Android 9.0 P ute nu: Officiell namngivning Pie

Lansering en hel månad innan Pixel 3?

Igår kväll/natt kom nyheterna omatt Google hade annonserat att P står för Pie. Utan att riktigt läsa in mig ytterligare insåg jag plötsligt att Android 9.0 också var släppt till Pixel telefonerna.

Det är vid sådana tillfällen jag verkligen önskar att jag ägde en Google Pixel.

Med stor eloge från min sida kom ett mindre känt företag snabbt därefter ut med ytterligare en nyhet som bör räknas som Android-historia. Essential, skaparen av Essential Ph-1 (Phone) släppte Android 9.0 Pie till sin telefon bara timmar efter Google lansering. Essential Phone har varit den mest aktiva deltagaren i Android P beta-programmet, bortsett från Googles Pixel, och företaget har gjort ett fantastiskt jobb med att släppa uppdateringar kort efter Google själv. 
Google berättade också att de andra företagen som deltagit i beta-programmet beräknas släppa Android Pie till sina respektive telefoner innan slutet av hösten tillsammans med ett antal Android One telefoner. 

android p.png

Android 9.0 Pie - Uppdaterad Enkelhet 

Google har visat ett enormt intresse i att göra Android telefoner lättare att använda. Inte bara genom att utveckla ett användargränssnitt som är lättnavigerat och lätt genomsökt utan ett redan vet vad du letar efter i förhand. 
Med detta tillkommer också Navigations-gester som eventuellt planeras ersätta de tidigare välkända och testade navigationsknapparna. Utifrån Googles officiella Gif's ser dessa ut att ha utvecklats substantiellt sedan första beta versionen och animationerna ser betydligt mycket bättre ut. 
Det nya fokuset på digitalt välbefinnande kommer i form av ett nytt Dashboard som inte bara låter dig se hur länge du använder varje app på din telefon, men också låter dig sätta timers och tidsbegränsningar per app. Denna funktionen är dock i beta för Pixel telefoner i skrivande stund.

Ambient Brightness får ofta mycket kritik och det är ett ämne jag ser diskuteras bland användare av enheter från flera olika företag. Med Android Pie hoppas Google på att maskininlärning inte bara ska kunna anpassa ljusstyrkan, men även lära sig hur du vill ha den i olika senarior baserat på hur du flyttar den manuellt. 
Ambient Battery: Det är inte bara ljusstyrkan som ska lära sig. Även batterioptimering ska anpassas baserat på din användning och fördela energi mellan appar baserat på dina intressen. 

Slices: Enkelhet var det. Appar ska kunna skapa Slices, döpt efter Pie-slices. Dessa ska genom Google sökrutan kunna ge dig alternativ som tidigare bara var tillgängliga om du öppnade en app. Spotify skulle exempelvis kunna låta dig starta en spellista, exempelvis Discover Weekly direkt från sökrutan. 

Det vore ingen gigantisk systemuppdatering utan design-förfining och Pie siktar på att ytterligare skapa perfektion av Googles materiella designspråk. Förändringar inkluderar men är inte begränsade till Notifikationer, Snabbinställningar, systeminställningar och nyligen öppnade appar. Avrundade hörn är namnet på leken och Google siktar verkligen på att skapa Squircle-designen på alla sidor av Android.

Vad som gör mig mest Exalterad

Jag ska vara ärlig och säga att systemuppdateringar antagligen gör mig oproportionerligt exalterad. Androiduppdateringar är som julafton i augusti vid det här laget. 

Jag ser väldigt mycket framemot Android P's nya design. Men inte minst för att det här kanske är året då Android-tillverkare lyckas släppa den nya versionen till sina telefoner inom en relativt respektabel tidszon. Det är nog det som för mig känns mest spännande i år. Sanningen är att Dashboard-funktionen låter skrämmande. Jag vet redan att jag använder min telefon för mycket.

OnePlus har gjort ett bra jobb på att uppdatera Android P betan till 6an. Inte bara för att dem följt Googles utgivningar ganska fort, men även för att dem adapterat Oxygen OS funktioner redan under beta-perioden. När jag således tittar på hur Essential redan har en färdig verison ute är det svårt att inte vilja kritisera användandet av tillverkar-skins över Android. Att släppa en uppdatering inom en månad vore grymt, 24 timmar är overkligt bra. 

So en Shout-out till Essential. Om ni hade släppt telefonen i Europa, eller gjort den mer lättillgänglig hade jag inte tvekat på att köpa den. Snälla ge inte upp. 

Det var allt för denna gången. Blir du fortfarande exalterad över Android-uppdateringar, eller minskar deras prioritering för dig?