Recension: Xiaomi Mi Box S

Mi Box S.JPG

Billig Android TV +Chromecast Ultra?

När det gäller TV-marknaden har Google förverkligat fler än en vision i sin produktkatalog, typ som de gör med meddelandeappar. Då konkurrenterna erbjuder alternativ för storbilden så som Apple TV, Amazon Fire Stick och Ruko är det enkel logik som gäller när Android TV vidareutvecklats. En stor drös av konsumenter vill fortfarande kontrollera TV:n med en dedikerad fjärrkontroll.
Android TV annonserades redan i juni 2014 och kom på marknaden i oktober samma år genom Googles Nexus Player. Sedan dess har utbudet stagnerat lite. Android TV erbjuds främst som ett förinstallerat operativsystem i kompletta Smart TV:er (Från Sony, Philips och Sharp), men också genom alternativ så som Nvidia Shield TV som är en extern låda och kopplas genom HDMI. Bara utifrån namnet är det ju dock ingen överraskning att Shield TV också riktar sig mot gamers både sett till extra funktioner och den yttre designen. Att köpa en bra TV med operativsystemet, eller en Nvidia Shield kan snabbt bli en dyr affär. Speciellt utifrån att din TV kanske slutar uppdateras och att du då känner dig tvungen att köpa en ny. Därav är det billigare alternativet, Mi Box-serien från Xiaomi, värt att kika på om du vill utöka din TV:s kapacitet utan att dra av halva månadslönen.

Den senaste enheten, Mi Box S, är i princip en re-design av den tidigare Mi Box (4K). Här får du Android TV med Google-licens och alla dess förmåner och funktioner. I tillägg har den också (i princip) en Chromecast Ultra inbyggt om du vill casta i upp till 4K. Allt detta kan du få för 790-890 kr direkt från svenska återförsäljare.

Mi-store.se lånade mig en Mi Box (4K) för att recensera men tyvärr led den av en bugg som gjorde Netflix oanvändbart. Enheten kunde inte heller hitta mitt 2,4 gHz nätverk efter att jag ställde in den med 5 gHz. Enligt privatpersoner på Swedroid’s forum är detta en bugg och att få en ersättningsmodell fixar problemet. Jag har dock fått bekräftat av återförsäljaren att enheten fungerar som den ska på efterkontroll utan några ingrepp.

För att avslöja slutet på dagens recension gillade vi enheten såpass mycket att vi köpte hem en Mi Box S för att försöka igen. Det är här viktigt att understryka att de två enheterna är näst intill identiska med samma hårdvaruspecifikationer och samma gränssnitt. Mi Box S lanserades med en ny design både för själva lådan och fjärrkontroll med extra knappar för Netflix och IP-TV. Den nya lådan lanserades också med Android 8.1 direkt, varav den äldre fick uppdateringen i höstas, och har stöd för Bluetooth 4.2 istället för 4.0. Mi Box S kan komma att se nyare versioner av operativsystemet framöver jämfört med den äldre men än så länge är det svårt att säga.

Intressant nog är Mi Box S också några kronor billigare än originalet vilket kan tänkas vara tack vare att de interna komponenterna har minskat i pris.

Lådan - Uppackning

Enheten kommer i en enkelt designad låda med ett oranget färgtema fullt av produktbeskrivningar om vad Mi Box kan göra.

Här hittar vi i första lagret manualer och garantipapper, tillsammans med själva boxen. Där under gömmer sig en strömadapter, fjärrkontrollen (med 2 AAA-batterier) och en HDMI kabel. Jag roade mig lite åt att det står att det ingår en “gratis HDMI kabel”. Kanske är det inte lika vanligt som jag tror?
Vi har Mi Box S uppkopplat till en projektor från Epson så tyvärr når inte den korta sladden. Detta är synd då den är så minimalistisk att jag tror att det hade blivit ännu snyggare.

Produkten är i sig själv snygg och riktigt liten. Det finns många designliknelser när vi jämför med den andra dock så har S-modellen en kantigare look jämfört med den äldre mer slimmade enheten.

Det är ett Playstation 4 som ligger under vår Mi Box för en enkel storleksjämförelse.

Lådan är alltså väldigt lätt att placera på/i vilken TV-möbel som helst och då den använder Bluetooth istället för IR kan du också gömma den om så önskas.

