Recension: OnePlus 6T - Nästan Perfekt!

DSC01340.JPG

Dödar Flaggskepp än en Gång

Jag har nu använt min OnePlus 6T i över en månad. Den fick efterfölja över en månad med Apple’s iPhone XS, såväl som en unboxing och lekstund med Huawei Mate 20 Pro.
Jag tänker förstöra överraskningen redan nu och erkänna att det enbart finns en funktion som för mig inte gör 6T till min absoluta favorittelefon: Trådlös Laddning.

Index:

Hårdvara

OnePlus byggde under hösten vidare på den tidigare modellen, 6:an, i skapandet av 6T. Med tanke på hur väldesignad den var är detta ingenting negativt. Vissa inre-, och yttre, förändringar kommer antagligen att göra vissa besvikna medans det för andra kan bli en teknisk nyhet eller till och med en fantastisk uppgradering.

Specifikationer:

Som man kan vänta sig packar 6T det bästa inom Android-världen för att tillfredsställa kraft-hungriga entusiaster:

CPU Snapdragon 845
GPU Adreno 630
Lagringsutrymme 128/256GB
RAM 6/8GB
Batteri 3700 mAh
Skärm 6.4" 1080p Optic AMOLED
Glasskydd Corning Gorilla Glas 6
Bakre Kamera Dubbla: 16MP primärkamera + 20MP secondärkamera
Främre Kamera Enkel kamera: 16MP
Portar USB: 3.1, Type-C. Ljud: Ingen, #dongle-life.
Extra OnePlus' vattenskydd
En ensam nedåtriktad högtalare
Optisk Fingeravtrycksläsare under skärmen

Här kommer området där vissa kanske blir besvikna, medans andras åsikter frodas beroende på vad som är viktigt för dig. OnePlus har slutligen bestämt sig för att dumpa det gamla hederliga 3,5 mm hörlursuttaget. Vissa kommer antagligen att skriva av telefonen på grund av detta valet. Å andra sidan föredrar jag personligen att tillverkaren har ökat batteristorleken och valt att installera den moderna fingeravtrycksläsaren under skärmen. Även LED-indikatorn för inkomna notifikationer har försvunnit på den nya modellen vilket får användare att ifrågasätta OnePlus val. Det nya sensorjacket, eller notchen, har dock inte utrymme för mer än den främre kameran, och personligen saknar jag verkligen inte den lilla blinkande lampan.

Design

Jag kan gå till jobbet med 55% ström kvar utan att oroa mig för att jag inte klarar mig till efter arbetstid.

OnePlus 6T är såvitt större än sin föregångare, med några extra millimeter. Förutom det är designen näst intill identisk med vissa små bonusar. Symmetrin mellan högtalaren och USB-porten sköts av en identiska hål för mikrofoner på var sin sida.
Som du kanske såg i min unboxing använder jag Thunder Purple versionen av 6T och jag är helt överens med mig själv att detta är OnePlus snyggaste design hittills. Inte bara det, men jag tycker också att den slår Huawei’s Twilight-tonade bakstycken.

Den lila toningen börjar på botten, och mörknar till en mattsvart nyans mot toppen. Aluminium-ramarna matchar toningen, men inte riktigt på knapparna som endast matchar färgen där de börjar och inte toppen av ramen som är svart.

Telefonen ligger utmärkt i handen, men den är också väldigt hal. Den attraherar dock inte fingeravtryck så som andra blanka glasbaksidor gör. Om du köper den så kallade “mirror black” varianten kan du vänta dig att behöva torka av den ibland. OnePlus har alltid varit duktiga på viktfördelning och 6T är inget undantag. Även med det större batteriet har telefonen aldrig upplevts som tung eller ohanterbar.

På baksidan ser vi även kamerorna, OnePlus logga och längs botten texten “Designed by OnePlus”. Kameran sticker ut lite från chassit, men med tanke på att baksidan har böjd kommer den att vicka när den ligger ned i vilket fall. Telefonens design ser renare ut än någonsin då det inte sitter en fingeravtrycksläsare under kameran. Det enda som sticker ut i mina ögon är att LED-blixten sitter under kamerapartiet, istället för inemellan sensorerna. Om OnePlus lyckas fixa detta under 2019 kommer de undan med den renaste baksidan hittills.

