Recension: Xiaomi Redmi Note 5

Budgetkungen

Vad använder vi egentligen våra smarttelefoner till?
Det är en av de primära frågorna vi måste ställa oss vid köp av en ny telefon. Tidigare brukade det vara så att billigare smarttelefoner innebar mer strul och lagg än vad det var värt i jämförelse till dyrare modeller. Vi lever dock i en annan tid nu. Billigare telefoner för runt 2000 kr kan faktiskt bjuda på ett riktigt stort värde och en bruklig användarupplevelse med en OK kamera.

Snabb Kommentar: Telefonens fullständiga namn är faktiskt Xiaomi Redmi Note 5 AI Dual Camera, ifall du känner dig förvirrad.

Det är ofta lockande att köpa den telefonen du ser på TV, så som Samsungs Galaxyflaggskepp som Zlatan verkar älska i reklamvideorna. Men vad behöver du? Spelar du spel på din telefon? Om frågan är nej behöver du kanske inte den starkaste processor-grafikkortskombon. Tittar du mycket på filmer/serier på din telefon? Om inte kanske du inte behöver den absolut bästa skärmen av OLED-teknik från Samsung och Sony. Håller du prestanda på så hög prioritet att du inte klarar av de minsta animationspauser? Om svaret återigen är nej behöver du antagligen inte den dyraste telefonen heller.

Sanningen är den, att om du vill ha telefonen med bäst batteriuthållighet är ofta de i medelsegmentet med en mindre processor och ett större batteri det du bör leta efter. Svagare processorer kräver nämligen mindre ström.

Xiaomi Redmi Note 5 kommer med en onekligen “good enough” full HD IPS LCD skärm med bra touchrespons och telefonen kommer med många funktioner som förknippas med flaggskepp. Som jag nämnde i min unboxing bjuder telefonen också på ett flaggskeppsklassat stort batteri i form av 4000 mAh (samma som på Huawei P20 Pro) och en IR-sändare som annars bara återfinns i Huaweis senaste Mate 20 Pro i år.

Nedan följer min fullständiga recension:

Innehåll:

Hårdvara

För alla specifikationssugna kommer här en lista:

CPU Snapdragon 636
GPU Adreno 509
Lagringsutrymme 32/64GB
RAM 3/4GB
Batteri 4000 mAh
Skärm 5.99" 1080p IPS LCD
Glas Corning® Gorilla® Glass
Bakre Kamera Dubbla: 12MP Primärkamera + 5MP Sekundärkamera
Främre Kamera 13MP Enkelkamera
Ports USB: 2.0 Micro-USB. Ljud: 3.5 mm.
Extra Enkel högtalare på nedre kant.
Fingeravtrycksläsare på Baksidan.
IR-sändare

Design

Redmi Note 5 är byggd utav aluminium runtom kanterna och på baksidan. Denna lena och kalla exteriör är premiumkvaliteten som många fortfarande verkar föredra framför glas. Den är också rätt hal i handen, men det är kanske att vänta sig. Framsidan är täckt av glas och flyter nästan ovanpå ramarna vilket ger telefonen en till synes distinkt look. Där baksidan och ramarna möts är telefonen mycket välkonstruerad och i mina händer upplever jag enbart en svar kant som aldrig skaver mot handflatan. Antennbanden glänser när de reflekterar ljus och ger således ett bättre yttre än de matta som tidigare försökte dölja sig i metallen. Personligen föredrar jag dock glas framför aluminium då det alltid känns som att metallen kommer att repas. Konstigt, jag vet.

För priset bjuds vi här på en design och byggkvalitet som hade matchat ett flaggskepp för endast 1 till 2 år sedan. Allt i allt är det en väldigt välbyggd telefon och Glacier Blue versionen jag recenserar är uppfriskande ljus. Dock hade jag kanske föredragit en matchande framsida.
Att Xiaomi valde micro-USB över USB-C är lite av en besvikelse tyvärr. Å andra sidan har de flesta ett par extraladdare liggandes hemma. Den inkluderade laddaren är inte heller kompatibel med snabbladdning. Telefonen är dock det och om du har/köper en som klarar av Qualcomm Quick Charge 2.0. Laddningshastigheterna kommer nog inte imponera någon, vilket är lite synd 2018 med ett 4000 mAh batteri.

