Billiga Premiumtelefoner - Hur är Läget 2018?

De mindre tillverkarna klättrar allt högre

Som du vet använder jag nu OnePlus 6 som min primärtelefon inför dens recension. 
Detta fick mig att för några dagar sedan fundera. Ett återkommande påstående hos användare och recensenter likaså är att dem kommer sluta rekommendera OnePlus produkter om priserna fortsätter att öka. Men är det riktigt rättvist?

Historia

Fyra år har passerat sedan OnePlus One steg upp på scenen följt av jubel. Men idag är det lilla okända företaget mindre gömt och säljer telefoner till konsumenter som för ett par år sedan enbart övervägde Samsung- och Appletelefoner.

En äldre kollega till mig suckade lågmält om att allt var så smått på hennes nya telefon. Jag hoppades kanske kunna hjälpa henne med det och frågade vilken telefon hon hade köpt. Minst sagt blev jag inte bara lite förvånad när hon sa att det var en OnePlus 6.

Befolkningen har talat och likt om i en valrörelse har OnePlus rört sig bort från att sälja nischade produkter till nördar och programmerare. Företaget tilltalar nu även den delen av folket som vill upprätthålla att priset för en smartphone har gått ifrån oss. Att 10000 kr är för mycket att be.

Tillverkningskostnader har ökat, likaså kostnaden av bra marknadsföring som ven det är dyrare än det var förr. Tillverkare som tidigare var stora kliver ner i diket då bara Apple, Samsung och Huawei verkar kunna hålla måttet. Bland dem är LG, HTC och Sony som verkar rapportera minskad vinst varje till varannan månad nu. Samtidigt klättrar små företag som Xiaomi, OnePlus och Honor upp på stegen bredvid och Nokia (HMD Global) gör bra ifrån sig på mid-rangemarknaden.

OnePlus och Telia annonserade ett samarbete tidigt 2018, även Halebop tar del av detta, som innebär att du nu kan gå in i en Teliabutik och klämma på telefonen. Även Webhallen säljer OnePlus-telefoner som en officiell återförsäljare, men med betydligt mindre tillgång. Du kan alltså gå in i en butik och köpa telefonen på plats och därefter bråka med lokalbutiken om garanti, detta utan att priset har förändrats. Det ryktas också om att OnePlus 6T kommer ha en deal med den Amerikanska operatören T-Mobile där dem kommer sälja en operatörsmärkt version av enheten.
Detta innebär att OnePlus-telefoner i nuläget är lika lätta att köpa hem som en Samsung Galaxy s9/s9+ eller iPhone x. Du kan även köpa dem med abonnemang på rabatterat pris. Alltså minskar gapet mellan vem som kan köpa tillverkarens telefoner i Sverige. 

It is hard to argue against the Value these so called budget-flagships bring. Especially when you consider the build quality and software experience being on par with, if not better than, full-priced models. 

It is hard to argue against the Value these so called budget-flagships bring. Especially when you consider the build quality and software experience being on par with, if not better than, full-priced models. 

Specialintresse?

OnePlus marknadsföring har alltid primärt gott genom konsumenternas ord. Dem litar på att vi sprider ordet vidare så att nya potentiella kunder också kan ta del av och förhoppningsvis uppskatta deras produkter. Vad är då det första du säger om en OnePlus-telefon?

OnePlus 6 kostar 5-6000 kr och har samma specifikationer som toppmodell från Samsung.
— Mig, i en konversation med en kollega.

Den du pratar med r genast intresserad, inte mindre idag är för fyra år sedan utan kanske mer så. Om någonting verkar folk faktiskt se värdet idag och kollegor som är dubbelt så gamla som jag  blir intresserade. Inte minst blir dem imponerade över hur smal, nätt och välbyggd den är.
För mig betyder det att OnePlus inte längre r en tillverkare för dem med specialintressen, något dem till stor del startade som. Detta säger jag inte för att anklaga företaget för att ha lämnat användarna i sticket, dem hade såklart aldrig ambitionen att vara kvar på botten. Snarare vill jag påstå att konsumenter idag kanske är mindre styrda av vilket märke som står på telefonen och avgår från tidigare lojaliteter.

