Recension: OnePlus 5T

När du berättar för någon att du har en OnePlus telefon tror de flesta att det är modellen och följer upp med att fråga vilket märke den tillhör. Beroende på hur du är som person kan detta antingen vara positivt eller frustrerande. För mig hamnar det lite inemellan beroende på situationen. Jag bytte ut min Samsung Galaxy s8, en telefon som alla känenr till mot en OnePlus 5T för 2 mpnader sedan. Här är min upplevelse.

Jag hade aldrig trott att OnePlus 5T skulle vara mer budgetvänlig än Samsungs Galaxy s8.

När man jämför OnePlus telefoner med de stora tillverkarnas är kameran ofta det första som ryker. Det är det främsta området där företagets slogan Never Settle ifrågasätts mest - men mer om det senare.

Hårvara och förstaintyck

Telefonens specifikationer är så bra som dem kunde vara på release-datumet:

Med processorn Snapdragon 835
8 gigabyte RAM-minne
128 gigabyte lagringsutrymme
3300 mAh batteri
Full-HD+ AMOLED skärm med 18:9 den moderna aspect ration
Dubbla kameror med 16 och 20 megapixlar
16 megapixel främre  "selfie" kamera
USB-C med Dash Charging

Vi börjar med designen. Även om Samsungs böjda skärmkanter är unika och ger en premium känsla är de mycket mindre ögongodis idag än vad jag brukade tycka. Att packa upp 5Tn var en uppfriskande upplevelse och den större formfaktorn är något jag faktiskt har saknat. Den ser väldigt stilren ut. I handen kan jag dock inte undgå att reagera på hur hal telefonen känns. Den är också imponerande tunn och den mattsvarta färgen uppskattas. Detta är, tro det eller ej, min första telefon som är gjord på metall på baksidan. Det är lätt att första att metall tål mer än glas, men jag kan inte undgå att tycka att min 5T känns väldigt sårbar. Den väger lite och är som jag sa väldigt hal så det känns som att den är lätt att tappa, men även som att den inte skulle tåla det utan att repas alternativt bucklas. Pluspoäng till OnePlus för att dem skickade med ett färdigmonterat skärmskydd. I lådan är det även ett inkluderade skal, men jag ångrar att jag använde det så det repade antennbanden. Mest troligt på grund av att damm kommer in emellan kamerahålet och glider mot den. Nu låter det kanske som att jag inte är nöjd med min 5T men tvärtom. Trots dessa olyckliga skador och att den känns skör föredrar jag den fortfarande över Samsungs toppkonkurerande modell.

Detta är också den första telefonen jag har ägt som har fått kommentarer sedan min OnePlus One. Dessa är positiva och mest om hur tunn och nätt telefonen ser ut att vara. När telefonen startar möts jag även av en väldigt fin boot-up animation från OnePlus. Detta är en liten detalj, men en jag anser att andra tillverkare såsom Samsung, LG och Sony bortser från lite för mycket.

Fingertrycksläsaren sitter precis där den ska vara och alert slidern är ett riktigt bra tillägg. Jag har svårt att första varför fler tillverkare inte inkluderar denna hårdvarufunktion. Jag har alltid på mig en smartklocka så nu kan jag ställa om volymknapparna till att alltid kontrollera mediavolymen även om inget spelas upp och ändå höja ringvolymen vid behov.

Skärmen lämnar ett vackert intryck. Det finns mängder av diskussioner kring upplösning jämförande 1080p och 1440p på smartphones. När jag undersöker min 5T kan jag erkänna att jag inte har något emot om telefoner återgår till Full HD som standard(eller Full HD+ som det nu blir). Skärmen är ljus, eller mörk, lätt att läsa i samtliga belysningar och skärpan finns där. Jag har också sett ett antal diskussioner som pekar ut 18:9 aspect ration som onödig och opraktisk då man får svarta ränder när man ser på 16:8 filmer eller bilder. Men för mig tar dessa virtuella ramar inte bort från hur bra resten av telefonernas UI blir i det längre formatet. När man scrollar igenom gränssnittet, surfar och läser är 18:9 i min åsikt bäst.

