iPhone XS Journal - Vecka 1

Återspeglas man av sin telefon, eller tvärtom?

En vecka har gått sedan jag packade upp min iPhone XS som min primärtelefon. I dagens läge innebär det också att det är min enda telefon. Jag är helhjärtat ombord på Appletåget.

I min dagliga användning ingår morgonen Youtube-session, snabbcheck av lokalnyheter (primärt om telefoner och teknik dock) såväl som en snabbcheck av telefon-priser (primärt andrahand)för att hålla mig uppdaterad. Jag har nyligen bytt jobb och insett att mitt nya kontor täcks av markant bättre Wi-Fi än det tidigare och därmed är Wi-Fi aktiverat när jag är på plats. Kameran har fått mycket uppmärksamhet nu och jag försöker ständigt testa den vid olika scener och ljusförhållanden.

Idag kommer jag att fokusera på en tidig kamerarecension då jag haft tid att leka med den sedan förra inlägget. Apple vill skapa den bästa “peka-och-skjut”kameran på marknaden och därmed finns det inget inbyggt pro-/manuellt läge. Telefonen använder som standard det nya Smart HDR läget med det erbjuds även möjligheten att spara två foton (alltså ett utan också). Som Apple beskriver det fångar telefonen flera bilder samtidigt med olika exponeringsfokus och bildar ett gemensamt foto som ska vara mer behagligt att titta på.

IMG_0067.JPG

Kamera:

iPhone XS har två kameror baktill som påminner mycket om förra årets utbud. Båda är 12 MP med primärkameran (normalbredd) och den sekundära som en telefoto-lins med 2x zoom. Skillnaden hittar vi dock i den lite större kameramodulen som bidrar till bättre ljusuppfångning och kvalitet. Som jag tolkar Apples reklam är båda kamerorna optiskt stabiliserade.

Jag måste säga att jag för det mesta verkligen uppskattar vad Smart HDR verkar göra med bilderna.JAg har dock uppmärksammat att det ibland tonar ner solens annars så vackra orangea ljusstrålar till en kallare färg. Tyvärr innebär det att jag ibland fått en bild som inte varit så som jag tänkt mig. Risken finns också att kontrast och djupet i skuggor kan minska.

Jag har läst flertalet rapporter som talar om att iPhone XS kamera genererar varma färger men relativt ofta när jag använder den upplever jag motsatsen. Att bilderna som sagt faktiskt blir kallare än väntat. Kan det vara så att Apple inte optimerat kameran till det Skandinaviska klimatet vi lever i? Nej men, jag tycker personligen att kameran för det mesta fångar färger som tillfredsställer mitt fotointresse och kvalitet som faktiskt gör mig imponerad.

Bilderna genereras med gott om detaljrikedom och det finns faktiskt inte så mycket att klaga på. Detta är en automatisk kamera och som jag nämnde ovan saknas det fullständigt ett manuellt läge. Allt användaren förväntas göra är att peka kameran i rätt riktning och fånga ögonblicket. För mig är detta ok då jag fortfarande inte greppat hur jag bäst använder dessa annars populära pro-lägen.
Du kan manuellt välja exponeringsfokus om det önskas/behövs. Jag vill oftast försöka minska en överdrivet ljus himmelbild genom att klicka på den. Detta resulterar dock i lite för mörka bilder överlag.

Här ville jag fånga ljuset från solen som i mina ögon var rätt magiskt i sin orangea ton. Bilden saknar som du ser detta och blev ganska tråkig i sig själv. Den andra bilden är med fokus placerat på de solbelysta löven.

I’m allergic to overly white skies. Most of the time the XS manages to capture details even in hard conditions. Though sometimes it falters.

Detta var också en vacker scen i mina ögon. Tyvärr noterade jag inte hur vit himmelen blev fören jag hade cyklat vidare.

Jag säger alltså inte att kameran är dålig. Tvärtom uppskattar jag bilderna jag får nästan jämt och Smart HDR gör kameran väldigt kapabel som en peka-och-skjut upplevelse. Men med en kamera som försöker få dig att inte tänka på saker som exponering alldeles för mycket är det också lätt att bli bekväm och tråkigt om en mindre bra bild plötsligt uppenbarar sig. Smart HDR sköts dock av maskininlärning och bör bara bli bättre med tiden.

Låg Belysning

Om vi ser förbi Googles troll-jämförelse mellan Pixel 3 och iPhone XS kameror i sämre belysning tycker jag att kameran hanterar mörker ganska bra.

Uppenbarligen var byggnaden i bakgrunden svår att exponera helt rätt med tanke på hur mörk resten av scenen är. Överlag tycker jag att telefonen hanterar mörkare områden och interiörer bra. Skärpa tar såklart andra prio om vi jämför med bilder i bra belysning.

