Recension: iPhone XS - Min Första iPhone

Årets Äpple

Som jag tidigare nämnt har jag aldrig använt en iPhone förut. Jag har använt smartphones sedan Ca 2010 men det har alltid varit Android. Som en ung nörd intalade jag mig själv att det var så det skulle vara, att alternativet inte fanns där. I år bestämde jag mig dock för att utforska om gräset kan vara grönare på andra sidan och om det är möjligt för mig att rekommendera alternativet. Så jag köpte en iPhone XS och jag har nu använt den i en månad.

Introduktion

Apple lanserade en mindre uppdatering i år och telefonen har ofta anklagats för att vara identisk till iPhone X från 2017. Konstiga romerska siffror åt sidan så är detta inte nödvändigtvis en dålig sak. Nyheterna hittar vi på insidan av telefonen och processorn A12 Bionic är ett tekniskt underverk i sig själv. Men behöver du en 7 nm processor i en telefon?

Nyligen lanserades även iPhone XR som har samma processor och är större. Skärmen har dock en lägre upplösning och enbart en kamera på baksidan. Den har också 1 GB mindre RAM-minne om du håller räkningen (XS har 4GB). iPhone XR är en ganska bra deal i USA och andra marknader där den faktiskt är “billig”, men då den i Sverige nästan kostar lika mycket som fjolårets iPhone X är det svårt för mig att se varfrö jag skulle vilja ha den. iPhone XS å andra sidan är ännu dyrare vilket får mig att undra vart priserna kommer att landa nästa år.

Jag har använt min iPhone XS (med 256 GB lagringsutrymme) i en månad. Detta är min djupdykande recension.

Index

Design och Yttre Kvalitet

Apple har länge varit kända för att tillverka telefoner som ligger före i byggkvalitet och design. Efter flera år av liknande iPhones kom 2017s iPhone X med välbehövliga förändringar. iPhone XS bygger vidare på detta med lite i form av förändringar, det är inte nödvändigtvis dåligt dock och telefonen har både en bra design samt att den ligger bekvämt i handen.

Baksidan är gjord i glas och med den vita modellen jag valde blir jag imponerad över hur djup den vita färgen faktiskt är. Kanterna är gjorda i rostfritt stål och den glansiga silvertonen ger både en premium känsla och design. Detta är faktiskt anledningen till att jag valde den vita modellen.
Telefonen känns helt enkelt som en dyr enhet, nästan som ett smycke i färgvalet och för en gång skull anser jag att svart (eller space gray) ser mindre bra ut. Många har gjort narr av att bottenramen inte längre är symmetrisk med ett extra antennband, men vad jag vill kommentera på är hur kameran sticker ut ut chassit. Jag gillar tjockleken på telefonen mycket och eftersom jag alltid har ett skal på (hejdå design) blir det ett mindre problem. Men om du har telefonen utan skal kommer kameran att göra telefonen ojämn mot plana ytor vilket resulterar i att den gungar. So tur är har Apple använt sig av en platt baksida så problemet blir mindre än vad det kunde ha varit. Personligen föredrar jag att telefonerna har mindre kurvor i glaset, både fram- och baktill.

Som jag sa i min Unboxing valde jag den indre modellen av två anledningar:

  1. Jag gillar att den går att använda i en hand.

  2. Apple har inte utvecklat ett split-screen läge och iOS på telefoner känns inte som att det är gjort för större skärmar.

Tyvärr innebär de premiumtillförande ramarna av rostfritt stål även att telefonen är känslig mot repor. Jämfört med Steve Jobs tycker jag inte om synliga skador på min telefon. Under min månad med iPhonen har både volum- och strömknapparna fått märken såväl som delar av ramen själv, enbart utifrån mitt skal. För tydlighetens skull har jag inte plockat ut telefonen ur skalet ofta. Som en varning innebär detta att det är svårt att behålla den nya och glansiga looken länge. Även om jag hade tagit ut telefonen ur skalet mer än 1 gång per vecka så anser jag att prislappen borde möjliggöra detta.

Att Polera Rostfritt Stål

Tack vare att min modell är vit/silver innebär detta dock att den går att polera. I teorin ska även smårepor som de jag har kunna försvinna under processen. Om valet står mellan att inte ha skal och garanterat repa även baksidan, eller att ha ett skal och få småmärken så valde jag det senare. Inte för att jag faktiskt trodde att det skulle hända, speciellt inte så fort.

Jag kommer att ladda upp en snabb uppdatering av hur poleringen gick så fort jag får hem kittet. Det är nästan spännande och jag hoppas verkligen att det ska fungera.

Tyvärr kommer detta inte att fungera på varken svart eller guld då dessa har färg på ramen. Om den försvinner finns det ingen fix.