Mjukvara, Batteri och Prestanda

Appropå att scrolla igenom gränssnittet, den här telefonen är snabb. Så snabb att jag genast ville föra över alla nödvändiga filer från min Galaxy s8 och packa ner den i sin låda. Och för att vara helt ärlig; om jag hade bott under en sten hade jag aldrig trott att OnePlus 5T skulle vara mer budgetvänlig än Samsungs Galaxy s8. Telefonen flyger igenom allt man utsätter den för. OnePlus erbjuder sina användare att gå med i en Öppen Beta för mjukvaran som jag valde att göra direkt. Dessa har varit stabila genom min användning. Jag uppskattar verkligen svepgesterna över de nu utdaterade mjukvaruknapparna.

Svepgester - Full Screen Gestures

Dra upp från mitten för att gå till hemskärmen. Dra upp och håll för att komma till recent apps. Dra upp från vänster eller höger sida för att gå tillbaka. 

Det ända jag kan tänka mig att sakna är ett snabbt sätt att hoppa fram och tillbaka mellan appar.

Jag skulle vilja ha en hårdvaruknapp för att aktivera Google Assistant dock, men inte så mycket att jag vill gå tillbaka till mjukvaruknappar. Oxygen OS är praktiskt, fint designat och överlag glädjande. Jag visste att jag ville ha mjukvara som närmar sig stock Android och jag ångrar inget. Även hemskärmen/launchern är riktigt bra och jag har inte funderat på att byta ut den ännu. Jag skulle dock vilja ha möjligheten att byta ut Shelf/hyllan mot Google Now flödet, men sen är jag osäker på om jag skulle göra det. Alternatiet vore uppskattat.

Face Unlock, eller ansiktsupplåsning känns som ett magitrick. Det är snabbt och till synes pålitligt i de flesta ljusförhållanden. Jag har läst kritik mot att den hoppar över låsskärmen direkt, men OnePlus har som vanligt hört detta och inkluderat ett alternativ som gör att du ändå måste svepa för att komma förbi den. Telefonen låses då upp och väntar på att du vill gå förbi låsskärmen.

Inställningsmenyn är full av funktioner och valmöjligheter, men den är också balanserad och lyckas att undvika att vara överväldigande. Varje tillagd funktion känns grundligt genomtänkt och planerad såsom möjligheten att välja mellan svepgester eller mjukvaruknappar. Jag är också väldigt glad att svepgesterna när telefonen är släckt finns kvar från OnePlus One och att dessa har blivit ännu mer anpassningsbara. Jag har undvikit att pilla för mycket på skärmtonskalibreringen då jag tycker att OnePlus har träffat en bra balans, men även det alternativet är tillgängligt. Du kan då välja mellan sRGB, DPC-P3 och adaptive mode eller också kan du skapa en egen färgton.

Jag valde att ställa in telefonen i så kallat dark mode med en blå accentfärg. Jag anser att detta passar gränssnittet väl. Telefonens ambient display fungerar riktigt bra och även om jag alltid gillat Samsungs always on display så känns det inte som att OnePlus sätt påverkar batteriet på samma nivå. Den är responsiv när jag lyfter telefonen och den ser bra ut så tummen upp helt enkelt. Om telefonen är släkt och man ändrar på alert slidern lyser det också upp en liten indikator för vilken inställning den hamnade på vilket är ett väldigt fint tillägg.

Batteriets uthållighet är även något som jag var spänd på att få uppleva, Jag har sett skärmdumpar på användare som påstår sig nå 7+ timmar med skärmen på utspritt över en dag från 8 på morgonen till 10 på kvällen vilket är overkligt för mig. Det är värt att nämna att jag sällan använder min telefon för att spela, men jag anser mig vara en så kallad tung användare. Jag har Youtube på mycket där jag följer samtliga teknik-youtubers samtidigt som jag väldigt ofta scrollar igenom min Google Feed och även håller koll på hur produkter ligger på andra-handsmarknader. Jag låter också Google spåra i prinsip allt jag gör. Inkluderat om jag är nära en intressepunkt för Google Maps Local Guide programmet. Jag antar att man kan säga att jag inte har några batterisparningsfunktioner på. Men ändå så kräver jag uthållighet av mina Smart Phones. Min 5T ger mig oftast mellan 4- och 5 timmar skärmtid. Jämför man det med de 3 timmarna jag fick på min Galaxy s8 är det en klar förbättring. Jag lämnar oftast jobbet (8:00 – 16:30) med över 40 % kvar och känner inte att jag behöver oroa mig för att batteriet ska tömmas. När den tillslut gör det är laddningstekniken i OnePlus Dash-Charge alltid redo. Jag trodde inte att jag skulle bli allt för imponerad, men jag hade fel. Telefonen går från 16 % till 94% på typ 40 minuter. Första gången jag laddade den blev jag nästan förvirrad när telefonen saktade ner för att ladda de sista 6 %. Jag beställde genast en till laddare för att ha på jobbet ifall jag någon gång skulle behöva krisladda lite. Jag förstår varför OnePlus marknadsför laddningstekniken som de gör.