Installering

Att installera och ställa in Android TV är något av det lättaste jag har varit med om. Det är så lätt som att öppna Google appen på telefonen och söka “konfigurera min enhet” för att komma åt guiden. Här läggs ditt Googlekonto och dina Wi-Fi uppgifter enkelt in och genomgången liknar den enkla design som vi är vana med från Google.

Det är smått genialiskt att låta installationsprocessen hanteras så pass automatiskt genom telefonen, alternativet hade varit att skriva i uppgifterna med det inbyggda tangentbordet och fjärrkontrollen vilket tyvärr inte är lika smidigt. Du får självklart göra detta manuellt om du vill, men det gjorde inte jag.

 

Processen tog allt som allt ett fåtal minuter och bestod primärt av skärmen på bilden.

Säg hej till Cendra som fotobombar dagens inlägg.

När installationen väl är klar får du en snabb genomgång av gränssnittet innan det är fritt fram att utforska som du vill.

Gränssnitt - Android TV

Det finns en hel del som ifrågasätter behovet av Android TV, speciellt om man har som vana att konsumera media på en Chromecast. Vad ska man liksom med ett gränssnitt och en fjärrkontroll till om man kan använda telefonen? Det som direkt imponerar med Mi Box S är att den är prissatt mellan ca 15 till 100 kronor över Chromecast Ultra, Googles egna 4K streaming-enhet. För många är ett navigerbart gränssnitt fortfarande ett plus men det kanske inte är hela världen om du är en van Chromecast-användare. Andra aktörer så som familjemedlemmar eller besökare kan dock uppskatta möjligheten att bläddra direkt på storbilden. Annars kan man snegla på Linus Tech Tips som använde termen “Girlfriend-approved” när de ommöblerade ett vardagsrum. I tillägg till ett äkta apputbud och spelkapacitet kan Android TV också användas som en Chromecast och fjärrkontrollen kan användas för röststyrning över Bluetooth med en inbyggd mikrofon för att samtala med Google Assistenten direkt i gränssnittet. Genom den kan du inte bara starta en uppspelning och utföra interna kommandon men också styra dina kompatibla uppkopplade produkter så som Philips Hue. Gränssnittet anpassar sig och ger dig en överblick av vad Assistenten uppfattar att du säger samt dens svar. Tyvärr har Google Assistenten inte uppdaterats lika på samtliga enheter och i Android TV finns bara officiellt stöd för röststyrning på engelska, franska, japanska, spanska och koreanska, alltså inte på svenska.
Fler fördelar hittas också om du är intresserad av Netflix nya interaktiva innehåll då det inte har stöd för Chromecasten utan kräver en fjärrkontroll. Med Android TV kan du titta på Black Mirror Bandersnatch hur många gånger du vill.

Jag har sett olika åsikter om själva layouten vad gäller Android TV men för mig är det ett logiskt och väldesignat gränssnitt. Innehållet är utlagt för den stora skärmen och även om appar kräver ett anpassat gränssnitt finns det väldigt många att ta del av, inte bara för streaming men även kompatibla spel, fil-utforskare och hemskärmsalternativ. Genom de sistnämnda kan du också starta icke-kompatibla appar, dessa behöver du dock installera manuellt genom att ladda ner en .apk fil först.

Du har kontroll över vilka appar som syns direkt på hemskärmen, såväl som vilka som ska ingå i tabben “fortsätt titta”. Överst hittar vi även genvägar där du kontrollerar vilka appar du vill ha tillgång till direkt.

Jag anser att Android TV:s gränssnitt helt enkelt fungerar och att det ser bra ut. Så långt är jag mycket nöjd men det är synd att Assistenten inte pratar svenska här.

Min Upplevelse

Mina tidigare bekymmer åt sidan har Mi-Store.se bekräftat att dem fick den Mi Box 4K jag hade problem med att fungera utan att behöva ställa in någonting. Antagligen kan man säga att jag hade otur. Mi Box S har hittills levererat vad jag vill kalla en mycket tillfredsställande upplevelse. Cortex A53 quad-core processorn som styr showen är inget flaggskepps-chipp som du ser i dina 6000+ kr smarttelefoner, men gränssnittet jobbar sig fram i en presentabel hastighet utan synliga svårigheter. Animationerna är inte de absolut lenaste jag har sett, men de klassar ut dyra TV-inbyggda alternativ som jag har testat från andra tillverkare.

