Android P Del 3: OnePlus Pie

Efter att ha provat Android P betan på min Xiaomi Mi Mix 2s och onekligen ogillat Xiaomis halvfärdiga försök ger jag OnePlus en chans att visa hur det kan se ut. OnePlus har inte bara uppdaterat i relativt god takt efter att Google har släppt beta-versioner. Dem har även tagit tillfället i akt för att lägga in Oxygen OS i Android P betan. Detta är alltså mer av en beta för OnePlus egna skin ovanför Android 9.0 och jag hoppas att jag ska uppskatta det mer denna gången.

Installation

Om vi jämför processen för att installera betan på OnePlus 6 så är det som att Xiaomi ville att det skulle vara svårt. Om du inte läst den tidigare kan du hitta mitt inlägg om hur du installerar betan på en Mix 2s.

På OnePlus 6 behöver du bara ladda ner .zip mappen till din telefon, flytta den till ursprungsmappen på det interna lagringsutrymmet (root folder), gå till inställningar, systemuppdateringar och klicka på de tre prickarna uppe i högra hörnet. Klicka på att installera från lokal fil och välj den komprimerade mappen du laddade ner tidigare. Klart.

Jag hoppade dock över ett steg. OnePlus rekommenderar att du startar om telefonen i recovery mode (stäng av telefonen och starta genom att hålla nere strömknappen och volym-ner knappen) och fabriksåterställer den. Detta är såklart för att du ska slippa buggar och komplikationer som kan uppstå i en större systemuppdatering. 

Personligen glömde jag det steget och möttes av att hemskärmen (launcher) kraschade oavbrutet. För att slippa det rekommenderar jag alltså att du återställer telefonen som rekommenderat. Med min vanliga tur fortsatte dock telefonen att krascha ändå, ås jag blev orolig att det helt enkelt inte skulle fungera. Google fortsatte dock att uppdatera mina appar i bakgrunden vilket till slut resulterade i att det fungerade. Jag förmodar att hemskärmen uppdaterades och att det löste problemet. 

Du kommer att mötas av den vanliga Android setup menyn som också vill uppmärksamma dig på att detta är en beta som ej bör användas för dagligt bruk.

Första Intryck

Jag anser fortfarande att Android 9.0 Pie ger operativsystemet ett välkommet face-lift. det är en förändring som, trots att jag gillade den tidigare designen, får Android att kännas mer modernt. 

OnePlus har gjort ett bra jobb när det kommer till att implementera sina egna tillägg i betan och du hittar funktioner såsom ansiktsupplåsning, OnePlus egna navigations-gester, mörker-tema, OnePlus hemskärmen med Shelf, gaming mode och parallella appar tillsammans med OnePlus kamera app.

Jag har läst att betan lider av bluetooth-problem, men än så länge har min Fitbit Ionic parkopplats och fungerat som tidigare. Detta gäller även mina trådlösa hörlurar.

I den senaste betan har OnePlus också adopterat Android Ps nya layout för öppna appar (recent apps). Jag föredrar faktiskt den nya layouten över de tidigare korten. Du ser mer av varje app utan att den andra ligger ovanför. Jag är också van men designen sedan jag använde MIUI på min Mix 2s. 

OnePlus egna navigatioins-gester fungerar precis som dem gjorde tidigare på Android Oreo, men animationerna fungerar ännu värre nu. OnePlus har dock gott om tid på sig att fixa detta till den officiella lanseringen. Personligen önskar jag lite att dem adopterat Android Ps inbyggda gester med. 

Tack vare teamet på XDA finns det ett sätt att aktivera Googles svep-gester på OnePlus 6. Detta fixar mina problem med animationerna under tiden: XDA Guide

Recension

Jag har använt Android P betan på min OnePlus 6 i fem dagar nu. Efter detta lyder min recension som följande: 

 1. Jag uppskattar den uppdaterade designen sedan Oreo. Android känns modernare efter uppdateringen. 
 2. Det mörka temat från OnePlus är fortfarande bra, men det känns faktiskt mindre färdigutvecklat än vad det gjorde i Oreo. Speciellt designen på toppen av fältet för snabbinställningar samt på volymkontrollen.
 3. Hemskärmen, eller Launchern, kraschar ibland och Shelf verkar ha svårt för min Deezer widget som bara ligger där och tar mig till min senast använda app om jag försöker interagera med den. 
 4. OnePlus behöver åtgärda sökrutan i inställningar som i nuläget tar för mycket plats. Jag brukar inte ha något emot utrymmes-stöld men i detta läget känns det befogat. 
 5. På sidan för batterianvändning saknas information om hur länge skärmen varit på samt hur länge telefonen har varit aktiv sedan senaste laddning. Rutan finns där, men är tom.
With Android P, Google have worked on smoothing out the edges.

With Android P, Google have worked on smoothing out the edges.

Stabilitet

Som jag nämnde ovan har hemskärmen kraschat ibland. Det har dock minskat sedan i början och den laddar startar direkt igen så det märks egentligen inte av mer än att man får ett felmeddelande. Uthålligheten känns ungefär lika bra som på den stabila versionen, vilket inte är utmärkt, men jag upplever att det blir allt bättre. Kameran fungerar också som förväntat vilket är skönt att se efter att Mix 2s använde Snapdragons kamera app.

