Xiaomi Mi Mix 2s: Unboxing och första intryck

Det nu åtta år gamla företaget Xiaomi firade nyligen att de avslutade det första kvartalet 2018 som världens fjärde största telefontillverkare. Detta efter att ha gått om konkurenten Oppo. (Källa: IDC) Trots detta är företaget ganska okänd bland icke-entusiaster. 

xiaomigrowth.PNG

I Sverige ska Xiaomis telefoner eventuellt komma ut genom operatören Tre(3) då en deal gjorts mellan tillverkaren och CK Hutchison Holdings som äger Tre Gruppen. Xiaomi har också påbörjat sin expansion in i Europa och säljer telefoner i Italien och Frankrike sedan Maj 2018. Ett releasedatum för den svenska marknaden är inte officiell, men borde vara kommande.

Att importera en Xiaomi-lur från Kina

Även om deras telefoner ännu inte säljs i Sverige officiellt är många av Xiaomis telefoner gjorda för att fungera på en global skala. Topmodellen Mi Mix 2s har stöd för väldigt många mobila band, men det är alltid bäst att säkerhetskolla att den stöds av operatören vars nät du tänkt använda. Jag har printat ut en lista på band som stöds av Mix 2s nedanför:

2G: GSM 1800MHz,GSM 1900MHz,GSM 850MHz,GSM 900MHz

3G: WCDMA B1 2100MHz,WCDMA B19 850MHz,WCDMA B2 1900MHz,WCDMA B4 1700MHz,WCDMA B5 850MHz,WCDMA B6 850MHz,WCDMA B8 900MHz,WCDMA B9

Network type: CDMA,FDD-LTE,GSM,TD-SCDMA,TDD-LTE,WCDMA

CDMA: CDMA EVDO BC0/BC1/BC6/BC10

TD-SCDMA: TD-SCDMA B34/B39

TDD/TD-LTE: TDD-LTE: B34/38/B39/B40/B41(2545 - 2655MHz)

4G LTE: FDD B1 2100MHz,FDD B12 700MHz,FDD B13,FDD B17 700MHz,FDD > B18,FDD B19 800MHz,FDD B2 1900MHz,FDD B20 800MHz,FDD B25,FDD B26,FDD B27,FDD B28 700MHz,FDD B29,FDD B3 1800MHz,FDD B30,FDD B4 1700MHz,FDD B5 850MHz,FDD B7 2600MHz,FDD B8 900MHz

Jag importerade min Mix 2s genom sidan GearBest [Affiliate link] på en söndag och den anlände med DHL på torsdag efter lunch. Då den skickats från Hong Kong och genomgått europeisk tullkontroll vill jag påstå att det är en ganska bra leveranstid. Det finns andra sätt. NetOnNet, Webhallen samt inet har importerat och säljer telefonen, men då snackar vi ett fint prispådrag för deras arbete och det gäller bara 64GB versionen. Det är klart lättare att kommunicera med en affär i Sverige om problem skulle uppstå, men det är en bedömning du får gör själv. Jag sparade 1700 kronor på att importera telefonen och då fick jag även 128Gb versionen. Var dock medveten om tullavgiften som tillkommer när du importerar från utanför EU. För mig har allt gått väldigt smärtfritt. 

Specifikationer

Mi Mix 2s är ett riktigt flagshepp sett till specifikationer med:

CPU: Snapdragon 845

Minne: 6 GB

Lagringsutrymme: 64/128/256 GB

Batteri: 3400 mAh med stöd för Quick Charge 3.0 och trådlös laddning

Skärm: 5.99-inch 2160x1080p Full-HD+ 18:9 display - 403 Pixels per inch.

Bakre kamera: AI powered 12.0MP dual cameras on the rear #1 wide-angled lense f/1.8 with OIS and #2 telephoto lense f/2.4.

