Recension: Xiaomi Mi Mix 2s - Allt i ett

Halva priset - Dubbla mysteriet

Wow. Jag vet att det låter som ett fånigt sätt att beskriva en telefon på men detta är en riktigt väldesignad produkt.
— Mitt Första Intryck

Klicka här för att läsa min Unboxing och Första Intryck. Här beskriver jag även företaget Xiaomi och min erfarenhet av att importera telefonen från Kina till Sverige. 


Följande är min recension på top-modellen Xiaomi Mi Mix 2S. Jag har använt telefonen exklusivt i 2 månader och överlag är jag riktigt nöjd med den.

Index:


Hårdvara

Design Och Byggkvalité

Även om mjukvaran i Xiaomis telefoner är bra är det genom hårdvaran som Mi Mix 2S utmärker sig allra mest. I mitt Första Intryck använde jag ordet "wow". Xiaomi var företaget som så gott som startade den kantlösa revolutionen vi ser idag med sin koncepttelefon Mi Mix som släpptes 2016. Endast företaget Sharp hade släppt en liknande telefon tidigare med sin Aquos Crystal som kom redan 2014. Sharp hade den då rekordhållande screen-to-body ration på 78.5%, Xiaomi Mi Mix 2S kommer in på 81.9%. Båda telefonerna delar likheter i hur de åstadkommande kantlösheten, men Xiaomis modell gör detta i en mer väldesignad och ögonglädjande design.

Medans Samsung och LG delade sin idé om att minska kanterna på sidan så mycket de kunde och behålla övre och nedre kant med symmetriska mått och utrymme för selfiekamera, högtalare och sensorer krympte Xiaomi även den övre kanten så mycket som möjligt. Bottenkanten är dock större och besitter samtliga sensorer såväl som kameran. Personligen är jag ett fan av denna designen, men det är svårt att inte undrar om inte den nedre kanten också kunde ha varit lite mindre.

Baksidan är gjord utav Keramik, såsom den ökända Essential Phone. Xiaomi marknadsför Mi Mix 2s som den första Keramiskt designade telefonen med stöd för trådlös laddning. ett högt uppskattat tillägg, men i verkligheten imponerar det inte mycket mer än om en glastelefon innehåller trådlös laddning. Det finns helt enkelt inga konkurrenter som kunde ha slagit Xiaomi på den fronten. 

Enheten upplevs tyngre än vad som är vanligt idag med sin vikt på 191 gram. Detta är mycket tack vara Keramiken. Samsung Galaxy s9+ väger trots det även 189 g vilket alltså är en negligerbar skillnad. OnePlus 6 på andra änden väger bara 177 g , men OnePlus 5T som kom innan vägde 162 g och kändes alldeles för sårbar. Det är en svår balans och vad som är bekvämt kommer bero på användaren. Jag har personligen ingenting emot vikten på Mi Mix 2s, utan tycker nästan att det får den att kännas dyrare. Men jag vet att andra tycker att den är för tung. Jag försöker vara objektiv här och för mig är vikten inte alls ett problem.

Knapparna är traditionellt och funktionellt placerade på höger sida med strömknappen placerad under volymknapparna. Dem känns solida och klickiga. Det förekommer dock ett minimalt "wiggle"-utrymme om du rör dem upp och ner med nageln, men det har samtliga av mina telefoner haft gemensamt.

Det är föga förvånande att telefoner skapas utan ett inbyggt hörlursuttag i 2018 och Mi Mix 2s är inget undantag. Jag har använt Bluetooth-hörlurar i över 2 år nu så för mig är detta ett icke-problem. Men under en bilresa med familjen bads jag agera DJ när jag plötsligt insåg att jag inte kunde koppla in AUX-kabeln. I de flesta fall innehåller moderna bilar förmågan att spela musik över Bluetooth, men detta fick mig ändå att inse att vi kanske inte är helt redo för det sladdlösa samhället riktigt än. Jag har inte planerat att bära med mig adaptern för säkerhets skull. 