Knappar

Knapparna på iPhone XS sitter väldigt bra placerade. Strömknappen på höger sida är längre än vanligt vilket ökar tillgängligheten. Volymknapparna sitter på motsatt sida och över dem hittar vi mute-knappen. Inte för att jag använder den så ofta då min telefon alltid är på ljudlös eftersom jag vill ha notifikationerna i klockan. Men tack vare mute-knappen är volymknapparna alltid riktade mot media. Jag förstår inte varför fler tillverkare inte fixat detta ännu.

Samtliga knappar klickar tillfredsställande och är gjorda av rostfritt stål.
Därav reporna igen.

Recensionen innehåller reklamlänkar till
iDeal of Sweden

Pink Sunset / Marble Shells / Coral Leaves / Black to Basic / Morrocan Carpet

Skärmen

Skärmteknologin är den populära Amoled och det finns ingen brist på kvalitet här. Upplösningen är varken 1080p eller 1440p, utan någonstans emellan på 2436x1125. Medans många tittar på Apple med förakt för att dem leker med upplösning kommer det vara svårt att peka ut brister i iPhone XSs skärm. Rena motsatsen faktiskt, då den är väldigt trevlig att titta på.

Även färgtoner när enheten vinklas är bra och ljusstyrkan är bland dem bättre på marknaden. I solljus har jag inga problem med att varken läsa texter eller titta på videor.

Apple startade notch-trenden och den förblir i årets utgåva. Jag har aldrig haft något emot den på Androidtelefoner och jag har inget emot den här. Det är dock komiskt att Apple siktade så stort på symmetriska skärmkanter runtom (förutom notchen) men att dem samtidigt inte har de smalaste kanterna på marknaden. Framsidan är dock väldigt snygg i mina ögon och tack vare symmetrin slipper man den stora hakan som Androidanvändare klagar på.

Konstigt nog låter Apple sensorjacket skära in i videor om man tittar i helskärm. För det första har jag svårt att se varför användare vill zooma in videon för att täcka hela ytan. Men faktum att notchen då skär in i videon och kan dölja innehåll är konstigt. Androidtilverkare har lyckats göra så att sensorjacket får en virtuell kant när filmer zoomas vilket känns mer logiskt i mina ögon.

True Tone

Medans detta egentligen är en mjukvarufunktion tycker jag ändå att den passar bäst som omnämnd här. True Tone är funktionen som låter skärmen anpassa vitbalansen och ljusstyrkan baserat på omgivningens ljus vilket ska tillföra en behaglig skärm i alla lägen. Vissa tycker dock att det värmer upp skärmen till en onaturlig temperatur och väljer därför att stänga av funktionen.
Jag hade True Tone på från början och varje gång jag nu stängt av det anser jag att skärmen får en lite för kall känsla. Därför är True Tone alltid på på min iPhone XS.

Högtalare

HTC var tidiga på marknaden när det gäller smartphone-högtalare, redan 2014 marknadsfördes Boomsound. På den tiden hade varje tillverkare någonting som dem gjorde bättre än konkurenterna, såsom att Sony hade vattenresistans och att Samsung hade Amoled-skärmar. Idag kostar dock telefonerna uppemot 10 000 kr och då förväntar vi oss ett allt-i-ett erbjudande. Detta inkluderar bra högtalare. Apple har som tur är inte misslyckats med detta och jag är faktiskt imponerad över ljudet som kommer ur dessa. Både i ljudvolym och nör det kommer till bas.

Som många andra nu gör så har Apple implementerat stereo-ljud som delas mellan den nedre högtalaren och den på toppen som används för samtal. Till skillnad från hur Xioami lyckades å har båda högtalarna bra förmåga att skapa ljud. Om en täcks över hörs den andra fortfarande bra.

Jag bryr mig inte om ljudet från telefoner så mycket som andra verkar göra, men vid Youtube-tittande är jag riktigt nöjd med högtalarna på iPhone XS.

Mjukvara - iOS för Nybörjare

När jag testar telefoner lägger jag stort fokus på mjukvara. Detta på grund av att jag anser att mjukvaran och gränssnitt är det vi spenderar mest tid med. För mig är detta en av de byggande pelarna till en bra smartphone och således måste mjukvaran vara snabb, stabil och användarvänlig. Mjukvara är aldrig helt buggfritt, men frågan förblir huruvida det påverkar användarupplevelsen.

Jag väntade mig svårigheter när jag klev in i iOS världen. Att jag skulle hitta saker som var felplacerade utifrån min tid med Android, att jag skulle störa mig på designval och att det skulle krävas en lärokurva. Sanningen är den att jag snabbt efter att ha plockat upp telefonen insåg hur fel jag hade. Istället kommer jag ut ur min recensionsperiod med en överlag positiv upplevelse.

iOS fungerar helt enkelt. Många recensenter som jämför operativsystemen berättar en historia om hur iOS hela tiden försökt komma ikapp Android vad gäller funktioner och därför saknat den stabila slutkänslan. Jag kan ju dock inte kommentera på det förflutna, men idag upplever jag gränssnittet som välfungerande och stabilt. Helt enkelt ett nöje att ha att göra med.