Porträtt:

Apple var inte den första tillverkaren som använde två kameror för att möjliggöra en bokeh effekt men de pionjerade det nu så populära Porträtt-läget med iPhone 7 Plus lanseringen. Vinnarbältet till bästa porträttläge har sedan dess hoppat från tillverkare till tillverkare men jag anser att iPhone XS är en väldigt kapabel porträtt-kamera. Jag uppskattar också de olika portätt-effekterna man kan lägga till samt att man kan ändra styrkan på bokeh effekten.

Kameran baktill använder båda kamerorna för att identifiera objektets kant och skära ut den. För det mesta får vi riktigt bra resultat här i bra belysning.

Selfiekameran använder kameran och djupsensorerna i Face-ID för att skära ut objektet med för det mesta gott resultat. På bilden ovan är min tröjas detaljer dock inte i fokus.

iPhone XS som daglig kompanjon

Vad som stör mig:

Batteristatistik. Jag förstår att möjligheten att se skärmtid är nytt i iOS och jag antar att det finns hopp för uppdateringar. Jag förstår dock inte varför skärmtid i batteristatistik visar senaste 24 timmarna. Detta innebär att det först är sent på kvällen jag kan få en bra läsning av dagens användning. Alltså är det mer logiskt som ett sätt att monitera vad jag använder telefonen till istället för hur batteriet håller. På den nya sidan för Skärmtid (likt Googles Digital Well-being) kan jag dock se dagens skärmtid så jag förstår inte riktigt baktanken.

Prestanda är riktigt bra, men det har varit fall då kameran vägrat starta och allt jag fått är gränssnittet med en svart skärm. Då kan man se mig byta lägen och hoppa till selfiekameran i ett desperat hopp om att den ska vakna. Jag saknar också att dubbelklicka på strömknappen för att öppna kameran men samtidigt har jag snabbt vant mig med att det inte finns som genväg.

Bristen på medföljande snabbladdning har fått mig att ignorera sladdladdning helt och hållet. Kanske det är vad Apple vill dock? Hashtag Konspirationsteorier någon?

Jag har också noterat att skalet jag köpte till min telefon har lämnat märken på både strömknappen och på volym-ner knappen. Kanske är det inte meningen att jag ska använda skal? Jag köpte att det kan hända på min OnePlus 6, eftersom det är en billigare enhet men inte på min telefon för 12790+ kronor. Jag får väl se huruvida det vidareutvecklar sig.

Om du inte har kollat in min Instagramsida @themobileswede så uppdaterar jag där mellan publiceringar och när jag nytt innehåll laddas upp.

Om du inte har kollat in min Instagramsida @themobileswede så uppdaterar jag där mellan publiceringar och när jag nytt innehåll laddas upp.

Vad jag Gillar:

Låt oss börja med det fundamental. Jag har använt Bluetooth-hörlurar i flera år nu. Tidigare använde jag JayBird 2X men jag bytte nyligen till ett par Marshal Major II BT. Jämfört med Android-telefoner jag testat så klarar iPhone XS sig bäst. Med det menar jag att mottagningen är näst intill konstant utan lagg och störningar. På Oppo Find X, OnePlus 6 och LG G7 märkte jag av att ljudet hackade markant bara min arm rörde sig över byxfickan eller om jag vred huvudet för långt åt höger. Jag har själv antagit att detta beror på att Bluetooth faktiskt påstås vara lätt att störa. På min iPhone XS har detta dock försvunnit och det är bara vid ett fåtal tillfällen som jag märkt av något hack i musiken. Det är inget annat än himmelskt.

Jag är tacksam att Apple inkluderade trådlös laddning genom standarden Qi då detta också fått flera andra tillverkare att adoptera funktionen. Som jag sa i min unboxing kommer detta att förbli mitt förstahandsval för laddning på iPhone XS. Trådlös laddning är väldigt enkelt och praktiskt både på nattduksbordet och på kontoret och jag slipper tänka på hur jag laddar telefonen. Vårat hem består mest av USB-C laddare idag, så min fästmö har nu fler sladdar att använda.

Batteriets uthållighet har hitintills varit exceptionellt bra. När man kommer från Android är det svårt att tro att 2659 mAh i kapacitet ska klara dagen men på något sätt lyckas iOS optimera batterianvändning utan att det påverkar prestanda. De flesta dagar lämnar jag kontoret med över 50% kvar och har då över 2,5 timmars skärmtid. I skrivande stund sitter jag på 78% batteri kvar och en skärmtid på 1 timme och 46 minuter. Detta är underbart bra i min bok. Telefonen togs av laddaren 6:20 på morgonen.

iOS är såklart en omställning från min sida. Det har hänt att jag letat efter en tillbaka-knapp eller gester i appar som jag är van vid så som att svepa ner i Chrome för att ladda om sidan eller för att byta flik. överlag är jag dock mycket positiv till hur lätt iOS fungerar. Jag har alltid tyckt att gränssnittet verkar klumpigt och svårare men jag antar att det är dags att erkänna att det bara fungerar.