Skärm

Note 5’s 5.99” LCD skärm bjuder på ganska bra färger och på högre ljusstyrka en bra ton när skärmen är vinklad. På lägre ljusstyrka skiftar dock färg och kvalitet tydligt när jag vinklar skärmen, men personligen tycker jag är det är en konstig sak att reagera på.
Färgerna är naturliga, men då jag kommer från dyrare AMOLED-paneler från iPhone XS och OnePlus 6T kan jag inte låta bli att reagera på att svart inte är svart. Svart är nu gråaktigt, medans andra färger är lite bleka, nästan pastelliknande. Med allt i åtanke är det dock mycket skärm man får för pengarna. Det är svårt att klaga seriöst när detta är ett “problem” du främst märker av i direkt jämförelse mot andra telefoner. Eller om du prioriterar skärmkvalitet mycket.
Den oleofobiska ytbehandlingen verkar tyvärr vara frånvarande och på skärmen syns ett lager av avtryck efter användning. Detta kanske också är att förvänta sig till prisklassen, och om det är svårt att leva med gissar jag på att ett högkvalitativt skärmskydd hade hjälpt. Jag har också läst att användare rapporterar att skrämen repas enkelt, men det har jag själv inte upplevt.

Med dagens skärmteknologi är det helt ärligt svårt att argumentera emot värdeet av vad du får i Redmi Note 5. Igen.
Den är skarp nog med 1080p HD och det moderna 18:9 bildförhållandet. Vad som däremot är komiskt är hur top- och bottenkanten inte är symmetrisk i djup, så den nedre kanten är ca 2-3 mm större. Detta är inte något jag reagerar på för ofta, men när det väl är uppmärksammat är det svårare att inte längre se. Det är också mitt största frågetecken om designen, då allt annat verkar så genomtänkt.
På den övre skärmkanten ser vi en högtalare i mitten för (enbart) telefonsamtal. På höger sida om den har vi två “hål” med sensorer i och till vänster hittar vi selfiekameran. Det är också lite småsvårt att se vilken som är just kameran i början, vilket fick mig att titta och peka lite först. Detta är kanske mindre av ett “problem” på den svarta modellen med mindre synliga sensorer.

Högtalare

Det tillkommer alltid mindre kvalitativa delar av billigare hårdvara. Högtalaren på Redmi Note 5 är som förväntat medioker. Det rör sig här om en ensam, nedåtriktad, högtalare. Alltså en av dem som användare påstår att dem täcker över hela tiden. Jag vet inte hur du upplever detta personligen, men jag har aldrig haft ett större problem med detta. Först och främst gäller det att hitta ett sätt att hålla telefonen som är både ergonomiskt och effektivt. Därefter gäller det att lära sig var högtalaren sitter, och hur du undviker att täcka den. Den gången jag faktiskt har haft ett problem med detta var på min OnePlus 6 som hade högtalaren på motsatt sida från vad andra brukar ha. OnePlus 6T har samma “problem”, men jag har vant mig.
Högtalaren på Note 5 når en hög volym, men du vill nog inte maxa den. Kvaliteten duger, men inte mycket mer. Om du vill titta på filmer/serier, eller spela spel, rekommenderar jag dock ett par hörlurar för bättre kvalitet. Sida vid sida med OnePlus 6T (som kostar över dubbelt så mycket) är det märkbart att kvaliteten är sämre, men inte så extremt. Som jag ser det vill du kanske inte lysna på musik på denna högtalaren.

Redmi Note 5 kommer dock med det gamla hederliga hörlursuttaget på 3,5 mm vilket bör glädja många användare. Du kan alltså koppla in valfria trådade hörlurar, så som det brukade fungera.

