Recension: Fitbit Ionic

Fitbit Ionic Betyg:

För:

 • Batteri

 • GPS

 • Fitbit Pay

 • Skärmen

 • Hälsomätning

 • Telefonapplikationen

Emot:

 • Apputbud

 • Notifikationshantering

 • Kompatibilitet med olika Androidtelefoner

 • Saknar Spotify

 • Långsamt gränssnitt

Sammanfattning

Fitbit Ionic är det första riktiga försök på en smartklocka från Fitbit. Elektronikjätten förknippas med aktivitetsmätare världen över och får ofta eloge för stegräkning, marknadsledande sömnmätning och sina pulsmätare. Detta genomlyser Ionics hela existens där grunden bygger på en träning- och hälsokompanjon med några smarta funktioner och en ljusstark och behaglig skärm för utomhusbruk. Funktioner som bidrar till träningslivet är till exempel kontinuerlig pulsmätning, GPS och äkta vattentäthet. Med ett bristande apputbud och halvdan notifikationshantering är Ionic dock svårare att sälja in som en smartklocka snarare, utan känns mer som en träningsklocka som vill mer. Det är också viktigt att veta att Ionic inte fungerar lika med alla Androidtelefoner. Därav kan det vara värt att undersöka just din telefonen kompatibilitet innan du eventuellt köper klockan.


Hårdvara och Design

Fitbit gick emot marknaden med Ionics design. Där andra tillverkare verkar vilja skapa smartklockor som inte utmärker sig som annat än ett armbandsur visar Fitbit en smått kurvad och rektangulär enhet som sägs ha inspirerats av rymden.

Bygget är gjort av aluminium med en unibody-konstruktion och efterliknar hur smartphones byggs med antennband runt om hörnen. Klockan erbjuds i färgerna silver, grå och bränd orange och i lådan medföljer gummiarmband i storlekarna M/L och S/M. Dessa armband kopplas till klockan genom en egen standard vilket dessvärre innebär att det är svårare att hitta ersättningsband jämfört med om de använt vanliga armband. Det går fort att lossa på dessa band men det upplevs svårare att sätta in dem korrekt vilket kan leda till att de ramlar av i farten.
Positivt är dock hur hållbar klockan upplevs och testexemplaret har klarat av 8 månader med enbart några små kosmetiska repor på skärmen och chassit. Inget som påverkar dens funktion.

På sidorna hittar vi en strömknapp och två anpassningsbara knappar på vänster och höger sida respektive. Dessa matchar klockans aluminiumbygge och har mönstrats vilket gör att dem känns gedigna samt lätthittade.

Undertill finns den magnetiska anslutningen för laddaren och den inbyggda pulsmätaren.
Laddaren är tyvärr också en egen och helt ny variant vilket innebär att äldre Fitbit-laddare inte kommer att fungera med klockan. Trådlös laddning hade kanske gjort det lättare men laddaren klickar ihop med klockan med en imponerande stark magnet. Eftersom armbanden per design pekar nedåt är det dock säkrast att lägga klockan på sidan så att den inte välter när den laddar.
När Ionic lanserades 2017 marknadsfördes också en revolutionerande sensor i tillägg till pulsmätaren som kan mäta ditt så kallade SP02-värde. Sensorn var avaktiverad och skulle få nya funktioner vid ett senare skede vilket den inte har gjort ännu. Hösten 2018 marknadsfördes dock en betaversion av en ny sömnmätning som tros använda den nya sensorns förmåga att mäta blodets syrevärde. I vilket fall är det inte för SP02-sensorn som du bör överväga en Fitbit Ionic i nuläget.

Skärmen som vi hittar ovantill lanserades med begrepp som 1000 nits ljusstyrka. Skärmstorleken mäter in på 1,42” med 348 x 250 i upplösning. Rent designmässigt kan man argumentera för att just skärmen är omringad av en lite omodernt stor svart ram. Inte minst då den är ojämnt djup undertill skärmen jämfört med ovanför. Detta för att tillverkarens logotyp ska få plats tillsammans med en liten sensor som aktivt mäter ljusstyrkan i din närmiljö och anpassar skärmstyrkan.

Skärmen i sig själv är onekligen imponerande och inte ens den starkaste sommarsolen har kunnat hindra mig från att läsa vad som står på den. Det är dock svårt att avgöra om det är skärmens touch-känslighet eller mjukvaran som gör att jag ibland får svepa flera gånger för att få den önskade effekten.

Enhetens vikt nästan lika imponerande med sina ynka under 50 gram. Trots alla inbyggda funktioner gör detta att klockan faktiskt är rätt lätt att glömma bort under aktiviteter.