Det är värt att nämna att vi är fullt investerade i det 21.st århundradets streaming-generation och att vi aldrig tittar på live-sänd eller vanliga TV-sändningar varken genom sladd eller IP-TV. Vi använder Mi Box S primärt som en streaming-enhet för applikationer så som Netflix, HBO Nordic och Viaplay så väl som Plex för lokallagrade medier.

Det som för mig är så intressant med Android TV-upplevelsen jämfört med en Chromecast är just det inbyggda gränssnittet och möjligheten att välja casting eller röststyrning som en allt-i-ett lösning. Detta är ett mångsidigt system som låter den nuvarande användaren välja innehåll så som den vill och med möjligheten att bläddra genom dessa appar blir upplevelsen direkt mer social om man är fler än en person i rummet. Det är också värt att tillägga att Android TV remote appen från Google låter en skriva på telefonen istället vilket genast blir smidigare och om batteriet i kontrollen tar slut kan du använda appen i din telefon istället. Du kan också koppla till ett fysiskt tangentbord, men det känns lite överflödigt i mitt tycke.

Viktigt att benämna är dock hur Chromecast Built-in inte exakt motsvarar en dedikerad Chromecast direkt från Google. Du kan, precis som på den vanliga enheten, casta filmer, serier och musik till din Mi Box S (eller Mi Box) men den kan inte inkluderas i högtalargrupper så som en Chromecast och Chromecast Audio kan. Det är inte heller uppenbart att du för att röststyra genom exempelvis en Google Home högtalare behöver ställa in språket på Mi Box:en till ett som stödjer Google Assistenten. Efter att vi ställde in engelska som enhetsspråk kan vi dock casta Netflix genom att prata med den externa högtalaren. Youtube fungerar dock inte utan ger ett felmeddelande och Viaplay laddar upp tjänstens logga men stannar där. Att kontrollera det som redan spelas upp fungerar dock utmärkt med kommandon som play/paus eller för att ändra volymen på boxen. Personligen är det ett stort minus för mig att integrationen fungerar halvdant men den gemene svensken har vad jag vet inte köpt hem Googles smarta högtalare ännu och för dig kanske detta är mindre av ett problem.

Min räddning får bli fjärrkontrollens inbyggda mikrofon så länge och jag förväntar mig att Google får ordning på detta. För att Assistenten ska fungera korrekt med fjärrkontrollen behöver också enheten vara inställd på engelska. Detta ger en ordentlig introduktion till vad du kan göra med röstkommandon genom ett Youtubeklipp och till skillnad från när den är på svenska kan du spela upp media, kontrollera smarta produkter så som lampor och egentligen allt du kan göra med Assistenten i vanliga fall.

Vad som även fungerar helt utan svårigheter är för mig att casta från telefonen, så som du vanligtvis gör med en Chromecast.

Vi har vår Mi Box uppkopplat till det mer normala 2,4 gHz-nätet för nuvarande och har inte upplevt något problem med hastighet eller uppkoppling. Till rena motsatsen streamar den 1080P-innehåll utan att någonsin ta en paus, vilket man bör kunna förvänta sig år 2019. Xiaomis Mi Box kan också kopplas till ett 5gHz-nätverk som erbjuder stabilare uppkoppling men med en kortare räckvidd. Du kan som sagt också streama i 4k upplösning om du har en skärm som stödjer detta men det kräver såklart mer ditt nätverk. Det är också fullt möjligt att koppla upp boxen till en trådbunden nätverkslösning genom USB-porten. Detta kan lösa eventuella trådlösa problem, men det finns enbart en USB 2.0-port att tillgå och om du vill lagra flera spel eller filmer lokalt vill du förmodligen använda den till ett USB-minne eller en extern hårddisk istället. Detta just för att Mi Box enbart har 8GB internt lagringsminne. Man kan argumentera att det är här enheten visar sina begränsningar, men detta är först och främst en streaming-enhet och för det fyller den samtliga behov i mina ögon.

Gällande lagringsutrymme kan det också vara intressant att snegla på hur Nvidia Shield TV som ofta jämförs med Mi Box S endast kommer med 16GB men kostar runt 1000 kr mer.