Knapparna sitter positionerade med finess. Det är inte mycket man kan önska sig här, men jag har upplevt att jag ibland släcker skärmen när jag sänker volymen. Detta kan dock bero på att jag lyckats skada min vänstra tumme och därför manövrerar lite udda, eller att jag håller den fel.
Alert Slidern är kvar på höger sida, över strömknappen, och rör sig precis som tidigare i tre lägen. Den lägsta nivån aktiverar ringsignalen, mittennivån begränsar telefonen till att enbart vibrera och den övre nivån stänger av ljud och vibration. Det finns inte mycket att ändra på här, men du kan ställa in om telefonen även ska vibrera när ljudet är på eller om media-volymen ska sättas på ljudlöst. Med slidern är volymknapparna utsedda till media-volymen (så som är den nya standarden i Pie) och jag ser inget att klaga på här.

På framsidan möts vi av skärmen, och det är typ allt. Hakan (den nedre kanten) har krympt lite sedan 6:an, men den är fortfarande synligt större än på iPhone X/XS. Du behöver dock tänka aktivt på det för att det ska vara ett problem. OnePlus påstår också att den, trots att den har krympt, tillåter bättre mottagning.
Kanterna på sidan av skärmen är imponerande tunna, och det gäller också topp-kanten. Här hittar vi också den moderna “teardrop”-notchen som är centraliserad och innehaver selfiekameran. Ovanför den har OnePlus gjort som Xiaomi gjorde med sin Mix 2S och gömt högtalaren längs kanten.

Display

Skärmen är också i sig själv riktigt trevlig. Det är återigen en 1080P optisk AMOLED skärm från Samsung som bjuder på fina färger, en djup svart ton och bra vinkel-färg. OnePlus har dock gjort hörnen ännu mer böjda än på 6:an vilket ibland resulterar i att dem skär in i knappar eller ikoner. Detta är oftast inga problem, men om en app har synliga detaljer i hörnen har jag ibland reagerat på det vilket gör det till ett konstigt designval.

Vad gäller sensorjacket hade jag velat se en mer tonad kameralins för utseendets skull, som sett på bilden ovan är den väldigt synlig och det speciellt om ljus reflekterar i den. Skärmen går som sagt bra att läsa av även om du vinklar telefonen, men om du gör detta till en onaturlig nivå syns ibland lite regnbågsfärger. För mig känns dock dessa rapporter lite onödiga, då det vore väldigt obehagligt att läsa eller titta på något i en sådan vinkel.

Jag kommer inte att gå in på en galet djup nivå då skärmkvalitet ( eller -uppskattning) också baseras på personliga preferenser. Det jag kan säga är egentligen att jag sida vid sida om iPhone XS föredrar 6T:s skärm i vissa avseenden, trots den högre upplösningen på Apples enhet.

Fingeravtrycksläsaren

Med tanke på alla diskussioner som finns om detta tänkte jag väga in min röst angående OnePlus optiska läsare. Först och främst är jag personligen glad att tillverkaren valde att ta steget framåt. Det betyder dock inte att jag inte förstår att vissa känner en viss besvikelse gentemot den nya uppgraderingen. Läsaren under skärmen kräver viss inlärning i hur du använder din telefon och hur du lägger fingret på den. Varför skulle man vilja förstöra något som fungerar? Det finns dock en drös av användare som fortfarande inte är så förtjusta i att ha en fingeravtrycksläsare på baksidan, speciellt då den inte går att utnyttja när telefonen ligger ner. Även om tillverkare har lyckats alltmer att placera dessa där “användarnas” finger ligger naturligt betyder inte det heller att naturligt för mig är samma sak som det är för dig. Jag kan till exempel föredra att ha läsaren längre upp, medans du kanske vill ha den längre ner så som Sony placerat sina.

Det som kräver mest inlärning i och med den optiska sensorn är att du behöver hålla fingret stilla för att den ska kunna göra sitt jobb effektivt. Detta kan vara svårare än det låter då du till exempel ofta rör det automatiskt om du går samtidigt. Desto mer du rör dig, desto svårare blir det för den lilla kameran att få en bra bild, om den lyckas. Men efter att jag vant mig med detta finner jag faktiskt läsaren överlägsen på många sätt och jag ser den definitivt inte som ett minus gentemot telefonen. Den är inte “lika snabb” som OnePlus gamla lösare, men den är minst så snabb som den egentligen behöver vara. Den kommer antagligen alltid att vara mindre förlåtande, men det är nog det enda faktiska felet jag hittar.