Autentisering

Xiaomi har länge haft snabba och högkvalitativa fingeravtrycksläsare på sina telefoner och Note 5 är inget undantag. På rena motsatsen imponeras jag över hur snabb den är och den vinner garanterat över mina bröders LG G7:or i hastighetstest. Det hade inte förvånat mig om det var ett flaggskepp, men med tanke på priset kan jag inte låta bli att förundras.

Telefonen kommer också med AI Face Unlock, a la OnePlus-telefoner. Tyvärr är detta fortfarande “region-låst” som det var på Mi Mix 2s. Vem som helst kan aktivera funktionen genom att ändra regionen i inställningarna, men jag gjorde inte detta innan och jag börjar inte nu. Jag har lite svårt att se varför detta ska vara “låst” och begränsat.

Mjukvara - MIUI

Jag återupprepar detta ibland, men MIUI är än så länge min favorit av de tungt ändrade Android-versionerna. Inkluderat är med en drös förinstallerade Xiaomiappar som påminner om Samsungs gamla nivå. Men samtidigt är detta en av de snabbaste skins du kan hitta i Androidvärlden som slår Samsung, LG och Huawei när det gäller optimering.

Note 5 hålls igång av processorn Snapdragon 636 och här kan dock viss prestandaförmåga begränsas avsevärt. Animationer som att gå tillbaka till hemskärmen visar exempelvis på viss delay, eller småpauser emellan, men inte så att jag tror att det kommer störa majoriteten av icke-entusiaster. Jag brukade vara emot budgettelefoner för att de inte kan leverera en tillfredsställande stabilitet, men det verkar inte vara fallet med Xiaomi’s Note 5.

MIUI har dock vissa konstigheter för sig, så låt oss börja med dem:

 • För att svepa bort notifikationer krävs ett vänstersvep. Sveper du från höger kommer istället alternativen för att snooza eller stänga av notifikationer från appen (så som väderinformation från Google). Detta är dock en vanesak och jag kan inte minnas att det störde mig på samma sätt när jag testa Mi Mix 2s.

 • Det finns ett enhandsläge i MIUI som minskar den aktiva skärmstorleken (se bild 14 nedanför), men det går inte att aktivera om du använder svepgester. Detta beror helt enkelt på att läget initieras genom att du sveper över navigationsknapparna som då inte finns tillgängliga. Detta kan enkelt lösas genom att Xiaomi i en framtida uppdatering skapar en alternativ aktiveringsmetod.

 • App Vault, bild 4 (Liknande OnePlus så kallade “Shelf” på vänstersidan av hemskärmen), är ett utrymme där så kallade widgets kan läggas i en vertical lista. Detta är primärt effektivt för att minimera klotter på själva hemskärmen. där enbart vissa widgets får plats. Det var först inte självklart för mig att tredjeparts-appar också kunde hamna här, men efter kommunikation med återförsäljaren har jag fått till mig att det visst är möjligt.

 • Om jag sveper in från vänster på låsskärmen får jag enbart en ikon för ficklampan och en genväg till MI Remote appen som kontrollerar IR-sändaren vilket får skärmen att verka överflödig. MI Remote har inte heller en låsskärmswidget, så om jag klickar på den måste telefonen ändå låsas upp för att komma åt innehållet. Det är alltså en genväg, inte en snabbfunktion.

 • Den inkluderade väder-widgeten har inte stöd för platsbaserad väderinformation.

 • Medans den nya “recent apps” menyn i MIUI 10 är ny och spännande, och erbjuder en bättre överblick av öppna appar känns den inte bättre än Xiaomis tidigare horisontala vy.

 • Det finns en mapp på hemskärmen som kallas “Flera appar” som kort och gott är påtvingad reklam som rekommenderar appar. För mig var det inte självklart att jag kunde plocka bort mappen genom att dra ut Facebook ikonen som låg inuti den eller avinstallera appen.