Vissa har rapporterat att Mi Box S visar problem med att automatiskt ställa in upplösning och bilduppdateringsfrekvens men personligen har jag inte haft några svårigheter med dessa. Vi har i vårat hushåll inte adapterat 4K som en standard ännu då vår projektor på 1080P gör ett utmärkt jobb i våra ögon. Här presterar Mi Box S utan svårigheter och vi har aldrig funderat på ett fel eller en bugg. Inte heller gällande laddningshastigheter.

Alla har vi svårt att vakna ibland och Mi Box S är tyvärr inget undantag. När du trycker på kontrollens strömknapp går enheten ned i ett viloläge. För det mesta vaknar den genast när du vill och är då redo från applikationen du senast använde, exempelvis Netflix. Det händer dock att enheten sover lite för gott och att jag måste närma mig den med fjärrkontrollen (med cirka 0,5 meters avstånd) för att den ska vakna igen. Om detta beror på att viloläget kopplar ifrån kontrollen eller något annat kan jag inte riktigt svara på och det är viktigt att påpeka att det är sällan det händer och att jag aldrig har behövt dra ut sladden för att väcka enheten.

Ljud och Bild

Som jag nämnt tidigare kommer enheten med stöd för HDR, detta görs genomstandarden HDR10 och det kanske är värt att påpeka att Dolby Vision inte stöds. HDR-standarder är dock i mina ögon i lite av samma fas som Blu-Ray vs. HD DVD var för lite över 10 år sedan och därmed hade jag inte valt en produkt baserat på vilken den stödjer idag. 4K TV:er med HDR brukar ha stöd för HDR10 och om din skärm har stödet är detta ett utmärkt val. HDR10 är lätt och relativt billigt för TV-tillverkare att implementera och därmed i mina ögon också ett bra val från Xiaomis sida.

För ljudutgång kan Mi Box S spela upp 5.1 surround ljud såväl som Dolby Audio och DTS-HD. Vår Mi Box är uppkopplad till en Philips HTL6140S/12 soundbar. Ljudet kör igenom en HDMI-kabel till projektorn och sedan genom 3,5 mm kabel till soundbaren. För audiofiler är detta kanske inte en optimal lösning, men i mina öron presterar enheten mycket väl. För att enkelt beskriva det finns det ingen anledning att klaga på varken bild- eller ljudkvaliteten som Mi Box S kan leverera. 3,5 mm porten kan också användas med en mini-toslink adapter för att leverera optiskt ljud på samma sätt som en Chromecast Audio kan.

Det är alltså enbart om du absolut känner ett behov av de mer premiumklassade funktionerna Dolby Vision och Dolby Atmos som det går att urskilja “riktiga begränsningar” på Mi Box S.

Fjärrkontrollen

En av de mer uppenbara uppdateringarna på S-modellen är fjärrkontrollens layout och design. Båda modellerna kommer med en avlång och smal kontroll som passar de flesta händer. Navigationsknapparna ser ut om ett hjul men en “OK”-knapp i mitten. På Mi Box S får vi övertill Google Assistent-knappen så väl som en strömknapp som lägger enheten i viloläge.

För att interagera med gränsnittet hittar vi också en knapp för applådan, en tillbakaknapp och en hemknapp positionerade bredvid varandra. Sist men inte minst finns där en knapp för Netflix och IP-TV vardera på den nya enheten och ett par volymknappar.
Vad jag har märkt av jämfört med den tidigare kontrollen är att navigationsknapparna känns lite plastigare (och klickigare). Det är inte något om förstör för enheten, men ändå något jag reflekterat över.

Fjärrkontrollen är lätt och behaglig och frågar du mig saknas inget här.

För alla Logitech Harmony användare är det också möjligt att koppla din universalkontroll/hub genom Bluetooth för att ha en allt i ett kontroll. Processen är lite ironisk då du behöver identifiera din Mi Box S som en Nvidia Shield TV (vilket visar hur bra koll Logitech har). Du förlorar såklart vissa knappar så som en ordentlig hemknapp och möjligheten att interagera med Google Assistenten. Men för att navigera igenom innehållet fungerar den väl.

