Recension: Xiaomi Mi Band 3 - Bäst för plånboken

- Inte Bäst för Seriös Fitness Tracking.

När det gäller Xiaomi Mi Band 3 är marknadsföringen effektiv, inte minst skapar användarnas entusiasm ett "ha-begär" och om du har läst mina första intryck vet du att jag var mycket positiv till armbandet. Om du letar efter en stegräknare som också kan mäta din puls, och som du kan duscha med är Mi Band 3 en bra kompanjon.  Armbandets kan även mäta sömn utifrån hur mycket du under natten har befunnit dig i djup- respektive lätt sömn och ger dig en jämförelse mot andra användare. Det finns också stöd för notifikationer för samtliga appar på din telefon och telefonsamtal.

Talesättet "Du får vad du betalar för" gäller  dock även här, åtminstone om du är ute efter en att mer avancerad nivå av fitness tracking. 

Design, Passform och Applikationen

Både jag och min fästmö var nöjda med Mi Band 3s design. Den enkla men eleganta touchskärmen sitter bekvämt på handleden och om du jämför den med en Fitbit Charge 2 eller Garmin Vivosmart 3 är den märkbart mindre. Som tidigare nämnt (se första intryck) är skärmen på 0.78" och har endast stöd för svart/vitt. Navigering görs genom att svepa upp och ner för kategorier och till vänster/höger för att bläddra igenom dessa. Touchknappen under skärmen agerar som en tillbaka- och hemknapp vid enkeltryck. Om du behöver bekräfta något, eller exempelvis aktivera pulsmätaren håller du inne knappen i Ca 3 sekunder. Navigering är alltså lätt och användarvänligt. Skärmbelysningen är dock väldigt låg om det är ljust runt dig, specifikt utomhus i solljus behöver du skugga den med handen för att se något. 

Armbandet är av silikon/gummi och känns som högkvalitativt. Du ställer själv in hur hårt det ska sitta och det bör passa de flesta handleder. Enheten ska enligt Xiaomi sitta Ca 1cm nedanför handledskulan för bästa resultat.

App

Xiaomis Mi Fit app är utvecklad både för aktivitetsmätning och deras uppkopplade produkter, appen i sig själv är enkel och mycket trevlig. På många sätt är den lättare att navigera än till exempel Nokias Health Mate app.

Du får en tydlig överblick på första sidan i form av dagliga steg, sista pulsmätningen, din sist loggade vikt, gårdagsnattens sömn samt en så kallad "Goal Streak" som visar om du nått dina mål mer än 2 dagar i rad. Samtliga av dessa kan öppnas för en mer detaljerad visning och tidigare resultat. Appen har också en bra sida för personlig statistik där du kan läsa av veckans- och månadens genomsnitt av steg, aktiva minuter, distans och brända kalorier.

Sedan har du aktivitets-sidan: här kan du starta träningspass för jogging inomhus och utomhus, cykling och gång. Mi Fit appen kan också använda telefonens GPS för att spåra dessa aktiviteter med hjälp av Google maps eller Amap (du kan lämna dessa på automatiskt val). Funktionen påminner om Fitbits "Connected GPS". Du kan dock inte initiera aktiviteter från armbandet. Det är även värt att nämna att du inte heller kommer kunna se nuvarande status på armbandet under träningspasset.

På tredje sidan som heter profil hittar du inställningar för appen, din profil och armbandet. Här kan du exempelvis ändra notifikationsinställningar osv. och andra inställningar som vilken arm du har bandet på. Du kan även exempelvis aktivera hitta min telefon vilket kommer att få din telefon att ringa. Det finns också en funktion kallad hitta mitt Band, men jag kan inte riktigt avgöra när det skulle vara nödvändigt. Det finns också en vän-funktion men vi lyckades inte använda den.

Funktioner

Det finns möjlighet för Mi Band 3 att mäta din puls varje minut, var 10e minut eller var 30 minut och/eller under nattsömnen. Detta påverkar såklart batteriets uthållighet. Under min testning var bandet ganska överens med min Fitbit på andra armen. 

Som jag tidigare nämnde i mina första intryck kan Mi Band 3 visa notifikationer för alla appar på din telefon. Den vibrerar och visar dig den senaste aviseringen, sedan kan du bläddra till vänster för att läsa mer. Jag rekommenderar inte att läsa e-mail på armbandet, men det ger en överblick där du kan avgöra om det är viktigt eller inte. Samma sak gäller sms, chattmeddelanden eller telefonsamtal. Det är en enkel överblick, men som bara fungerar på engelska bokstäver. Detta innebär att ä, å och ö vissas som kryssade rutor - det gäller även de flesta Emoji's. 

Men som du kan se har Mi Band 3 flertalet funktionsområden. Speciellt för 350 kronor ($39.99).

Språk

Något av det som stört mig mest är att man inte kan ställa in språket direkt i appen. Istället går armbandet på din telefons systemspråk och eftersom detta är en kinesisk utgåva ställer den sig automatiskt till kinesiska om du har något annat än engelska på telefonen. Alltså, för att vara övertydlig, kan du inte i skrivande stund ha svenska på telefonen och engelska på armbandet. En global lansering förväntas komma i september, förhoppningsvis kan vi då installera den internationella mjukvaran.