Och så var det sagt. Jag kan faktiskt tänka mig saker som jag kommer att sakna när jag byter tillbaka till Android.
Avsaknaden av “app-lådan” är ofta det första som kritiseras i jämförelser. Tidigare älskade jag att designa och ändra hemskärmen i Android med widgetar och diverse uppdelningar, men på senare år har jag använt lådan till det den är: Ett ställe där alla appar finns listade. Så i Android slutade jag vara uppfinnig och siktade istället på att ha en hemskärm där jag hade ett fåtal appar i mappar och Googles At a Glance widget. Det var allt, i syfte att ha en simpel hemskärm utan klotter.

På min iPhone har jag lagt fram ett liknande upplägg där den första skärmen innehåller vissa appar jag använder ofta och den andra resten. Typ som en App-låda.

Hemskärmen i iOS består till stor del av fyra delar: Sidorna, Widget Center, Appgenvägar och mappar. Varje ikon kan tryckas ner hårt för att komma åt den specifika appens genvägar. Om appen har en widget kan även den synas här vilket jag upplever effektivt. Att titta på bilder ger dock inte en rättfärdig presentation av det hela då animationerna och smidigheten är en stor del av upplevelsen. Till exempel så öppnas mappar i en tillfredsställande hastighet, vilket efterföljs av att mappens namn tonar in ovanför. Mapparna är på den stora sidan dock vilket känns lite utan anledning. Jag har inget emot dem, men jag minns hur väl jag gillade OnePlus nydesignade mappar som la sig på botten av hemskärmen med en minimalistisk och effektiv look. Ibland kan förändring vara fördelaktigt. Många funktioner återfinns också mellan iOS och olika varianter av Android, exempelvis hur Widget Center uppenbarligen inspirerade OnePlus Shelf och hur Huawei har en väldigt lik skärm efter Apples Hemskärm Sök som aktiveras om man sveper nedåt. Sökfunktionen ger hemskärmen en “ur-fokus” suddighet i takt med hur långsamt (eller snabbt) du sveper ner och därefter kommer tangentbordet upp utan tecken på lagg. Animationerna och deras brist på att tappa fart gör en stor del av iOS trevliga upplevelse.
Sättet appar stängs ner i sin egen ikon när man går till hemskärmen, eller hur den aktuella appen i recent apps gör det samma. Med så mycket som känns välgenomtänkt och behagligt så är det konstigt att vissa saker så som mapparna lämnar en känsla av att någon inte orkade tänka igenom det en gång till.

Notifikations-”plupparna” på hemskärmen fungerar exakt som i Android, men om en app inuti en mapp har en notifikation kan man hårdtrycka på mappen för att få upp vilken app det gäller direkt. Detta är något jag inte märkte fören jag var över två veckor inne i recensionsperioden. Jag antar att det är anmärkningsvärt att det är såpass lite av funktionsgenomgångar att användaren hittar nya lite då och då. Telefonen försökte ge några tips i början men dessa upplevde jag som en lång lista med samma inslag om och om igen. Så under tiden jag använt telefonen har småsaker som detta dykt upp som underlättar navigeringen.

Vad gäller låsskärmen, Notifikationscenter och Kontrollcenter är detta antagligen där mest inlärning krävdes. Låsskärmen och Notifikationscenter är så vitt jag kan se exakt samma sak. Så som jag skrev efter min första vecka med telefonen känns det lite som att man sveper ner låsskärmen. Detta var något jag upplevde som klumpigt, men sedan dess har jag funnit att det är ett effektivt designval. På låsskärmen finns 3D-Touch knappar för kameran och ficklampan (kameran nås också om man sveper in från höger sida). Sveper man in från vänster kommer man åt samma Widget Center som erbjuds på hemskärmen vilket är väldigt lättillgängligt. För att se tidigare notifikationer krävs ett svep upp från mitten (låsskärm) och för att stänga Notifikationscenter behövs ett svep upp från skärmens nedre kant. Vissa verkar störa sig på att låsskärmen enbart visar nya notifikationer, men personligen har jag aldrig uppskattat en lång lista av dessa och därmed uppskattar jag detta.

Med så mycket som fungerar tillsammans för en effektiv och behaglig upplevelse är det dock intressant att Apple inte utnyttjar Amoled-skärmen i form av en Ambient Display funktion. JAg minns OnePlus Ambient Display med glädje, men även hur bra det var med en enkel svartvit ikon som visade när Alert-slidern ändrades (igen med hjälp av Amoled skärmen och en svart bakgrund).