Som rena motsatsen tycker jag att detta var ett utmärkt val av OnePlus som nu är med och påverkar utvecklingen framåt. Det rengör också den bakre designen som sagt, speciellt då jag personligen inte var ett fan av den ovala designen på fingeravtrycksläsaren i 6:an.

Högtalare

ett område där OnePlus alltid har snålat lite är Högtalare. Telefonen kommer rustad med en ensam nedåtriktad högtalare som trots hög volymnivå också förvränger ljudet om du ökar för mycket. Enkelt sagt hade jag inte lyssnat på musik på dessa.
Den är dock OK för exempelvis Youtube-videor där röster är det primära ljudet, så som teknikrecensioner. Men nej, om telefonhögtalare är väldigt viktiga för dig rekommenderar jag inte OnePlus 6T.

Glassdesign och Motsägelser

Väldigt många recensenter väljer att fokusera på valet av en glasbaksida som konstig då telefonen inte kommer med stöd för trådlös laddning. Utan att tveka så vill jag absolut ha funktionen i alla mina telefoner 2019. Som jag sa innan är det den ena saken jag faktiskt saknar här.

När OnePlus annonserade 6:an pratade dem dock öppet och konkret om att glaskonstruerade telefoner även möjliggör bättre mottagning än de gjorda i metall. I tillägg till det upplever väldigt många också att glass känns mer värdefullt i sig själv. Vissa kommer inte att hålla med om det sistnämnda, men det är väl det vackra med personliga åsikter? Såvida du inte hatar baksidor av glas då alla verkar använda det nu för tiden.

Så medans jag håller med om att OnePlus borde ha inkluderat trådlös laddning redan i våras så håller jag inte med om att det är ett “bara för att”-val eller nödvändigtvis ett negativt val. Jag hoppas dock att OnePlus 7 äntligen åtgärdar det populära klagomålet.

Mjukvara

När jag började formulera den här recensionen svarade jag även på en fråga på Swedroid där jag motiverar valet av OnePlus telefoner som mina favoriter. Detta kommer i grund och botten ned till mjukvaran. Oxygen OS är inte bara snabbt och smidigt i sina animationer, det upprätthåller också Googles Material Design som Android baseras på. Ändringarna till Androids kärna är få och långt emellan varandra, men trots det bygger OnePlus in flera nyttiga funktioner som bidrar till användarens upplevelse.

Oxygen OS skapades ursprungligen av ett team uppbyggt av tidigare Paranoid Android programmerare, och dessa kunde Android ut och in. Företaget tycker också om att dela med sig (skryta) om vad teamet arbetar med för att förbättra användarupplevelsen. Det ursprungliga teamet smälte eventuellt ihop med dem bakom Hydrogen OS (OnePlus mjukvara för den Kinesiska marknaden), men jag kan inte påstå att det har påverkat min upplevelse.
Mjukvaruteamet har också en gren kallad FSE (Fast, Stable, Efficient) vars primära jobb är att optimera och analysera varje modifierad funktion så att den fungerar utifrån tillverkarens fokus på hastighet.

Funktioner

 • Navigeringsgester: Precis som det låter är detta de populära svepgesterna som ersätter navigationsknappar allt mer. Dessa påminner på flera sätt om de vi hittar på nyare iPhone-modeller.

 • Anpassning av Navigeringsfältet: Låter dig anpassa de vanliga knapparna genom att lägga kommandon på lång- och dubbeltryck. Dessa kan också bytas ut mot en egen version av Googles navigationsgester, Hem och Tillbaka där du sveper upp på hemknappen för att komma till vyn för öppna applikationer. Funktionen där du svepet till höger för att snabbt byta mellan appar fungerar även här.

 • Parallella Appar: Som det låter kan du här skapa två instanser av varje app. Detta kan vara effektivt för dig exempelvis som har mer än ett Instagram- eller Twitterkonto.

 • Skärmkalibrering: Låter dig ställa in färgtemperaturer på skärmen och växla mellan olika standardlägen. Vi återfinner här: Standard, sRGB, DCI-P3, Adaptivt Läge och Anpassa Färg.