Skärm 

Skärmteknologin inuti Mix 2s är den av LCD. Det föregår många hettade debatter på ämnet LCD vs. OLED som jag försöker hålla mig undan. Om jag måste välja skulle OLED vinna, men mest för att tekniken bakom det lockar mig mer. Det stämmer att du får svartare/djupare svart i OLED, men för mig har färgåtergivning i smartphones aldrig varit ett problem. Jag dras mot OLED för de påstådda fördelarna i batteriförbrukning, men min Mix 2s slår min tidigare OnePlus 5T (som har en OLED skärm) i batteritid och motsäger därmed fördelen. 

 

Skärmen är i vilket fall mycket trevlig att titta på. Färgerna är starka och du har möjligheten att ändra mellan diverse färgprofiler. Du kan ändra mellan automatiskt kontrast, ökat kontrast eller standard i tillägg till att välja mellan standard, varm eller kall färgtemperatur. 
Jag har själv låtit dessa vara kvar på Automatiskt kontrast och standard färgtemperatur men till stor del för att jag inte är spännande nog att vilja ändra på dessa. Jag är nöjd med skärmen såsom den är.

Specifikationer: 

upload.png

Hårdvaruspecifikationerna kommer att tillfredsställa de flesta hungriga Android-användarna där ute. Det finns inte så mycket som skiljer sig från övriga flaggskepp 2018 då du får den vanliga processorn, ett normalstort batteri och en skärmupplösning i Full HD+. Det är inte menat att låta besviken då detta är riktigt bra specifikationer, det finns bara inte så mycket att understryka här.

Med Mi Mix 2s pris i åtanke är detta dock en riktigt imponerande lista som stämmer överens med affärsidén från OnePlus och Xiaomi med de flesta funktionerna som du kommer att hitta i LG G7, Samsung Galaxy s9 och HTC U12+.

Hårdvara - Slutsats

Xiaomi Mi Mix 2S har en bekväm känsla i handen. Den är tyngre än många av sina konkurenter och Keramiken kan upplevas som hal emot kläder och möbeltyg. Men i handen upplever jag den varken som för hal eller för tung. Jag kan använda den med 1 hand, men när jag skriver är den bred nog för att ses som en tvåhandsenhet. Du kommer förmodligen även behöva arbeta lite med tummen för att nå notifikationer med en hand och tyvärr har fingeravtryckssvepen försvunnit från funktionslistan. Även OnePlus har tagit bort denna funktionen och jag är mycket nyfiken på varför. Mjukvaran låter dock detta lösas med en old-school fix där du kan svepa ner på hemskärmen för att nå dina notifikationer.

Specifikationerna kommer att tillfredsställa de flesta och med trådlös laddning inkluderat är det egentligen bara vattenresistans som saknas. 

Xiaomi har placerat den övre högtalaren i den övre kanten, inuti en imponerande trång yta. Det är alltså den lilla böjen du ser i kanten ovan.

Xiaomi har placerat den övre högtalaren i den övre kanten, inuti en imponerande trång yta. Det är alltså den lilla böjen du ser i kanten ovan.


Mjukvara

På tal om mjukvara. Jag dras till att kalla MIUI mystiskt. Jag är sedan en tid tillbaka en förespråkare för Stock Android, men Xiaomis skin flyter på nästan helt utan uppehåll och jag upplever det ytterst stabilt. Designen är annorlunda men konsekvent och telefonen är tack vare detta full av funktioner. Jag har dock ett problem med att Xiaomi låser vissa funktioner bakom regionlås. Det är för mig ofattbart att temabutiken och ansiktsupplåsning är gömt om jag inte ställer in min region som India eller USA. Men med omställningen får jag direkt tillgång till båda.

Jag nämnde tidigare att selfiekameran är placerad på den nedre kanten. Tack vare mjukvara slipper du dock att alltid ta bilder med dubbelhaka då du kan snurra telefonen 180 grader. Detta placerar ur ditt perspektiv kameran på den övre kanten och gränssnittet följer efter.