Efter att ha last en hel del hype om mobilversionen av PUBGB, eller PlayerUnknown’s Battleground, bestämde jag mig för att installera spelet. Både nedladdningen och installationen gick fort och spelet varde automatiskt att ställa in grafiken på high. Spelets bilduppdatering är utan anmärkningar och jag är imponerad över hur långt den grafiska möjligheten på smarttelefoner har kommit. OnePlus har också lagt till något som kallas för game mode vilket ger dig möjligheten att blockera notifikationer och saker som kan störa ditt spelande samt se till att ljusstyrkan inte sänks och ge spelet prioritet i datafördelning. Det är högt funktionella tillägg som jag definitivt ser värdet i. Att spela PUBGB på min 5T kan faktiskt bli ett ny sysselsättning när jag har tråkigt. Det laddar upp så snabbt att det faktiskt är möjligt att slinka in en session med kollegor och även hinna nästa möte. Det känns också som att skärmstorleken ger en fördel mot andra spelare.

Sista betauppdateringen som kom 25 April släppte förmågan att dubbeklicka på hemskärmen för att låsa telefonen. Detta har varit en högt efterfrågad funktion och det är kul att se hur OnePlus lyssnar på användarnas önskemål. Nu hoppas jag bara på möjligheten att starta Google Assistant med exempelvis strömknappen – Jag tror att Apple gjorde rätt i det valet.

Men, tillbaka till mitt öppnande påstående.

Kameran

Jag ska vara helt ärlig – Jag saknar inte kameran på min Galaxy s8. Jag visste att jag ville ha en telefon med Portrait mode. Jag visste även att OnePlus 5T skulle vara mycket bra på detta, vilket det är. Alla foton nedan är tagna med Auto mode och/eller Portrait mode.

Kvällsfoto taget med Portrait Mode på min fästmö. 

Det kanske inte ser ut så, men detta fotot togs på en kvällspromenad i Malmö. Vi var ute med vår hund när vi gick över en liten bro. Kameran är inte bara bra på att urskilja kanterna, den lyckas också göra detta utan att zooma in då den andra kameran inte är en 2x telephoto kamera vilket innebär att bakgrunden också får vara med - om är med suddig effekt.

Portrait Mode lyckas även fånga vår hund bra så länge hon inte rör sig för mycket..

Foto på Turning Torso taget mitt på dagen, Jag försökte fånga byggnadens reflektion. 

Uppenbarligen är jag ingen professionell fotograf, men jag tycker om att lära mig och försöker ständigt utveckla mitt bildtagande. Jag uppskattar även att bära omkring på denna kapabla kameran och att kunna göra det utan att oroa mig för batteriet känns extra bra. Här kommer några extra bilder som jag har tagit under min tid med telefonen:

Den nästa bilden är tagen i en mörk trappa nedanför vår lägenhet. Jag var ute på kvällspromenad med Cendra(vår hund) Ca klockan 20:00 när vi råkade förbi den här ensamma och till synes oskyldiga nallen. Hur skulle man kunna undgå fotomöjligheten?

Känslorna som uppstår.

Vid låg belysning använde 5T sin andra kamera (den på 20MP) och lite post processing magi. Det som fångas är synligt, men kvaliteten och skärpan tar ett slag. Jag gillar tillägget och det är väldigt passande i dagens moden. Men jag skulle önska att det gick att växla mellan dessa lägen manuellt.

Viss skärpa förloras i mörker.

Den så kallade Oil painting effekten.

Medans det är en bra idé att använda den andra kameran till låg belysning fungerar det inte alltid bra i praktiken. Det jag först trodde att var ett problem som blåsts upp mer än nödvändigt visade sig faktiskt stämma. Ett vanligt klagomål mot OnePlus 5Ts kamera är att den tenderar att ge mörka bilder lite av en oljemålnings-effekt. Detta ska bero på att efterbehandlingen(post processing) aggressivt försöker bli av med brus som uppstår i mörkret. Men som du kan se på katten ovan är det inte alltid fördelaktigt. Det är inte ofta jag har märkt av det, men ändå värt att veta om.

