Recension: Asus Zenwatch 3

Old Wear OS watches- Worth a Purchase?

Det var min LG G watch R år 2015 som var min första och senaste interaktion med det då benämnda Android Wear, idag Wear OS. Detta var min första smartklocka och till mitt minne tyckte jag om operativsystemet, så jag har velat prova det igen med positiv nyfikenhet. I mina ögon har alltid Asus Zenwatch 3 sett riktigt snygg ut, så när någon sålde en knappt använd version för 400 kr kunde jag inte säga nej.
Men hur väl håller en smartklocka från 2016 nu i 2018?

Recensionen är skriven efter en kortvarig användning av Asus klocka och fokuserar på designen samt min upplevelse av Wear OS. Mjukvaran som levereras med samtliga Wear OS-klockor är näst intill identiska, med undantag för en eller två appar som kommer direkt från tillverkaren såsom Asus Zenfit. 

Design och Hårdvara

Klivet som Asus gjorde mellan den tidigare Zenwatch 2 och dess fyrkantiga design med stora ramar till den nyare Zenwatch 3 var enormt. Klockan bär en finare konstruktion av rostfritt stål med accenter av guld och liknar mer en klassisk klocka tack vara sitt runda format. Efter den första Huawei-klockan är detta enligt mig den snyggast designade smartklockan från ett teknikföretag. Zenwatch 3 sålldes i tre färgkombinationer: Gunmetal (svart), Silver och Rose Gold. Tillgängligheten varierade dock på olika marknader och i Sverige såldes enbart den svarta modellen. 

Detta är en stor klocka, med en skärm på 1.39" av Amoled med en upplösning på 400x400. Jag har alltid velat prova den silvriga modellen då jag tycker att den efterliknar en normal klassisk klocka mer än dem andra. Jag tröttnade också lite på den svarta designen på min tidigare Samsung Gear s2 Classic. Skärmens upplösning går inte att klaga på och färgerna är fina. Tyvärr är den inte av det ljusstarkaste slaget och därmed inte ljus nog för att läsas av i direkt solljus eller starkt belysta miljöer.

Kroppen är gjord av rostfritt stål med guldfärgade accenter och klockan ser riktigt fin och dyr ut. Tyvärr tycker jag att det inkluderade beigea bandet gjort på gummi eller silikon är lite väl feminint för min smak och hade föredragit ett brunt läderarmband istället. Asus sålde även lädervarianter av klockan, men till ett dyrare pris och även där följde dem samma färgmönster. 
Som vidare positiva intryck är klockan bekväm att ha på armen och inte för tung. Den väger märkbart mer än exempelvis Fitbit Ionic, men å andra sidan gör nästan alla klockor det. 

Tittar vi på baksidan/undersidan av klockan hittar vi ingen pulsmätare och på ena kanten sitter de magnetiska mottagarna för laddning. Jämfört med tidigare varianter av tekniken sitter dock dessa magneterna riktigt hårt och håller klockan på plats utan att jag behöver känna mig det minsta orolig. Trådlös laddning hade såklart känts som ett plus, men mer om det senare.
Zenwatch 3 kommer utan GPS inbyggt, men vid det laget kan vi väl vara överens om att klockan inte riktar sig mot träningsorienterade användningsområden. Frågan kvarstår dock, till vem riktar sig klockan?

DSC00952.JPG

Mjukvara

Om du är bekant med Wear OS så kan du Zenwatch 3. 

Som jag sa har jag inte använt Wear OS sedan det hette Android Wear version 1 så jag har sett framemot att se framstegen som Google har gjort och att få en ordentlig inblick i operativsystemet. Jag har dock vissa problem med det och jag känner mig överaskad över vad Google ansåg vara ett intuitivt operativsystem att ha på armen. 

Vem trodde någonsin att ett vänster-/högersvep för att bytta ansikte på klockan var en bra manöver? 

En bra sak med Wear OS är antalet klockansikten - Om du orkar bläddra igenom dem. 

En bra sak med Wear OS är antalet klockansikten - Om du orkar bläddra igenom dem. 

Trycker vi på mittenknappen kommer vi till dem installerade apparna som lagts ut fint för en rund klocka. Jag tycker dock att Samsung har gjort det bättre med Tizen, men det är enbart utifrån min åsikt. Håller vi inne knappen aktiveras Google Assistant. Detta är utan tvekan den coolaste delen av Wear OS. Zenwatch 3 har både högtalare och mikrofon inbyggt så du kan också hålla telefonsamtal med klockan som bluetooth-enhet, titta på media och få svar av Assistenten. Tyvärr uppstår det återkommande lagg genom hela gränssnittet. när man håller inne knappen för att aktivera Assistenten tar det tid både att öppna appen och för den att sedan börja lyssna och det känns som att jag lika gärna kunnat plocka upp telefonen och interagerat direkt där. Jag upplever också att klockan hör mig sämre och misstar mina kommandon med förvirring. Det är dock väldigt coolt att kunna be armbandsuret att starta projektorn eller kaffekokaren. 