Det finns några designelement som visar på iOS åldrande, som volymindikatorn som täcker en stor klump mitt på skärmen när man höjer/sänker volymen. Den tar helt enkelt upp orimligt mycket av skärmutrymmet, speciellt när man jämför den med hur Google har lyckats föminska den till en minimal vy på ena sidan. Med så mycket upptaget utrymme kan man iaf vänta sig fler funktioner inbyggda, men icke. Här får du endast se om volymen är på och hur mycket. Med funktioner som att välja mellan ljudutgång (högtalare eller hörlurar exempelvis) så hade det kunnat vara logiskt. Jag har vid återupprepade tillfällen nu valt att kalla iOS 12 för ett stabilt operativsystem. Det är dock inte helt utan visuella buggar, exempelvis som illustrerat nedan där Youtube både visar den vanliga volymindikatorn och den förminskade som visas när man konsumerar media i landskaps-läge. Det har också vid flera tillfällen hänt att Google Assistent appen har öppnats till synes normalt men sedan krävt att jag sveper upp från långsidan för att komma till hemskärmen igen.

Om du inte har kollat in Unbox Therapy rekommenderar jag hans underhållande men informativa videor.

Det kan vara att jag missar något, men att markera och kopiera text har en tendens att störa mig rejält i iOS. Speciellt nr det är webbadressen i webbläsaren jag vill åt. När jag klickar på den är den markerad, men om jag håller inne för att få kopiera händer det inget. Istället avmarkeras texten fram till jag håller inne igen och då dyker alternativet upp för att först markera allt och sedan kopiera. Det känns som att det innefattar onödigt många steg.

Prestanda

Vid flertalet tillfällen har jag nu kallat telefonen för snabb. Idag har alla flaggskepp såpass bra processorer att det inte är hela världen om det är den ena eller andra. Apple släppte dock den första telefonen med ett 7 nm upplägg, A12 Bionic. På lätt svenska är detta chippet mindre och mer strömsnålt. Det är också snabbare och i tester den snabbaste processorn ute idag.

Om du inte har provat INSIDE av Playhead Studios är det ett spel jag kan rekommendera att testa.

Gränssnittet är som sagt snabbt och med lena animationer utan tecken på varken lagg eller microlagg. Telefonen presterar också rktigt bra vid spelande och i en match PUBG kom jag ut på topp utan det minsta till frame-drops. Jag tycker också att batteriet presterade riktigt bra efter en 30 minuters kamp i 3D-spelet. Jag spelar inte mycket på min telefon, men notchen har aldrig varit i vägen när jag gjort det.

Enkelt uttryckt och utan överraskning: Prestandan är bra över hela iPhone XS.

Skärmtid

Jag täckte Skärmtid ganska fullständigt i min Vecka 2 uppdatering.

Skärmtid är menat att hjälpa användaren genom att ge en versikt av hur telefonen anvnds och till vad för att bekämpa smartphoneberoende. Jag använder min telefon mycket, men anser inte att det är av beroende-skäl. Den är ett verktyg i mina ögon. Ett sätt att kommunicera, hålla koll på intressen och ett sätt att underhålla när jag inte gör någonting. Min telefon är mer användbar för mig än min dator idag och den är alltid tillgänglig.

Skärmtid låter således användaren sätta tidbegränsningar för specifika appar, så om du spelar PUBG flera timmar om dagen kommer telefonen att påminna dig om att dagskvoten är nådd. Det är dock alldeles för lätt att stänga av varningen.
För föräldrar är det också ett enkelt sätt att hålla koll på ditt barns användning och även för att sätta begränsningar på barnet/ungdomens telefon. Jag har inga barn så jag har inte kunnat prova detta.

Digitalt välbefinnande är viktigt, men jag ser inte hur implementationen hjälper mig att lägga undan telefonen. Antagligen måste du tro på det och även vilja förändra dina vanor. JAg har ju inget problem.

Skärmfri tid (downtime) är menat för att schemalägga när notifikationer och störande moment ska sluta visas, antingen under arbetstimmar eller på kvällen. Under Skärmfri Tid får du endast tillgång till utvalda appar och favoritkontakter kan fortfarande nå dig.

Homekit, Siri, och Det Smarta Hemmet

Som en långtidsanvändare av Android tycker jag även att Homekit och Siri förtjänar en kommentar utifrån ett användarperspektiv. Detta gäller dock samtliga iPhones. Till skillnad från Androidtillverkare som implementerade liknande svepgester hade Apple Siri i åtanke redan från början. Tidigare höll man inne hemknappen för att prata med röstassistenten men eftersom den skulle bort omplacerades Siri till strömknappen. Så istället för en knapp som enbart väcker Siri hålls strömknappen inne och det krävs inget långt tryck. Vissa stör sig på detta så det innebär att det krävs mer för att stänga av telefonen, nu måste man nämligen trycka in både ström- och en volymknapp för att komma till skärmen för att stänga av. För mig är detta dock en välimplementerad kompromiss då jag sällan stänger av telefonen och jag är tacksam att det inte krävs ännu en fysisk knapp.