Efter lite undersökning hittade jag följande guide på Geekdoing.com, ett stort tack till ägarna, som låter dig installera modifierad mjukvara på enheten. På så sett lyckades jag få allt utan väderinformationen att vara på engelska.

Instruktioner:

  • I Mi Fit appen behöver du, under armbandets inställningar, godkänna parkoppling till andra appar/enheter.
  • Ladda ner appen Gadget Bridge appen.
  • Ladda ner den engelska mjukvaran med valfritt datum-format.
  • Parkoppla Mi Band 3 till Gadget Bridge, detta kan misslyckas men försök då igen.
  • Efter att det lyckas kan du installera mjukvaran genom att hitta den i nedladdade filer, den bör öppna genom Gadget Bridge automatiskt.
  • Godkänn installationen, detta kan ta några minuter.
  • När den är färdig har du modifierad mjukvara på ditt armband och du kan testa att ställa om telefonen till svenska. Om det fungerar kan du koppla ifrån Gadget Bridge appen igen.

Efter installationen tog jag snabbt bort appen utan att koppla ifrån den först. Efter några panikslagna sekunder insåg jag dock att det inte gjorde någon skada och att allt fortfarande fungerar som det ska. Jag blev dock tvungen att avaktivera och återaktivera vissa funktioner som lift to wake eftersom Gadget Bridge inte hade den aktiv. Jag har även tagit bort parkopplingen till Mi Fit appen och återkopplat för att bekräfta att den inte installerar om mjukvaran. Om Xiaomi släpper en ny uppdatering kan du dock behöva göra om ovanstående process. 

Detta är absolut inte svårt att genomföra men gör det svårt att rekommendera innan global lansering, åtminstone till dig som känner dig mindre bekväm med att installera tredjeparts mjukvara. 

Stegräkning

Här kommer dock en del av vårat missnöje, och en av anledningarna till att vi bestämde oss för att inte behålla Mi Band 3 som vår dagliga aktivitetsmätare. 

Som en enkel räknare är Mi Band 3 absolut duglig för det mesta och den kommer att tillfredsställa många användare trots sin mörka skärm. Vi var också nöjda med den för det mesta, men det visade sig även att stegräknaren helt ignorerade steg om du ledde en cykel, barnvagn eller kundvagn fram. Medans andra stegräknare placerade på armen så som Sony Smartband 2, Samsung Gear s2 eller Fitbit Ionic/Versa kan räkna lite fel och missa några steg tappas iaf inte hela aktiviteten. Men Mi Band 3 hade efter 2000 steg räknat på Sonys gamla armband inte räknat ett enda steg. Det är såklart viktigt att minnas att det finns en markant prisskillnad vid utgivning på samtliga konkurrenter och att det kan förekomma kompromisser. Armbandet är vattentåligt vilket också uppskattas, men det kan inte heller mäta simning.

Xiaomis Mi Band 3 kan dock vara en inkörsdrog till aktivitetsarmband. Jag blev genast intresserad efter första uppvisningen, Xiaomi vet hur de ska sälja sina produkter.

Batteriuthållighet - speciellt omnämnande.

Som sist vill jag benämna vart Mi Band 3 utmärker sig. Om du köper ett annat aktivitetsarmband efter Xiaomis kan du uppleva viss batteriångest eller -stress. Mi Band 3 sägs vara upp till 20 dagar på en laddning och jag kan inte säga emot detta. Efter 1 vecka utan kontinuerlig pulsmätning hade jag 67% kvar. Detta var med många notifikationer på och pulsmätning under nattsömnen. Laddaren är Xiaomis egna, vilket jag inte har något emot, men tyvärr är sladden alldeles för kort. Xiaomi hoppas nog på att användare ska ladda den från en bordsplacerad dator.

Med andra ord behöver du inte ta av armbandet mer än efter över 2 veckors användning, och tack vare vattentåligheten kan du även duscha med armbandet. 

Summering

Mi Band 3 är, speciellt med tanke på priset, väl värt pengarna om du vill ha något enklare. En enhet som räknar dina steg, ger dig en överblick av din puls och enklare sömnstatistik. Som bonus får du även stöd för joggare och cyklister som vill logga sina träningspass och tack vare den "Connected GPS"-liknande funktionen får du även din rutt markerad på en karta. Men om du tränar och GPS-loggar dina pass använder du antagligen redan en app såsom Runkeeper eller Strava, och dessa stöds inte av Mi Fit appen. Den ända appen du kan koppla Mi Fit till är faktiskt Google Fit.

Så medans enheten är kompetent nog för daglig aktivitetsspårning riskerar de mer seriösa fitnessintresserade att bli besvikna. Vi blir mer och mer intresserade av fitness och hälsa nu och för oss kändes det som att vi behövde, eller vill ha, mer.

Med en trevlig och användarvänlig applikation, lång batteriuthållighet och bra passform är Mi Band 3 absolut en bra produkt. För rätt person.

Är du den personen?
Jag länkar nedan till HonorBuy och GearBest som båda exporterar Mi Band 3 till resten av välden:

Sugen på att beställa?

DisclaimerDessa är Affiliate-länkar, vilket innebär att jag får en liten kommission om du köper genom dem vilket hjälper till att upprätthålla sidan.