#Gluegate - Huawei Mate 20 Pro

När Den Enda Vägen Är Neråt

Disclaimer: Jag skriver min Unboxing och Första Intryck på Huaweis Mate 20 Pro samtidigt som den här rapporten. Tyvärr kommer problemet leda till att min fullständiga recension uteblir.

Mate 20 Pro måste vara en av de, om inte den, mest spännande telefonen(-erna) 2018. Den är älskad i mångfång och utrustad med näst intill allt man kan önska sig. Till synes är det den perfekta smarttelefonen med Huaweis senaste processor på 7 nm-teknik, trådlös laddning (och motsatt trådlös laddning), den snabbaste snabbladdningen och ett enormt batteri.
Den kommer också med 3D ansiktsigenkänning och en fingeravtrycksläsare under skärmen för upplåsning och autentisering. Båda varianterna fungerar även väldigt bra.

Skärmblödning (Screen Bleeding) är ett fenomen som oftast drabbar billigare telefoner. Det är också något de flesta kan leva med. Gluegate är något annat i ursprung.
Jag vill vara tydlig med detta då både användare och återförsäljare i nuläget lätt misstar problemet för just skärmblödning. Detta är något som jag själv upplevt när Webhallen försökte diagnosticera min enhet och inte hittade något fel.

Huawei använder sig av OLED skärmpaneler från både LG och BOE. LG har haft otur med sina skärmar som förargar entusiaster, men för 10 000 kr kan man förvänta sig mer. Medans Googles Pixel 2 XL hade en blå ton när den vinklades, visar drabbade Mate 20 Pro en grön tint i alla vinklar. Jag nämner LG specifikt för att problemet uppvisas i störst omfång på just dessa paneler.

Swedroids forum hittar vi 52 sidor där användare diskuterar sin upplevelse av problemet och hur det hanteras av Huawei och/eller återförsäljare.
Även på XDA diskuteras det i stort omfång, med både bild- och filmbevis.

Bild på problemet från Swedroid Forum.

En Redditanvändares Gluegate problem.

Den gemensamma kontentan är att problemet härstammar då skärmens lim inte har torkat, eller är felplacerat. Detta är dock inofficiellt eftersom Huawei ännu inte har utfärdat en officiellt kommentar.

Problemet är, som tidigare benämnt, svårt för de flesta att märka av i början. Vissa ser dock den gröna dimman utöver hela gränssnittet direkt. I mitt fall kan jag uppenbara det i Googles SMS-app när det mörka temat är aktivt, men jag har inte sett det på hemskärmen ännu.

Återförsäljare och att Återlämna Telefonen

För många kommer den lättaste lösningen vara att lämna tillbaka telefonen och köpa en annan. Det är den sorgsna sanningen. Jag har varit i kontakt med användare som pratat direkt med Huawei, där vissa får bra svar och andra möts av okunnighet eller avvisande svar. Officiella återförsäljare i Sverige varierar också i sina svar där vissa erkänner problemet och byter ut telefonen medans andra bara tittar på dig som om du vore från en annan planet.

Jag gick tillbaka till min lokala Webhallen-butik i hopp om att få enheten utbytt tidigt. Personalen kände inte till felet och dokumeterade på kvittot att jag upplevde “Screen Bleding”. Detta testades genom att använda hemsidan http://www.lightbleedtest.com/ där dem kon fram till att det inte var något fel på telefonen. Två perspektiv gör svaret underhållande: OLED-skärmar använder inte backlight på svarta bakgrunder, vilket betyder att ingenting ska lysa upp under det testet. Å andra sidan visar sig Gluegate primärt på Grå bakgrunder när telefonen har en låg skärmbelysning. I början behöver användare leta efter problemet, men många rapporterar att det blir värre inom några dagar eller upp till två veckor. Appar som Netflix och Spotify påverkas ofta då de har en mörk, men inte svart, bakgrund.

Min Mate 20 Pro i Netflix.

När Huawei svarar användare med bekräftelse erbjuder dem ofta att man åker in (eller skickar telefonen) till deras officiella verkstad Mobylife för ett byte. Detta fungerar för många, men det innebär också att den primära återförsäljaren inte längre har ett ansvar gentemot din enhet. Du är alltså fast under Huaweis support framöver. Användare som får telefonen bytt upplever också ofta att dem får en ny telefon med samma fel.
Enligt vissa kommentarer har Huawei i andra länder förnekat problemet helt. Här påstås man ha sagt att böjda skärmar kan uppvisa den typen av färger och att det är vanligt. Då byts inte telefonen ut om inte du kan visa att det begränsar användningen. Ytterligare ett minus till modetrenden med böjda skärmar alltså.

Det är synd. Jag ville verkligen testa Huawei Mate 20 Pro och recensera den grundligt. För tillfället ser det dock ut som att ett kortare test får räcka.

Hur Du Kan Undersöka Din Telefon:

Lånad bild från imgur.com

Lånad bild från imgur.com

Som jag sa visar sig Gluegate främst på grå bilder. Ett populärt sätt att testa enheten på är genom appen Oled Tools som finns på Play Butiken. Det rekommenderas att testet utförs i ett mörkt rum eller på natten. Väl inne i appen vill du köra det sista testet, Uniformity Test, och välja next color tills du når den grå bilden. Sänk ljusstyrkan och leta efter gröna nyanser. För mig håller sig färgskiftningen till den lägre delen av skärmen, än så länge.

Om det någonsin fanns ett tillfälle att rösta med plånboken gällande smarttelefoner så är det nu.

Har du själv upplevt Gluegate eller håller du dig undan telefonen nu?

Kommentera gärna nedan!