Med det ur vägen kan vi fokusera på det jag gillar.
First och främst vill jag återkomma till vyn för nyligen öppnade appar, som trots att den är annorlunda bjudes vi faktiskt på den bästa överblicken i moderna smarttelefoner där du kan se flertalet appar samtidigt. Medans Apple och Google både har en horisontal vy idag har båda också hittat sätt att minska synligheten på. Apple lägger fönsterna på varandra, medans Google centrerar den enskilda appen så att de andra så vitt visas på kanten av skärmen. I MIUI får vi fyra(4) fullt synliga fönster samtidigt och det är svårt att inte identifiera fördelarna.

Bristen på en applåda stör inte mig som jag tidigare trott att det skulle göra. Xiaomi har också hittat en alternativt funktion för att svepa upp på hemskärmen, vilket agerar som en genväg till Google Sök. Jag hade dock gärna sett att det gick att ändra genvägen såväl som att dem implementerade en funktion för att låsa skärmen genom att dubbelklicka. Å andra sidan är strömknappen väldigt välplacerad.

Inställningsmenyn kan också upplevas som lite förvirrande. Det bästa exemplet jag kommer på är att jag spenderade viss (pinsamt mycket) tid på att leta efter batteri-menyn innan jag plötsligt såg den ligga under System & Device, vilket verkar logiskt. Där inne får du två val av rubriker: STRÖM och BATTERISPARING. Under batterisparning får du valet att sätta vilka appar som ska begränsas eller inte, samma som du kan ställa in i vardera apps egna inställningsvy. Om du vill se hur batteriet används och så vidare tas du dock till en egen app som håller koll på statistik och data. Appen kastar dig också tillbaka till inställningarna om du klickar på batterisparning igen. Mitt frågande här gäller varför Xiaomi valt att ha en individuell app för att hålla koll på batteriet, istället för att baka in det i inställningarna som alla andra gör. Kanske är det för att det ska gå att nå genom hemskärmen, men det har aldrig varit ett problem förut och då måste du ändå klicka genom Säkerhets-appen.

Överlag är dock MIUI stabilt och bjuder på flera valmöjligheter. Det är svårt att föreställa sig saknade funktioner. Här är några exempel på inkluderade funktioner:

 • Second Space - Låter dig skapa en separat “del” av telefonen. I teorin är det som att ha två användare, där du kan begränsa vad den andra får se och ta del av. Användbart om du använder samma enhet till privatlivet och arbete?

 • Dual Apps - Ger dig två versioner av samma app. Exempelvis kan du ha två konton på Instagram som är inloggade samtidigt.

 • App Lock - Låser valda appar och kräver då lösenord eller fingeravtrycksidentifiering.

 • Full screen display - Kort och gott de svepgesterna som Xiaomi introducerade på MI Mix 2s tidigare i år. Svep upp för att gå hem, svep upp och håll kvar för nyligen öppnade appar och svep in från sidorna för att gå tillbaka.

 • Themes - Xiaomi’s temabutik erbjuder en mängd teman skapade av användare. Funktionen är tyvärr också regionlåst oh kräver att du aktiverar en region utanför EU. Som jag förstår det finns det dock färre teman till MIUI version 10 än vad det fanns till version 9.

 • One-handed mode - Krymper skärmen till 4.5, 4.0 eller 3.0 tum. Endast tillgängligt om navigationsknappar används.

 • Button and gesture shortcuts - Låter dig välja genvägar för förvalda funktioner. Exempelvis att starta ficklampan om du dubbelklickar på strömknappen eller Google Assistenten genom att klicka på strömknappen och hemknappen samtidigt (vilket inte fungerar om du använder svepgester).

 • Mi Remote - Använder den inbyggda IR-sändaren för att kontrollera enheter som din TV eller dina högtalare.

 • Screen Recorder - Precis som det låter kan du här spela in det som händer på skärmen.

 • Scanner - Egen app som låter dig skanna streckkoder eller R-koder.

 • Dual SIM - Låter dig använda två SIM-kort.

 • Mi Cloud - Lagrar data i molnet så som bilder, samtalshistorik, meddelanden, inställningar och kontakter. Du får 5GB gratis, därefter finns det betalplaner för att öka datamängden eller så kan du ta bort det som lagrats hittills. Du kan också synkronisera din data till en Windows PC för automatisk överföring. Annars finns det också ett webbgränssnitt som är kusligt likt iClouds.

