot. Efter att jag sålde min Mi Mix 2s när den var recenserad har jag fortfarande hållit telefonen med kära minnen. Mix 3 bygger på tidigare idéer men med en design som både är spännande och öppnar upp för frågor.

Som en följd på Oppos Find X och pop-up kameran har Xiaomi valt att inte motorisera den övre delen utan istället bygga den som en slider-telefon. Tydligen var detta en grej förr i tiden. Här göms enbart selfiekameran och med hjälp av magnetiska hållare kan du enkelt slida skärmen upp och ner. Xiaomi säger att den håller för minst 300 000 aktiveringar vilket för de flesta bör betyda att den håller i över 3 år. Jag oroar mig dock för hur mycket damm som samlas inuti kameradelen, vilket hände på Oppe telefonen.

xiaomimimix3-1024x768.jpg

Kameran är för det mesta samma som på tidigare modellen men med bättre mjukvara, och med tanke på hur bra den var klagar jag inte mycket. Högst på listan står det nya nattläget som fungerar mycket som Huaweis version, inte nödvändigtvis lika bra, men fortfarande bättre än vad som tidigare var möjligt. Xiaomi behåller också baksidan av Keramik och trådlös laddning kvarstår som en funktion.
Xiaomi inkluderar också en snabb trådlös laddare i lådan, vilket är en trend jag hoppas att andra tar efter!

Det finns inga besked om den globala lanseringen ännu, men jag ser personligen framemot detta.

iPhone XR

Jag har svårt att köpa konceptet bakom Apple senaste telefon. Jag tänker inte ge min in i upplösningkritik då användare har uppskattat Apples skärmar i många många år innan iPhone X kom. Vad jag däremot har svårt för är priset i Europa, speciellt Skandinavien och Sverige. iPhone XR kostar nämligen nästan lika mycket som förra årets iPhone X och för det priset hade jag rekommenderat fjolårets modell.

Det är inte skärmkvaliteten i sig själv, utan kanterna som stör mig. Dem är för stora för att ge “helskärmen” med sensorjacket. Telefonen kommer i flera färger vilket är kul, även om dem är lite enkla i jämförelse med Huaweis utbud.

iphone-xr-select-static-201809_GEO_EMEA.jpg

Med en ensam bakre kamera har Apple också fått återuppfinna porträttläget och det verkar dem ha lyckats med. Med en kamera för både foto och djupmätning kan XR ta vad som ser ut att vara bra porträttbilder. Detta utan att tvinga på en 2x zoom så som X och XS modellerna gör. Begränsningar tillkommer dock och kameran kommer att informera dig att detta enbart fungerar på mänskliga ansikten.

Nej, personligen kan jag inte rekommendera denna telefonen till mina landsmän. Jag hade hellre hittat en iPhone

No personally I cannot recommend this phone to my countrymen. I would go for the better looking iPhone X of 2017 instead.

OnePlus 6T

Som ett fan såg jag framemot OnePlus 6Ts utgivning. Det är inte så mycket som är nytt dock och mycket kommer i mjukvara som OnePlus 6 också kommer att få.

Trådlös laddning är fårtfarande frånvarande då OnePlus inte anser att det fungerar bra nog ännu och förutom att skärmen har fått mindre haka och sensorjack är designen sig lik.

Jag tycker också att valet av en basmodell med 6 GB RAM och 128 GB lagring blir konstigt då nästa modell på kartan är en med 8 GB RAM och 128 GB lagringsutrymme.

99ab86c3fd8c955fb1614851d73e8cf5_260_0.jpg

På eventen tyckte jag att det var roligt att Qualcomm stod och redovisade sin Snapdragon 845 processor som har används inom Android sedan tidigt 2018.
Hörlursuttaget är borta, men bjuder till en fingeravtrycksläsare under skärmen och ett större (3700 MaH) batteri. Välkomna byten i mina ögon.

Nytt för OnePlus 6T är dock officiellt stöd i USA med möjlighet att köpa i T-mobile butiker och även möjligheten att använda telefonen på Verizon. Detta är något varken Xiaomi eller Huawei har lyckats få till. Ett stort steg för OnePlus som vi inte annat än kan gratulera till.

I Sverige ökar också valmöjligheten då både Netonnet och Telenor ska sälja telefonen officiellt. Något som enbart Telia, Halebop och Webhallen gjorde innan.

Vad Jag Går Hem Med

Personligen är jag besviken på Googles Pixel 3 och 3 XL. Jag såg framemot lanseringen men sedan dess har jag näst intill glömt bort dem.

Vad som imponerar mig mest i år är att samtliga Android telefoner på listan kommer med Android 9 Pie förinstallerat. Detta var utanför kartan i fjol så en positiv händelse utan tvekan. Både Samsung och LG har släppt telefoner nu på sensommaren/hösten (Note 9 och V40) som båda är fast med Android 8 utan en officiell lanserings-deadline på uppdateringen.

iPhone XR gör inte mycket för mig, men i USA kan jag se hur värdet upplevs annorlunda ohc som ett bra alternativ för konsumenten.

Jag funderar på vad jag ska recensera efter min iPhone XS. OnePlus 6T eller Huawei Mate 20 Pro.
Vilken telefon tycker du att jag bör testa härnäst? Skriv gärna i kommentarerna nedanför eller fyll i formuläret nedan.

Rösta! *
What smartphone should I review after the iPhone XS?
Anything in particular you'd like to know about this device?