Konkuransen 

Att diskutera budgetflaggskepp känns dock inte rätt utan att nämna konkurransen. OnePlus telefoner ger onekligen mycket för pengarna, men Honor av Huawei upplevs som ett mer välkänt märke i Sverige. Dem har i allmänhetens ögon funnits längre och jag ser fortfarande att människor använder honor 8 även på mitt jobb. Xiaomi sägs ha startat budgetflaggskepps-modellen en gång i tiden, men jämfört med OnePlus och honor har dem fortfarande inte riktigt tagit sig in på marknaden i norra Europa. Honor, Huawei och Xioami säljs inte heller officiellt i USA och regeringen där verkar inställd på att det ska förbli så. OnePlus r tillgängligt i samtliga av dessa marknader och har till och med gått före konkurransen i Indien som toppsäljande premiumtelefon. 

Increasing Prices - What is The Long Game?

Genom OnePlus historia kan små men stadiga prisökningar räknas som konstanta. OnePlus One kom med ett ingångspris på 3000 kr för 16GB versionen och sedan dessa har priset ökat till 5300 kr med OnePlus 6 basmodell med 64GB. Detta kan verka fult och orimligt, kanske till och med som att tillverkaren sakta försöker komma ikapp Samsungs priser. Det kommenteras som jag nämnde i början också att företaget inte kan pressa priset ytterligare. Tittar vi på Xioami ser vi dock att dem också har klättrat i pris på nästan exakt samma skala med sina flaggskepp. 
När OnePlus One släpptes år 2014 kostade en Samsung Galaxy s5, som då var sedd som en av årets telefoner Ca 6000 kr. Galaxy s9+ började säljas för Ca 8990 kr.  

Jämför vi dessa prisökningar så ser vi att OnePlus priser har ökat med 2300 kr medans Samsung ser ut att ha ökat priset med 2990 kr. Samsung har alltså ökat priset mer än vad OnePlus har, och OnePlus är ikapp priserna som Samsung använde år 2014. OnePlus har dock under denna perioden gått från ett småföretag med en handfull anställda och noll beräknad vinst första året till en känd underdog. Prisökningen ser därmed för mig ut att vara en marknadstrend som inga företag kan undvika, speciellt inte ett som samtidigt växer upp från barndom till ung-vuxen.

Jag har viss bias till OnePlus nuvarande telefoner och kan även erkänna att jag personligen föredrar dem. Men med tanke på att Galaxy Note 9 basmodell kostar 10000 kr vill jag veta vad som ligger bakom det ökade priset. 

Det är onekligen sant att Note 9 har mer i form av funktioner, med sin S-pen, ett större batteri, bättre vattenresistens, bättre högtalare, bättre skärm och så vidare. Jag försöker inte på något sätt antyda att Galaxy Note 9 inte erbjuder mer än vad OnePlus 6 gör.
Men med tanke på summan som tömmer din plånbok måste ju frågan för dig som individ förbli: Vad behöver jag från min telefon?

Sedan har vi de gamla hundarna så som HTC och LG som fortfarande prissätter sina enheter runt 8000 kr. Vad erbjuder dessa som försvarar en 2000 kr skillnad?

Jag vill återigen vara tydlig med att jag inte säger att några av dessa tillverkare erbjuder en dålig upplevelse, eller att dem inte är värda sitt pris. Främst vill Jag vill diskutera kring frågorna: Vem är OnePlus senaste modell, 6, bäst lämpad för? och Vad betalar du egentligen för?

The Smartphone Camera argument

camera.jpg

När recensenter pratar om dessa billiga flaggskepp är det ofta kameran som ryker först. OnePlus 6, Xiaomi Mi Mix 2s eller Mi 8 och likaså honor 10 har i år satsat på att ändra på det.
Tittar vi på den vanliga konsumentens behov är de flesta både nöjda med- och imponerade av kameran på OnePlus 6. Det samma gäller för Mi Mix 2s vars kamera är snäppet bättre än den på OnePlus. För att fortsätta berätta historier besökte vi en bar för några dagar sedan med min fästmös syster och hennes man. Som vanligt i barmiljöer togs bilder och hans telefon, en Samsung Galaxy s8, som hyllades för sin kamera i början av 2017 kritiserades i jämförelse med OnePlus 6 kamera. Detta gällde både i färger och skärpa.
Med det sagt anser jag att dessa lite mer plånboksvänliga enheter idag också presterar väl när det kommer till kameran. 

Jag har så mycket respekt för de lyckade publikationerna inom smartphone-världen. Mitt drömjobb vore med skribenterna för Android Authority, Techno Buffalo eller Swedroid, etc. Med det sagt vill jag inte sätta tvivel på deras arbete på något sätt. Men då dem testar det bästa varje dag kanske man också förväntar sig det bästa varje dag.

