Jämförelse: OnePlus 6 vs. Xiaomi Mi Mix 2S

Hårdvara av toppkvalité - Prissättning på Medelnivå

När det gäller smartphonetillverkare har få så mycket fan-kärlek som Xiaomi och OnePlus. Till stol del tack vare företagens användning av ett fungerande märkesforum som skapar en känsla av gemenskap för användarna. Medans OnePlus opererar på en mestadels global skala har dock Xioami hittills primärt sålt stort i Asien. Därav är OnePlus-telefoner fortfarande lättare att få tag på i Sverige. Men Xiaomi's telefoner säljs av globala exportörer såsom GearBest som också har väldigt generösa rabatter emellanåt. 

Specifikationer:

När vi jämför telefonernas specifikationer ser vi en mängd likheter. Båda företagen bär på en filosofi som bygger på att skapa en så premium enhet som möjligt och prissätta den nästan 50% under Apples motsvarighet. 

OnePlus 6 Xiaomi Mi Mix 2s
CPU Snapdragon 845 Snapdragon 845
GPU Adreno 630 Adreno 630
RAM 6GB(64BG) or 8GB(128&256GB) 6GB(64&128GB) or 8GB(256)
Utrymme 64, 128 or 256GB 64,128 or 256GB
Batteri 3300 mAh 3400 mAh
Skärm 6.28" 1080p+ AMOLED 5.99" 1080p+ LCD
Glasskydd Corning Gorilla Glas 5 Corning Gorilla Glass 4
Bakre Kamera Dual 16MP OIS f/1.7 and 20MP f/1.7 Dual 12 MP, f/1.8 and 12 MP, f/2.4 2x optical zoom
Främre Kamera 16MP, f/2.0 5 MP, f/2.0
Uttag USB: 2.0, Type-C. Audio: 3,5 mm USB: 2.0, Type-C
Extra Splash-proof (water resistance) Qi Wireless Charging

På specifikationslistan ser vi att den största avskiljaren är vart tillverkaren höjer RAM-mängden. OnePlus har enbart 6GB RAM i sin 64GB-modell och höjer därefter till 8GB medans Xiaomi enbart har upp till 8GB i sin 256GB-modell. 

Kamerorna skiljer sig också i specifikationer och medans båda telefonerna har dubbla kameror baktill har Xioami valt att använda en 2x zoom-lins. På OnePlus 6 har båda kamerorna samma avstånd och ljusöppning. 

OnePlus har även designat sin 6e enhet för att vara mer hållbar med Gorilla Glass 5 på både fram och baksidan och ett tillägg av vatten-resistens. Xiaomi höll sig till Gorilla Glass 4 på framsidan. På baksidan har dem dock byggt telefonen av Keramik och Xioami har utrustat sin enhet med trådlös laddning, men utan vattenresistans. 

Sistnämnt tror jag att många användare kommer uppskatta att OnePlus behöll hörlursuttaget på ännu en modell. 

screen on.JPG

Design and Byggkvalitet

OnePlus har som sagt designat sin telefon för att vara mer hållbar med Gorilla Glass 5. Xiaomi's användning av Keramik innebär att den inte kommer att repas lätt på baksidan, men den tål heller inte att tappas.

Sida vid sida är båda modellerna väldigt väldesignade och byggda. OnePlus 6 kommer i 4 färgalternativ varav två är svarta, en med en glansig spegeleffekt och en mattsvart. De andra två färgerna räknas som begränsade utgåvor och där hittar du en i "pearl" white och den andra i en tilltalande glansig röd nyans. 
Xiaomi Mi Mix 2s kommer i två färgalternativ: Svart och Vitt. Båda är glansiga och spegel-lika.

Båda telefonerna kommer också med 2018-lika skärmar med minimala kanter. OnePlus är lite mer traditionell med sin 0.3" större skärm som klär ett sensorjack, eller en notch. 
Båda telefonerna utnyttjar också olika skärmteknologier då 2s använder en LCD-skärm medans OnePlus använder sig av en Optisk Amoled skärm från Samsung. OnePlus skärmen når en starkare ljusstyrka och är därför lättare att läsa i solljus. Jag märker ingen skillnad i skärmkvalitet när det kommer till pixlar och upplösning. 