Även om kamerans position är en fråga om hårdvara blir det här relevant även när vi diskuterar mjukvara. Om du använder andra appar såsom Instagram eller Snapchat för att ta selfies kommer du nämligen märka att positionen är ganska horribel. Då får du lyfta telefonen onaturligt högt. I Xiaomis kameraapp kan du som sagt bara vända telefonen upp och ner vilket jag anser vara en minimal ansträngning med tanke på vad det medför till telefonens design. Men jag använder inte Snapchat och jag tar inte bilder med Instagram-appen.

Notat: Under recensionen har jag främst använt den globala versionen av MIUI 9.5 som kommer med telefonen. Men jag har även testat Xiaomi EUs vesrion av MIUI 10 likaså som den globala betaversionen av MIUI 10. Recensionen är dock baserad på MIUI 9.5.

Olika versioner av MIUI 

När det kommer till uppdateringar av mjukvara utmärker sig Xiaomi från andra företag. För det första så firar dem sina uppdateringar med fans på sitt forum i form av tävlingar, giveaways och offentliga uppdateringar. Jsg ser vissa likheter med OnePlus här och att kommunicera med de så kallade fansen är upplevs som viktigt. En uppdatering från MIUI 9.5 till MIUI 10 garanterar dock inte en uppdatering i Android-version. Lätt sagt så kommer vissa modeller som får MIUI 10 fortfarande vara på Android 7.0 Nougat. Frågan är dock om du som kund behöver oroa dig för det sålänge Xiaomi uppdaterar stabiliteten och funktionerna?

Bloatware 

Här efterföljer en terminologi som haft många definitioner. När jag började läsa mig in på Android i stora drag blev OnePlus anklagade för att inkludera Bloatware när SwiftKey kom förinstallerat på CyanogenOS. Jag vet inte hur du gör, men SwifKey är den första appen jag installerar på nya telefoner. De senaste åren har jag sett termen användas ofta för att beskriva dubblettappar, såsom att Samsung anklagas för att inkludera alternativ till alla Google appar deras telefoner kommer med. Xiaomi arbetar på samma sätt här. Som tur är kan vissa förinstallerade appar som Microsoft Office-paketet avinstalleras helt. Jag fick därefter skapa en mapp på skrivbordet som jag döpte till MIUI stuff, och min mapp som döptes till Tools innehåller också en hel del Xiaomi appar. 

Funktioner

Hemskärmen, eller Launchern, i MIUI är en påminnelse till allt kritik Xiaomi har fått för att de kopierat Apples iOS genom åren. Det finns ingen app-drawer här utan alla appar ligger på hemskärmen och det blir upp till dig att sortera och strukturera dem. Du kan såklart installera valfri tredjeparts-launcher när du vill, jag har för mig att användare även gör detta på Googles Pixeltelefoner. Jag gjorde dock inte det. Det känns som att man plockar bort en del av telefonens DNA när man byter ut saker här. Om inget annat är det synd att missa den finna animationen som visar sig när man stänger appar med helskärms-svep. Appen flyter liksom in i sin ikon, om den kan hitta den på skärmen. Detta är också väldigt iOS-likt, men det ser bra ut.

I en nylig uppdatering släppte Xiaomi en extra skärm till launchern som kallas App Vault. Om du läste min recension av OnePlus 5T är detta väldigt mycket samma sak som Shelf i Oxygen OS, men mindre färdigutvecklat och användbart. 

Inställningsmenyn i MIUI är fullt av alternativ och saker att ändra på. Extra funktioner inkluderar:

  • Dual Apps: Förmågan att skapa en kopia av appar som exempelvis Instagram eller Facebook för att kunna ha två konton inloggade samtidigt. Detta är väldigt händigt för någon som mig som har ett privat Instagramkonto i tillägg till The Mobile Swede.

  • Full-Screen Gestures: I MIUI kommer förmågan att välja bort mjukvaruknappar mot navigeringsgester.

  • App Lock: Här kan du välja ut specifika appar som du vill låsa bakom ett lösenord eller fingertrycksavläsning.

  • One-Handed Mode: Du kan komma att känns igen den följande funktionen från andra Android-tillverkare. Funktionen låter dig krympa den använda skärmstorleken till 4.5, 4, eller 3.5 tum för enklare användning i en hand. Detta aktiveras genom att svepa över mjukvaruknapparna och fungerar alltså inte om du har aktiverat navigeringsgester.

