[Uppdaterad: 181026, 181028] Rapport: Svenska Google Home hör dåligt

Språk-krock Leder till en Tråkig Lansering för Svenska Användare

Sedan lanseringen av Google Home i Sverige rapporteras flertalet fall där enheten inte kan svara på enkla kommandon som "släck fönsterlampa" kopplat till Philips Hue eller liknande styrenheten.

Medlemmar på Swedroids Forum rapporterar att Assistenten svarar "ursäkta jag förstår inte" eller "jag kan inte hjälp till med det än". 

Skärmklipp från Swedroids Forum

Under de senaste veckorna har jag också av och till upplevt att den svenska versionen av Assistenten med jämna mellanrum verkar tappa sina funktioner, för att sedan återfå dem. 

Personligen tror jag att detta beror på att Google uppdaterar och försöker förbättra kommunikationen på server-nivå och att det då samtidigt slutar fungera. Något officiellt utlåtande saknas än så länge. 

Skärmklipp från Swedroids Forum.

Med tanke på att högtalarna bara pratat svenska officiellt i 24 timmar kan många, mig inkluderat, ha överseende med dessa svårigheter. Det är dock tråkigt att ett stort företag som Google inte lyckats jämna ut "spädbarns-buggar"  innan lanseringen.

På Google Sveriges twitter finns obesvarade kommentarer om Googles till synes låga prioritering av den Svenska marknaden. Dock mest kopplat till Pixel 3 lanseringen, eller bristen därtill.

Äger du en Google Home?  Hur upplever du i så fall den svenska Assistenten förmågor?

Uppdatering 181026: Under gårdagskvällen och nu på morgonen har användare rapporterat att Google Assistenten återigen kan styra lampor och liknande enheter. Jag kan själv bekräfta att vår Google Home mini idag svarade “Javisst! Tänder lamporna i Fönstret”. Så trots denna lite tråkiga förstadags-erfarenhet verkar Google ha fått ordning på sina servrar igen och användare rapporterar även bättre hörförståelse vilket alltid är glädjande.

 Uppdatering 181027:  Efter att ha fungerat väl en dag igen verkar Google Assistenten ha återgått till att selektivt förstå kommandon. Såpass att den tänder en lampa men inte en annan. Att styra Netflix på chromecasten resulterar också med ojämna resultat. Förhoppningsvis får dessa barnsjukdomar en mer permanent lösning snart. Jag uppdaterar när det är relevant.