Främre Kamera: 5.0MP Selfiekamera

Unboxing av Mi Mix 2S

Den här lådan för mig tillbaka till OnePlus One på många sätt och jag menar det på det mest positiva sättet. Den står ut bland alla andra generiska små lådor idag och det är den trevligaste unboxingen jag har gjort. Det är uppenbart att tillverkaren är stolt över sin design.

Presentationen är stilren. Telefonen ligger presenterat bredvid laddaren. Undangömt under den hittas en liten låda med garantipapper och instruktioner, sim-kortsverktyget samt en USB-C till 3,5mm aux adapter. Detta är min första lur utan ett uttag för hörlurar, men jag har använt Bluetooth-hörlurar i ca 2 år så det berör inte mig. Här hittas också ett väldigt stilrent mattsvart skal till telefonen som osar kvalitet. Som en liten hint till OnePlus och Huawei; såhär ska ett inkluderat skal se ut. 

Sparar du produktlådor? Svara gärna i kommentarsfältet nedan.

Första intryck

Wow. Jag vet att det låter som ett fånigt sätt att beskriva en telefon på men detta är en riktigt väldesignad produkt. Xiaomi har flyttat kameran från mitten där den brukade sitta till övre kant och det går inte att förneka likheten med iPhone X. Det ser riktigt bra ut, speciellt med den guldfärgade  accenten. fingeravtrycksläsaren sitter precis där den ska vara och jag gillar faktiskt texten "Mi Mix Designed by Xiaomi" i guld.

 

Jag är däremot inte ett fan av C/E märkningen men den är i alla fall dimmad och jag inser att den måste finnas synligt. 

Boot-animationen är inte väldigt imponerande, och består egentligen bara av MI loggan tillsammans med en webbadress följt av ordet "MIX" i helskärm. Den är dock långt ifrån den fulaste jag har sett. Stock Android finns ingenstans att se. Xiaomis skin kallas MIUI och är ökänt för sin iOS inspiration. Jag har som tidigare nämnt ingen större erfarenhet av iOS men utifrån mitt omdöme är MIUI en mix av Android och iOS. Det finns ingen ”App Drawer” vilket jag vet att är ett känsligt ämne för många. Jag har valt att behålla och använda Xiaomis launcher så långt jag kan dock, om inget annat för att animationerna när man stänger ner appar liksom sluter dem in i sin ikon. Ganska liks iOS om jag inte misstar mig. Detta får navigations gesterna att kännas ännu mer responsiva. På tal om dessa gester är de riktigt bra och flyter på bra. Har du prövat iPhone X gester kommer du att känna igen dig väl, men i tillägg kan du även svepa in från sidan av skärmen för att gå tillbaka vilket visualiseras på ett fiffigt sätt. Detta har dock vissa effekter på tangentbordet då jag upplever att bokstäverna ytterst får ett delay eftersom systemet vill tyda om jag ville gå tillbaka eller trycka på ”a”. Det är störande, men mindre uppenbart på Gboard än Swiftkey. Jag måste undersöka vidare om detta är ett riktigt problem eller något som kan lösas med muskelminne. 

Menyn för nyligen använda appar ligger här horisontalt likt i iOs. Men eftersom detta även blir fallet i Android P känns det inte riktigt som ett problem och sanningen är att det är lättare navigerat och mer överskådligt. Menyn för inställningar är också en mashup av båda operativsystemen, men det finns bara så mycket man kan göra här för att hålla det rent och inte förstöra användarvänligheten. 

The settings menu.

Xiaomis MIUI ryktas att tillsammans med OnePlus och Google vara det snabbaste du kan få inom Android. Xiaomi startade sitt företag med att skapa MIUI som ett Custom ROM baserat på Android och det är märkbart att mjukvaran är viktig för företaget.
 

Det är också nämnvärt att ett företag som är mindre än Samsung har lyckats skapa så stora designförändringar från Googles Android utan att sega ner mjukvaran, till skillnad från teknikjätten som verkar ha fortsatta svårigheter på den fronten. 