  • The Quick Ball: Denna lilla flytande bollen fungerar också som ett alternativ till mjukvaruknappar eller navigeringsgester. Funktionellt är det en boll som fäster sig vid skärmkanten. Du kan välja mellan 6 olika genvägar som uppenbarar sig när du klickar på den. Bollen kan gömma sig själv efter 3 sekunders inaktivitet vilket ger dig en liten pil som indikator för vart den befinner sig. Du kan dra bollen omkring och lämna den där du tycker att den är minst i vägen.

  • Double tap to wake the screen: Den gamla fan-favoriten kan aktiveras/avaktiveras i skärminställningarna. Utan Ansiktsupplåsning finner jag dock funktionen mindre användbar.

  • Theme Store: MIUI är mycket anpassningsbart med hjälp av temabutiken. Glöm inte regionlåset. Som tur är fungerar teman om du ändrar region, väljer ett tema och byter tillbaka till Sverige.

  • Second Space: Create another virtual "user" on your phone. I guess this comes in handy if you want to give your kids access to only a few games, if you want a work profile, or for other shady practices. You can hide the Second Space behind another password or fingerprint, the phone will then open the space associated to that unlock.

  • MI Mover: Precis som hos OnePlus erbjuder Xiaomi en app för att överföra data och appar från din gamla telefon till din nya. Denna kallar Mi Mover. I tillägg kan den dock även skapa lokala backup-filer som Xiaomitelefoner kan utnyttja vilket är ett fint tillägg.

 
 

Xiaomis skin flyter på väl och precis som med hårdvaran lämnar det inte mycket att tråna efter. Jag skulle dock kunna tänka mig en App-Drawer. Xiaomi skulle också med fördel ta bort sin Shelf-kopia App Vault och ge oss Googleflödet i hemskärmen.

I mitt Första Intryck nämnde jag att genvägen dubbeltryck på strömknappen för att öppna kameran fungerade halvdant. Det är tyvärr fortfarande fallet. Du kan aktivera genvägen men telefonen hinner alltid låsa sig innan kameran öppnas vilket innebär att du sen måste låsa upp den igen. Detta förstör syftet med en genväg i mina ögon.
Det finns fortfarande inte en bra genväg till Google Assistant om du använder hemskärmsgester, om inte du är nöjd med att använda "Ok Google" aktivering. Detta är faktiskt det ända App Vault gjorde bra, då det ger en Google Assistant genväg.


Batteri

Batteritiden på Mi mix 2S har för det mesta varit fantastisk. I början upplevde jag den som lite ostabil och jag hade då som vana att starta om telefonen varje morgon för att få ut så mycket som möjligt. Det slutade jag dock med snabbt efter då det inte behövs.

Telefonen är kvar på minst 40% efter en vanlig arbetsdag och har då använts mellan 2 och 3+ timmar med skärmen på. Det är alltså totalt 9 timmar sedan laddning. Den håller därefter till minst 23:00 med 10% kvar och mellan 4 till 5+ timmars skärmtid.

Den inkluderade laddaren är utrustad med Qualcomm's Quick Charge 3.0 som tillåter snabb uppladdning om det skulle krisa sig. Det är inte den snabbaste laddningstekniken på marknaden, men det får jobbet gjort och kan vara en livräddare vid behov. Laddaren är en ytterst vanlig vit puck med en vit sladd. Du hittar ingen egen design här och sladden visar spår av användning.

IMG_20180729_143939.jpg

Kamera

Nu till den största uppdateringen mellan den tidigare Mix 2 och den nya Mix 2S. Nämligen Kameran. Xiaomi lade här till en extra kamera på 2S-modellen och inkluderade AI förmågor.

De 2 kamerorna på Mix 2S är ganska traditionella med en vanlig 12 MP kamera och en telefoto lins som också består av 12 MP. Det är dock bara den första kameran som har Optical Image Stabilization (OIS).

I detta kameratest kommer jag plocka med bilder tagna i Automatskt läge som kan innehålla bilder med- och utan AI på, en jämförelse av AI läget samt ett 2x zoom test, Portrait Mode, nattbilder och några selfies. 