Jag har varit ett fan av Googles Assistent sedan den kom ut. Siri har dock funnits på marknaden längre vilket antyder att hen bör vara smartare. Som du antagligen vet stämmer dock inte detta och det finns en lång rad tester som tyder på att både Google Assistenten och Amazon Alexa har gått om Apples utbud. Siri kan inte berätta lika mycket om historia eller fakta som kraften bakom Googles sökmotor. Medans jag alltid har undrat varför Apple inte har fokuserat mer på sin röstassistent så hittar jag faktiskt vissa fördelar i Siri. Först ut är något som Google börjar komma ikapp på, nämligen språkstöd, speciellt i Skandinavien. Siri har pratat svenska ganska länge nu, och Google som nyss släppte stöd för språket har vissa problem än vad gäller smarthemskontroll. Siri är också väldigt snabb på att uträtta kommandon för exempelvis ljus- och strömbrytare.Detta är till stor del tack vare att Apples assistent agerar över det lokala nätverket istället för över en molntjänst. Det går fort, men fungerar tyvärr inte nr man inte är hemma. Så det finns både för- och nackdelar.

Hem-appen är också mer kapabel i mina ögon jämfört med Googles Home-app när det gäller kontroll av smarta lampor. I appen kan an ändra ljusstyrka såväl som färg och färgtemperatur. I Googles app kan endast ljusstyrka ändras än så länge.
Google har dock en större lista på kompatibla enheter från tredjeparter. Apple är mer begränsande och krävande här och saker som Homebrigde eller Home Assistant på en Raspberry Pi behövs för att kunna styra fler enheter. För att sätta det i perspektiv har Apple marknadsfört 50 tillverkare som skapar Homekit-enabled enheter medans Google påstår sig fungera med enheter från över 1000 tillverkare.

Företagen har också sina egna idéer gällande rutiner eller genvägar. Apple köpte upp en tredjeparts-app kallad just genvägar som inte bara fungerar för enheter inom det smarta hemmet men även för telefonspecifika funktioner. Så när man väl lär sig appen kan man skapa mycket.
Google släppte rutiner på engelska för inte så länge sedan och språkstödet brister här. Jag är glad att Google äntligen gjort Home-appen mer användbar, men jag anser att det finns utrymme för mycket mer förbättring.

Som jag nämnde svarar Siri snabbt på kommandon och lampor tänds/ändrar färg nästan direkt. Jag tycker dock att det är tråkigt att frågor svaras med en textbeskrivning och en länk som inte läses upp. Vill jag läsa svaret kan jag lika gärna söka i Google direkt.
För att vara rättvis är jag dock mer intresserad av att styra enheter i hemmet än att få svar på frågor och det är sällan jag ber om information. Därav påverkar just detta min upplevelse väldigt sällan.

Med Apples ekosystem och med Homekit inbyggt fungerar dock allt väldigt sömlöst. Som jag visat ovan kan man komma åt och ändra sin belysning från Kontrollcentret, något som Android inte tillåter i nuläget. Detta medför också till att den specifika appen (ex. Philips Hue eller Ikea Trådfri) nästan aldrig behöver öppnas. Jag kommer att sakna detta när jag går tillbaka till Android.

iMessage - en Snabb Kommentar

Till den kritiska punkten, iMessage. Detta är det väldigt många använder för att förklara varför de inte kan lämna iPhone. Jag antar att långtidsanvändare som använt iMessage länge och har flera vänner som också gör det så kanske appen tillför mycket. Sanningen är dock att jag tror att Googles SMS app har blivit ungefär lika bra, men jag kanske är partisk.

Personligen använder jag sällan telefoners SMS app och de flesta jag känner gör inte heller det. Jag är ganska mycket fast med Facebooks Messenger, och det känns ok för nu. Det betyder också att jag inte kommer att påstå att iMessage gör telefonen, eftersom jag knappt använder den. Jag testade att skicka en animoji till min brors Android till vilket han svarade “WTF”. Ett diskret sätt att berätta att han mottog meddelandet och att han chockades av det töntiga innehållet.

Missförstå mig rätt nu, det är en bra app för meddelanden. Jag tycker dock att telefonen kan stå på egna ben, utan att en specifik app håller den uppe.

Face ID

Detta var också ett kontroversiellt designval år 2017 när Apple tog bort fingeravtrycksläsaren för att sätta krav på ansiktsigenkänning. Detta är ju också den “hatälskade” notchens största försvarare. JAg kan minnas när jag köpte min första telefon med en fingeravtrycksläsare 2015, en Samsung Galaxy s6. Jag regerade redan då på hur lite Android hade stöd för identifikation genom fingeravtryck i appar. Med Face ID är det en helt annan historia och det är få appar som inte kan autentiseras genom ansiktsigenkänning och det är här funktionen skiner. Man behöver ju bara titta på telefonen. Jag minns att jag läste att att det inte fungerade under aktiviteter som tandborstning, men så länge ansiktet inte täcks helt av min han dupplever jag att det fungerar näst intill jämt.

