iPhone XS Journal - Vecka 2

Kan Jag Byta Preferens på Två Veckor?

Två veckor har passerat och jag blir allt mer bekväm med min iPhone. Inte för att det var svårigheter från början.

Mina fördomar gentemot operativsystemet har alltid hållit mig ifrån iPhone och gränssnittet. Så mycket att jag idag har svårt att bestämma mig för om jag inbillat mig allt eller om iOS och Android har väldigt mycket mer lika varandra.

Det har länge påståtts att Apple kan klämma ut mer användning ur mindre batterier och jag blir nog tvungen att ge påståendet rätt.

Några Mindre Störmoment  

Medans jag är ett fan av tillbakagesten som de flesta apparna använder har jag ibland råkat aktivera den av misstag när jag skrollar. Detta kanske är mitt fel för att jag har fingret för långt ut å sidan men samtidigt vill jag ju inte ha tummen över texten. Det är dock långt ifrån så problematiskt som det ibland var på min Xiaomi Mix 2s där jag kunde stänga tangentbordet med svepskrivning för att den registrerade att jag drog in från kanten.

iOS 12 (12.0.1) är för det mesta väldigt stabilt. Jag har dock ibland kommit över situationer där telefonen ersätter Swiftkey med standard-tangentbordet, speciellt när jag svarar på meddelanden från låsskärmen. Detta vore inget jätteproblem om den inte också visade engelsk layout utan “ä, å och ö”.

Jag är överraskad över att det inte går att få vibrations-feedback från tangentbordet. OFtast stänger jag av detta pga. dåliga vibrationsmotorer men i iOS hittar jag inte ens valet. Tråkigt då jag ville se hur det skulle kännas med Apples fantastiska haptic-engine. Inställningen hittas varken för standard- eller Swiftkey.

Att dela filer och bilder. Jag vet att detta är ett relativt laddat ämne när det benämns av en okunnig Androidanvändare. Jag har precis som Linus från Linus Tech Tips svårt att greppa hur jag best delar bilder och filer. Kort sagt saknar jag att kunna välja att skicka över Bluetooth. Lättast är det att dela en iCloud-länk till bilder men då måste bilderna vara uppladdade innan mottagaren kan se dem. Jag har inte hittat en knapp för att direkt-synka så då blir det svårare för nyligen tagna bilder. Google har en “Ladda upp till Photo”-knapp så varför har inte Apple det?
Apples design bygger till stor del på den inmurade enheter, eller det så kallade ekosystemet. Detta är både på gott och ont. På den ljusa sidan har tilverkaren möjligheten att själv sätta filtyp-standarder och det finns en anledning att Apple-produkter fortfarande oftast inte drabbas av stora virusattacker. Å andra sidan kan jag som Windows-användare inte enkelt koppla in min iPhone i datorn och överföra bilder eftersom dem är sparade som video filer och porträttbilder utan Bokeh-effekten. Istället måste dessa laddas ned från iCloud för att vara Windows-kompatibla. Live Photo, en funktion som jag faktiskt uppskattar mycket är anledningen till att filerna syns som videor förresten.

Jag saknar också att komma åt Wi-Fi inställningar från kontrollcenter. Man kan trycka ner widgeten för att se Wi-Fi, Bluetooth och så vidare samt starta-stänga av dem, men inte manuellt koppla till ett nytt nätverk eller en enhet. Det känns som en missad möjlighet i ett annars så komplett och användarvänligt gränssnitt.

Mer föga förvånande är att man från webbläsaren inte kan “Casta” filmer eller serier till Chromecasten. Detta tvingade mig att ladda ner SVT Play appen för att se “vår tid är nu” (döm mig inte). Detta fungerar dock klockrent så inga problem därefter.

Det Positiva 

iPhone XS är prestandamässigt allt jag kunde ha önskat mig. Hittills har jag inte märkt av några mikrolagg eller liknande och gränssnittet flyter på med behagliga animationer överallt. Detta inkluderar även funktioner som Face-ID i kolsvarta sovrum och att öppna appar går oftast omedelbart. Det finns såklart vissa appar som behöver laddas. Jag har också noterat att appar som Viaplay och Netflix använder sig at en enkel animation för att dölja att innehållet laddar i några sekunder. Detta är helt enkelt ett smart sätt att vidare skapa en känsla av att allt bara flyter på.

