Recension: Google Home och Home Mini

Smarta Högtalare:

Kontroversiellt både älskade och hatade har så kallat smarta högtalare ökat i popularitet sedan online-kedjan Amazon släppte sin första Echo-högtalare 2014 (full lansering 2015). Medans Amazon och Apple fortfarande inte har publicerat nyheter om en skandinavisk lansering har Google bekräftat att deras enheter kommer till Sverige den 24 oktober. Detta med fullt stöd för svenska som huvudspråk. Svenska affärskedjor har dock inte dragit sig från att sälja importerade enheter, som du kanske har sett, och även dessa kommer såklart få tillgång till det svenska språket.
En importerad enhet är dock inte garanterad att anlända med en europeisk adapter, utan kommer ofta med en som passar eluttag i ex. Storbritannien.

En Google Home mini, placerad ovanför vår vardagsrumssoffa i fönsterkarmen.

En Google Home mini, placerad ovanför vår vardagsrumssoffa i fönsterkarmen.

Google lanserade sin första högtalare, Google Home, först 2016 men har sedan dess klättrat på popularitetslistor med en markant fart. Google satsar också stenhårt på att lansera i flera delar av världen och inte bara med hårvara utan också med stöd för det lokala språket. Svenska stödet för Google Assistenten kom i slutet av sommaren 2018 men med blandad kritik och lite stöd för smart hem-stöd.

Vi köpte vår första Google Home december - 17 och därefter har ytterligare två Home mini-enheter tillkommit i januari. Denna recensionen kommer behandla dagligt användande och vår upplevelse samt om det är värt att ha.

upload.jpg

Vad är dem bra för? 

Många ställer frågan om det faktiskt finns ett behov för alla dessa så kallade smarta produkter. Är det verkligen någonting Jag behöver? Sanningen är den att nästan ingen behöver en smart högtalare. Men å andra sidan finns det mycket man inte behöver. Vattenkokare till exempel: Om du vill koka tevatten kan du använda en vanlig kastrul. Trots det har många av oss en dedikerad apparat för att koka vatten i hemmet.

Jag kan trycka på en knapp för att starta projektorn och använda min telefon för att “Casta” innehåll till Chromecasten eller för att spela upp musik. Nu kan jag dock även göra det genom röstkommandon vilket är riktigt coolt, om inget annat.

Min Fästmö påpekade dock för mig att högtalarna vore mindre värdefulla om inte jag hade haft intresset att koppla dem till andra smarta enheter, vilket stämmer. Min pappa köpte också in en Google Home i december och för tillfället används den mest som en dyr kökstimer och för att svara på frågor om exempelvis olika städers population (speciella intressen du vet). Men på många sätt tillför dem, precis som smartklockor, en spänning och extas för en ung-gammal nörd som mig som minns science-fiction scener med framtidens möjligheter. För oss tillför högtalarna en funktion i hemmet.

Hello, World!

Grundfunktioner

 Som du kanske vet spelar Google Assistenten in det du säger, transkriberar det och skickar det till molnet för att tolka önskad handling till vilket den svarar. Detta kanske låter som en långvarig process men det tar sällan mer än någon sekund.

Genom Actions for Google kan tredjeparter som Philips, Logitech och även Microsoft Xbox skapa röstbaserade appar som användaren kan registrera sig till. Desto fler av dessa appar du har desto mer funktionalitet får du ut av din Assistent och så vidare. Det finns också en drös av röstspel och roliga tillägg genom actions som ger Göögle Home ytterligare kött på benen. Värdet av din Google Home högtalare baseras alltså individuellt på vad för andra produkter och tjänster du kopplar den till och vad du vill att den ska kunna göra.

I tillägg till smarta funktioner och spel är Google Home såklart även en högtalare. Med inbyggd Chromecast-funktionalitet är det lättare än någonsin att lyssna på musik och med Google sök i bakgrunden kan högtalaren även svara på de flesta frågor på ett eller annat sätt.

Den originella Google Home högtalaren hittas i köket och agerar dedikerad kökshögtalare.

Ljudkvalitet

Jag ska vara helt ärlig direkt, jag är ingen audiofil. Jag uppskattar bra ljudkvalitet men samtidigt är jag ett resultat av mp3-generationen.  