Designmässigt kommer du antingen att tycka om Ionic, eller inte. Med de medföljande armbanden är detta långt ifrån en modern modeaccessoar. För vissa kanske det är precis så som man vill ha det. Designen är överlag ungdomligt- eller träningsinriktad, men med andra armband kan du också få den att passa fler klädstilar. Produktbilder får dock ofta klockan att se större ut än vad den är.

Mjukvara

Fitbit OS är ett eget operativsystem som skapats för just smartklockor. Här bjuds vi på ett äkta appstöd och en effektiv mobil betalningslösning genom NFC. Det är svårt att klaga på gränssnittet vad gäller användarvänlighet och det är lätt att lära sig samt att hitta fram i. Här bygger man på svarta bakgrunder och vit text med tydligt avgränsade paneler dör de flesta element får skärmen för sig själv.

Du kan själv välja och anpassa klockansikten genom mobilappen och där kommer du också att ställa in många av dina val för klockan. Detta är tvärtemot hur flertalet konkurrerande tillverkare valt att lägga upp det där användaren ofta kan välja klockansikte direkt på armbandsuret. I klockans interna inställningar kan du ställa in saker som hur länge skärmen ska vara på, vilken ljusstyrka du vill ha samt om du vill att pulsmätaren ska vara på och hur starkt klockan ska vibrera vid notifikationer.

Från klockansiktet kan du svepa ner eller hålla inne den övre högra knappen för att komma åt dina aviseringar. Sveper du upp kommer du istället till Fitbit Today, din anslagstavla för daglig statistik som stegräkning, antal aktiva timmar och hur bra du sov natten innan. Sveper du till vänster kommer du till din applåda som är upplagt i ett 2x2 rutnät.

Strömknappen aktiverar eller släcker skärmen vid enkeltryck och agerar som en tillbakaknapp i appar. Håller du inne den kommer du till widgets för musikspelaren, Fitbit Pay och snabbinställningar. Dessa snabbinställningar låter dig välja huruvida skärmen ska tändas när du lyfter armen och om klockan ska vibrera när notifikationer kommer in.

Inkommande notifikationer uppmärksammas av en behaglig men stark vibration. Positivt nog tillåter klockans unibody-design inte vibrationen att höras av andra även om de sitter bredvid dig och på så sätt är den väldigt diskret.
Fitbit förlorar dock sitt fäste gentemot andra smartklockor då Ionic enbart tillåter simpel interaktion för notifikationer. Du kan svepa bort dem eller svara från en lista av förinställda meddelanden eller emojis. Det är också märkbart att klockan inte fungerar optimalt med telefoner från samtliga tillverkare, där jag främst har haft full funktionalitet med telefoner från Apple och Samsung. På min nuvarande Huawei P20 Pro upplever jag exempelvis oftare än inte att notifikationer som jag har svept bort återkommer genast och inte försvinner fören jag startar om klockan.

Musikspelaren kan antingen kontrollera lokalt lagrad musik, alternativt det som spelas på din telefon för tillfället. Fitbits problem med smartphone-kompatibilitet visar sig tydligt även här där det fungerar utan ansträngning på iPhone-modeller men på Android kräver en extra Bluetooth-koppling till din telefon som kallas Ionic(classic). Även med extrakopplingen fungerar musikkontrollen bäst på just Samsungtelefoner, varav den fungerar sporadiskt om alls på telefoner från andra tillverkare. När det inte fungerar står det helt enkelt att du bör börja spela musik på telefonen.

Vad gäller musiklagring på klockan har du två val: Musiktjänsten Deezer eller egna filer i formaten MP3, MP4, AAC och/eller WMA. Bristen på Spotify skiner starkt här och frågan är om du vill byta musikleverantör, alternativt betala för två just för att kunna spela musik från din klocka?
Du får cirka 2,5 GB lagringsutrymme ledigt vilket Fitbit påstår ska räcka till runt 300 låtar. Uppspelning till Bluetooth-hörlurar fungerar väl och tack vare den inbyggda GPS:en och Fitbit Pay kan du alltså lämna telefonen hemma för jogging- och cykelrundor.

Något av det som skulle utmärka Ionic som en smartklocka istället för en träningsklocka var stödet för tredje-parts applikationer. Klockan kom med ett fåtal, exempelvis från Strava. Det har tillkommit fler sedan lanseringen så som för Philips Hues smarta lampor och Nests smarta termostater men utbudet förblir litet jämfört med konkurrensen från Google och Apple. Funktionaliteten varierar också och med Strava som stjärnexempel låter applikationen dig se tidigare träningspass som är registrerade på Stravas tjänst. Du kan alltså inte riktigt interagera med innehållet.