De två övriga knapparna kan programmeras till att starta valfri app genom inställningarna. Som standard aktiverar den övre knappen Asus Zenfit och den nedre det så kallade Doze Mode. Jag hade önskat att man fick välja kommandon för att hålla inne knapparna med, men jag antar att man inte kan få allt. Stora knappar enbart för att öppna appar känns dock som slöseri med utrymme för mig.

På tal om fitness har klockan inbyggd stegräknare som vid mina test verkar ha räknat mellan 1-2000 steg mindre än min Fitbit Ionic utöver en dags användning. Så om du letar efter en aktivitetsmätare kanske detta inte är din bästa fit.

Som jag sa är lagg återkommande. Zenwatch 3 är lastad med Qualcomms Snapdragon Wear 2100 processor, såsom nästan alla andra Wear OS klockor hittills. Detta är ett gammalt chip som snart byts ut och jag kan inte påstå att jag kommer att sakna det baserat på prestanda. Appar öppnas långsamt och gränssnittet verkar förvänta sig snabba animationer utan att kunna leva upp till detta vilket gör det svårare att navigera igenom.

Appar som alarm-appen är designade utifrån en rund skärm och navigeras genom att vrida på ett "hjul" för att ställa in timmar, minuter och sekunder. Detta känns som att det har skapats med alternativa navigeringsmedel i åtanke, såsom den roterande knappen som återkommande byggs in i nya klockor. Eftersom Asus klocka enbart kan navigeras genom touch-skärmen är det här lätt att råka svepa vänster och komma tillbaka till föregående scen. 
Min fader klagade faktiskt på detta redan vid första Android Wear 2.0 uppdateringen som kom till hans Huawei Watch 1.

På den ljusa sidan hanterar Wear OS notifikationer och media kontroll utan minsta svårigheter. sveper du upp på klockansiktet börjar du bläddra igenom dina inkomna notifikationer och du kan antingen svepa bort dem eller interagera med dem. Något som även glädjer mig är att klockan hanterar media-kontroller utan några problem och reagerar så fort något spelas på telefonen. Du kan då pausa/spela, skippa och ändra volymen. Till och med bläddra igenom musikbibliotek för appar som Deezer, Spotify eller Google Play Music. 
För att svara på notifikationer finns det ett QWERTY tangentbord inbyggt som även bjuder på swipe-skrivning. Tyvärr hittar jag inga sätt att starta en konversation direkt på klockan, utan verkar enbart kunna svara på inkomna meddelanden. 

Asus inkluderar sina egna appar kallade Zenfit och Zenwatch Manager.
Zenfit är ett alternativ till Google Fit och låter dig hålla koll på dagliga steg och starta träningsaktiviteter. Det finns även en enkel sömnmätning inbyggt, men då den inte mäter puls är resultaten si-sådär och kan inte mäta sig med Fitbits sömnmätning.

Zenwatch Manager låter dig kontrollera klockan och ändra på klockansikten från Asus. Appen har också funktioner som låter dig låsa upp telefonen när klockan är på din arm, hitta min telefon och varna dig om du lämnar telefonen. 

Batteriuthållighet - eller bristen därav

När det gäller batteriförbrukning hittar jag inte mycket att hurra över. Med sina 341 mAh-batteri och med skärmen alltid på tar sig klockan igenom en arbetsdag, men inte mer. Stänger jag av alltid på-läget kan jag förvänta mig en och en halv dag.

DSC00953.JPG

För att kompensera för detta har Asus tagit en viktig byggkloss från dagens telefoner och utrustat klockan med snabbladdning. Detta låter dig ladda från 0% till 60% på bara 15 minuter. Första gången jag laddade den blev jag förvånad då jag hade glömt att det var en funktion. Jag gissar på att snabbladdningen inte fungerar med trådlös laddning och kan därför förlåta Asus för att dem valde den magnetiska lösningen. 

Slutsats

Jag finner personligen inte Wear OS som ett väldigt bra operativsystem, men trots det anser jag att Zenwatch 3 gör det den försöker göra. Det är en snygg smartklocka med ett bra stöd för notifikationer och en kvalitativ skärm, om än lite ljussvag. 
Jag blir besviken över prestandan överlag och att skrolla genom menyerna känns inte helt smärtfritt. I jämförelse med Fitbit Ionic  som är min ända andra smartklocka för tillfället känns det som att Wear OS försöker vara snabbt men misslyckas. Fitbit OS känns i jämförelse som att det är medvetet om att det inte är superlent, men då känns det också äkta och mindre buggigt.

Om du gillar Wear OS och inte är på jakt efter en klocka som kan spåra din träning är Zenwatch 3 både snygg och kan hittas till bra priser. Förvänta dig inte för mycket när det gäller uppdateringar dock då Asus verkar ha gjort ett sämre jobb på den fronten.