LG och Android One - Plånboken Rasslar

Igår tillkännagjorde LG sin nya smartphonemodell, LG G7 One. Telefonen ska visas upp ytterligare på IFA konventionen i Berlin.

Tittar vi på hårdvaran är telefonen en ganska direkt mix av tillverkarens tidigare modeller G6 och G7, men specifikationerna är inte det som stjäl showen här. Som namnet hintar på kör G7 One med Android One som mjukvarupaket, alltså samma stock Androidversion som du hittar i Nokias telefoner samt Xiaomis Mi A2.

upload.jpg

Designen är precis som LG G7 med sensorjacket och allt, men utan de dubbla kamerorna på baksidan samt utan stöd för trådlös laddning. Tillverkaren har dock valt att behålla Boombox-högtalaren såväl som sin superljusstarka LCD skärm och kamerans AI-läge. Även hörlursuttaget får vara kvar och du kan även här njuta av 32-bit/192kHz ljud med stöd för DTS: X Surround Sound.

Specifikationerna är som följande:

  • Snapdragon 835 processor
  • 4GB Ram
  • 32 lagringsutrymme med stöd för micro-SD 
  • IP68 damm/vatten-resistans

LG påstår också att telefonen ska säljas till ett "exceptionellt pris". Vad det betyder återstår dock att ses och tyvärr har de valt att primärt sälja telefonen på den Japanska marknaden.

LG med Stock Android

LG would, in my opinion benefit from taking their relationship with Google further and adopting to a stock Android like approach.

Jag har sett nyhetskällor rapportera användandet av Snapdragon 835-processorn som konstigt och udda, men jämför du med andra Android One-favoriter på marknaden kör dem på Snapdragon 660 eller 635 för tillfället. Det valda 835 är förra årets flaggskeppsprocessor och vad jag minns från min OnePlus 5T recension var det en överlagg snabb och kraftfull processor.

Användandet av Android One på LGs nya telefon får mig dock att längta ännu mer efter en officiell lansering av Stock Android mjukvara till LG G7. Tänk om tillverkaren till exempel hade släppt ett verktyg som konverterade användarnas enhet till Android One om så önskades. Jag hade tagit chansen direkt. 

Föreställ dig sedan om samtliga Android-tillverkare sålde två varianter av sina flaggskepp. En variant med deras egna mjukvaru-utbud och en med Android One.

Vilken hade du valt? 

Huruvida LG kommer att hålla G7 One med uppdateringar återstår dock at ses. Även om löftet med Android One är snabba och stabila uppdateringar tog det ju Xioami's MI A1 till sommaren 2018 att få version 8.1. Förhoppningsvis var detta en engångsförsening dock och tittar vi på Nokia som uppdaterar samtliga av sina lanserade enheter ser framtiden ljus ut.

Jag är positivt inställd till att LG ser ljuset och bestämmer sig för att ändra sin egna mjukvara, men vi får väl se hur det fortlöper.