Xiaomi Mi Band 3: Unboxing och Första intryck

tredje gången gillt 

Motsatt till vad namnet antyder är detta Xiaomis fjärde aktivitetsarmband i Mi Band serien. Mi Band 3 efterföljer Mi Band 1 och 1s samt Mi Band 2. Övergripande är det prisnivån som låter armbandet sälja ikapp med de mer kända spelarna. Som med andra produkter från Xiaomi får du ett väldesignat paket fullt av funktioner. Om du läst förra veckans uppdatering så vet du hur väl det fungerat. Xiaomi sålde 1 miljon enheter bara på de första 17 dagarna efter att produkten släpptes. Armbandet säljs inte officiellt i Europa eller USA ännu, men importörer som Gearbest och HonorBuy var snabba i att ta in det för global leverans. Den sistnämnda ser även till att ditt armband är uppdaterat med stöd för engelska. 

Detta är ett aktivitetsarmband först och främst men med en hel del smartfunktioner inbyggda. För att mäta sig i 2018 behövde företaget öka listan funktioner och Mi Band 3 snålar inte på möjligheter. 


specifikationer:

Skärm: 0.72 tums - 128×80 - monokrom OLED panel.

Batteri: 110 MaH

Uppkoppling: Bluetooth version: V4.2

Skyddsfaktorer: IP67 med 5 ATM (upp till 50 meters vattenskydd)

Sensorer: ADI ultra low-power acceleration sensor + photoelectric heart rate sensor

Kropp: 20g total vikt (enheten väger 9g bandet väger 11g)

Kompatibilitet: Android och iOS


Unboxing:

Lådan som Mi Mix 3 kommer i är minimalistisk och vid första ögonkast är själva enheten allt du ser.

Du behöver det ladda aktivitetsarmbandet innan du kan använda det. Då batteriet bara är på 110 Mah går detta relativt fort. Jag gillar faktiskt laddaren, men jag ogillar sladdens längd - eller brist på längd. Armbandet är väldesignat och väldigt rent, nästan skandinaviskt designat om man får säga så.

Det finns vissa nackdelar med att importera före ett globalt utgivningsdatum och det är främst språkstödet. Mi Band 3 har i skrivande stund stöd för kinesiska och engelska (som anlände kort efter release genom uppdateringar) men än så länge baseras enhetens display på telefonens systemspråk. Engelska på telefonen ger dig engelska på armbandet, men övriga språk verkar peka mot kinesiska. Det finns inofficiella lösningar som kanske fungerar, men jag har valt att skriva till Xiaomi i hopp om att de ska åtgärda detta.


funktioner och första intryck

Detta är min första wearable dedikerat till aktivitetsmätningar. Jag har tidigare burit smartklockorna LG G watch R och Samsung Gear s2 Classic. Förmodligen kommer jag att sakna vissa funktioner som tillkommer på en fullt utrustad smartklocka såsom musik-kontroll och full notifikationsinteraktion. Men samtidigt kommer batteriets levnadstid överträffa dessa med god marginal. 

Bland funktionerna i Mi Band 3 hittar du pulsmätning, aktivitetsmätning i realtid och sömnmätning. Du får själv välja om du vill att armbandet ska mäta din puls kontinuerligt eller på kommando. Skärmen är en touchpanel och du navigerar genom att svepa upp/ner och höger/vänster samt genom att klicka på- eller hålla inne touchknappen undertill. 

Xiaomi marknadsför ip67 5ATM skydd för vattentäthet (ATM = atmosphere unit measurement) Detta innebär att du ska kunna simma och dyka med armbandet utan att oroa dig.

Det kan spåra Cykling, jogging, promenader och löpbandsträning, men såvitt jag kan hitta är det bara promenader som spåras automatiskt. För kontinuerlig cykelspårning behöver du aktivera aktiviteten i appen. Tyvärr ramlade jag våldsamt av min cykel precis när jag skulle testa detta idag så jag får återkomma angående det i min fullständiga recension. 

Skärmen är ganska svårläst i direkt solljus.

Aktivitetsarmbandet är förvånansvärt lättviktigt och jag gillar verkligen designen. Min Fästmö uppskattade också designen och den enkla men funktionella skärmen. Hon kommer från ett tidigare Sony Smartband 2.

Det är riktigt imponerande att pulsmätaren fungerar utan att nudda huden också, men jag är inte tillräckligt medicinsk forskningsutbildad för att kommentera huruvida det fungerar precis. Men som i min Nokia Body+ recension ska jag försöka forska fram detta tills recensionen är färdig.

Jag är inte det minsta orolig för att armbandslåset ska gå upp och att jag ska tappa bandet när jag bär det. Enheten sitter också säkrat inuti armbandet och monteras underifrån så det bör inte kunna ramla ut på ovansidan om du inte klämmer väldigt hårt. 

Så slutligen till mjukvaran. Jag satt innan på uppfattningen av att notifikationsstödet skulle vara väldigt bristfälligt. Andra tekniksidor har gett intrycket av att stödet sträcker sig till telefonsamtal, sms och två kinesiska meddelandeappar som heter WeChat och QQ messages. Jag är glad att kunna meddela att Mi Band 3 stödjer alla appar jag kan se att jag har installerade, inkluderat: Facebook Messenger, Gmail, Instagram och Google Chrome.
Det är såklart inte lika praktiskt som på en fullspäckad smartklocka. Det är svårare att läsa, mindre utrymme och emojis syns som kryssade rutor. Det är även lite svårt att läsa vad för E-mail man får och att scrolla vertikalt gör det lite svårare att avskilja när man går från ett meddelande till nästa. Men det går att läsa och du kan utifrån det avgöra om du behöver läsa detta meddelande nu eller om det kan vänta.

I tillägg till notifikationer kan du även se till att alltid ha telefonen upplåst om ditt Mi Band 3 är i närheten och du kan välja mellan 3 avstånd: far, near och close. Jag behöver mer tid för att prova hur långt avstånd vi snackar per modus. Du kan ställa in morgonalarm, kalenderhändelser, och vilolarm som ringer om armbandet tycker att du har latat dig för länge. Du har även Find my Phone som aktiverar den hemska ringsignalen jag har hört - men du kan som tur är byta mot din telefons vanliga ringsignal. Du kan också läsa vädret för idag, imorgon och i övermorgon.

Som tidigare nämnt kan såklart din hälsokompanjon också mäta din sömnkvalitet och jag uppskattar att man kan välja att ha pulsmätaren kontinuerlig specifikt för detta. 


första dagens intryck - slutsatsen:

Initialt sätt är jag mycket nöjd med köpet. Efter att jag laddade enheten igår Ca 17:00 har jag fortfarande 96% kvar på batterinivån. Klockan är nu 15:25 och jag har enligt armbandet gått 5693 steg. Jag har slagit på notifikationer för all e-mail och alla meddelandeappar. Jag har dock inte slagit på frekvent pulsmätning (du kan välja mellan varje minut, var 10 minut eller var 30 minut). 

Jag kommer att bära mitt Mi Band 3 kontinuerligt under minst 1 laddningscykel innan jag skriver den fullständiga recensionen. Men om första intrycket håller i sig kommer jag fortsätta bära det länge efter det också.

Skriv gärna upp dig för nyhetsbrevet för att få notifikationer när jag skriver nytt innehåll.

Tills nästa gång hoppas jag att ni njuter av sommaren!


sugen på att köpa ett mi band 3?

Disclaimer: Du vet hur det fungerar. Dessa är affiliate-länkar vilket innebär att jag får en liten kommission om du köper via dem.