Xiaomis primära inkomstkälla är genom mjukvara så som MI Cloud och reklam. Det förekom en skandal tidigare i år där användare rapporterade att reklam smög in i telefoninställningarna. Detta är dock borta. I vissa inkluderade appar hittar vi fortfarande en liten dos reklam idag, men inget som egentligen stör. Till exempel öppnade jag MI Videospelaren som då visade en helskärmsreklam. Efter att jag klickade bort den kom den dock inte tillbaka på några dagar.
Så om du oroar dig för att det är som på Amazons billigaste telefoner där reklamen täcker det billiga inköpspriset kan du slappna av, för det är det inte.

Batteriet - Mästarnas Mästare

Som jag skrev innan är egentligen en mellansegmens-processor och ett stort batteri att föredra om du vill få ut så mycket tid som möjligt ur din telefon. Redmi Note 5 som även kommer med ett stort 4000 mAh batteri klarar dessa kriterier utan att svettas en droppe.

När jag skulle börja använda telefonen såg jag rapporter om 6+ timmars skärmtid med 2 timmars telefonsamtal och GPS-navigering. Kort och gott hade jag höga förväntningar på telefonen.

Dessa förväntningar möttes med råge när jag tog med mig telefonen till jobbet dagen innan julafton och sedan inte laddade den fören morgonen efter julafton. På 2 dagar och 3 nätter fick jag då uppnå nästan 8 timmars skärmtid (7:43) och detta utan att medvetet begränsa mitt användande.

Telefonen har aldrig gett mig orsak att oroa mig för varken batteri eller stabilitet utöver min tid med den.

Kommunikation och Mottagning

Detta är det ena tillfället jag har haft svårigheter att bedöma Xiaomis Redmi Note 5. Det är år 2018 och dålig mottagning förväntas vara ett minne blått för många av oss. Det är faktiskt något jag inte har behövt nämna tidigare i mina recensioner. På Note 5:an upplevde jag dock att telefonen saknade koppling med mitt Telia-kort i Ystad (Saltsjöbadet) samtidigt som min OnePlus 6T hade 4G uppkoppling på Tele2. Note 5 rapporterade då “e” som nivå, vilket jag inte riktigt känner igen. JAg kan dock säga att det inte är snabbt.
På andra orter som i Malmö eller Sjöbo har jag dock inte alls upplevt problem, så det kan ha varit ren otur.

Kamera

Vad sätter dyra flaggskepp över billigare mobiltelefoner förutm prestanda? Just kamerans förmåga att fånga tillfället med tillfredsställande resultat. Detta är ett subjektivt område då många användare bara vill att bilden ska se bra ut, och kanske aldrig tittar på den bortom mobilskärmen. Detaljer är då inte alltid lika viktigt som för en wannabe (eller äkta) professionell fotograf.

Redmi Note 5:s dubbla kameror kommer in med en primärlins på 12MP ,f/1.9 och en sekundär lins på 5MP, f/2.0. Den andra kameran används för att bidra till djupmätning för Porträttläget så att den fina Bokeh-effekten som vi alla förväntar oss finns där. Xiaomi verkar särskilt stolta över att pixlarna kommer in på 1.4µm i storlek med, vilket bör medföra till bättre ljusuppfång, även i mörker. Låt oss testa det påståendet!

Automatiskt läge

Vad som förvånar mig mest är att Note 5 benämnda AI Kamera egentligen bara agerar smart för “skönhetseffekter”. JAg hade väntat mig att kameran kom med scenigenkänning så som Xiaomi’s flaggskepp gör. Men icke. Kameran har dock förmågan att aktivera HDR automatiskt vilket alltid är trevligt.

Kameran öppnas också rätt snabbt. Typ exakt lika snabbt som på OnePlus 6T faktiskt, vilket imponerade mig. Att väl knäppa ett kort bjuder dock på en kort paus och det händer att bilden har lite svårt att hänga med i snabba rörelser.