Fitbits gränssnitt har aldrig varit på topp vad gäller prestation och hastiga animationer. Med Fitbit OS version 3 som släpptes i december har animationerna dock åtgärdats markant. Samtidigt upplever jag att det tar längre tid att öppna Fitbit Today vilket kan bli lite långtråkigt om du snabbt ville lägga till det där vattenglaset innan du går in på nästa möte.

En styrka hos Fitbit är att du kan byta telefon utan att återställa klockan. Detta är tur då det tar minst 30 minuter att installera klockan och ännu mer om du först ska återställa den. Det fungerar för det mesta, men om du ofta byter telefon bör du återställa klockan emellanåt för att slippa buggar med notifikationer och att synka till telefonen. Du kan alltså ha den kopplad till privat- och arbetstelefonen för att få funktionalitet genom hela dagen.

App

Fitbits app är en del av tillverkarens styrkor och här får du en enkel och tydlig överblick av dina steg, aktiviteter och hälsoaspekter. Allt levereras med en ljus och modern design med ikoner, grafer och text som erbjuder en enkel inblick i hur de olika mätningarna genomförs samt vad du kan tänka på för att öka dina hälsopoäng.

Här kan du enkelt bläddra tillbaka till föregående dagar och startsidan ger en tydlig överblick av aktivitets- och hälsostatistik(1). Du kan klicka på samtliga element för att få en mer detaljerad information (2,3,4) och här får du även en snabb överblick av de tidigare dagarnas genomsnitt som jämförelse.

Bläddrar du vidare på appens nedre meny hittar du utmaningar(5) och Fitbit Coach(6) där du kan anta nya uppgifter eller få ta del av tillverkarens egna “personliga tränare” (betaltjänst). Fitbit har också implementerat sociala aspekter till appen som låter dig interagera med dina vänner(7&8) som har en Fitbit. Man kan enkelt skicka pepp eller pikar till varandra alternativt meddelanden. Detta passar fint ihop med idén att människor rör sig mer när de kan jämföra sig med sina nära och kära (eller bekanta) och det ger ekosystemet en roligare aspekt för dem som vill träna tillsammans.

För klockan kan du i appen bland annat ställa in huruvida den ska synkroniseras automatiskt(9), vilka aviseringar du vill få(11), Fitbit Pay och Wi-Fi anslutningar. Här väljer du också vilka aktiviteter du vill ha tillgång till i klockans träningsapp och du kan max ha 7 stycken per tillfälle(14). För aviseringar kan du också skapa nya snabbsvar(12), alternativt byta ut emojis som du vill ha tillgängliga. Du får också fram Fitbits appbutik (15) och möjligheten att installera nya klockansikten(16).

Applikationen är för det mesta den samma vad gäller iOS och Android. Även här är det dock märkbart att den fungerar bäst på Samsungs telefoner, vilket antas ha att göra med att många aspekter av appen används i kommunikation med klockan. Vad som märks tydligast är hur mycket det kan variera i hur lång tid det tar att synkronisera data samt hur svårt det kan vara att installera nya appar/klockansikten om kommunikationen mellan klockan och telefonen inte fungerar optimalt.

Träning och Hälsa

Hälsa, Sömn och Vardagsmotion

Fitbits stegräkning prisas världen över och i tillägg till att enkelt räkna hur många steg du tar får du också en inblick i hur många trappor du har gått upp i.

I appen kan du själv ställa in hur många timmar om dagen du vill vara aktiv och klockan kommer att ge dig en liten påminnelse i form av hur många steg du har kvar per timme varje gång klockan slår 50 minuter (exempelvis 11:50) inom tidsintervallet. Som standard är inställningen att du ska gå 250 steg i timmen för att klassas som aktiv men du kan själv gå in och ändra den siffran om du vill. Överlag känns detta som en enkel men trevlig påminnelse om att röra på sig och de godkända timmarna får mig att vilja försöka fånga fler.

Just trappklättringen upplevs dock som opålitlig och Fitbit beskriver själv att en trappa räknas när du går 3 meter uppåt. Vissa dagar pekar den på att jag har gått i över 10 trappor och vissa dagar bara 1. Själv tror jag mer på 1 trappa i så fall.

Ionic mäter din puls kontinuerligt genom dygnet och ger dig hälsopoäng i jämförelse till ditt åldersspann. Pulsmätningen är enligt min jämförelse med sjukhusutrustning korrekt men kommer som vanligt aldrig kunna ge lika korrekta läsningar som en bröstplacerad mätare.