Jag har haft ett tillfälle då telefonen inte ville låsas upp och det var utomhus i direkt solljus en väldigt ljus dag. Men förutom då så har det fungerat utan problem. Jag tycker om fingeravtrycksläsare lika mycket som den nästa, men jag anser att placeringen på baksidan är en lösning och inte optimalt, samt att den inte sitter bra längst ner på skärmen. Hemknappar med läsaren inbyggt skapar konstiga tum-gymnastiska övningar på dagens telefoner.

Så för att dra en slutsats tycker jag faktiskt att Face ID är överlägset. speciellt när det är så välimplementerat i iOS. Jag tycker om att tillverkare som Huawei och Oppo har börjat efterlikna idéen, men fram till att Google lägger in stöd för ansiktsigenkänning i Android tror jag att det kommer vara indre användbart. Därför behöver vi fortfarande fingeravtrycksläsare i Android.

Mottagning och Samtalskvalitet

Detta är oftast inte något jag täcker om det inte skulle vara ett problem. Med iPhone XS kom dock det så kallade “reception-gate” som omtalades lite överallt ett tag och jag tänker då kommentera min upplevelse. Detta är dock utan data som styrker vad jag säger, men jag har aldrig haft problem med mottagning på vare sig mobil data eller över Wi-Fi. Detta gäller såväl i Malmö som ute på landet i Skåne.

Samtalskvalitet är även helt utomordentligt bra, både för mig och mottagaren.
Om detta är något som har oroat dig kan jag anse att det inte är något problem.

Batteri

Batteriuthålligheten på min iPhone XS har varit konsekvent utmärkt. Inte bara började jag med över 4 timars skärmtid från morgon till kväll, men jag har sedan Ca 2-veckors strecket fått mellan 5-6 timmars användning i samma intervall. Alltså blev det ännu bättre.

Det enda jag inte gillar är att statistiken för skärmtid visas som senaste 24 timmar eller 7 dagar. Jag bryr mig liksom inte om hur mycket jag använde telefonen kvällen innan utan det jag vill se är hur det varit sedan jag laddade telefonen. Skärmtid (funktionen) visar istället statistik idag, men ven då smiter det in siffror om telefonen användes efter midnatt. Detta inkluderar också om telefonen lyst upp av sig själv under natten.

Överlag är dock iPhone XS min nya favorit när det gäller batteritid. Detta kommer att vara något av det mest personliga i en telefonrecension gällande samtliga telefoner dock. Olika enheter kommer med olika stora batterier och bättre förutsättningar, men hur du använder telefonen kommer även påverka hur du upplever dens batteri.

Jag använder min telefon mycket till Youtube-tittande, jag har Youtube på i bakgrunden när jag är ute och går (istället för musik ibland), den är alltid kopplad till min Fitbit och jag surfar en hel del. Så jag förväntar mig inte mer än en dag och det är helt ok.

jag försökte dock begränsa mitt användande för ett test. Då använde jag endast telefonen i 2 timmar (skärmtid) innan jag slutade jobbet den dagen och jag hade 75% ström kvar. Detta var runt 16:00. När jag la mig den kvällen hade jag Ca 50% kvar och när jag vaknade runt 47%. Standby tiden på iPhone XS är faktiskt riktigt bra. I testets anda laddade jag inte telefonen, utan jag ville se hur långt jag kunde komma på två dagar.

Jag begränsade Youtube-tittande och surfande men märkte också att detta inte tog så mycket av batteriet. När jag plockade upp kameran ett par gånger såg jag dock en minskning på nästan 5% där och då. Sparläge aktiverades inte fören 20% hade nåtts Ca klockan 13:00 och jag kom hem 16:30 den dagen med batteri kvar. Skärmtid räknar jag på Ca 5 timmar och det över 2 arbetsdagar är bra i mina ögon.

Slutsats: Batteriuthålligheten på iPhone XS är bra.

Kamera

Din Smartphones Ögonsten?

Apple introducerar med stolthet eran av computational photography. Dem var inte först ut på marknaden, men det betyder inte att dem inte har gjort bra saker inom området.

Smart HDR:

Så heter spelets grundregel, Smart HDR. Hr fångas 3 bilder samtidigt med olika exponeringspunkter för att skapa en er behaglig High Dynamic Range. Det används inte alltid, utan telefonen väljer själv när det passar och det händer att man önskar att den gjorde det. Apple är snälla nog att erbjuda ett alternativ som också fångar originalbilden ifall du inte är nöjd. På bildjämförelsen nedan träffas den avlägsna väggen starkt av solen. Först trodde jag inte att det hände så mycket med Smart HDR, men när jag jämförde på datorn såg jag skillnaderna mer markant. Väggen är av en mer orange tegel och inte lika vit som bilden utan Smart HDR får fram. Det blir även skilnader i övriga träd och skuggor.

På dessa jämförelser hittar vi Smart HDR på vänster plats och originalbilden på höger.