För att vara sanningsenlig blev jag imponerad över kamerans förmåga att fånga bilder i dagsljus. Det dynamiska området är inte det bästa jag har sett, men det får oftast jobbet gjort. På grå eller bleka dagar känns det dock som att kameran har svårt att hitta behagliga färger, och så fort ljuset försvinner tar det längre tid att faktiskt fånga bilden vilket kan göra det svårt att håla telefonen tillräckligt stilla. Detta resulterar då i att bilderna blir lite suddigare än vad jag kanske förväntat mig. Detaljerna överträffar dock vad jag kunde förvänta mig till priset, och i rätt ljus fångar Redmi Note 5 behagliga bilder. På den 6:e bilden (löven) upptäcker jag dock att fokus inte håller till de nedre kanterna. Detta kan dock bara ha varit otur då jag inte märkte det fören jag kom hem. Xiaomi får poäng för att kameran inte plockar upp ljusstrålar som tar över hela scenen, vilket dyrare telefoner som iPhone XS gjorde.

Låg Belysning/Mörkerbilder:

Vad Xiaomi än säger om kamerans kapacitet så kommer mörkerbilder att bli lidandes på billigare telefoner. Vissa bilder innehaver en hel del brus, medans andra saknar detaljer då dessa försvinner när bruset plockas bort.

Jag förstår att den första bilden inte blev så perfekt, men tanke på att det är mörkt, med höga kontrastnivåer och en hel del rörelse. Den andra bilden uppvisar bruset jag beskrev och den tredje hur detaljerna tar stryk. Färgerna bevaras dock, och till och med stärks, i den tredje bilden men tyvärr är ljuskällor också över-exponerade. Detta är en representation av vad kameran kan erbjuda i mörker, vilket är acceptabelt sett till priset.

Manuellt Läge:

Kamera-appen kommer också med ett så kallat manuellt läge, men inställningarna vi får tillgång till här begränsas av ISO-nivå och vitbalans. Alltså kan jag inte styra slutartid eller bländare.

Porträttläge

Med lanseringen av MIUI 10 marknadsförde Xiaomi sin förmåga att skapa porträttbilder med endast en kamera. I och med att Redmi Note 5 har två kameror slapp enheten dock vänta på den uppdateringen. Det är dock svårt att förvänta sig en flaggskeppsnivå på Porträttbilder när det gäller en så pass billig smartphone.

Jag anser att telefonen både den första bilden på vår hund och den tredje på löven gjorde ett bra jobb i att urskilja subjektet och applicera Bokeh-effekten. Bilden på mig tycker jag dock att blev mer udda än vanligt, och det ser ut som att ett skönhetsfilter är applicerat. Överlag är dock kantutskärningen bra, om än att effekten kanske är lite artificiell emellanåt.

Selfie

Redmi Note 5:s selfiekamera marknadsförs som att kunna knäppa bra detaljer även i mörker och den kommer även med auto HDR förmågan från den bakre kameran. Telefonen är också en av de få med en LED-blixt på framsidan, men personligen gillar jag inte blixten på baksidan så jag är nog inte målgruppen för detta.

Det är inte det att selfiekameran är dålig, för det är den absolut inte. Men jag hade nog hoppats på lite mer. Med 13MP är det lätt att falla tillbaka på tron att megapixlar gör kvaliteten. Och även med auto HDR tycker jag att de två sista bilderna kunde ha exponerats lite bättre, även om himmelen var rätt vit den dagen. Porträttläget gör dock ett imponerande jobb med att skära ut kanterna och att applicera effekten. Det är även här synd att ljuskällor blir skarpare än någonsin dock. Överlag dock, beroende på din level på sociala medier, kan telefonen absolut erbjuda selfies av kvalitet som är Instagram-redo.

Extras:

Skönhetsläge:

Skönhetsläget är som sagt det som marknadsförs som smart i Note 5:s kamera. Här är några exempelbilder, men full effekt till vänster och noll effekt till höger.