Primärkameran - Autoläge

Vi börjar med basics. Att ta kort utan att tänka för mycket på det. Följande bilder är tagna med HDR på auto. 

Huvudkameran är kapabel till riktigt fina bilder med bra detalj och färgåtergivning. Den kanske inte når världsherravälde, men den lär tillfredsställa de flesta användare. 

Jag noterade ett tillägg av linsflamma (lens flare) som ses på bild nr 1. Detta har visat sig mer här än på andra modeller jag har ägt. Men jag har också märkt att det oftast kan kopplas till att kameran blivit smutsig. 

Den sekundära kameran - Telefoto zoom

Som jag nämnde ovan har den andra kameran en optisk zoom på 2x. Detta är en trend som suttit kvar sedan iPhone 7 Plus 2016. Det är dock den första telefonen jag testar med detta upplägget och ska jag vara helt ärlig kommer jag nog aldrig att finna det särskilt användbart.

Zoomkameran kommer inte med OIS, men den kan använda sig av AI Förbättringar och HDR precis som primärkameran.

Jag kan uppskatta möjligheten att Zooma utan att förlora kvalitet, men jag ser inte att jag kommer att använda det om inte jag blir tillsagt att göra det. Att den inte har OIS är också synd eftersom det är svårt att hålla en telefon tillräckligt stabilt i handen för zoomade bilder. 

Bilder i Mörkret

Det är här det gäller. I mörkret vill alla smartphone-kameror vinna 2018. 

Om vi tittar på den första bilden (äpplet) överträffade Mi mix 2S alla mina förväntningar. Färgerna känns verklighetstrovärdiga och även om bakgrunden saknar viss detalj är framgrunden och fokus ganska tillfredsställande. Den andra bilden var dock svår och om telefonen hade känslor hade den uttryckt en viss orättfärdighet då det knappt finns ljus alls som den kan ta ifrån. Men även då går det att avläsa cykelvagnens logga trots den kalla färgåtergivningen.

Allt som allt imponerade Mi Mix 2S kamera i mörkret. Den kanske inte vinner över Huawei P20 Pros nattläge, men den håller sig på benen i mitt test. 

Portrait Mode

Med lite assistans från zoom-kameran kan Mi Mix 2s urskilja subjektet från bakgrunden och lägga till en artificiell Bokeh-effekt, såsom de flesta flaggskepp 2018. Jag hade dock föredragit om detta gick utan att använda zoomlinsen då jag måste backa varje gång jag ska ta ett foto.

För det mesta är resultaten dock bra och när telefonen lyckas urskilja subjektet i fokus korrekt blir det riktigt bra. Ibland händer det dock att armar hamnar lite ur fokus. Det är också bara bakgrunden som redigeras, så om det exempelvis är gräs framför personen är det också fortfarande i foku.

Portrait effekter

Xiaomi Mi Mix 2s kommer också förladdad med funktionen att lägga till effekter på Portrait Shots. Du kan ändra styrkan i Bokeh effekten eller böja bakgrunden former med så-kallade Light Trails. 

Detta är ett roligt tillägg och jag har lekt med det en del. Det fungerar riktigt väl när kantregleringen väljer ut subjektet korrekt. Om inte händer det att kroppsdelar eller hundens näsa också försvinner lite. Det är allt som allt ett roligt tillägg som jag uppskattar att Xiaomi inkluderade. Tyvärr fungerar det bara med de bakre kamerorna så du kan inte piffa upp selfies såhär. 

AI-Jämförelse

Xiaomi marknadsför Mi mix 2S' förmåga att identifiera upp till 206 scener och tillämpa korrekt bearbetning därefter med hjälp av AI. Detta kanske låter likt det Huawei annonserade med sin Mate 10 Pro sent 2017, men hur väl fungerar det?

Emellanåt uppskattar jag verkligen funktionen då den piffar upp bilder lite. Den har dock en förmåga att ibland över-göra detta lite. Jag tror att det var Linus på Linus Tech Tips som benämnde kamerans förmåga att skapa "neon träd". 