Jag kan dock önska att jag valde att införskaffa den gläsniga varianten av OnePlus 6, antingen i svart eller rött. Delar av mig saknar det mer klass-givande djupet som reflektionerna ger. Jag uppskattar dock den blandade känslan av modern glassdesign och tidigare aluminium-design som Midnight Black utger. 

Formfaktorn skiljer sig också och OnePlus enhet har mer avrundade hörn än Xiaomis fyrkant. Vis första avseende föredrar jag Xioamis kantade design lite mer, men desto mer jag tittar på dem desto mer uppskattar jag OnePlus val av rundade hörn. OnePlus 6 ligger också lite bättre i handen tack vare den lite rundade baksidan. Mi Mix 2s är dock kortare på höjden eftersom skärmen är mindre. 
Innovation behövs alltid, men ibland kommer muskelminne i vägen för dess funktion. JAg kan minnas att jag läste när recensenter klagade på att LG flyttade topp-högtalaren lite till höger på sin telefon G7 då det innebar att dem ofta missade örat på första försöket. Xioami har gömt högtalaren i sin smala topp-kant, och det utgör för en riktigt läcker design. Den är dock lätt att placera lite fel, och jag kommer på mig själv med att hålla telefonen för långt upp. I detta avseendet har OnePlus placerat högtalaren i mitten av sitt sensorjack vilket ger den en traditionell position. Detta gäller också sensorerna som avgör när du hpller telefonen mot kinden, dessa finns i bottenkanten på Xioami-telefonen och missar ibland om jag lyfter den lite från kinden vilket har resulterat i mutade samtal. Detta är dock små irritationsmoment och ingenting som förstör telefonen i min användning. 

På tal om högtalare så använder Xioami den övre högtalaren för att skapa ett "stereo"ljud vid mediekonsumtion. Tyvärr utgör den en så svag ljudvolym att du måste placera telefonen mot örat för att märka skillnaden och då är ljudet ofta tråkigt i kvalitet. Xiaomi kunde ha vunnit poäng här, men det utgör en så omärkbar skillnad att det inte är till dens fördel. 

-För att sammanfatta får Xiaomi design-priset med den exklusiva och premium-designade baksidan i Keramik. OnePlus 6 ställer sig dock över den med sin starkare ljusstyrka och trevligare display. Den väger också mindre och behåller hörlursuttaget.

Mjukvara

När vi tittar på mjukvara får vi fram telefonernas största differentialfaktor. Båda företagen bär på en idé där man firar mjukvaran. Xiaomi startade dock sitt företag med att skapa MIUI. OnePlus skapade Oxygen OS samtidigt som Cyanogen Inc. gick emot graven och ställde till med företagets fiasko till India-lansering. Men redan när OnePlus One lanserades med Cyanogen OS firade man ett gränssnitt nära Stock Android med Cyanogen-tillägg. Oxygen OS följer samma idé, men är även ännu mer lättviktigt och har bara funktioner som OnePlus bedömer vara närvarande för att påverka användarens upplevelser till det positiva. 

MIUI är så långt ifrån Stock Android du kan komma, men till skillnad från andra tunga skins som EMUI (Huawei), Samsung Grace UI eller LG UI är MIUI väldigt stabilt och snabbt. 
Det har genom åren erfarat mycket kritik för att vara för likt iOS, men Xioami rör sig sakta med stadigt iväg från den äldre influensen och mot sitt eget. Det är spännande att prova den kinesiska mjukvaran och du kommer att se många skillnader från det Android du är van vid. MIUI är, till skillnad från Oxygen OS, fokuserat på att packa in så många funktioner som möjligt. 

