Välkommen till The Mobile Swede

IMG_20180416_162935_Bokeh.jpg

Vem är Jag?

Mitt namn är Andreas Bakken. Jag är norsk/svensk och skriver från Malmö. Jag antar att man kan beskriva mig som en överentusiastisk tekniknörd fokuserad på telefoner men även andra typer av "smartprodukter".

Hur hamnade jag här?

Som tonåring kan man saga att jag gillade att spela lite för mycket. Aldrig onlinespel dock utan snarare storydrivna äventyr med grafiska och tekniska framgångar, idag kallat AAA-spel.

Men medans det intresset har tonats ner genom åren har ett specialintresse gentemot Smart Phones utvecklats och frodats. Min första ”smarta” telefon var Samsung Galaxy Spica. Jag kan minnas hur imponerande det kändes att ha en liten dator i handen och detta trots att nästan ingen hade tillgång till mobil data(eller surf). När jag ville ersätta Spican med något nytt stod det mellan Galaxy s3, Nokia Lumia 900 och det årets iPhone. Till stor del hamnade alet på den som verkade ha bäst röst assistent och jag beslutade mig för att S-voice såg ut att vinna tävlingen. Av någon anledning lockade aldrig iPhonen mycket. Samsung Galaxy s3 fick det bli.

2014 behövde jag ersätta min Galaxy s3 med något nytt så undersökningen fortsatte. Det då nya företaget OnePlus hade nyligen visat upp sin första telefon, OnePlus One och den var det mest spännande i teknikvärlden. Alla Youtuberecensenter täckte den och alla ville ha den. Alla som hade hört talas om den i alla fall. Jag behövde en ersättning dock så LG G2 fick täcka behovet. Det var en riktigt bra telefon den tiden och jag minns att knackkoderna imponerade mig samt att jag gillade att knapparna satt på baksidan. Jag hade dock lite tur då min G2 föll i backen inom dygnet då jag fick min OnePlus One inbjudan – Jag svär på att det var en olycka.

OnePlus One. Den var stor, med ett helt unikt sandpappersliknande material och jag kunde inte ha brytt mig mindre om vare sig metallramen var äkta eller av plast(den var av plast). Den var så snabb och det fanns så många tredjepartsutvecklade ROMs redan då. Jag minns telefonen kärt. De minsta detaljerna spelade roll så som den unika låsskärmen som Cyanogen OS kom med fram tills Android 5.0 Lollipop uppdateringen kom. Men såsom jag är sålde jag telefonen till min lillebror lite över ett år senare. Samsung Galaxy s6 hade varit ute ett tag och såldes billigt. Hur coolt var inte trådlös laddning? Någonting drog mig mot Galaxy telefonerna och jag antar att man kan säga att jag var biased. Jag föredrog definitivt mjukvaran på OnePlus-telefonen dock. Jag antar att man kan säga att jag föll lite för marknadsföring med. Jag kände att jag behövde premium byggkvalitet och fingertrycksläsaren.

Galaxy Note 7 skulle snart släppas Ca 9 månader senare och jag ville ha den. Dit kom jag tyvärr aldrig då svenska affärer inte hann börja sälja den innan den stora återkallelsen kom. Jag fick nöja mig med galaxy s7 Edge istället och den telefonen imponerade på mig. Men den hade ju inte usb-C vilket kändes konstigt och synd – och 6 månader senare blev den stulen. Vad köpte man 2017 när man behövde en billig telefon snabbt? Honor 8 stod på marknaden för ca 3500 kr och det kändes alldeles för billigt. Det var en riktigt bra telefon, speciellt för priset. Men några månader senare kom Galaxy s8 och Samsung Pay följde med. Hur coolt var inte det? Jag använde faktiskt Samsung Pay dagligen och jag hoppas verkligen att Android Pay släpps här snart. Trådlös laddning dock? Jag gillar det. Det är ett fint tillägg, men jag verkar inte använda det mycket. Det kan visserligen vara för att min s8 oftast vägrade aktivera laddningen och jag gillar inte att vakna till 0% batteri. Det är någonting visst med Samsungtelefoner. Dem lurar in dig som ”allt-i-ett” telefonen, men hur mycket av detta allt använder man verkligen? Berätta gärna i kommentarerna.

Jag bytte nyligen ut min s8 med en OnePlus 5T och jag är officiellt unbiased igen.

I en smartphone vill jag ha fart. Jag vill ha en bra kamera och att mjukvaran flytter på utan lagg och buggar. Jag vet att mjukvara kan vara svårt och att det alltid uppstår något – med detta bör vara undantag, inte dagliga störmoment. Jag är inte villig att betala upp till 10 000 kr för något som inte är förfinat och man likaväl står och svär åt. Om jag ska beta testa för företaget vill jag veta om det.

Jag kommer att döma produkter baserat på prestanda i både dag-till-dag användning och lätt gaming, batteriuthållighet (baserat på min egna användning såklart) samt kamerakvalitet.

På den här sidan vill jag testa alla tillverkares senaste och bästa, men även budgetalternativen. Jag har bestämt mig för att rikta mig mot både den internationella samt den svenska marknaden och det innebär att jag kommer skriva både på engelska och svenska. Jag har alltid velat prova HTCs flaggskepp men av någon anledning har jag aldrig köpt en. Det samma gäller Sony där jag i flera år har varit imponerad av att dem inkluderat ip-klassificering i sina produkter, men ändå har jag inte köpt xperia-telefoner. Xiaomi verkar ständigt vara på väg uppåt och har börjat gå in i den europeiska marknaden på riktigt (svensk release är inkommande enligt Mobil.se ) och om vi har tur kommer även Google Pixel 3/3 XL till Sverige i samband med att Google Assistant släpps på Svenska.
På tal om Google Assistant jobbar jag på en Smart Home recension som kommer att inkludera Google Home högtalare tillsammans med bland annat Home Assistant.

Jag kommer att försöka täcka alla telefoner jag kan som intresserar, men jag är en person och det innebär att det blir en telefon åt gången. Om du har en produkt du rekommenderar eller frågor/idéer får du gärna skriva i kommentarsfältet nedan så återkommer jag snarast!

Tills nästa gång, tack för besöket!