Selfie-kameran - Ok Selfies

Selfie-kameran är av 5 MP. Med hjälp av mjukvara kan även den urskilja subjekt och backgrund och skapa en artificiellt Bokeh-effekt. I MIUI 10 marknadsför Xiaomi sin förmåga att skapa dessa effekter med bara en kamera så denna funktionen kan komma att förbättras ytterligare när uppdateringen kommer. 

Jag använder sällan selfie-kameran, men överlag tycker jag att den gör ett bra/acceptabelt jobb. Den har dock en tendens att överexponera bakgrunden om det är ljust ute, alternativt blir ansiktet väldigt mörkt. I min användning tycker jag att Portrait mode har fungerat på en tillfredsställande nivå.

Andra Funktioner

Det tillkommer också funktioner såsom Pro Mode, men som den vardagliga kamera-användaren jag är har jag inte satt mig in i dessa. 

Kamera - Slutsats

Överlag har jag uppskattat kameran på Mi Mix 2S väldigt mycket. Den är kapabel till att ta bra bilder i Auto Mode, och AI förbättringarna fungerar generellt sätt bra och som marknadsfört, om än det blir lite mycket ibland. JAg känner inte riktigt behovet av en 2x zoomlins och jag har endast använt den direkt i recensionssyfte. Det tar också ifrån lite av nöjet med Portrait mode då man måste backa undan subjektet. Det kan visserligen tänkas att den du tar kort på uppskattar detta. 

Bilder i mörker imponerar och har verkligen överträffat mina förväntningar. 


Pris och Tillgänglighet 

Som du vet säljer Xiaomi primärt i Asien fortfarande, specifikt Kina och Indien. Detta är inte nödvändigtvis ett problem, det blir bara svårare att gå in i en butik och köpa telefonen från hyllan. JAg köpte in min från Hong Kong genom Gearbest.com för det imponerande priset på 5000 kr. Detta placerar den lägre än OnePlus 6 prismässigt med 1000 kr.

Amazon säljer också Mi Mix 2S om du föredrar att gå igenom dem. Även Netonnet har importerat telefonen, men för en större importavgift som placerar 64gb versionen i samma prisklass som OnePlus 6 128 gb version. 

Det tog endast 4 arbetsdagar för telefonen att levereras vilket är rätt fantastiskt. Frågan om garantier är såklart svårare när du importerar från Kina dock.


Slutsats

Xiaomi Mi Mix 2s täcker en stor yta, speciellt med priset i åtanke. Det är även någonting spännande med att använda en så exklusive telefon som denna. 

Den exceptional byggkvaliteten mycket tack vare de små kanterna i en originell design tillsammans med användningen av Keramik på baksidan får verkligen telefonen att stå ut ibland resterande modeller. De guldfärgade accenterna, tillsammans med den diskreta texten "Mi Mix Designed by Xiaomi", också i guld. Redan när du packar upp den kommer du att känna att det är någonting exklusivt över telefonen, samt en stolthet hos skaparna. På många sätt ligger även den känslan kvar två månader senare. Xiaomi ska även ha eloge för att de inkluderade Trådlös Laddning.

´Mjukvaran är, trots att det inte är Stock Android, mycket välgjort och stabilt. Gränssnittet är snabbt och det märks att Xiaomi har lagt mycket arbete på mjukvaran. Med den kommande MIUI 10 uppdateringen blir det bara bättre. 

Kameran är en väl imponerande all-rounder, men jag hade föredragit en vanlig andra kamera framför 2x zoomlinsen. AI förbättringen är mer hype än win, men den bidrar faktiskt till bra färgstarka bilder, om än ibland likt ett bra Instagram-filter. I låg belysning och mörker vinner inte kameran topp-positionen, men den imponerar utan tvekan och lyckas bibehålla trovärdiga färger och utmanande skärpa.

För 5000 kr var alltså Xiaomi Mi Mix 2S absolut en värdig utmanare mot både flagskepp som Samsung Galaxy s9 och de budget-vänligare alternativen Asus Zenfone 5Z och OnePlus 6. I mina ögon ligger den absolut i nivå med OnePlus 6 som nu blir mitt nästa testobjekt.