Jag stängde genast av läget. Antagligen kommer jag aldrig att förstå hur ett suddigare ansikte blir finare.

Resterande:

Slutgiltigheten erbjuder kameran lägen för att fånga kvadratiska bilder, vilket jag antar att är optimalt för Instagram. Du kan också filma videor i 1080P i 60FPS, såväl som kortfilmer, vilket jag inte kan lista ut vad är till för. Video läget kan också aktivera slow motion såväl som så kallade tidsförloppsvideor (Time-lapse).

Slutsats

Det är inte för ingenting som Xiaomi har fått följare världen över. Om Redmi Note 5 hade varit dyrare, säg likt OnePlus 6T, så hade det funnits mycket mer att klaga på. Men med tanke på att telefonen erbjuds för en tredjedel av OnePlus senaste priser är det svårt att hitta saker att bli besviken över.

Användarvänligheten är mycket bra, speciellt vad gäller batteriet. Det säger en del när min bästa batterikämpe är den billigaste telefonen jag har testat. Med 5G-hypen som närmar sig i 2019 påstås batteriet i smartphones ta ytterligare ett steg bakåt. Starkare telefoner kräver allt mer energi medans de mindre kraftfulla enheterna låter ett batteri som detta simma fritt.

Vad som offras är dock funktioner som NFC, då det knappt används i Kina. Jag skulle vilja se att Xiaomi implementerar detta i framtida globala utgåvor för att möjliggöra mobilbetalningar även på dessa billigare enheter.
Medans kameraappen öppnas lika snabbt som på vissa flaggskepp tar dock bländartiden också lite stryk.

Jag skulle gärna se en kameraförbättring, men med tanke på priset presterar Redmi Note 5 mycket väl. HDR, bilder inomhus/i mörker och porträttbilder lämnar dock lite att önska. Men medans mörkerbilder kanske inte kommer att imponera på någon kan landskaps- och stadsbilder i dagsljus verkligen skina. Speciellt om du, åter igen, ser till priset.

Om du är ute efter en smartphone som fungerar och som kan göra det mesta utan problem har Xiaomi en hel del välskapade produkter på marknaden. Redmi Note 5 kan importeras för ynka 1333 i skrivande stund från affärer som Gearbest. Oftast kan telefonen också hittas för 1780 kr från samma försäljare. Det är dock värt att komma ihåg att köp genom dessa importaffärer ofta kommer med en tull- och momsavgift samt att deras garantiservice inte alltid går att förlita sig på. Exempelvis har jag läst att de ofta vill få telefonen skickad tillbaka till Kina för reparation och att köparen får stå för frakten. Alternativet är att köpa telefonen direkt i Sverige, då Xiaomi nu har officiella importaffärer genom East & West Distribution AB som äger Mi-Store.se och levererar till flera återförsäljare. Vi är i Sverige kända för dyra telefoner, trots det kan Redmi Note 5 emellanåt kan hittas för endast 2200 kronor.


 

Redmi Note 5 kanske inte kommer att vinna några priser för “den bästa telefonen”. Den är dock ett perfekt alternativ för den som inte känner ett behov av allt det bästa i en telefon eller för den som inte vill/kan lägga halva månadslönen på en telefon. Användare bjuds på en mängd funktioner, en användbar kamera och en batteriuthållighet som klara sig genom två dagar för de flesta. Det är kanske ingenting som verkligen är spännande med telefonen förutom batteriet, men om du är ute efter en plånboksvänlig telefon är detta dock ett kap som är svårt att inte rekommendera.

Detta är Andreas @ The Mobile Swede,
Gott Nytt År!

Redmi Note 5 Betyg:

Pros:

 • Funktionspackad

 • IR-Sändare

 • Batteri

 • Stabilitet

 • Hörlursuttag

 • Fingeravtrycksläsare

 • Dual SIM

 • Priset

Cons:

 • Kameran kunde varit bättre

 • Skärmen kunde ha varit bättre

 • Ingen NFC

 • Micro USB

 • Högtalarkvalitet

 • Micro-SD kort använder samma utrymme som SIM-kort 2.