Oxygen OS

MIUI

Även om båda mjukvarupaketen är stabila och snabba hittar jag små pauser i MIUI. Enkla saker som att öppna galleri-appen kan exempelvis ta runt 1 sekund ibland. Detta är till stor del märkbart för att det mesta annat går så fort. Lätt sagt är båda snabba, och känns snabba, men Oxygen OS känns snabbast. 

OnePlus 6 är också bättre integrerat med Google Assistant vilket tillåter upslåsning genom röstkommando och en mer behaglig "Ok Google" igenkänning. Mi Mix 2s kan inte låsas upp genom Google Assistant och är ofta seg på att märka av kommandot även när den är upplåst. 6:an reagerar direkt och låses oftast upp i samma takt som våra Google Home högtalare gör. Detta går såklart att stänga av.

Båda telefonerna erbjuder ansiktsigenkänning och upplåsning som en del av mjukvaran. MIUI gömmer dock detta bakom regionlås, så i Sverige är det inte officiellt tillgängligt. Du kan enkelt ändra din region i inställningarna för att få åtkomst till gömda funktioner, men jag valde att inte göra det. Efter att ha testat Face Unlock på båda telefonerna kan jag bekräfta att OnePlus 6 vinner i hastighet.

MIUI erbjuder en stor tema-butik, osm tyvärr också är regionlåst. Oxygen OS har ett enklare mörkt läge och ger dig möjligheten att välja accentfärg. Xiaomis tillvägagångssätt ger användaren större förändringsmöjligheter, men jag använder oftast inte tema-butiker på mina telefoner och föredrar personligen OnePlus enklare Dark Mode. Du kan också använda standard-ikonpaket från Google Play Store på OnePlus, medans du på Xioamin måste använda deras tema-butik eller ladda ner en tredjeparts hemskärm/launcher. 

- Medans båda tillverkarnas gränssnitt är välbalanserade och stabila lutar min preferens mor Oxygen OS på OnePlus 6. JAg upplever det som lite snabbare och lite mindre laggigt. Detta kan vara tack vare att OnePlus har snabbare animationer, men jag uppskattar det. Medans jag gillar MIUI föredrar jag också OnEPlus val att behålla minimalismen istället för att trycka in en hög med funktioner som jag aldrig kommer att röra såsom i MIUI.

Funktioner och Extras

water resistance.JPG

Som jag skrev har OnePlus utrustat OnePlus 6 med deras egentestade vattenresistans. Detta är första gången OnePlus har uttalat att deras telefon är byggd för att tåla vatten. Dem har dock inte valt att betala för en IP-certifiering och opartisk testning vilket många användare verkar vara besvikna över. Jag känner lite att prisklassen glöms i diskussionen och till mitt tycke är det oviktigt om telefonen är certifierad så länge det inte påverkar garantin mot vattenskador. Efter att ha tittat på Linus Tech Tips tour av OnePlus fabriken känner jag mig bekväm med att dem har testat den för den typen av vatten jag kan tänkas utsätta min telefon för. Dem är också smarta nog att påpeka att den klarar av regn och vattenskvätt, inte ett fullt bad. Om du simmar med telefonen kanske OnePlus 6 inte är för dig. 

wireless charging.JPG

Xiaomi gick i en annan riktning och skippade vattenskyddet. Istället byggde dem in trådlös laddning i sin Mix 2s med stöd för Snabb Trådlös Laddning. OnePlus påstår att teknologin inte är bra nog för att vara värd att inkludera ännu och pekar istället på sin egen USB-C Dash-Charger.
Xiaomi har byggt den första Keramik-klädda enheten med stöd för trådlös laddning och drar sig inte för att berätta det. Teknologin har tidigare begränsats till glas- och Plastprodukter.