Animationerna är snabba och utan spår av lagg. Android P beta 3 är faktiskt riktigt stabilt utifrån min erfarenhet och fungerar väl som en daily driver. JAg har inte haft några problem med app kompatibilitet ännu, även Fitbits app fungerar som den ska och Bluetooth-kopplingen är lika stabil som på Oreo. Detta innebär att det ibland bryter snabbt när jag lyssnar på trådlösa hörlurar vilket jag hoppas att OnePlus kan fixa till.

Jag följde guiden på XDA för att aktivera Android P svep-gester och dem fungerar mycket väl. Du är låst till OnePlus hemskärm för att dem ska fungera och att svepa extra långt aktiverar inte din app-drawer ännu, men dem fungerar väl. Vid ett tillfälle låste sig funktionen där du hoppar emellan olika appar, men efter en snabb omstart av telefonen har det fungerat felfritt. 
Svep-gesterna fungerar mycket väl, jag har svårt att se hur dem utmärker sig mycket från tidigare navigationsknappar och designmässigt gör det ju ingen större skillnad då dem tar upp lika stort utrymme. Det känns inte lika futuristiskt som iOS eller OnePlus lösningar gjorde.

Det som utgör och räddar systemet från att vara värdelöst är att man kan svepa för att hoppa mellan appar. En snabb svepning till höger på hemknappen tar dig till din senast använda app. Svep och håll inne till höger för att bläddra emellan appar tills du släpper med fingret, då väljs den appen som är markerad. Processen är snabb, enkel och användarvänlig och det är detta som gör Googles variant användbar. Vi behåller också förmågan att snabbt öppna Google Assistant genom att hålla inne hemknappen vilket jag ofta saknar på andra svep-gester. 

Sedan har du tillbaka-knappen som "bara visar sig när du behöver den". Detta är ett snyggare sätt att säga att du slipper se den på hemskärmen, men så fort du öppnar en app har du tillbaka-knappen igen. 

Jag hoppas att Google lyckas bibehålla denna form av navigering, men att dem kan minska dess storlek så att det tar upp mindre skärmutrymme. 

Design and OnePlus-tillägg

Teman

Standard Tema

I android P har OnePlus lagt till ett tredje tema som dem kallar för Standard, detta följer mycket av Googles vanliga designtema. Du får här en fin kombination av mörkt och ljust, men inget "Amoled svart". Tyvärr kan du inte heller ändra accentfärger med detta temat.

Ljust Tema

Som vanligt finns det ett ljust tema som bidrar till att ge dig en ren nyans av vitt. Med detta temat kan du välja accentfärger utifrån OnePlus förvalda färger eller ett fullspäckat färghjul. 

Mörk Tema

Det populära OnePlus-tillägget av ett mörkt tema. Detta är en Amoled-vänlig svart design. Även här får du välja accentfärger med fantasin som begränsning. 

Jag har mestadels använt det mörka temat, mestadels för den påstådda fördelen för batterikonsumtion utifrån Amoled-skärmen. I mitt personliga bruk föredrar jag OnePlus sätt att erbjuda teman framför en temabutik så som de vi hittar hos Samsung eller Xiaomi. OnePlus förtjänar även ett tack för at dem låter oss välja accentfärger utifrån hela spektrumet nu.

Funktioner

I den här versionen av Android P får du det mesta du kan förvänta dig från Oxygen OS när det gäller funktioner.

 • Gaming Mode Finns tillgängligt 
 • Parallella Appar
 • App Locker
 • Ansiktsupplåsning, som jag nämnde innan
 • Stöd för dual-sim
 • Skärmkalibrering
 • Natt- och Läsläge
 • Ambient Display
 • Gester för när skärmen är av (Screen-off Gestures)
 • Schemalagd av- och påstängning

Som du kan se har OnePlus fört över de flesta av sina funktioner redan, och jag har själv inte kommit på någonting som saknas. Framtida betaversioner bör därmed fokusera på att stabilisera och optimera uppdateringen samt gärna att skapa bättre flyt i OnePlus svep-gester. 

Slutsats

Developer Preview 4 på OnePlus 6 är stabil på en imponerande nivå och för mig har den fungerat väldigt bra dag-till-dag. OnePlus har lagt mycket arbete på att få över sina funktioner och att göra detta till en Oxygen OS beta redan från början. Om Beta 3 är något att utgå ifrån bör den stabila uppdateringen inte vara för långt borta. Definitivt inte så långt som slutet av hösten. 

9.0 Pie ger Android ett nytt paint-job utan att kännas för annorlunda. Frågar du mig så moderniserar det designen jämfört med tidigare versioner. De nya navigationsgesterna från Google är mindre spännande än dem som OnePlus, Xiaomi och Apple har skapat, speciellt pga. designen. Men samtidigt tillför dem en utmärkt funktion för att snabbt hoppa mellan öppna appar och det ska mycket till för att man råkar aktivera ett svep. 

Denna versionen saknar vissa funktioner från Android P såsom App Actions, genvägarna i App-drawer som baseras på användning och tid, samt Ambient Battery och Ambient Display och dashboarden för Digital Wellbeing. Den sistnämnda kan dock installeras på rootade enheter. 

Jag ser framemot att se vad OnePlus gör härnäst. Enligt David Y (Community manager på OnePlus) komemr en ny öppen beta av Oxygen OS inom de kommande dagarna, såvida allt går som planerat.

Med det sagt rekommenderar jag ändå att du väntar på att den Öppna Betan kommer och ser själv framemot den.

Tack för att du läste!