 • Omgivande Display: Låter delar av skärmen lysa upp för att visa klockan, datum, batteriprocent och notifikationsikoner. Detta agerar som en mellanväg till en Always on Display och kan aktiveras genom att telefonen lyfts upp, om en notifikation kommer in eller om du väljer tryck på skärmen för att visa. Omgivande display kan spara på batteriet genom att bara lysa upp relevant information utan att aktivera hela skärmen.

 • Läsläge: Låter skärmen gå in i ett behagligt gråskaleläge och anpassa färgtemperatur för att öka komfort när du läser. Detta kan aktiveras manuellt, eller aktiveras automatiskt på utvalda appar.

 • Ansiktsupplåsning: Rykande snabb upplåsningsmetod som använder kameran och jämför ditt ansikte mot tidigare lagrade bilder.

 • Spelläge: Fokuserar enhetsresurser till det aktiva spelet eller den aktiva applikationen som du använder för att optimera upplevelsen. Läget kan hindra notifikationer från att störa spelsessionen och därmed hindra att du förlorar för att din mamma skrev “god natt”.

 • Applås: Låter dig låsa utvalda appar som kommer att be om lösenord eller fingeravtryck för att öppnas. Let’s you lock certain apps requiring the pin or fingerprint to unlock.

 • Ljud-tuner: Systemintegrerad Equalizer.

 • Läge för Hörlurar: Låter dig automatisera vad som ska hända om du kopplar-/sätter in hörlurar så som att automatiskt spela musik genom Spotify. Inställningar för hur notifikationer aviseras tillkommer.

 • Gest för att svara på samtal: Lyft telefonen mot örat för att direkt svara på inkommande samtal.

 • Ändra till Ljudlös: På svenska är funktionens namn ickesägande. Flip to mute kallas den på engelska och innebär enkelt att du kan vända telefonen vid inkommande samtal för att sätta den på ljudlöst.

Oxygen OS erbjuder funktionstillägg som tillverkaren tror att bidrar till användarens upplevelse. Detta innebär också att funktioner inte läggs till titt som tätt, utan när behovet är tydligt och funktionen välfungerande. I samband med stabilitet anser jag dock att mjukvaran inkluderar varje extra funktion som jag ser ett behov av, och lite till.

Jag brukar inte använda Gest för att svara eller Ändra till ljudlöst då jag mer är rädd för att de felaktiveras än vad jag tycker att dem hjälper. Med det sagt kan jag inte uttala mig om funktionernas felfrekvens. Tidigare telefoner (Samsung) med liknande funktioner hade dock en tendens att ringa upp oönskade kontakter.
Vad som gör Oxygen OS till ett så hyllat gränssnitt är främst dess förmåga att leverera snabba animationer utan uppehåll. Det känns som att telefonen aldrig saktar ner eller svettas. Detta gäller både på hemskärmen och när jag hoppar genom olika appar och spel. Gränssnittet är så nära det Google lanserar i stock Android att det också lyckas hålla en konsekvent design med appar designade utifrån Material Design. Detta är en viktig aspekt av grafiska system, även om inte det är något alla aktivt tänker på.

OnePlus Omgivande Display har alltid varit utmärkt, med bra respons och en behaglig design. Den nya funktionen där man trycker en gång på skärmen för att väcka den tar det steget längre, och fungerar utmärkt med den inbyggda fingeravtrycksläsaren. Jag har dock genom hela mitt test uppmärksammat att den ögonskadande ljusstyrkan som användare klagar på i samband med fingeravtrycksläsaren enbart uppkommer på just den omgivande displayen. Om du först tar dig till låsskärmen slipper du detta.

Hemskärmen, eller Launchern, är också lik den till Androids grund men med vissa ändringar. I applådan kan du svepa in från vänster för att komma till ditt så kallade dolda utrymme, där du kan gömma alla appar du inte vill att andra ska se. Eller i mitt fall, appar jag inte bryr mig om att öppna och som bara tar plats i lådan. På vänster sida av hemskärmen hittar vi Hyllan (Shelf). Här kan du lägga in widgets och appgenvägar. Personligen använder jag det främst för att snabbt komma åt SEB:s “logga in” genväg eller Swish’s “Skicka”. Jag hade nog gillat Googles feed mer, men samtidigt är det ett utmärkt sätt att gömma undan widgets för att hålla hemskärmen ren och enkel. Samtliga Widgets kan läggas här, men det är inte alltid optimalt då Android-tillverkare inte designar dessa för att ligga i en lista, så som de gör till iOS. På hemskärmen kan du också svepa ner för att öppna notifikations-vyn eller dubbelklicka för att låsa telefonen.