Svepgesterna är väldigt välimplementerade i systemet och fantastiskt smidiga. Det är nästan svårt att tro att vi använt knappar för navigering så länge som vi gjort. Jag sa att jag kommit på mig själv med att leta efter en tillbaka-knapp men i iOS försvinner snabbt det behovet.

Jag har varit lite kluven till notifikationscenter i iOS. Det fungerar lite som att man sveper ner hela låsskärmen, till skillnad från på Android där det är en tydlig skillnad. Det är dock en effektiv lösning om än förvirrande för nykomlingar och mitt största problem var egentligen att svepet som krävs är längre än vad jag förväntade mig. Som fördelar till detta får jag då tillgång till samtliga genvägar och hela widget-skärmen vart jag än befinner mig i systemet. När jag tittar på Youtube har jag då kunnat öppna kameran genom notiscenter och därmed har videon fortsatt spelas i bakgrunden (så att jag kan höra vad som sägs) samtidigt som jag kan fånga bilden jag önskat. Detta känns väldigt effektivt när man vandrar runt med hörlurar.

Telefonens prestanda är på världsmestarnivå med trevliga och lena animationer. Jag kommer faktiskt på mig själv med att bli imponerad över hur fort jag kan öppna appar som email och sedan lsa det önskade meddelandet utan någon som helst paus. Det samma gäller även webläsning och systemet överlag. Telefonen svävar fram så att säga. På Android är double-tap för att väcka en populr funktion. Apple har dock förenklat det och om telefonen inte väcks när den lyfts (vilket den gör direkt) så räcker det att jag nuddar skären för att den ska vakna.
Face ID är likaså väldigt snabbt och det är endast vid enstaka tillfällen som jag faktiskt har sett att telefonen aktivt läser av mitt ansikte.

IMG_0073.JPG

Jag måste instämma att Apples haptic-feedback motor (vibrationer) är väldigt trevlig. Sedan hemknappen försvann är detta mindre uppenbart, men varje gång man hårdklickar på en knapp eller vrider ett ur för att stta larm eller liknande möts man av ett tillfredsställande klick eller känslan av att faktiskt dra ett hjul. 3D-touch ger ifrån sig en trevlig känsla genom hela gränssnittet. På tal om 3D touch tillhör jag den skalan som alltid tyckt att funktionen verkar tilltalande. Jag har uppskattat lång-tryck genvägar i Android men med den tryckkänsliga skärmen känns det som att nya möjligheter uppenbarar sig. I webbläsaren kan man trycka ner en länk för att förhandsvisa målsidan och på hemskärmen klickar man ner för att se genvägar som man sedan kan svepa till och därefter släppa för att aktivera utan att lyfta fingret och sedan trycka. Det kanske låter som ren lathet att uppskatta att jag slipper lyfta ett finger, men ett genomsyrande svepsystem är mycket mer intuitivt i mina ögon. Snälla Apple, skrota inte detta designval i framtida enheter.

Jag vill också ägna ett shout-out till mute-knappen som är en av mina favoritinspirerade funktioner på OnePlus enheter i form av alert-slidern. På iPhone är det en enkel 2-stegsbrytare som går mellan ring och vibrera till mute, vilket frisläpper volymknapparna till att ägnas åt mediavolym.

Efter en Vecka

Jag är fortfarande starkt positiv till min iPhone XS då jag finner den mycket mer behaglig än jag kanske hade förväntat mig.

Det finns en skamfull känsla av prestige i att hålla Apples senaste som jag inte hade förväntat mig. Designen är premium om något och skärmen är både kvalitativ och stark i ljusstyrka.

I skrivande stund skulle jag kika på “om” sidan i inställningar där jag upptäckte att sök-rutan blockerade min tillgång och la sig över inställningsknappen. Detta gjorde det omöjligt att komma åt. Förr eller senare kom jag på att jag kunde stänga appen och därmed återställa den buggiga händelsen vilket fungerade. Med tanke på att detta är mitt enda riktiga problem med buggar hittills ör jag beredd att påstå att iOS 12 (12.0.1) är mycket stabilt.

Sista minuten kommentar: Idag (181019) presenterade sig en felfungerande låsskärm utan klocka som jag inte kunde svepa upp för att låsa upp. Som tur är hade jag notifikationer som gick att öppna. Telefonen fortsatte så genom några försök innan den fungerade felfritt igen. Efter det har den inte utåtagerat mot mig.

Jag återkommer nästa vecka med ett större fokus på prestanda och en bättre batterianalys!

Om det finns något speciellt område du önskar att jag täcker om iPhone XS eller iOS så är du mycket välkommen att kommentera nedan eller maila mig på contact@mobileswede.com.