Jag gillar 3D Touch mer och mer för var dag. Förra veckan benämnde jag några användningsområden som jag ansåg vara användbara. De mest uppenbara ligger då som att komma åt app-genvägar på hemskärmen eller att förhandsgranska en länk i webbläsare. På låsskärmen används 3D Touch för att tända ficklampan eller öppna kameran. Egentligen används det väl för att man inte ska råka trycka på dem. Även för att öppna notifikationer i ett litet fönster och därmed kunna se dem utan att lämna låsskärmen eller notifikationscenter. Till exempel möjliggör detta att man kan se konversationen som pågår i meddelanden och svara utan att faktisk öppna hela appen. Det känns snabbt och följsamt. Jag har alltid, ja alltid, använt Swiftkey på mina Androidtelefoner. Jag provade Apples tangentbord ett tag men insåg till slut att mitt muskelminne vill ha teckenknapparna på samma plats. 3D Touch används även på tangentbordet för att flytta pekaren (där du skriver) genom at trycka ner på tangentbordet och dra. Som tur är gäller detta även Swiftkey och därmed får jag det bästa av två världar.

Live Photos är en till synes enkel men väldigt effektiv funktion. JAg hade inte trott att jag skulle uppskatta det så mycket, men här sitter jag nu med ett bildarkiv som känns mer levande. På tidigare telefoner har jag ofta listat upp olika funktioner. Trots att jag uppskattar dessa listor med mångfald är jag rätt ärlig när jag säger att det bara är ett fåtal jag oftast kommer på att använda mig av. Det känns som att Apple klickar i många av dessa rutor.

Jag gillar också den horisontala listan på använda appar över Googles gamla vertikala desgin. Trots att även Apple låter dem ligga över varandra tycker jag att det bidrar till en mycket bättre översikt. Med Googles nya horisontal-design tycker jag dock att det ser ut som att dem fixat det ännu bättre genom att placera apparna bredvid varandra istället för över.

Detta har också varit min första träff med Homekit som jag installerade på Home Assistant i veckan. Att kunna använda kontrollcenter för att snabbt tända/släcka ljus är något jag upplever som mycket effektivt. Siri presterar också väl på den fronten och aktiverar kommandon väldigt snabbt i mina tester. Homekit fungerar vanligt enbart över Wi-Fi lokalt och inte över molnet vilket ger det en prestandaboost över Google Assistenten. För att möjliggöra Homekit hemmifrån måste mna dock ha en Homepod, iPad eller Apple TV 3 (eller nyare) som är konstant kopplat till hemnätverket. Kalla det en säkerhetsfunktion men det stör mig att Apple inte säljer en liten Homekit-hub för en billig (ha) peng.

Sanningen är dock den att det inte finns mycket jag saknar från mina tidigare Android-funktioner. Detta kommer som en överraskning för mig.

Digitalt välbefinnande och Skärmtid.

Både Apple och Google annonserade i år ett fokus på att skapa verktyg som ska ge användarna möjligheten att ha koll på och kontrollera det som kallas för digitalt välbefinnande. Båda parter har visat liknande idéer och designer i detta. En skärm låter dig ha koll på vad du använder för appar och hur ofta. Här kan du också sätta tidsbegränsningar på dessa appar på individbasis. Detta är en fin idé som ämnar att hjälpa dem av oss som ägnar för mycket tid åt exempelvis sociala medier eller Youtube och behöver ägna mer tid i verkliga livet.

Medans jag gillar idén bakom att sätta spärrar på hur mycket jag änvänder Youtube (jag tittar mycket på teknikkanaler som MKBHD, TechnoBuffalo och Unbox Therapy) så är åtgärden begränsad. På helskärm poppar det ibland upp att jag nått min gräns på 60 minuter (först testade jag 30 minuter vilket var oresonligt) men vad gör jag då? Det tillkommer även en knapp för att ignorera begränsningen och du kan antingen bli påmind om 15 minuter eller ignorera resten av dagen. Medans jag inte ser mig själv som beroende får det mig inte att vilja lägga ner telefonen utan för det mesta har jag suckat och börjat titta igen.

