Recension: Nokia Body+ Vägd Uppkoppling

Inlägget innehåller annonslänkar till Kjell och Company, Amazon.com och Teknikmagasinet. Allt innehåll och samtliga åsikter är mina egna.

Allting Uppkopplat

Året är 2018 vilket innebär att varje hushållsapparat bör vara uppkopplad. Om din nuvarande våg inte är det finns det ingen anledning till att din nästa inte bör vara uppkopplad. 

2016 köpte Nokia upp det franska företaget Withings, känt för sina uppkopplade produkter och wearables. Inte minst världens första Wi-Fi kopplade personvåg. Konceptet är enkelt men på en briljant nivå. Varje gång du ställer dig på vågen får du samtliga värden(vikt, kroppsfett, kroppsvatten, muskelmassa och ditt BMI) på en liten skärm som även synkroniserar värdena till din telefon genom antingen Wi-Fi eller Bluetooth. Allt samlas sedan i Nokias app Health Mate.

Unboxing och Setup

Lådan är till synes elegant för en personvåg och på den listas alla funktioner som du kan komma att förvänta dig. Bakom detta gömmer sig en enklare låda som bara består av Nokia-loggan vilket faktiskt känns lite nostalgiskt. Sedan får du vad du kom för, vågen uppvisad i sin helhet. Min fästmös reagerade på hur snygg vågen är och jag får väl påstå att det är et bra förstaintryck för vilken våg som helst men även samtliga uppkopplade enheter. I lådan hittar du även en instruktionsmanual och fyra extra breda fötter ifall du envisas att ha vågen på en matta. Nokia råder emot att använda vågen på mattor om det går att undvika för nogranhetens skull.

När vågen startar upp välkomnas du först enbart ordet HELLO på skärmen. Därefter dyker en URL till appen upp.

Installera appen och genomför guiden för setup. Här kopplar du vågen till ditt Wi-Fi samt registrerar en användare innan du får påbörja din första invägning. Appen känns väldesignad och har de flesta funktioner du kan förvänta dig. I tillägg till siffror från vågen kan du även synkronisera stegräkning från exempelvis Google fit, Samsung health eller Runkeeper. Varje hälsoindikator du kan vilja se finns listade i din dashboard-sida medans du på tidslinjen får flera dagar listade i kronologisk ordning. Det finns program man kan följa så som Graviditetsspårning, Sov Smartare, Bättre Kropp och även en leaderboard där du kan bjuda in vänner och jämföra era resultat. Det känns som att appen täcker det mesta du kan behöva, men det riskerar att kännas lite överväldigande i första skedet. Det finns även mycket information och forskning kring hälsa, vikt och aktivitet som du kan ta del av. Så fort man hunnit orientera sig lite känns det mindre in your face

I tillägg till ovannämnda funktioner har Nokia även implementerat Brickor(Achievements) som man låser upp och personliga mål fr dagliga steg och viktminskning(eller ökning). 

 

 

Nokia Health Mate, min Tidslinje- Klicka på bilden för att se hela skärmdumpen.

Av någon anledning har Nokia begränsat stegmålen till max 15,000 steg per dag och även om jag gillar att man kan ha flera profiler känns det som att de borde lägga till varandra och gå att jämföra så fort man är kopplad till samma enhet.  Eller i alla fall att alternativet skulle finnas. För tillfället är det endast genom leaderboardsprogrammet som man kan bjuda in familj och vänner för att jämföra sina siffror. Enligt Nokia har Body+ stöd för upp till 8 användare på samma våg som skiljs åt genom att beräkna vikthistoria och rutiner. Vi kan tyvärr inte testa detta i sin helhet då vi bara är 2 personer i hushållet. Men vågen lyckas i alla fall skilja på oss utan frågetecken. 

Design

Att påstå att en personvåg är fint designad kanske verkar nischat, antagligen även utifrån hur den passar in i din övriga inredning. 