Mapparna är också något av det bästa jag har sett i Oxygen OS. OnePlus tar ett steg ifrån de populära mittenplacerade designvalen som alla andra verkar använda sig av och öppnar istället mappar på hemskärmen längs bottenkanten. Detta är mer tillgängligt för en pekskärm och dem kan även stängas antingen genom att man trycker på en tom yta eller genom att användaren sveper nedåt.

Navigationsgesterna fungerar utmärkt och stör aldrig resten av gränssnittet. Detta till skillnad från Xiaomi (och Huawei) som valt att lägga tillbaka-gesten på telefonens långsida vilket både stör sidomenyer såväl som tangentbord med swipe-skrivning. I OnePlus implementering sveper du upp från mitten för att gå hem eller upp och håller kvar för att se öppna appar. Så som det brukar vara. Sedan sveper du upp från sidorna av den nedre kanten för att gå tillbaka. Utvecklarna har också lagt in så att du kan svepa upp och till höger för att hoppa till din senast använda app, som då lyser upp för att indikera valet.
Sist men inte minst har tillverkaren också lagt in så att ett längre tryck på strömknappen aktiverar Google Assistenten. Jag efterfrågade funktionen när jag testade OnePlus 6 då jag tyckte att det verkade smart av Apple redan på iPhone X. På iPhone XS har jag uppskattat det rejält, och nu är det här på Oxygen OS också (även för OnePlus 6). Användare rapporterade på iPhonen att det blev förvirrande att lista ut hur man stänger av telefonen, vilket krävde att du höll inne både strömknappen och volym upp. På OnePlus 6T behövs det helt enkelt ett längre tryck för att nå strömmenyn.

OnePlus implementerar också ett äkta Mörkt läge, såväl som möjligheten att satsa på Ljust eller Färgat läge och bör därmed kunna tillfredsställa de flesta smakpreferenser. Mörkt- och Ljust läge tillåter också användaren att välja en valfri accentfärg utifrån hex-koder. JAg anser att det Mörka läget med lila accentfärger kompletterar den yttre designen väl.

Oxygen OS förblir även i år min favoritversion av Android, både vad gäller hastighet och funktioner som jag faktiskt använder.

Batteriuthållighet och Mottagning

Snacka om att lägga in en extra stöt. Medans företag som Xiaomi, Sony och LG fortfarande minskar batterikapaciteten har OnePlus beslutat att höja den, från 3400 mAh till 3700 mAh. Detta kanske inte ser ut att kunna göra en stor skillnad, men det utgör definitivt en förhöjd upplevelse i mitt fall. Gapet mellan telefoner som Huawei P20- och Mate 20 Pro och Samsung Galaxy Note 9 blir allt mindre nu. Med OnePlus rena gränssnitt borde alltså batteriet klara sig bra.

Efter min testperiod kan jag glatt också meddela att OnePlus 6T har följt med mig utöver varje dag utan att klaga. Normalt sett får jag ofta över 6+ timmars skärmtid (sot - Screen on Time) doserat över fulla dagar från 6 på morgonen till 23 på kvällen. Telefonen hängde också med på mitt 2-dagars test utan att svettas mycket, men då fick jag begränsa mitt användande lite och avstå från alldeles för mycket Youtube och surfande.

Jag antar att det bästa citatet jag kan ge är att jag kan gå till jobbet med 55% ström kvar utan att oroa mig för att jag inte klarar mig till efter arbetstid. Det är inte med varje telefon jag kan tänka så.

Med OnePlus snabbladdning, tidigare kallat Dash-Charge, går också batteriåterhämtningen tillfredsställande snabbt. Det finns nu snabbare alternativ på marknaden så som Mate 20 Pro:s 40W-laddare och OnePlus nya McLaren utgåva med 30W. Trots detta ser jag ingen anledning att klaga på hastigheter och jag har som vana att snabbladda telefonen innan jag går och lägger mig, eller i värsta fall på morgonen. Detta för att minska på nattladdning som fortfarande påstås vara dåligt, trots bristande evidens, men också för att det inte utgör några problem.