OnePlus Amoled skärm ger fördelen av en Ambient Display som lyser upp när du lyfter telefonen, får en notifikation eller ändrar läget på Alert Slidern. Vid lanseringen påstods det även finnas en Always-on display som försvann. OnePlus ska ha tillkännagivit att detta beror på batteri-oro. Jag är personligen nöjd med att den ljusnar när jag lyfter den.

ambient.JPG

Detta är en svår arena då båda telefonerna erbjuder något den andra inte gör. JAg gillar verligen den trådlösa ladndingen på Mi Mix 2s, men samtidigt föredrar jag verkligen Dash-charging framför Qualcomms Quick Charge 3.0. Jag uppskattar också vattenresistansen och jag tror att många användare gillar tillägget av en Amoled-skärm och hörlursuttaget. 

- Jag lutar personligen mot OnePlus 6 här. JAg saknar dock verkligen att använda den trådlösa laddningen på nattduksbordet vilket nu är en meningslös säng för min OnePlus 6. 

Batteri

Jag har läst delade åsikter om batteriet på både OnePlus 6 och Xiaomi Mi Mix 2s. Vissa skriver att Mix 2s levererar en otillfredsställande batteri-backup medans andra prisar OnePlus 6. Men båda telefonerna tilldelas också recensioner som pekar på raka motsatsen. 

Om du läste min recension av Mi Mix 2s så vet du att batteriet var något jag var mycket nöjd med. Det är sällan jag får över 5 timmars skärmtid fördelat över en dag på moderna telefoner, egentligen sedan jag använde min OnePlus One.

Min OnePlus 6 har lämnat en oro när det gäller batteritid och även om jag inte har hunnit testa den färdigt så anser jag i nuläget att Xiaomi ger dig en lugnare tillvaro där du slipper sträcka dig efter laddaren efter jobbet. Jag får max ut 4 timmars skärmtid på OnePlus senaste modell och då är klockan ofta närmare 18:00.

- Xiaomi vinner batterijämförelsen. Jag kommer i min OnePlus 6 recension påtala om jag lyckats få bättre batteritid, men för tillfället är jag inte nöjd med hur OnePlus 6 levererar i den här kategorin.

Kamera

Både OnePlus 6 och Xiaomi Mi Mix 2s lanserades som den respektive tillverkarens bästa kamera hittills. Speciellt för Xiaomi var detta ett steg bort från att uppvisa skräp-kameror på billiga telefoner. OnePlus 6 är likgiltigt sedd som en utmanare för flaggskeppstelefoner 2018.

Men hur står de båda enheterna mot varandra? 

Auto-Läge

OnePlus 6 erbjuder inget AI-Läge i sina kameror. För att se hur detta påverkar bilder får du gärna kolla in min recension av Mi Mix 2s här

I denna jämförelsen har därför AI-Läget inte används och bilderna är tagna i Auto med auto HDR om inte annat påpekas.

OnePlus 6

Xiaomi Mi Mix 2s

Denna bilden är svår. Solen bryter sig igenom molnen och verkar knocka färgåtergivningen till viss del. Speciellt är detta märkbart på OnePlus 6 som verkar lägga till en färgton av lila/rött.

På graffitibilden vinner OnePlus 6 mycket tack vare att den hanterar solens påverkan bättre

Portrait Mode

Tittar vi på porträttläget syns mitt största problem med 2x telefoto-linsen tydligast.

OnePlus 6

Mi Mix 2s

I den första bilden får Mi Mix 2s en lite grönare färgton överlag vilket får mig att undra vad den dras på.

Jag är inte nödvändigtvis nöjd med ovanstående bild, men porträttläge. Bortom fönstret skiner solen igenom och gör det väldigt svårt för båda kamerorna. Xiaomi använder zoomen vilket jag inte gillar och den verkar också lägga en suddig effekt över mitt ansikte. Möjligtvis för att kompensera för belysningen. 

Selfiekameran

Mi Mix 2s har en tedens till att överexponera selfies med himlen i bakgrunden. Hur mäter sig OnePlus 6 16MP kamera i jämförelse? (Mix 2s har en 5MP selfiekamera.)

OnePlus 6

Mi Mix 2s

Det är fort tydligt att OnePlus 6 kamera hanterar exponering avsevärt bättre är Mix 2s gör. JAg uppskattar även hudfärg och detaljer bättre på OnePlus kamera och Xiaomis selfiekamera verkar kortare på avstånd.  