Ionic har också förmågan att automatiskt logga aktiviteter med funktionen SmartTrack(1, 2, 3, 4). Klockan kommer då genom algoritmer och mätningar registrera din aktivitet om du utövar den i 15+ minuter som standard. Tidsgränsen kan du själv ställa mellan 10-90 minuter i telefonapplikationen(5, 6). GPS aktiveras dock inte automatiskt så dessa aktiviteter kommer inte kunna ge dig en lika korrekt avståndsbedömning vilket känns mindre givande om du exempelvis cyklar till skolan eller jobbet varje dag.

Vad gäller sömnmätning är Fitbit på topp inom teknikvärlden just nu och Ionic använder pulsmätaren och hur mycket du rör dig för att kalkylera hur mycket sömn du får, hur ofta du vaknar samt hur länge- och när du är i diverse sömnstadier. Det är faktiskt imponerande att se hur snabbt efter att du har somnat klockan faktiskt är med på banan. Det krävs dock minst en timma för att sömnmätningen ska börja gälla och registreras vilket betyder att tupplurar inte kommer att synas. Tack vare den långa batteriuthålligheten är det inte heller jobbigt att faktiskt mäta sömnen varje natt för att få en ordentlig inblick i sömnkvalitet. För majoriteten kommer inte de olika graferna vara hela världen, men Fitbit ger också en tydlig inblick i hur sömnkvalitet uppskattas och analyseras samt vad som är viktigt. Det är också för många positivt att kunna analysera sina sömnrutiner och klockan påminner gladligen när det är dags att förbereda sig för att vila.

 

Träning och GPS

Med GPS inbyggt validerar Fitbit Ionic sig direkt som en aktivitetsklocka som fokuserar på träning i form av löpning, powerwalks, cykling och även simning. Klockan stödjer dock enbart mätning för bassängträning, inte på öppet vatten. Vad som saknas är dock styrketräningsaktiviteter i det inbyggda utbudet, för dessa kan du aktivera Workout eller Fria Vikter som då utnyttjar pulsmätaren för att beräkna ungefär hur effektivt du tränar men utan kontext. Du kommer alltså inte få en tydlig bild av hur många gånger du bänkpressade eller lyfte vikter utan hur din puls låg och hur många kalorier du beräknas ha bränt. Det finns också tredjepartsapplikationer som låter dig spåra extra aktiviteter så som skateboarding, skidåkning och tennis och dessa har också tillgång till GPS.

För GPS-baserad träning tar det allt mellan 5-60 sekunder för klockan att få en tillförlitlig uppkoppling. Du kan börja röra dig direkt om du vill men då baseras din prestanda och distans på stegräkning och din [ungefärligt beräknade] steglängd fram tills det att GPS:en är aktiv.
På klockan får du se uppgifter som hastighet, distans och steg samt pulsmätning i realtid. Du kan också välja om du vill mäta antal varv manuellt genom att klicka på den övre högerknappen eller om dessa ska registreras automatiskt baserat på distans. Den nedre knappen pausar aktiviteten och låter dig även avsluta. Klickar du på skärmen växlar den mellersta uppgiften mellan saker som nuvarande hastighet, genomsnittlig hastighet och antal steg osv.

I telefonapplikationen kan du närmare inspektera din prestation och här får du en detaljerad vy av träningens pulshistorik (3), hur många kalorier du brände (4), hur det påverkat din dag" (5) och hur aktiviteten mäter sig med tidigare aktiviteter (6). Det sistnämnda låter dig själv specifikt utmanas av dina tidigare prestationer.
GPS-signalen ger ett seriöst intryck och kartan som beräknas upplevs korrekt under test. Det händer dock att den tydligt skär in i exempelvis byggnader under löppass (8). Detta är inte ovanligt när du söker en kontinuerlig satellituppkoppling bland höga hus eller träd. Fitbit varnar dock också för att den kan träffa lite fel om det är väldigt molnigt.

Batteri

Batteriprestandan är dock på topp och vid vardagligt bruk uppnår klockan nästan alltid de påstådda 5 dagarna innan den behöver laddas igen.

Förutom för aktivitet- och hälsomätning är det mycket här som Fitibt vinner poäng och vid bruk utan GPS-aktiviteter ser jag en minskning på uppemot 20% per dygn. Detta är med notifikationer för applikationer så som messenger och gmail samt några betalningar med Fitbit Pay.

Börjar du använda GPS och/eller streamar musik från klockan kommer du märka av en aktivt kraftigare minskning av batteriprocent. Fitbit marknadsför att klockan ska vara cirka 10 timmar med kontinuerlig GPS-mätning.

Under en 15-minuters promenad förlorade jag till exempel 5% batteri när GPS:en var aktiv och det tog mellan 1-2 minuter innan signalen var godkänd.