Angående mobil uppkoppling och mottagning förväntas samtliga telefoner rulla på utan svårigheter idag. Jag hade inga problem med min iPhone XS trots kommentarer om det bristande Intelmodemet och jag har definitivt inte upplevt några problem med Qualcomms modem på min 6T.
Vad jag däremot reagerar, och stör mig, på är att telefonen envisas att behålla Wi-Fi uppkopplingen på betydligt längre avstånd än vad som är rimligt. Vi bor på 5:e våningen och har en liten livsmedelsbutik på andra sidan gatan. När jag går dit är det mer vanligt än inte att telefonen fortfarande inbillar sig att den har internetuppkoppling via Wi-Fi, trots att det inte fungerar. Och ja, detta är med inställningen för Smart Wi-Fi-växlare påslagen. Detta är långt ifrån ett OnePlus-exklusivt problem då jag upplevde samma sak med min Samsung Galaxy S8 för ett år sedan, speciellt i samband med Samsung Pay.
Om jag lämnar lägenheten med en Youtube-video igång kopplar den snabbt ifrån Wi-Fi för att undvika att tappa signalen, vilket är frid och fröjd. Om jag däremot inte använder den aktivt verkar den vara motvillig att reagera på routerns avstånd. Detta gäller också när jag är på väg hem, och telefonen kan få för sig att försöka koppla upp sig nästan 100 meter ifrån ingången till trappuppgången. Detta fungerar såklart inte heller.

Kamera

OnePlus som tillverkare tycker om att prata om deras inflytande från användare och forum som har samlats över de 5 åren som har passerat. Till företagets beröm kommunicerar dem ut både tankar och planer öppet på en nivå som är svår att hitta hos andra. Vid lanseringen av OnePlus 6T pratade dem om vad användare ofta efterfrågade, och speciellt kopplat till kameraprestanda. Detta bryts ner till två specifika områden: Porträttläget och nattfotografering.

Till portättläget har OnePlus samarbetat med fotografen Kevin Abosch för att ta fram en effekt kallad Studio Lighting. Detta läge liknar vad Apples manuella effekt-möjlighet med samma namn, men är automatiskt. Som jag skrev i min unboxing har jag inget konkret sätt att avgöra när effekten är i aktivt bruk eller inte, vilket gör det svårt att testa den på riktigt. Rent konkret ska personen i fokus ansikte lysas upp för att imitera hur porträttfotografer använder studiolampor, därav namnet.

För nattfotografering har OnePlus valt att skapa ett läge kallat Nightscape. Här fångas flera bilder på rad med olika exponeringspunkter som sedan sys ihop till en ljusare mer detaljerad bild med vilket ska imitera en lång bländarhastighet men kompensera för skakiga händer. Låter det bekant? Trots att det inte är, eller kan förväntas vara, lika effektivt som exempelvis Night sight på Googles senaste pixeltelefoner lyckas det skapa ljusare och mer detaljerade bilder från mörka scener. Detta har varit en efterfrågad funktion till samtliga tillverkare senad Huawei lanserade sin version i våren på P20 serien

De två kamerorna på 16MP och 20MP respektive arbetar tillsammans och det är 16MP linsen som är primärkameran. 20MP linsen beskrivs till och med ofta som att ha 16MP aktivt på specifikationslistor.
Sedan OnePlus plockade bort telefotolinsen på 5T för att bana vägen för denna kombinationen har flertalet kommentarer dissat valet av att ha två kameror med endast ett syfte. Nämligen Porträttläget. Den andra kameran marknadsförs främst som ett stöd för djupinformation för just detta läget vilket kan ses som meningslöst. Det finns dock viss information om att den även bidrar till ljusuppfång/dynamiskt omfång men det är svårt att hitta konkret fakta. Om det är värt att ha två kameror till porträttläget kan egentligen bara bedömas genom att just använda läget.

Auto-Läge:

Kamera-appens design och gränssnitt på OnePlus telefoner kan inte beskrivas som annat än enkelt och lättnavigerat. Jag har sett klagomål på att man måste svepa upp för att komma åt inställningar, men det känns som ett icke-problem för mig. Kameran är inställd på att automatiskt aktivera HDR, men detta kan också ändras till manuellt om så önskas.