Selfie Portrait Mode

Båda telefonerna erbjuder även porträttläge med selfiekameran. 

OnePlus 6

Mi Mix 2s

Återigen fångar OnePlus exponeringen betydligt bättre. när bakgrunden suddas ut tappar OnePlus himmelen, men Mix 2s tappar majoriteten av byggnaderna också. OnePlus suddade ut delar av mina hörlurar dock vilket Mix 2s inte gjorde.

Mörker

Mi Mix 2s

OnePlus 6

OnePlus 6

Mi Mix 2s

I låg belysning ser vi ett tydligt mönster. Medans jag applåderar Mi Mix 2s för hur väl den hanterar färger i mörker verkar OnePlus 6 lägga till ett varmt, nästan orangefärgat filter. Detaljerna är dock bra och bilderna synliga. Men färgen är off.

- Även om jag alltid vill att min nyaste smartphone ska vara bäst så måste nog Mix 2s få poäng och en vinst för sin kamera. Inte i stora mängder och speciellt inte gällande selfies. Men i mörker fångar Xiaomis telefon bättre färgåtergivning och AI-läget är trots att det inte alls är viktigt ett roligt tillägg. JAg föredra OnePlus val att inte inkludera en zoom-lins dock och med detta och en bättre selfiekamera dras jag fortfarande mot 6an för min användning. I jämförelse beror det mycket på om du föredrar varmare eller kallare färgtoner då OnePlus ger dig det förstnämnda och Xioami det senare. 

Slutsats

Så, det är dags att välja en vinnare. Jämförelsen snuddar på många likheter och det är nära för båda telefonerna med olika för- och nackdelar. I slutändan beror det på vilka funktioner du värdesätter mer och hur du vill ha mjukvaran respektive kameran.

Jag måste erkänna att Xiaomis kamera tillför lite mer kvalité än OnePlus gör. Detta är dock mest gällande bilder tagna i mörker då båda annars ger en väldigt jämn kamp. Med systemuppdateringar kan OnePlus komma ikapp i det avseendet. Jag föredrar porträttläget på OnePlus 6 och selfiekameran går den extra milen i kvalitet, upplösning och exponering. Omporträttläge är viktigt för dig och du tar många selfies rekommenderar jag OnePlus 6. Sen har Mi Mix 2s sitt AI-läge, men det går att få samma effekter utan stor insats genom appar som exempelvis Snapseed. OnePlus kamera-app är också den trevligare av de två utmanarna och hanterar ofta exponering bättre även med huvudkameran. 

Oxygen OS är ett lätt gränssnitt som ligger nära till Stock Android men några välkomna tillägg. MIUI har mycket att visa upp dock och om du inte har provat det tidigare rekommenderar jag absolut att du ger det en chans. Det är fullt av funktioner, snabbt och annorlunda. Jag föredrar dock OnePlus mjukvara i slutändan och därav får OnePlus 6 poäng. 

Jag saknar trådlös laddning på min OnePlus 6, men jag uppskattar tillägget av vattenskydd. Jag är också ett stort fan av Alert Slidern och Dash-Charging. Så även om det är synd att trådlös laddning saknas och att OnePlus inte "såg en anledning" att inkludera det ger det inte Xiaomi en vinst. Xiaomi vann också batterijämförelsen med såpass god marginal att det är nämnvärt igen.

OnePlus 6 är också lättare att lägga vantarna på i Europa och inte minst i Sverige där utvalda butiker nu har dem, inkluderat Telia och Halebop. Stor vinst för tillgänglighet för OnePlus, Xioami känns dock mer exklusiv. 

Vinnare: Det är en svår jämförelse. Sanningen är dem att båda telefonerna kryssar i många rutor. OnePlus 6 är dock snäppet trevligare att använda baserat på min personliga preferens och just nu den telefonen jag hade valt.

Skriv gärna om du gillade, eller ogillade jämförelsen. Missade jag någonting viktigt?