För mig fyller den vanliga Google Home-högtalaren ett rum med värdighet och tillfredsställande bas och kan därmed användas som en egen högtalare. Google Home mini är såklart ingen utmanare när det kommer till ljudkvalitet men den gör upp för det i sin enkelhet och storlek. I sovrummet fungerar den väl nog som högtalare och musikuppspelning. Vår andra mini sitter i vardagsrummet och är inställt på att spela musik på andra högtalare automatiskt. Varje Home-högtalare kan också kopplas till externa högtalare genom Bluetooth för en bättre ljudupplevelse, om så önskas. Som Google-enheter har samtliga högtalare också stöd för att “casta” vidare till Chromecast-enheter.

Valmöjligheter:

Efter lanseringen har ytterligare enheter tillkommit till Home-familjen. Direkt från Google erbjuds tre (3) varianter i olika storlekar:

  • Den vanliga Google Home som av många ansågs se ut som en luftrengörare. Googles första smarthögtalare har en design som förblir ikonisk.

  • Google Home mini tillkom ett år senare och jämförs av Google med munkar (doughnuts) för att beskriva storleken.

  • Google Home Max är den största enheten och den som siktar på att erbjuda bästa möjliga ljud från Google. Tyvärr är den inte tillgänglig i norra Europa.

Multiroom - Musik i Flera Rum Samtidigt

Så du kanske har en Google Home högtalare, en smart högtalare, i ditt hem tillsammans med en mängd dumma-(icke-smarta) högtalare. Tack vare Googles prisvärda Chromecast Audio har vi möjliggjort multiroom genom att koppla dessa till samtliga andra högtalare i hemmet. Detta görs genom det vanliga hederliga 3,5 mm jacket och skapar en förutsättning för att spela på samtliga högtalare samtidigt men också att röststyra dessa högtalares uppspelning. Vår Home mini i vardagsrummet är som tidigare nämnt dedikerad till att spela upp på en grupp på tre högtalare automatiskt. Detta är högtalaren i köket (vanliga Google Home), hallen och vardagsrummet tillsammans. Detta kan såklart också kontrolleras genom din telefon och du kan skapa en mängd olika högtalargrupper för att tillfredsställa din fantasi direkt i Home-appen. Ett enkelt kommando som Spela musik på Group Speakers [namnet på din högtalargrupp] aktiverar och “castar” då till den valda gruppen.Du kan också specificera vilken låt eller artist som ska spelas samt vilket album eller en speciellt spellista.

Jag avgudar den här funktionen.

Fjärrkontroll till det Smarta hemmet

Google Home, eller Google Assistenten, kan också agera som den ultimata kontrollen för produkter inom kategorin smarta hem. Det görs dock inte genom högtalaren direkt utan behöver en hub eller Wi-Fi produkter som har en kompatibel Actions-app.

Jag skriver ett inlägg om rekommendationer och hur vi använder Google Home för mer än musik och frågor. Den kommer även vara tillgänglig på knappen nedan:

För att göra en lång historia kort har vi en Raspberry Pi 3 model B som agerar som en Home Assistant hub och sköter kommunikationen mellan våra andra enheter. Denna kommunicerar även med Google Assistenten genom en simple hemmagjord Actions-app.

Home Assistant erbjuder även en molntjänst i sitt kallade community support package som har en fullt kompatibel Actions-app om du inte känner för att skapa den själv. Förväntat blir priset på tjänsten $5 (45 kr) per månad. Här finns också en app-tjänst för Amazon Echo högtalarna och assistenten Alexa inbyggt.

Jag kommer att publicera min egen beskrivning av hur man installerar Home Assistant samt den dedikerade Google Assistent-appen och hur man möjliggör Apple Homekit stöd snart.

Vad kan Google Home då göra?

Som jag sa ovan kan inte Google Home agera smarthem-hub på egen hand. Däremot kan den kommunicera med flera olika hubbar genom deras respektive app. Så medans den inte styr Zigbee och Z-wave enheter direkt kan den göra det genom att kommunicera med dessa, som beskrivs i det kommande inlägget.