Frågan återstår såklart, vart sätter du ribban? 

Funktioner - Behovet av att sticka ut

Ett annat argument mot dessa telefoner kommer när det gäller extra eller speciella funktioner. Även kallade Gimmicks. Medans Samsung och Huawei fyller sitt gränssnitt med alla funktioner du kan föreställa dig håller OnePlus sin mjukvara minimalistisk. Xiaomi å andra sidan släpper sin mjukvara med så många funktioner och inställningar att dem kan tävla med Samsung och Asus verkar ha placerat sig däremellan i år. 

För vissa är dessa funktioner en viktig faktor. Somliga älskar dem och tycker att det försvarar såväl som förklarar det ökade priset. Andra hatar dem och anklagar företagen för att fylla deras telefoner med överflödigt skräp som bara bidrar till degradering av prestanda. Som vid tidigare kategorier är den personliga åsikten viktig även här. För mig räknas OnePlus snabbladdare, Dash Charging såväl som den fantastiska Alert Slidern och Ambient Display in som extra funktioner och skiljer enheten från andra. Jag har alltid gillat Android för möjligheten att göra telefonen mer personlig, men jag föredrar att själv påverka detta samt vad som inkluderas och därmed OnePlus tillvägagångssätt. Det känns mer som att jag har kvar kontrollen.

Samsung har dock vinnande funktioner och jag saknar fortfarande Samsung Pay. Trots att jag inte använder mobilhögtalare så ofta hade jag även velat se bättre högtalare. Trådlös laddning är fortfarande en flaggskeppsfunktion, men prisa Xiaomi som hade med det i sin Mix 2s. 

Vattenresistens i form av IP-certifiering är också något som erhålls av premium smartphones. Men fortfarande, sedan Sony började med det, så syns det inte som ett garantiskydd. Det är klart omöjligt att berätta hur en telefon blev vattenskadad och om du medvetet dränkte din telefon. Men så länge en officiellt certifierad vattenresistens inte påverkar garantin, utan bara är en lugnande marknadsföring känner jag mig också lugn med den på OnePlus 6. Tillverkaren säger här att telefonen klarar av vatten så som stänk och samtal i regnet, men rekommenderar att du inte doppar den inte i poolen.

Operativsystem - Tillverkarnas Skins

Varje Androidtillverkare, förutom Nokia, placerar sina egna fingeravtryck ovanpå Android. För den mindre teknikkunnige kan det till och med kännas osäkert vad som är Android och vad som levereras på en Samsungtelefon. Användare tvingades stå ut med Touchwiz som det inte längre heter i flera år och Samsung var inte direkt snabba på att svara till kritiken. Jag håller med om att Samsung Experience UI, eller vad dem nu kallar det, har blivit mycket bättre. Men i mina ögon var det fortfarande inte bra nog på min Galaxy s8 tidigt 2018.

Oxygen OS som är OnePlus smaksatta version av Android har å andra sidan blivit så bra att Samsung och LG nästan bör skämmas. Stora teknikrecensenter berättar att dem använder OnePlus 6 över Samsungs bästa just pga mjukvaran. För mig talar det också för hur viktig kameraskillnaden faktiskt (inte) är. Oxygen OS bör nästan klassas som en funktion i sig själv. MIUI på Xiaomis telefoner hyllas också av dess fans och jag läser att även Zen UI på Asus telefoner har blivit mycket bättre.

Så frågan är, behöver du dessa extra funktioner för 2500 kr?
Använder du hälften av dem? 

Avslutande Mening

Det är mycket som är värt att överväga när man ska köpa en ny smartphone. Det är svårt att sätta allt i perspektiv samtidigt.

Dem flesta argumenterer för att 10000 kr är en overklig summa, vissa köper ju till och med sin bil för det priset.
Men vad är det perfekta smartphone priset för en premium telefon?

Vad tycker du?

Tack för att du tog dig igenom hela vägen hit ned! Detta är min första diskussionspost och jag hade absolut älskat feedback eller åsikter. Även frågor är välkomna.

Hur känner du gentemot budgetflaggskepp?
Hur värdesätter du en smartphone?

Och sist men inte minst, vad skulle OnePlus eller Xiaomi behöva göra för att bli en attraktiv tillverkare för dig?