Nokia Body+ består av en heltäckande glasskiva med en liten svartvit display på toppen. Det är en genomtänkt design med dess få kurvor och linjer. Glasskivan delas upp i fyra rutor genom enkla linjer som nästan ser frostade ut på undersidan av glaset. Allt sammankopplas till den lilla metallcirkeln som nästan ser ut att sväva i mitten av vågen. Och så hittas ju såklart den nostalgiska NOKIA loggan i botten.

Den enkla men tillfredsställande skärmen visar upp information baserat på din vikt, höjd och matematiska formler. Det är otroligt behagligt att få dessa siffror skickade till en app på telefonen. Som en fin bonus visar skärmen även dagens väder. Du kan själv ställa in vad du vill att vågen ska visa för information när du står på den. Delar av informationen tas även in genom elektriska signaler, men mer om det nedan

Slutgiltig Recension

Jag är glad att vi köpte in en Nokia Body+. Den är lite dyrare än din enklaste personvåg, men inte så farligt att den kan räknas som dyr i längden. Den har även alla funktioner från dyra personvågar från andra märken med appen som tillägg. Och appen ser inte ut som att den är designad til Touchwiz år 2011 (Host, Beurer).

Det är lätt att ifrågasätta hur korrekta vågens läsningar kan vara och om du är en skeptiker kan det kanske vara bäst att ta en ursprunglig helkroppsskanning i samband med köpet för jämförelse. Jag funderar på att göra det själv, skriv gärna om det vore av intresse!

Vågen använder sig av något som kallas Bio-impedance analysis för att mäta kroppsfett, vattenmassa och benmassa - vilket innebär att den skickar små elektriska signaler genom fötterna upp genom halva kroppen och ryggen och tillbaka ner igen, Utifrån hur dessa rör sig genom kroppen översätts resultaten. Detta används även för att räkna ut din muskelmassa genom att använda formeln Muskelmassa = vikt - (kroppsfett + benmassa). 

Efter att alla läsningar och kalkuleringar är klara stänger vågen automatiskt ner sig för att spara energi och batteriernas livslängd. Vågen levereras med 4 stycken vanliga AAA-batterier och Nokia påstår att den ska klara sig upp till 18 månader innan de behöver bytas. Om det stämmer blir jag grymt imponerad. 

Sen har vi extrafunktionerna; så som 44-veckorsprogrammer Pregnancy Tracker där din Body+ hälper dig hålla koll på viktkning och ger hälsoråd under hela graviditeten. Efter att barnet föds kan du såklart spåra dens utveckling genom vågen vilket också är rätt häftigt. För i tiden skrev man upp sådant på väggen, idag synkas det till telefonen för molnlagring. 

Somm med all mjukvara kan det såklart finnas buggar, och jag kan förstå att man tvekar för ännu en produkt som behöver Wi-Fi och kan komma att uppdateras. Men hitintills verkar allt fungera väl. Första morgonen stötte vi på frustration då programmet Better Body vägrade läsa in min fästmös nummer trots att appen hade det lagrat. Enkel problemlösning löste detta genom lämna program, starta om program-metoden. Men det är ett 8-veckorsprogram med dagliga invägningar vilket hade gjort det jobbigt om problemet återupprepade sig längre fram. Jag uppdaterar recensionen om så är fallet. 

Slutgiltiga Tankar

Intresserar fitness och hälsa dig?

Då kanske du redan bär en fitness tracker elelr en smartklocka, läser av dina steg dagligen och kanske även tränar lite. Jag upplever Nokia Body+ som en ytterligare motiverande enhet som skapar en större helhetsbild. Jag har inget intresse eller behov av att gå ner i vikt, men jag uppskattar att ha uppsikt om det skulle behövas. Samtidigt är det ju alltid bra med en liten koll på hur hälsan ligger till.

Om du inte är intresserad av mer än din vikt och kanske BMI-värde har Nokia även den vanliga Nokia Body som nästan kostar hälften av vad Body+ gör.

Personvågen får allting att kännas mer sammankopplat, och för mig är sammankoppling viktigt.  

Sugen på att köpa en Nokia Body+?

Disclaimer: Dessa är affiliate länkar, vilket innebär att jag får en liten kommission om du genomför ett köp genom dem.