Jag behöll HDR som en automatisk funktion då jag ofta uppskattar enkelheten och då jag tror att de flesta kommer behålla inställningen så.

Om du har följt mina tidigare OnePlus recensioner vet du att jag har varit rätt nöjd med kamerorna sedan 5T kom ut. Jag kan dock säga att jag blir mer och mer imponerad över vad tillverkaren lyckas skapa i form av kamerakvalitet. Jag har nog aldrig under testperioden kommit på mig själv med att önska att jag satt på en mer kompetent, eller dyrare, telefon. Linjen mellan vad du får för 6000 respektive 10 000 kronor blir alltmer suddig för varje lansering.

Jag har också sett flera användare som föredrar kameran på OnePlus 6T framför den på Samsungs Galaxy Note 9 vilket ingen hade trott att man kunde säga för bara några år sedan. Jag vill dock påpeka att kameran på 6T jämfört med exempelvis Huaweis Mate 20 Pro lämnar lite att önska sett till detaljerna i de finare texturerna. Det dynamiska omfånget är bra, färgerna är staka men inte för mycket så och jag gillar verkligen detaljerna jag får per bild. Om du tar upp bilden på en dator och börjar zooma in ser du dock snabbt att detaljerna blir allt värre, men det är rätt vanligt med fotografering.

Som en automatisk kamera levererar OnePlus 6T absolut kvalitet som inte kommer att göra användare besvikna.

Manuellt Läge:

Detta är en första gång för mig vad gäller testande. OnePlus 6T erbjuder ett enkelt gränssnitt för att använda de manuella kamerainställningarna. Detta i tillägg till förmågan att fånga bilder i RAW-formatet. De kan enkelt leka med vitbalansen, slutartiden, ISO och bländaröppningen.

Gränssnittet för det manuella läget är väldigt enkelt och snabbt att förstå. Uppenbarligen saknar jag mycket vad gäller kunskap och erfarenhet av dessa inställningar men det är kul och effektivt att ha förmågan att själv välja fokus-distansen. Om du har tid att göra detta i rätt tillfälle.

Porträttläge:

Förmågan att fånga bilder med artificiell Bokeh, så kallade porträttbilder, har OnePlus varit rätt duktiga på sedan de började inkludera det på OnePlus 5. Här tar telefonen hjälp av den sekundära kameran för djupinformation för att skära ut subjektet.

Man kan nästan tro att hundar är lägets primära syfte, då dessa bilder alltid känns lyckade nu för tiden. OnePlus kantutskärning är i mina ögon riktigt bra på dem bakre kamerorna. Vad som är mindre imponerande är att HDR lyser (bokstavligt talat) med sin frånvaro i alla porträttbilder. Trots att bakgrunden ska bli ur fokus känns överdrivet vita moln som fel sätt att göra det på. Bilderna uppvisar också lite rå:a detaljer ibland, men om du vill ha ett bra porträttläge är det svårt att gå fel med OnePlus 6T.

Jag måste dock erkänna att jag som jag tidigare nämnde inte vet hur jag ska utvärdera Studio Lighting effekten.

Nightscape:

Nightscape är fortfarande i ett tidigt skede på många sätt. Jag imponeras över hur läget behandlar ljuskällor och ibland belyser hela scenen bättre. Jag anser också att skuggor osv är förbättrat jämfört med auto-läget. Det är dock svårt att inte reagera på hur detaljer ibland ser ut att vara utsmetade och mindre tillfredsställande.

För det mesta agerar läget som HDR för mörker dock, vilket blir speciellt synligt på bilden nedan:

Trots att det kanske inte är perfekt, än, är det kul att se OnePlus närma sig fler flaggskeppsfunktioner. Det kan redan göra mycket, men det bör också bli bättre med tiden. Sen bör såklart rörande objekt oftast undvikas om inte för artistiska syften. Som ett snabbt exempel är det bättre att ha Nightscape än att inte ha ett nattläge, som på iPhone XS.

Selfies (Främre Kameran):

Full transparens: Jag tar fortfarande inte många selfies. OnePlus 6T:s 16MP kamera gör dock ett rätt bra jobb vad gäller att fånga ögonblicket med trevliga detaljer och förmågan att använda HDR. Jag uppskattar också att den är positionerad i mitten av skärmen.