Tittar vi på containern (klädinsamling) på höger sida ser vi också att skuggorna är betydligt mer synliga och utgör dens former bättre med Smart HDR. Överlag är det en rätt diskret effekt som gör de flesta bilder mer behagliga att titta på. En funktion jag uppskattar stort.

För att visa att det även fungerar på selfies och porträttbilder kommer ett till exempel nedan:

På bilden ovan ser vi att himlen är mindre överexponerad och att trädet samt marken återfår färg. Det gäller också mitt huvud där solen ursprungligen skapat en vit fläck. JAg märker inte heller av något problem med mjukgöring av mitt ansikte.
Nu när vi pratat om Smart HDR kan vi titta på fler bilder:

Auto Läge

Telefonen har två kameror, liknande innan är båda 12 MP och båda har nu optisk stabilisering. Kamerorna har vuxit lite i storlek för att kunna ta in mer ljus. Den andra kameran är fortfarande en 2x telefotosensor. I autoläge har jag låtit telefonen välja om Smart HDR ska användas eller inte.

Jag är personligen väldigt imponerad över bilderna som fångas av iPhone XS. Det är dock ett problem att kameralinserna fångar upp ganska mycket linsöverstrålning så fort ljuskällor eller solen är i motsatt riktning. Jämfört med mitt Oppo Find X test är det väldigt påtagligt.

Det är inte hela världen. Jag kan till och med tycka att linsöverstrålning kan ge en artistisk look i fotografier. Men ibland är det för mycket på XS. Om du märker av detta är det bästa man kan göra att försöka vinkla om telefonen så att ljuskällan centreras. Eftersom jag inte har påträffat detta lika mycket på andra enheter antar jag att det har med kamerans glas att göra.

Två-gånger Zoom

Jag är oftast inte så intresserad av 2x zoom sensorer. Jag använder dem för sällan för att verkligen se ett värde i det. Det är dock trevligt att Apple har valt att stabilisera kamera nummer två och förutom i låg belysning tycker jag att den hanterar detaljer bra.
Tydligen vet Apple om att den fungerar sämre i låga ljusförhållanden och då används istället huvudkameran med digital zoom.

Första Kameran

2x Zoom Kamera

Den andra kameran är bra men som sagt är det väldigt sällan jag tycker att jag behöver den. När jag väl vill zooma hade jag nog velat ha mer än 2x också. Det had esåklart sabbat porträttbilder för alla.
Eftersom iPhone XR erbjuder porträttbilder utan den andra kameran hade jag gärna sett ett alternativ för samma funktion på iPhone XS.

Porträttläge

Sen har vi kategoriskaparens senaste försök. Apple var inte frst ute med två kameror som erbjd möjligheten att tillföra- eller ändra Bokeh-effekten. Jag minns en telefon från HTC med liknande idéer och två kameror. Apple skapade dock fokuset på Porträttläge som skulle skapa DSLR-liknande bilder med hjälp av två kameror och lite digitalt arbete. Jag gillar läget mycket, även om det ibland inte är perfekt. Den som letar kan säkert hitta fel i utskärningen lite här och där, men för mig duger det fint.

Det största problemet med att använda telefotolinsen för Porträttläget är att telefonen inte kan välja bort den i sämre belysning. Därav kan bildkvalitet ta stryk.

Att Redigera Djupet

Apple var också stolta över hur dem skapat en funktion där användaren kan ställa in djupet i Bokeh-effekten efter att fotot har tagits. Detta är inte heller en ny idé, en jag gillar hur tillverkaren har designat det hela.

Det är ett fint tillägg, men tittar vi på f.1,4 versionen ser vi att utskärningen har tappats helt. Det fungerar dock bättre i ljusare miljöer så som nedan:

Porträtteffekter:

Sedan har vi de fyra effekterna: Studio Lighting, Contour Lighting, Stage Light, and Stage Light Mono.

Dessa är roliga tillägg och fina när dem appliceras korrekt. Om kantutskärningen är fel blir dock bilden mindre bra och mer aggressivt utskuren. Mitt enda problem är att jag önskar att Apple skapade fler effekter, exempelvis en med en svartvit bakgrund.

Låg Belysning

Apple har inte skapat ett coolt nattläge till sina telefoner ännu. Istället gör telefonen det den kan automatiskt.

Lågbelysta bilder och foton tagna på natten är ganska bra, men med detaljer som tar en smäll. För det mesta är bilderna ok, om inte lite tråkiga. Detta är såklart subjektivt och din åsikt kan vara helt tvärtom. Jag märker också att kameran har svårt att fånga bra bilder om inte jag är väldigt stilla. Live Photo kan åtgärda detta, men jag tycker inte alltid att den bästa bilden väljs ut när det gäller mörka bilder. Med tanke på hur Huawei, Google och OnePlus har skapat funktioner som påminner lite om Smart HDR för nattfoton är det lite komiskt att Apple sällan använder Smart HDR i mörker.