Så i verkliga livet kan våra Google Home-enheter:

  • Släcka och tända de flesta lampor

  • Starta- och stänga av vår projektor och kopplade högtalare (mediacenter)

  • Kontrollera vad som spelas på Chromecasten genom Netflix

  • Spela musik i hela lägenheten

  • Sätta på kaffekokaren på morgonen (om den är förladdad)

  • Sätta och aktivera larm och timers

Och bäst av allt så kan allt detta göras på telefonen när jag inte är hemma. Jag kan också fråga Assistenten vad som är på eller om jag glömde att stänga av något vilket exempelvis är effektivt om man kör bil eller liknande.
Genom Home Assistant är det också möjligt att skapa diverse skripts och automatiseringar. Användaren kan såklart också använda sig av Googles Rutiner eller genvägar genom Homekit och Siri.

Köp Google Home i Sverige

Dessa är Affiliate-länkar genom Adtraction. Genomförda köp genererar en liten bonus till mig som stödjer vidareutveckling av hemsidan.

Att leva med en Digital Assistent

Googles Assistent är en samtalsfull hjälpare. Jag gillar att vi kan personalisera Assistenten genom att välja mellan olika röster (engelska) och då även ha olika röster baserat på vem som pratar tack vare röstigenkänning.

Fortsatt Konversation (Continued Conversation) släpptes på senvåren och förenklar samtal genom att låta Assistenten fortsätta lyssna efter genomförda kommandon och då frånta behovet av att upprepa “OK Google” flera gånger i följd. Detta innebär såklart att Assistenten fortsätter att aktivt lyssna längre, ifall du inte tycker om digital espionage och allt det där.
På evenemang så som fester och middagsbjudningar är Assistenten också ett populärt party-trick. Mikrofonen har dock svårt att fånga upp uppväckningskommandot om omgivningen är för högljudd och gäster har vid flera tillfällen observerats ropa “Hey/OK Google” för att tillkalla dens uppmärksamhet. Trots att det är omständligt blir dock samtliga roade när den hör (eller ledsna/sympatiska då Assistenten ibland ger uttryck för ensamhet och existentiella frågor).

Den Svenska Upplevelsen

Google Assistenten har fått en drös kritik sedan den kom ut på svenska. Först för att uppdateringen enbart nådde ett fåtal användare de första tre veckorna och sedan för att funktionen varit begränsad. Jag har märkt av en instabilitet under de senaste veckorna som jag tror beror på att Google ständigt jobbat med uppdateringar på serversidan. Smarta Lampor och kopplade produkter har varit svårare att styra. Jag kan dock med glädje meddela att Assistenten har fått substantiella uppdateringar och röststyrning fungerar mycket väl nu i samband med den officiella lanseringen.

I Sverige är vi till synes begränsade till en standard Assistentröst (kvinnlig) för tillfället. Som jämförelse hittar vi på engelska 8 olika röster som varierar mellan manliga och kvinnliga varianter. Kontinuerlig konversation är också en funktion som begränsas till Engelska (US) vilket innebär att användaren måste säga “Ok/Hey Google” mellan varje kommando.
Som en lyckad nyhet är Assistenten tvåspråkig och kan växla mellan svenska och engelska som beroende på vilket språk du talar med den. Emellanåt har jag upplevt att den svarar på motsatt språk dock, men kommandot genomförs i vilket fall.

Att styra lampor och så vidare som har konfigurerats med svenska namn upplevs inte som något problem. Roligt är det dock när den engelska assistenten svarar “Turning on Lamporna i Fönstret” på halvtaskig svengelska. Man kan tycka att det borde gå att ställa in olika namn beroende på språket som talas.

Slutsats

Google Assistenten har varit en del av vårat hem i över elva månader nu och det känns som att vi båda är vana med att samtala med redskapet vid det här laget. Röststyrda produkter som vårt mediacenter, våra lampor och musiken är absolut ingenting du behöver 2018 men det känns samtidigt helt rätt att ha. I och med den svenska lanseringen känns det också mer naturligt än någonsin.

Vårat hem har nu Google-högtalare i varje rum som bebos flitigt i vårt dagliga levande och jag är lite sugen på att installera en på badrummet med.

Jag arbetar på att publicera fler inlägg om Home Assistant som en smart hem hub. Glöm inte att skriva upp dig till nyhetsbrevet om detta är av intresse. Alternativt är du välkommen att kika in min profil på Instagram @themobileswede för kontinuerliga uppdateringar.