Under skärmtid visas det vilka appar som använts idag, eller de senaste 7 dagarna i genomsnitt. Konstigt nog har jag i skrivande stund 1 timme och 22 minuters skärmtid med över 2 timmar på underhållning, över 2 timmar på produktivitet och 2 timmar på annat. Det låter väl konstigt? Det saknas också dagar på tabellen så något har återställts.

Batteriets Uthållighet

Jag nämnde även Batteriuthållighet förra veckan och om du minns detta kanske du minns att jag var mycket nöjd. Detta har inte förändrats. iPhone XS är förm ig ingen 2-dagars telefon men den gör mig aldrig heller orolig för att inte klara resterande timmar. Jag vet nästan med mig att jag kommer ha minst 20% när jag lägger mig på kvällen och då med mellan 4-5 timmars skärmtid. Detta är med Wi-Fi på, Bluetooth konstant kopplat till min Fitbit Ionic, mobildata under användning när jag är ute och utan begränsningar. Youtube används flitigt under dagen på alla mina telefoner och på iPhon XS är jag aldrig orolig för hur det ska påverka batteriet.

Det stör mig dock fortfarande hur Apple visar batteristatistik. De sista 24 timmarna känns betydligt mindre användbart än sedan telefonen togs av laddaren. Skärmdumpen är tagen igår kväll och visade hur väl telefonen höll från 6:14 på morgonen till 22:30 på kvällen. Detta är då med 36% kvar och nästan 4 timmars skärmtid. Det har länge påståtts att Apple kan klämma ut mer användning ur mindre batterier och jag blir nog tvungen att ge påståendet rätt.

Pris/Värde

Jag har försökt att filosofera kring telefonkostnader ett tag nu. Jag kan fortfarande inte riktigt komma över att Apple plötsligt kastade in oss i en marknad med flaggskepp för över 10 000 kr. Det enda jag kan hitta på i mitt filosoferande är att Apple ur ett företagsperspektiv ses som en tillverkare av premium smarttelefoner. När Huawei började kasta ut mobiler med Porsche Design och andra tillverkare började göra ultra-premium modeller av sina flaggskepp satt Apple kvar med billigare premiummodeller. Det går ju inte för sig. Detta är såklart full spekulation av någon som saknar både insikt och logik. Jag har bara svårt att köpa att telefoner nu förväntas kosta över 12 000 kr i Sverige.

Jag kanske är snål.

Är iPhone XS värd att vara den absolut dyraste telefonen i Sverige? Antagligen inte?
Är den en fantastiskt bra telefon? Ja, utan tvekan.

Telefonen är så bra att jag letar efter små störmoment. Varje navigation och funktion känns såpass optimerat att när jag öppnar kontrollcenter or klickar upp Homekit-enheterna för att tända/släcka lampor stör jag mig på att jag inte kan svepa upp för att stänga den igen. I iOS 12 är detta standardmanövern för att stänga kontrollcenter eller gå till hemskärmen eller hur? men för att stänga dessa Homekit-genvägar eller andra widgetar i kontrollcenter måste man trycka på en tom yta. Det är inget riktigt problem, men något jag reagerade på. Jag blev nästan besviken på att man också kan öppna Hoekit-genvägarna genom att bara klicka på ikonen istället för att använda 3D Touch. Det känns som att Apple kunde ha hittat på nått mer här.

Kontentan är att iPhone xs är så bra och smidig att jag letar efter småsaker som jag kan störa mig på.

Detta kommer nog att bli min sista journal-anteckning om iPhone xs. Jag vill inte mjölka vidare på ett koncept där jag har svårt att hitta på vad jag ska skriva om nästa vecka. Jag tror att det är dags att börja skriva på den fullständiga recensionen. Jag vet inte exakt när den kommer ut då jag vill täcka alla aspekter av telefonen jag kan i en, antagligen lång recension.

Tills nästa gång, det här är Andreas @ The Mobile Swede.
Tack för ditt engagemang!