Gaming

Med sin processor och 2GB RAM-minne kan Mi Box S spela spel från Playbutiken som exempelvis Asphalt Racing spelen. Den är inte lika kraftfull som Nvidia Shield TV men den är inte heller dedikerad till gaming. Vad som för mig är betydligt mer intressant är tillgången till appen Steam Link och de mängder av emulatorer som finns till Android där användaren kan lägga in och spela klassiska nintendo-/playstationspel.
Steam Link är speciellt intressant då det ska låta dig streama PC-spel till Mi Boxen med enbart en parkopplad kontroll att tillgå.

Jag har tyvärr haft otur med spelaspekten av enheten då vi enbart har Playstation 4 kontroller liggandes som jag hade hoppats på att kunna använda. Det är enkelt att aktivera parkopplingsläget på dessa genom att hålla inne Playstationknappen och Share-knappen samtidigt. Mi Box S lyckas dock inte koppla dessa trots att dem ska gå att para genom Bluetooth. Jag har läst delade meningar om huruvida kompatibilitet kommer med Android TV Pie eller inte då visa menar att Sony har tagit bort det generella Android TV stödet. Då krävs det att man Rootar enheten vilket de flesta inte kommer att göra med sin TV-box.

Detta betyder tyvärr att min spelrecension av Mi Box S kommer att bli uppskjuten till en snar framtid, när jag väl får tag i en spelkontroll som fungerar.

Slutsats

Jag har faktiskt svårt för att inte rekommendera Mi Box S.
Om du är på marknaden efter en Chromecast Ultra eller vill utöka din TV smarta funktioner utan att faktiskt köpa en ny TV är detta ett utmärkt köp. Mi Box S pitchas kanske ofta som ett budgetalternativ, men jag har svårt att tro att den gemene svensken faktiskt behöver mer.

Med en fullt licensierad version av Android TV och stöd för 4K i 60 Bilder per Sekund är enheten rena rama stölden för 790-890 kr. Om du behöver en mer spelkompatibel enhet kanske detta inte är exakt vad du söker men de flesta bör köpa en dedikerad spelkonsol för det då spelutbudet till Android (eller iOS för den delen) inte kan mäta sig med det till Playstation och Xbox. Vad Mi Box S erbjuder jämfört med en Chromecast är svårt att förbise.
Den är en fullt interaktiv streaming-enhet med röststyrning, den är en spelemulator, den är en Steam Link och den är en Chromecast. Termen allt-i-ett kommer åter igen i åtanke.

Det finns kanske ännu billigare Android TV lådor där ute men de flesta har då inte direkt stöd från Google eller ens ordentligt stöd för DRM och högupplöst streaming från populära applikationer. Det är också viktigt att man är medveten om att många billigare Android TV-lådor kommer med en modifierad version av telefon-operativsystemet, inte Android TV, och därmed en sämre TV-upplevelse.

Detta är i mina ögon den smart-TV lådan som de flesta bör köpa om de vill ha något som fungerar eller för dem som är (eller vill bli-) investerade i Googles ekosystem. Det är ett tillgängligt alternativ som kommer att tillfredsställa nästan alla.

För de som kräver mer prestanda finns det alltid Nvidia Shield TV med Android TV och kraftigare specifikationer. Frågan du behöver ställa dig själv är om detta är något du kommer dra nytta av för spel eller om du absolut måste ha Dolby Vision. Shield TV är trots allt dubbelt så dyr som Mi Box S. Om du frågar mig är Mi Box S en betydligt snyggare och mer diskret låda som lätt kan placeras i alla vardagsrum.

Jag rekommenderar Mi Box S utan att tveka.

Tack för att du läste min recension av Xiaomis Mi Box S! Jag kommer att publicera en uppdaterad recension där jag benämner spelfunktioner så snart jag kan för alla som är nyfikna på detta. Skriv gärna in dig i nyhetsbrevet för att inte missa när den kommer ut!

Detta är Andreas @ The Mobile Swede.
Ha det bäst!

Xiaomi Mi Box S Betyg:

Kolla in Mi Box S hos din lokala återförsäljare eller på Mi-Store.se!

Pros:

 • Priset

 • Apputbud

 • Gränssnittet

 • Upplösning

 • Fjärrkontrollen

 • Chromecast Inbyggt

 • Röststyrning

 • Snygg Design

 • Enhetens Storlek

Cons:

 • Internt Lagringsutrymme

 • Endast en USB-port

 • Ingen Ethernet-port