Porträttselfies

Den främre kameran är också duktig på att skära ut kanten för porträttbilder. Överlag är jag ofta nöjd med resultatet, men det är inte helt ovanligt att kanterna suddas ut lite så som nedan. Bristen av HDR är också markant här och jag ogillar starkt de överdrivet vita himlabilderna.

Video:

OnePlus 6T innehaver även förmågan att filma upp till 4K upplösning med 60 Bilder per sekund (fps) såväl som 240 fps i 1080P slow motion (vilket översätts till 30 fps i slutresultat).
Personligen har jag dock inte filmat med telefonen.

Slutsats

För att summera är OnePlus 6T en best av hårdvara och mjukvara vad gäller hastighet och bekvämlighet. Mjukvaran låter sig enkelt navigeras genom ett användarvänligt gränssnitt och telefonen är bekväm att hålla i. Jag uppskattar även att OnePlus fortfarande skickar med ett inkluderat skal i lådan såväl som ett förmonterat skärmskydd.
Jag vill snabbt upprepa att jag avgudar Thunder Purple modellen med sin fina och lite annorlunda toning. Jag tycker verkligen att OnePlus satte premium-designen i höstas.

Sensorjacket, även känt som the notch, har krympt och förbättrats i mina ögon. Detta trots att jag inte har något emot sensorjack till att börja med. Jag föredrar det framför en motoriserad eller rörlig del som riskerar att gå sönder i längden. Skärmen ger faktiskt en mycket trevlig upplevelse överlag och trots att den kanske aldrig blir “bäst i test” hittar jag inget konkret att klaga på. Om Apple kan komma undan med lågupplösta displayer kanske det är dags att erkänna att 1440p aldrig blev en nödvändighet förutom för virtual reality. För att vara helt ärlig föredrar jag aspekter av skärmen på OnePlus 6T framför den på iPhone XS. Mer om det i min kommande jämförelse.

Jag tycker dock, som tidigare nämnt, att det är synd att OnePlus lyckades skapa ett så välbyggt och genomtänkt helhetspaket och ändå utelämnade Trådlös Laddning. Det är trots allt en funktion som blivit alltmer vanlig genom 2018 och som jag skrev i introduktionen, en funktion som jag aktivt saknar på telefonen.

OnePlus egna vattenresistans lämnar utrymme för fritolkning bland användare, mer så än vad en officiell IP-certifiering hade gjort. Jag har dock inte varit orolig för att använda telefonen på regniga dagar eller genom den tidiga svenska vintern och jag har inte haft problem med den utifrån det. IP-klassering kostar pengar, och säger egentligen lika mycket på garantipappret i nuläget.

OnePlus kameror förbättras med varje lansering och jag anser att 6T kan tävla med de större spelarna. Jag är utan tvekan mer bekväm med telefonen än vad jag någonsin var med LG G7’s kamera. Detta är inte heller en ensam åsikt då både min sambo och hennes familj imponeras av kamerans förmåga att ta bilder. Dessa är dock “Instagram-redo” bilder, något som “vanliga människor” kan uppskatta. Däremot är detta kanske inte vad en professionell fotograf letar efter om inte för det manuella läget.
De flesta som köper en OnePlus 6T kommer dock vara nöjd med kameran den kommande tiden och det är svårt att inte rekommendera telefonen i sin helhet.


 

För mig sitter OnePlus 6T bredvid iPhone XS som årets telefoner. Om jag skulle rekommendera en Androidtelefon i Sverige idag hade det blivit denna tack vara batteriuthålligheten, mjukvaran och användarvänligheten. Telefonen är stor, men trots det möjlig att använda i en hand för mycket.

Bristen på Trådlös Laddning är dock något som berör mig negativt personligen.

Detta är Andreas @ The Mobile Swede,
God Fortsättning!

OnePlus 6T Betyg:

Fördelar:

 • Oxygen OS

 • Stabilitet

 • Hastighet

 • Fingeravtrycksläsare

 • Kamera

 • Design

 • Batteriuthållighet

 • Snabb-(dash) Laddning

Nackdelar:

 • Inget Hörlursuttag

 • Ingen Trådlös Laddning

 • För vissa, bristen på IP-certifiering

 • Ingen HDR i Porträttläge

 • Högtalaren