Att Installera Android P: Del 2 - En Upplåst Upplevelse

  • Detta är ett en uppföljare till Del 1 som hittas här.

320 Timmar Senare:

Det är klart. När timern väl är nere på noll fungerar det bara.

Ska jag vara helt ärlig känns det lite som att man väntar 15 dagar på att få skriva på en hemsidas registreringsvillkor. Som om dem skrev: "Vänligen vänta 320 timmar för att godkänna våra villkor".


I vilket fall som helst. Efter att min tid var avtjänad låste programmet upp bootloadern utan några invändningar. 

Då är det dags att installera Android Ps Developer Preview: 
Du behöver ladda ner ytterligare 2 saker för att genomföra installationen:

Installera Mi Flash och packa upp den komprimerade mappen som innehåller Android P. Kom ihåg vart du packar upp den.

Installation; undvik olyckor

Steg Ett:

  • Starta om telefonen i Fastboot-läge igen (håll inne ström- och volym ner-knappen) och koppla in den i din PC. 
  • Om du inte ser enheten i programmet, tryck på Refresh (Bild 2)

Steg Två

  • Tryck på select (Bild 3) och navigera till mappen du packade upp (den som innehåller Android P). Du känner igen mappen om den innehåller filen flash_all.bat.
  • Säkra dig att kryssrutan clean and unlock inte är ifylld i högra hörnet (Bild 4). Klicka i clean all för att undvika komplikationer.  

Steg Tre:

  • När du är redo kan du klicka på Flash och njuta av showen.

När processen är färdig startas telefonen om och du kommer inom kort att se Android P bootas. Om du mot all förmodan lämnade clean all and lock ifylld kommer du mötas av varningen: The system has been destroyed, detta är såklart både skrämmande och aggraverande. Det är lyckligtvis lätt att åtgärda. Starta om till Fastboot-läget igen och starta om MI Unlock verktyget. Lås upp bootloadern igen så är du redo. Android P kommer återigen att boota. 

Om det i allra värsta fall inte fungerar kan du installera MIUI 9.5 igen genom att ladda ner följande. Installera på samma sätt som vi gjorde med Android P. Annars:

Välkommen till Android P.

Stock Android med uppdaterad design: Min Erfarenhet

Detta känns annorlunda. Hitintills har jag anpassat och vant mig med det tungt modifierade MIUI från Xiaomi. Men idag tar även Googles Android lite tid att vänja sig vid. Betan har redan valt att du ska använda de nya svep-gesterna. Jag har sett framemot att använda dessa men i detta stadiet känns dem halvdant implementerade. Detta är såklart den första betan av gesterna och funktionen kan komma att uppdateras. Jag har även för mig att nästa Beta har anpassat dem lite till. Designmässigt är gränssnittet stilrent och välgjort. Till skillnad från viss kritik håller jag inte alls med om att det skulle påminna om Samsungs gamla Touchwiz pga. de runda ikonerna. Den är runda, men långt ifrån så fula och distraherande. Personligen gillar jag designen.

Stock Android passar bra på Mi Mix 2s. Jag önskar faktiskt att Xiaomi hade släppt en Android One version, men mer om det i min kommande recension.

Gränssnittet flyter på bra, men eftersom det är en tidig beta är det också ganska fullt av buggar och mikrolagg här och där. Varken Instagram eller Facebook/Messenger fungerade i mer än 1 sekund vardera och Google appen kraschade alldeles för ofta.

Jag hyser lite agg mot Xiaomi för att Beta 3 inte är ute ännu. Det känns som att meningen med Preview-programmet tappas om deltagarna stannar på version 1. Speciellt då de Google släppte en fullständig version av Android 9.0s API etc. med den senaste releasen - i tillägg till buggfixar. 

Skärmdumpar:

Svepgesterna:

Som du säkert vet kommer MIUI 9.5 med inbyggda Svepgester, rätt lika de som Apple släppte med iPhone x för att möjliggöra helskärmsupplevelsen. Dessa känns faktiskt väldigt naturliga i mitt tycke.

Googles alternativ behåller hemknappen, och tillbaka-knappen dyker upp i appar osv. när du kan behöva den. Det tar tid att vänja sig vid och implementeringen tar fortfarande upp lika stort utrymme som de gamla knapparna. Hemknappen kan dras/svepas över för olika funktioner:

Svep upp till mitten av skärmen för att se öppna appar.

Svep upp ytterligare lite för att komma till din app drawer

Svep åt sidan för att hoppa till senaste använda app eller håll kvar för att glida igenom samtliga öppna appar. Släpp för att välja den markerade appen.

Detta är inte dåligt på något sätt, men... Det är svårt att vänja sig vid. Oftare än nödvändigt hamnade jag i min app drawer. På tal om det: om du sveper upp på från botten av hemskärmen kommer du nu också först till öppna appar innan app drawern. Detta är något jag upplever som irriterande och även om jag sveper tillräckligt långt upp hinner jag se öppna appar i en halv sekund vilket känns som - lagg

Kameran:

Här kommer något som inte förväntades vara bra, men ändå känns tråkigt när det inte är bra. Betan kommer lastad med kameraappen Snapdragon Camera. Appen tar helt enkelt sämre bilder och gränssnittet känns mindre lättåtkomlig. 

Det är ju ganska klart att denna Developer Preview inte är menad för dagligt kamerabruk, men om du tänkt använda telefonen dagligen är det nog bäst att undvika den för tillfället. Tyvärr.

Så vad gjorde Jag?

Jag valde tyvärr snabbt att återgå till MIUI tills vidare. Detta är en Developer Preview, men jag hade hoppats på lite mer optimering under ytan. Jag håller hoppet uppe för att Xiaomi snart släpper den Tredje Betan med buggfixar och lite mer användarmöjligheter. Kanske en dedikerad Kameraapp? 

Jag hoppas även på en officiell utgåva att Lineage OS till Mi Mix 2s. Det har varit kul att se Googles Android på Mi Mix 2s och även om jag faktiskt uppskattar mycket av MIUI är det aldrig fel med lite variation och ett Face-lift ibland.

Det fina är dock att när du väl låst upp Bootloadern så är det väldigt enkelt att installera nya ROMs och Betaversioner! Eller lägga in Root om det är av intresse. Låt mig veta om du skulle vilja se en genomgång av vad som möjliggörs med en upplåst bootloader.

Under tiden har jag valt att prova Xiaomi EUs version av MIUI 10, och till att börja med kan jag avslöja att jag upplever mycket mindre Keyboardlagg när jag har svepgesterna aktiverade nu!

Xiaomi EU må låta officiellt, men det är faktiskt ett utvecklat Custom ROM baserat på den kinesiska versionen en MIUI men med ett Globalt fokus. Detta innebär att alla funktioner som Xiaomi marknadsför i Kina finns tillgängliga här men med stöd för fler språk, inkluderat svenska. Jag kommer även att beröra detta i min recension.