När telefonen gör det får man en bild som nedan:

Var som sticker ut mest här är skylterna, speciellt “open”-skylten såväl som de ljusare partierna. Himlen fick en mer korrekt färgåtergivning och träden är mer detaljrika. Jag tycker också att originalbilden har fått en grönare färg överlag.

Selfies

På framsidan hittar vi en 7MP kamera. Denna använder också som tidigare nämnt Smart HDR vid behov. För Porträttbilder använder Apple djupsensorerna i Face ID för att öka kantutskärningens pricksäkerhet.

Kamerans bredd är begränsande här och det är svårare att fånga mycket i en bild. Vanliga selfies blir dock bra och jag uppskattar Smart HDRs funktion att hjälpa till med belysningen och färger.

Vid lanseringen var det många som upptäckte att selfie-kameran lade på ett “beauty filter”. Apple svarade med att det berodde på Smart HDR och att kameran försökte minimera brus vilket resulterar i mjukare detaljer. Alltså var det inget beauty filter. Vad jag kan se har detta åtgärdats i iOS 12.1, vilket är den senaste uppdateringen.
När det är mindre ljus tillgängligt tycker jag dock att kameran brister lite.

Porträttläge Selfies

Selfiekameran tar tillfredsställande porträttbilder och jag har inte hittat mycket att klaga på. Kantutskärningen är bra men även här är det svårt i sämre belysning. Ofta har den tyvärr svårt att fånga kanten runt mina öron.
Selfieporträtt tillåter samma filter som kameran baktill. Tyvärr har Stage Light en tendens till att skära av mina öron ännu värre.

Video

Apple får ofta bra kommentarer kring videouppfång i sina telefoner och det är inte utan anledning. iPhone XS kan fånga videor i 4K upp till 60 FPS, såväl som 1080p slow motion-filmer med 240 FPS vilket resulterar i tillfredsställande kvalitet. Vad som imponerar mig är att ljud även fångas i slow motion och saktas ned. Detta är betydligt mycket bättre än när OnePlus låter användaren lägga till musik efteråt.
Filmerna har bra stabilisering och om du vill filma mycket anser jag att iPhone XS är ett bra alternativ.

Slutsats

Helt ärligt har jag lite svårt att komma på vad jag ska säga här näst. Jag förväntade mig inte att jag skulle gilla iPhone XS så mycket som jag har gjort. Jag kan nog säga att mycket gör telefonen till den mest behagliga jag har ägd hittills (vilket tidigare var OnePlus 6), med ett batteri som vinner mitt pris och bra mjukvaruoptimering.

Kameran är, som du säkert håller med om, riktigt bra i de flesta scenarion. Detta är såklart subjektivt och alla har olika preferenser, men jag har verkligen tyckt om att ta bilder med Apples senaste, både med och utan Smart HDR aktivt.

iOS har utmanat mina fördomar och kommer ut på en positiv sida som jag inte hade väntat mig. Jag tycker också att gränssnittet är väldesignat trots att det inte har ändrats mycket över åren och det är snabbt. Så väldigt snabbt, helt utan lagg. Jag antar att jag är imponerad. Sen är det såklart så att den som gillar Android för att det är mer anpassningsbart inte kommer att tillfredsställas här. Detta är ett operativsystem designat kring hur Apple anser att användaren vill ha det. Trots att det har klagats på hemskärmen och bristen på alfabetisk sortering har Apple inte sett ett behov i att anpassa detta.

Telefonen håller själv en design och formfaktor som jag tycker att är utmärkt. Jag gillar känslan av rostfritt stål på ramarna, men inte att det repas så enkelt.

Denna recensionen har fått mig att inse varför människor uppskattar Apples produkter, iaf när det gäller telefoner. Jag kommer på mig själv med att inse att jag kommer att sakna 3D Touch när jag återgår till Android såväl som de utomordentligt bra svepgesterna. Jag kommer definitivt att sakna telefonens storlek, Android och iOS har många likheter idag dock och jag tror att flytten från det ena till det andra är lättare än någonsin.

Som slutsats antar jag att jag absolut kan rekommendera iPhone XS om du vill ha en pålitlig telefon med grym prestanda och funktioner som du faktiskt kommer att använda. Detta i tillägg till flera års uppdateringar. Det gäller dock enbart om du har kapitalet till det, fr priset är högt och något jar har svårt att försvara även för mig själv.

Värt att nämna är också att Apple har ett speciellt sätt att hantera uppdateringar. Trots att du får dem länge har redan rapporter om att iPhone 8 och X från 2017 saktas ner ed mjukvara för att “bevara batteriet”. Som tur är har Apple typ lyssnat och användaren kan nu stänga av den funktionen. Just det, du kan stänga av funktionen som saktar ner din ett år gamla telefon.

Vart står du mellan iOS och Android?
Vad är din favoritsak nr det gäller Apples senaste enheter?
Kommentera gärna nedan!

Tack för din tid och att du kollat in det senaste från Apple med mig.
Detta är Andreas @ The Mobile Swede och jag återkommer snart med mer.