Selfiekameran är också av hög kvalitet med sina 16 megapixlar. Beauty-modet kan stängas av vilket är väldigt tur. Det händer att kameran överexponerar bilderna men för det mesta har jag varit nöjd. Det är värt att nämna att jag inte tar många selfies. Jag saknar dock Portrait Mode på selfiekameran.

Jag har inte filmat mycket med telefonen. Men när jag filmat vår hund bada, springa och rulla sig i gräs/tång har kvaliteten varit bra i 1080p 60fps. Den lyckas också stabilisera bra när jag cyklar, men eftersom det inte är ois (optical image stabilization) utan eis (electornic image stabilization) huggs en del av bilden tyvärr av. Låt oss hoppas att ois på OnePlus 6 fixar till det.

Resten

Never Settle. Jag antar att det beror på vad du letar efter i en telefon. Är det de unika funktionerna, den bästa kameran i den 21a århundradet eller den snabbaste enheten. OnePlus nästa marknadsföringsslogan är "The speed you need", medans Samsung valt att svara med reklamen "Why settle for speed?" Som jag skrev tidigare är hastigheten som OnePlus levererar anmärkningsvärd och jag vet att både jag och min fästmö förlorar tålamodet när våra Smart Phones börjar hänga sig.

På tal om funktioner finns det även de jag känner mig ambivalent till. Trådlös laddning, hörlursuttaget och telefonhögtalarna till exempel. Eller, kanske inte trådlös laddning hör hemma på listan, men ska det inkluderas ska det fungera, inte bara 45 % av gångerna som på min förra Samsung. Detta är funktioner som jag gärna ser, men som inte riktigt påverkar valet för mig. Högtalarna på min 5T är höga och ljudet är klart, men jag använder dem mest till att titta på YouTube hemma. Hörlursjacket har jag inte använt alls.

Däremot kan jag sakna ip-certifieringen. Inte för att jag brukar doppa min telefon i vatten, men det hade varit betryggande. Att se youtubers som exempelvis Mathew Moniz vattentesta sin 5T utan skador lugnar ner den oron.

Ljudkvaliteten under samtal är utan anmärkningar och jag har varken haft problem med data hastigheter eller täckning genom Telia.

På tillbehörssidan köpte jag till ett Rosewood skal. Produkten är av hög kvalitet och det är nog första gången jag inte stört mig på mitt telefonskal. Det är fint att titta på och känns bra i handen. Sandstone skalet ser mycket bra ut också.

Avslut

OnePlus 5T är den snabbaste telefonen jag har provat. Den besitter även den mest pålitliga fingeravtycksläsaren jag har provat och har Face Unlock som bonus. Kameran möter mina förhoppningar. Det kanske inte är den bästa smartphonekameran, men den är långt ifrån dålig. Uppmärksamma bara ifall dina bilder ser ut som en oljemålning, det är tråkigt att inse det när det är för sent. Portrait Mode fungerar även exceptionellt.

Om du frågar mig är det värt att uppmärksamma dessa budgetvänliga telefonerna 2018. Skillnaden du får för dubbla priset är inte återspeglad i funktioner eller upplevelse.

För mig är min OnePlus 5T värd lika mycket som en Samsung Galaxy s8 och jag skulel kunna rekommendera den till vem som helst. OnePlus-telefoner cirkulerar även andrahands-marknader (jag sålde precis min) och du är garanterad mycket telefon för pengarna. OnePlus 6 släpptes nyligen och även den ser ut som ett kap. Efter min nästa Smart Phone (den är speciell!) kommer jag nog att undersöka den.

Jag är fullt nöjd med mitt köp av OnePlus 5T.


 

Om du uppskattade den här recensionen och vill köpa en OnePlus-telefon kan du göra det genom följande länk. Då kommer jag få en liten bonus hos OnePlus till mitt nästa köp: https://www.oneplus.com/se/invite#IG98NXB6AU7JI2 Tack!

Du kan såklart köpa genom en oberoende länk som följande: https://www.oneplus.com istället, eller hitta OnePlus hemsida genom Google.