Det finns såklart visa saker jag har regerat på. Funktionen för att dubbelklicka på strömknappen för att starta kameran är närvarande, men den låser telefonen på första trycket för att sedan öppna kameran på nästa. När skärmen är av kan man även klicka på volym ner två gånger, men det fungerar bara när det inte är media på i bakgrunden. Detta lär ju bara ha med optimering att göra och att strömknappen är programmerad till att direkt släcka och låsa, men det blir konstigt implementerat i vilket fall. Tema-appen är regionslåst, så för att byta teman måste man ända region till ex. USA först, för att sedan byta tillbaka. Också konstigt. 

Så till den stora frågan: Varför skulle man vilja köpa en telefon från Xiaomi istället för liknande modeller som finns här? Priset. Xiaomis toppmodeller ligger på nivå med, om inte lite under, OnePlus prisnivå. Tillsammans med den utomordentliga byggkvalitén och designen med smala ramar utan sensorjack. Skärmen fångar uppmärksamheten och även om den är 5.99” stor känns den hanterbar och ligger bra i handen. Den väger med än exempelvis OnePlus 5T gjorde, men som jag sa i min recension kändes den mer sårbar. Även med kunskapen om att min Mi Mix 2s inte överlever ett hårt fall samt att Keramiken då kan komma att krossas känns den inte lika sårbar. Den är inte heller lika hal.
Tillbaka till priset. När jag köpte min 128GB modell såldes den för $566 vilket motsvarar 5000 Sek inkluderat frakt från Hong Kong. Det är hälften av vad en 64GB iPhone X kostar i butik om du har tur. Det är även nästan hälften av vad Samsung Galaxy s9+ eller Note 8 hade kostat ny och det är 100 kronor under OnePlus 6 med 128GB. Och om du frågar mig är Xiaomi Mi Mix 2s en finare designad telefon.

Kameran lämnar ett got förstaintryck! Den är bättre än på OnePlus 5T och DxOMark har belönat Xiaomi med 97 poäng vilket är samma siffra som iPhone x fick. Xiaomi har också bekräftat att det sitter samma hårvara på Mi Mix 2s som på den nya Mi 8 och att mjukvaran kommer att uppdateras på den förstnämnda vilket lämnar ett betyg på 99 poäng.
Kameran marknadsförs som ”AI Enhanced Dual Camera” och jag tänker prova den i samtliga vardagliga situationer så som för Portrait Mode, Mat-bilder och fotografering av omgivningen i både Auto och AI-mode. AI funktionen ska kunna känna igen 206 scener och optimera bilden därefter genom att ställa in mättnad och kontrast etc. Här är bildexemplar från min användning de första dagarna:

Selfiekameran är positionerad annorlunda från konkurrenternas telefoner. Eftersom skärmen nästan når toppen av chassit var Xiaomi tvungna att tänka om. Kameran är placerad i hörnet på bottensidan av skärmen. Högra hörnet mer exakt. För att ta en selfie rekommenderas det att man vänder telefonen upp och ner vilket positionerar kameran mer traditionellt. Det är konstigt till att börja med men det känns som någonting man fort vänjer sig med. Tack vare mjukvarumagi kan man dock ta så kallade Portrait bilder med selfiekameran. 5MP kameran tar till synes fina bilder men verkar ha en tendens att överexponera lite. Jag behöver mer tid för att utvärdera den fullt ut.

Jag kommer att använda Xiaomi Mi Mix 2s som mig ända telefon de kommande månaderna och det kommer tillkomma en full recension på mjukvara, kamera och min egen erfarenhet av att använda telefonen.

Jag är också spänd på att testa på Developer Previewn till Android P och kommer att skriva ett utförligt test av den inom kort, samt en beskrivning på hur jag går till väga för att installera den.

Häng gärna med i fortsättningen!